به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان، پتروشیمی زنجان که سال ۸۵ اجرای آن آغاز شده هنوز به نتیجه نرسیده و تنها ۳۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.
ماجرای پر فراز و نشیب پتروشیمی زنجان، قصه بیتوجهی و سوءاستفاده برخی مدیران از شرایط و بهانهجوییها و توجیههایی است که همواره در استان در خصوص سایر پروژهها نیز شاهد آن بودهایم.
در ۳۰ دیماه سال ۱۳۹۱، دادگاه تجدیدنظر استان زنجان چهار نفر از مدیران سابق شرکت پتروشیمی استان زنجان را به اتهام اخلال در نظام اقتصادی کشور، مجموعاً به ۱۲ سال حبس تعزیری و پرداخت جزای نقدی محکوم کرد.
پتروشیمی زنجان به عنوان تنها واحد صنعتی تولیدکننده کود اوره در شمال غرب کشور، یکی از مصوبات سفر هیات دولت نهم به استان زنجان در اردیبهشت ۱۳۸۵ است که قرار بود که طی چهار سال به بهرهبرداری برسد؛ اما با گذشت بیش از ۱۵ سال تنها حدود ۳۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.
این در حالی است که غلامحسین نجابت، مدیر عامل وقت شرکت ملی صنایع پتروشیمی وعده اتمام پروژه را زودتر از چهار سال داده بود.
میزان سرمایهگذاری مورد نیاز این طرح ۵۰۰ میلیون دلار تعیین شده و قرار بود ۸۰ درصد آن از سوی شرکتهای داخلی استان و ۲۰ درصد باقیمانده به وسیله شرکت ملی صنایع پتروشیمی تأمین شود؛ اما همان زمان به دلیل استقبال بالای مردم و بخش خصوصی از خرید سهام مجتمعهای پتروشیمی و اوراق مشارکت، سهم شرکت ملی صنایع پتروشیمی به حدود ۱۱ درصد کاهش یافت.
در زمان پذیره نویسی پتروشیمی زنجان، مراکز پذیره نویسی با صفهای طولانی برای خرید سهام این واحد، مواجه بودند و شهروندان زنجانی همه پس انداز و حتی طلاجات خود را برای استقرار این واحد صنعتی و ایجاد اشتغال فروختند در زمان پذیره نویسی پتروشیمی زنجان، مراکز پذیره نویسی با صفهای طولانی برای خرید سهام این واحد، مواجه بودند و شهروندان زنجانی همه پس انداز و حتی طلاجات خود را برای استقرار این واحد صنعتی و ایجاد اشتغال فروختند.
وجود موانع گسترده در روند اجرائی این پروژه باعث شد پیشرفت فیزیکی آن تا سال ۱۳۹۲ یعنی پس از گذشت ۷ سال تنها ۲۲ درصد باشد. تا آن سال اعتبار تزریق شده به طرح ۵۰۰ میلیارد ریال از طریق اوراق مشارکت عمومی بود؛ در حالی که برای تکمیل پروژه به ۱۶ هزار میلیارد ریال اعتبار نیاز بود که مقرر شد از این میزان ۲۶۵ میلیون یورو (معادل ۸ هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال) از محل صندوق توسعه ملی تأمین شود.
رئیس جمهور در مهرماه ۱۳۹۳ در سفر به استان زنجان از برطرف شدن موانع استفاده از فاینانس ۲۶۵ میلیون یورویی پتروشیمی زنجان خبر داده بود، اما در این میان سهامداران شرکت پتروشیمی زنجان همچنان منتظر هستند.
مشکلات پتروشیمی زنجان ارزی است
نماینده مردم زنجان و طارم در مجلس شورای اسلامی گفت: مشکلاتی که امروز پتروشیمی زنجان با آن دست به گریبان است، مربوط به مشکلات ارزی است.
مصطفی طاهری با بیان اینکه چندین جلسه با مسئولانی که عهدهدار روند اجرائی پروژه پتروشیمی زنجان هستند، برگزار کردیم، افزود: همه این جلسات در راستای رفع کردن مشکلات این بخش بوده و تلاش شده است تا مشکلات به صورت موشکافانه بررسی شود.
