محمدتقی نظرپور معاون اداری مالی و مدیریت منابع وزارت علوم در خصوص بررسی معیار‌ها برای ارائه طرح‌های پژوهشی به منظور افزایش درآمد‌های اختصاصی توضیح داد.

به گزارش حوزه دانشگاهی گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، محمدتقی نظرپور معاون اداری مالی و مدیریت منابع وزارت علوم در در نشست تخصصی روش‌ها و معیارهای اثربخشی دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌های کشور که به مناسبت هفته پژوهش و فناوری به صورت مجازی برگزار شد با ایراد سخنانی در خصوص بررسی معیارها و روش‌های اثر بخش از منظر اداری و مالی گفت: اولین نکته لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ است که در دست بررسی است و در این خصوص جلسات متعددی با سازمان برنامه و بودجه و همچنین در ستاد وزارت عتف برگزار شد و با توجه به اینکه لایحه دولت فعلاً نزد مجلس شورای اسلامی است، این زمان، یک ظرفیت بالقوه و خوبی است اگر بتوانیم با نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی ارتباط مؤثری برقرار کنیم، می‌توان از ظرفیت نمایندگان مجلس نیز برای افزایش بودجه در این زمینه استفاده کرد.

او افزود: نکته مهمی که طی سال آینده باید به آن توجه ویژه داشته باشیم، برنامه پنج‌ساله هفتم توسعه است. با توجه به اینکه بخشی از نکات مهم چشم‌انداز کشور در زمینه‌های مختلف در این برنامه دیده می‌شود، ظرفیت فوق‌العاده‌ای است تا بتوانیم از آن برای افق ۲۰ ساله آینده نیز بهره برده و توجه به توسعه ارتباط صنعت با جامعه و دانشگاه را به‌طور وی‌ژه در آن مشاهده کنیم ان‌شاءالله.

او ادامه داد: با توجه به شیوع بحران بیماری کویید ۱۹ باید دانشگاه‌ها، پژوهشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی به این بحران به عنوان یک فرصت مطالعاتی و تحقیقاتی بنگرند و بتوانند حتی برای دوران پساکرونا نیز برنامه ارائه نمایند. این ظرفیت می‌تواند یک ظرفیت مؤثر برای پژوهشگاه‌ها و پارک‌های علم و فناوری نیز باشد.

 نظرپور با اشاره به نیاز صنعت به بازسازی و نوسازی تجهیزات اظهار داشت: صنایع کشور بنا به دلایل مختلف از جمله تحریم‌های ظالمانه، خسارات زیادی را متحمل شده‌اند، اما در این بین خوشبختانه مشارکت شرکت‌های دانش‌بنیان و پارک‌های علم وفناوری توانسته قدم‌های مؤثری در این حوزه بردارند.

معاون اداری مالی و مدیریت منابع وزارت علوم آسیب‌شناسی و بررسی مشکلاتی که فی ما بین دانشگاه و صنعت است را مورد توجه قرار داد و تصریح کرد: اعتقاد دارم اگر آسیب‌شناسی مؤثر و مناسبی در سلسله نشست‌هایی که تاکنون برگزار شده انجام شود و به ویژه مشکلات دانشگاه‌ها را در ارتباط با صنعت بررسی دقیق‌تر کرد تا نیاز امروز کشور را برطرف سازند این ظرفیت می‌تواند در افزایش تاب‌آوری در صنعت را به همراه داشته باشد.

او گفت: بر اساس لایحه بودجه ۱۴۰۰، حدود ۳۰ درصد اعتبارات دانشگاه‌ها به درآمد‌های اختصاصی آن‌ها اختصاص پیدا کرده است که بخش عمده آن از طرح‌های پژوهشی و ارتباط با صنعت به دست می‌آید، به ویژه در شرایط کنونی که درآمد‌های آموزشی دانشگاه‌ها قابل ملاحظه نیست و عمدتاً باید از طریق طرح‌های پژوهشی بدست آید، امکان توسعه ارتباط دانشگاه‌ها با صنعت فراهم می‌شود که باید ساز و کار آن را فراهم کرد و تمهیدات لازم برای آن نیز اندیشیده شود.

نظرپور همچنین لزوم هماهنگی دانشگاه‌ها برای ارائه پیشنهادات در لایحه بودجه ۱۴۰۰ را مهم تلقی کرد و گفت: بخش‌های مختلف دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی در شهرستان‌ها و استان‌های مختلف کشور می‌توانند با تبیین موضوع به نمایندگان محترم مجلس، تأثیر آنان را در این خصوص افزایش دهند. نکته بعدی این است که با توجه به احکام برنامه پنج و ششم توسعه کشور باید توجه ویژه‌ای صورت پذیرد و در برنامه ۵ ساله هفتم توسعه بدان توجه شود و در این خصوص کارگروهی هم در ستاد وزارت علوم تشکیل شده که می‌تواند پس از احصاء پیشنهادات، آن را برای بهبود شرایط در برنامه هفتم توسعه ارائه کرد.

معاون اداری مالی و مدیریت منابع وزارت علوم به امکان ارائه خدمات مشاوره به جامعه در دوران کرونا و پساکرونا نیز گریزی زد و این موضوع را نیز از زمینه‌های بالقوه مشارکت دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی با صنعت دانست.

نظرپور در پایان ۱۰ نمونه از راهکار‌های اجرایی اثربخش در ارتباط دانشگاه با صنعت و جامعه را عنوان کرد و اظهارداشت: فرهنگ‌سازی و تبیین منافع استقرار صندوق علمی پژوهشی در وزارت علوم، تبیین تسهیلات قانونی مندرج در قانون بودجه سالیانه و برنامه پنجساله برای صنایع، بررسی ایجاد سامانه و شبکه ملی بین دانشگاه‌ها با صنایع و کارخانجات بزرگ، تبیین استفاده از تجارب جهانی و معرفی نمونه‌های موفق جهانی، بررسی شیوه‌های ارتقای تاب‌آوری صنایع در شرایط تحرم‌های ظالمانه، ضرورت تمدید روش‌های اثربخشی اقدامات روان‌شناسان و جامعه‌شناسان در زمینه کاهش آثار و پیامد‌های بیماری کوئید ۱۹ در زمان ححال و پس از بحران، در زمان حال و آینده، اعلام آمادگی و پیگیری و تنظیم تفاهم‌نامه با صنایع برای ارائه خدمات مشاوره تخصصی، در خدمت صنعت قرار دادن آموزش‌های الکترونیکی با تاکید بر جنبه‌های علمی و کاربردی، بروز رسانی و ارتقای تکنولوژی صنایع با تنظیم قرارداد‌های پژوهشی و همچنین استفاده از پایان‌نامه‌های دانشجویان تحصیلات تکمیلی برای پاسخگویی به نیاز‌های صنعت از جمله راهکار‌هایی است که می‌تواند در این زمینه بسیار مؤثر و راهگشا باشند.


بیشتربخوانید


انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۳۳ ۲۷ آذر ۱۳۹۹
بعضيا هنوز نفهميدن وظيفه دانشگاه چيه و وظيفه صنعت چيه
مگه قراره دانشگاه كارگر توليد كنه ؟
دانشگاه علم محوره و صنعت عمل محور و زمين تا آسمون با هم فرق دارن