برخی شهروندان استان سیستان و بلوچستان در حال مهاجرت به سمت مشهد، گرگان و گنبد هستند.

به گزارش خبرنگار حوزه محیط زیست گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، تالاب هامون یکی از بزرگترین تالاب‌های کشور واقع در استان سیستان و بلوچستان است. این دریاچه بزرگترین دریاچه آب شیرین فلات ایران محسوب می‌شود که برای محیط زیست و کشور دارای ارزش‌های بالایی است، اما متاسفانه این تالاب در سال‌های گذشته با بحران کم آبی و خشکسالی رو به رو است.

خشک شدن این تالاب توانسته است زندگی خانوار‌های زیادی را در استان سیستان بلوچستان و سایر استان‌های کشور تحت تاثیر خود قرار دهد و می‌توان گفت خشک شدن این تالاب بر همه جنبه‌های زندگی مردم این استان تاثیر می‌گذارد و یکی از تاثیرات آن کاهش پس انداز و سرمایه مردم سیستان و بلوچستان است.

بنابرهمین چند سالی است که سازمان‌های مربوطه در حال اندیشیدن به احیای تالاب هامون هستند که درباره این موضوع احمد لاهیجان زاده معاون محیط زیست دریایی و تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست کشور در آبان ماه سال جاری، اظهار کرد: در دو سال گذشته میزان بارش و ورود آب به تالاب هامون در مقایسه با دهه گذشته بسیار بیشتر بوده و ظرفیت‌های آبی در این مدت به میزان دو برابر افزایش داشته که نمی‌توان برنامه احیای تالاب هامون را بر این مبنا گذاشت.

وی اشاره کرد: سد سازی‌ها مانع ورود آب به تالاب هامون می‌شود و مشکلاتی برای آن ایجاد می‌کند و بر این اساس ورود حق آبه از محل چاه نیمه باید بر اساس برنامه‌ای دقیق و مدون و بر اساس نیاز‌های تالاب برنامه ریزی و انجام شود.

لاهیجان زاده گفت: ایجاد سازمان‌های مردم نهاد فعال، ارتباط نزدیک با بخش‌های ذینفع در تالاب هامون، و پیگیری موضوع از طریق کارگروه‌ها و کمیته‌های تخصصی و آموزش به جوامع محلی برای برداشت صحیح از تالاب هامون از دیگر اولویت‌های ضروری در برنامه احیای تالاب هامون است.

هامون رکن حیاتی استان سیستان و بلوچستان/ حق آبه تالاب هامون باید پرداخت شود

خودداری افغانستان از پرداخت حق آبه تالاب هامون

با وجود اینکه احیای تالاب هامون باید اولویت سازمان محیط زیست استان سیستان و بلوچستان باشد، روند احیای این دریاچه نشان می‌دهد که حق آبه این تالاب از سوی کشور افغانستان داده نمی‌شود، مسعود تجریشی معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به آخرین وضعیت تالاب هامون در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان، اظهار کرد: دریاچه هامون به عنوان یک پهنه بسیار گسترده از ۵ هزار و ۷۰۰ کیلومتر مربع تشکیل شده است که حدود ۳ هزار و ۷۰۰ کیلومتر مربع آن در داخل کشور است و می‌تواند یک کانون بسیار بزرگ برای تولید گرد و غبار در کشور باشد.

او درباره اقداماتی که برای جلوگیری از خشک شدن تالاب هامون صورت گرفته است، گفت: اقداماتی در جهت لایروبی انجام شده است و در این زمینه توانستیم از چرای بیش از حد دام در داخل تالاب هامون جلوگیری کنیم و این اقدامات کمک کرده است تا بتوانیم در این شرایط سخت و خشکسالی آب را وارد تالاب کنیم.

معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: با ورود آب به این تالاب تعداد روز‌های پاک ۴۸ برابر شده است و نشان از آن دارد که ما می‌توانیم با مدیریت صحیح، وضعیت تالاب‌ها را به سمتی ببریم تا افراد در حاشیه تالاب‌ها با درآمدزایی در آرامش بدون مشکل و گرد و غبار زندگی کنند.