او با اشاره به اینکه این پروژه با مشکلات عدیدهای مواجه است، ادامه داد: با این وجود، اولویت امروز در این حوزه، راهاندازی و آغاز به کار این پروژه عظیم صنعتی در استان است که باعث ایجاد اشتغال قابل توجهی در این منطقه میشود.
پروژه پتروشیمی زنجان تا به امروز ۳۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است، توسط صندوق توسعه ملی مصوب شده است که این صندوق کمکهای لازم را برای این پروژه در نظر بگیرد. عضو کمیسیون صنعت مجلس شورای اسلامی با یادآوری اینکه پروژه پتروشیمی زنجان تا به امروز ۳۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است، افزود: توسط صندوق توسعه ملی مصوب کرده است که این صندوق کمکهای لازم را برای این پروژه در نظر بگیرد.
تخصیص اعتبار ارزی به پتروشیمی زنجان در نوبت قرار دارد
طاهری متذکر شد: با تشدید تحریمها، بانک نیز با مشکلات ارزی دست به گریبان شد، به همین خاطر فقط ۱۰ میلیون دلار به این امر اختصاص پیدا کرده و امروز تخصیص اعتبار ارزی به پتروشیمی زنجان را در نوبت قرار داده است. نماینده مردم زنجان و طارم در مجلس شورای اسلامی گفت: اگر بخش اول این تخصیص که در حدود ۸۰ میلیون دلار است، محقق شود، گره کار باز خواهد شد و سفارشهای اولیه محقق میشود.
محمدرضا آبی پور معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار زنجان هم با بیان اینکه شرایط تحریم موجب کندی روند اجرای این پروژه شد، افزود: شرایط تحریم موجب شد تا ماشینآلات پتروشیمی زنجان دیرتر وارد استان شود.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار زنجان با بیان اینکه کارخانه پتروشیمی زنجان به عنوان واحد تولید کننده کود اوره فعالیت خواهد داشت، برخورداری از بازار مصرف بالا و همچنین دارا بودن سهم بالا در سبد صادراتی استان زنجان را از مهمترین مزایای اجرائی این طرح عنوان کرده و گفت: بیان برخی مطالب غیر واقعی مبنی بر نبود بازار مصرف کود اوره و نداشتن توجیه اقتصادی درست نیست.
مدیران پتروشیمی زنجان ملزم به پاسخگویی هستند
آبی پور با اشاره به اینکه سرمایه گذاری عمده و اولیه شرکت پتروشیمی زنجان از طریق سهامداران زنجانی است، تاکید کرد: مسئولان پتروشیمی زنجان ملزم به پاسخگویی در خصوص روند اجرای پروژه به رسانهها هستند و در صورت پاسخگو نبودن، رسانهها و شهروندان مراتب را به استانداری زنجان اطلاع دهند.
رئیس سازمان صمت استان زنجان نیز با بیان اینکه شرکت صنایع پتروشیمی زنجان سهامی عام جواز تأسیس اوره و آمونیاک را در سال ۸۶ از وزارت صمت دریافت کرده است، گفت: بر اساس مجوز صادر شده این واحد ظرفیت تولید سالانه ۶۷۷ هزار تن آمونیاک و یک میلیون و ۷۳ هزار تن اوره را دارد.
ناصر فغفوری با بیان اینکه طرح پتروشیمی زنجان مهمترین پروژه سرمایه گذاری و اقتصادی استان زنجان است، ادامه داد: پس از خرید و بارگیری توربینهای مورد نیاز این پروژه از شرکت آلمانی، این محموله به زودی در بنادر جنوبی ایران تخلیه و به زنجان انتقال مییابد تا فعالیت این شرکت سرمایه گذاری در استان رسماً آغاز شود.
با وجود پیگیریهای چند هفتهای صورت گرفته مدیران و روابط عمومی شرکت پتروشیمی زنجان پاسخگوی سوالات مطرح شده نبودند و مدیرعامل مجموعه پتروشیمی زنجان نیز پاسخگوی تماسها نیست.
کسانی که طی سالهای گذشته مدعی پاسخگویی بودند و در مجموعه پتروشیمی زنجان حضور دارند، امروز در مقابل اطلاع رسانی از روند اجرائی و وضعیت این پروژه مقاومت میکنند.
منبع: مهر
انتهای پیام/ح