تجریشی با بیان اینکه در سال ۹۷ و ۹۸ بیش از یک میلیارد تومان اعتبار در اختیار استان سیستان و بلوچستان قرار گرفته است، گفت: مردم نیز باید با سازمان محیط زیست مشارکت داشته باشند و تالاب را از طبیعت بدانند و نحوه بهره برداری به گونه‌ای نباشد که فرد مجبور به کوچ از محل زندگی خودش باشد.

معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه اگر آب در تالاب باشد حیات و زندگی هم وجود خواهد داشت، عنوان کرد: تعداد روز‌های پاک یکی از شاخص‌های ماست که نشان می‌دهد چند روز هوا غبار آلود و چند روز پاک بوده است. اگر تالاب‌ها آب داشته باشد هنگامیکه باد می‌آید مانع از این می‌شود که گرد و غبار بلند شود. همچنین سبب تلطیف هوا می‌شود و شرایطی مهیا می‌شود که افراد آن منطقه دیگر برای زندگی به سایر شهرها کوچ نکنند.

پرداخت حق آبه تالاب هامون از سوی کشور افغانستان به قدری قابل اهمیت است که می‌توان گفت زندگی در استان سیستان به این حق آبه بستگی دارد، با وجود اینکه این روز‌ها بارش باران الهی هامون را زنده کرده است، اما عدم پرداخت حق آبه این تالاب قابل توجه است.

وحید پور مردان مدیرکل محیط زیست استان سیستان و بلوچستان در این باره تصریح کرد: افغانستان به عنوان حوزه آبریز در بالا دست منطقه سیستان و بلوچستان قرار دارد و آب از دو ورودی از شمال و رودخانه هیرمند از جنوب شرقی به سیستان وارد می‌شود، آب این ورودی‌ها ابتدا چاه نیمه‌ها را آبگیری می‌کند و اگر مازادی داشته باشد از مسیر‌های مختلف درون شهری به سمت هامون ایران و افغانستان می‌رود.

هامون رکن حیاتی استان سیستان و بلوچستان/ حق آبه تالاب هامون باید پرداخت شود

گنجایش هامون ۱۳ میلیارد متر مکعب است و در حال حاضر به لحاظ وسعت ۵۰ درصد آن آبگیری شده است. با این وجود بیشتر مردم سیستان و بلوچستان در زمان وقوع باد‌های ۱۲۰ روزه فصلی که سبب ایجاد گرد و غبار می‌شود، مهاجرت می‌کنند.

طبق گفته کارشناسان بیشتر شهروندان استان سیستان و بلوچستان به سمت استان‌های مشهد، گرگان و گنبد می‌روند. بنابراین اگر حیات به تالاب هامون بازگردد تعداد زیادی از صیادان، دامداران و کشاورزانی که مهاجرت کرده اند به شهر‌های خود بازمی گردند. مسئولان محیط زیست و سایر مسئولان استان سیستان و بلوچستان باید به این نکته توجه داشته باشند که باران به تنهایی نمی‌تواند تالاب هامون را زنده کند.


بیشتر بخوانید:

احیای تالاب‌ها نیازمند تأمین حقابه‌ها است

احیای تالاب ها یک موضوع فرابخشی است/ آب گیری 80 درصدی تالاب هورالعظیم
احیای تالاب هامون با استفاده از جریان‌های سیلابی


انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۳
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۰۵ ۱۹ دی ۱۳۹۹
چرا وقتی زابل یا همون سیستان با مشکل اب روبروست به زاهدان اب میدن..خب از بلوچستان اب بکشن واسه زاهدان..موقع طرح انتقال اب یک مسئول استانی بفکر سیستان نبود که چندین سال خشکسالی داشت ابم بردن زاهدان چرا که خاش نزاشته بود اب انتقال بدن زاهدان..اومدن از سیستان بدون اب و خشکسالی چندین ساله باز ابم انتقال دادن زاهدان..!! الانم اگه طرح انتقال اب از سیستان به زاهدان قط بشه و از خاش و بلوچستان اب انتقال بدن واسه زاهدان 70 درصد مشکل حل میشه..همین ایستگاهای پمپاژ اب و لوله هارو تو خط خاش به زاهدان بکار ببرن..فاصله هم 50 کیلومتر کمتر میشه
Iran (Islamic Republic of)
-
۱۹:۲۷ ۲۴ آذر ۱۳۹۹
دولت ایران بجای حمایت از مردم خودش بادریافت حقابه قانونی ازافغانستان انواع واقسام امکانات رابرای افغانی ها فراهم کرده حتی شناسنامه؟! بیچاره مردم مظلوم سیستان وبلوچستان.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۲۶ ۲۴ آذر ۱۳۹۹
یواش یواش اون قسمت ازسیستان راتقدیم افغان میکنند درصورتی که سرچشمه این اب باافغان مشترک هستیم متعسفانه افغان سدبزرگی سر راه این دریاچه زد خیلی راحت ملت بیچاره سیستان راهیه شمال کشورشدن درحومه گرگان بنامهای بلوچ اباد همچنین یزد مسعولان کشورهمه خاب بیخیال ازاین اب وخاکند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۰۶ ۱۹ دی ۱۳۹۹
یعنی از افغانستان نمیتونیم حق خودمونو بگیریم بعد هزارتا ادعا هم داریم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۲۴ ۲۴ آذر ۱۳۹۹
من بودم کل آب ایرانو قطع میکردم
Iran (Islamic Republic of)
فرصت يا تهديد
۱۴:۲۶ ۲۴ آذر ۱۳۹۹
با بارشهاي سيل آسا آبهاي سطحي را به داخل كشور حفظ كنيم و از طريق ضرب العجل به دريا نفرستيم و به تالابها و دره ها و آبگيرهاي بزرگ و استخرهاي عظيم مصنوعي و طبيعي هدايت كنيم - آب شيرين مايع حيات بشر است - بايد براي پر آب كردن قنوات و چاهها از آن بهره برداري بهينه كنيم . سيل ها فرصت هستند نبايد تبديل به تهديد شود .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۶ ۲۴ آذر ۱۳۹۹
با پیگیری درست مسئولان دلسوز در زمینه احیای هامون میتوان سرسبزی را به دشت سیستان بازگرداند
Iran (Islamic Republic of)
س ح
۱۲:۴۷ ۲۴ آذر ۱۳۹۹
اشتباه ما ايراني ها اين است كه زياد از خودمان در مي آييم برا ي ديگران . همين سد ها رو ايران زد براي افغانستان - راه آهن زديم - براي آذربايجان حورا كشيديم كه سرزمين مادري رو پس گرفتند و حالا قراره كه ترانزيت نفت و گاز از طريق ايران رو دور بزنند . ما چه قدر احمق شديم يا جاسوس بيگانه هستيم . دانسته ويا ندانسته . بسته كولي سواري دادن . ببينيد كه مصر داره با اتيوپي چار مي كنه وقتي داره سد ميزنه . ...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۰۹ ۱۹ دی ۱۳۹۹
موقع حرف و ادعا که کم نمیاریم..ولی در عمل از افغانستان نمیتونیم حق خودمونو بگیریم..ادم میمونه چیرو باور کنه
Iran (Islamic Republic of)
علی۳۱۳
۱۱:۳۹ ۲۴ آذر ۱۳۹۹
خخخخخخخ
خوبه که این کارو باهتون میکنه افغانستان
وقتی واسه شون دسترسی به آبهای آزاد فراهم میکنید
واسه این جماعت همان آمریکا و طالبان خوبه بزنه توی سرشان
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۰۸ ۲۴ آذر ۱۳۹۹
سلام پیشنهاد میکنم سایت خبرنگاران جوان در شبکه های اجتماعی ایرانی دیگری هم فعالیت کنند
Iran (Islamic Republic of)
سلام
۰۹:۴۱ ۲۴ آذر ۱۳۹۹
همه سیستانی های عزیز به یزد مهاجرت نمودن
Iran (Islamic Republic of)
عمار
۰۹:۰۷ ۲۴ آذر ۱۳۹۹
بنام خداوند جان و خرد :
بریت به رئیس جمهور افغانستان بگید حالا که خط راه آهن با کلی مزایا براتون ایران اسلامی راه اندازی کرده و شما رو از بن بست در آورده و به آبهای آزاد اقیانوسیه راه داده شما هم موظفید سدهایی که روی رودخانه هیرمند بسته اید را باز کنید تا تلاب هامون در ایران به خشکی نرود و مردم بینوای حاشیه های هامون مهاجرت اجبرای نکنند از سر فقر و خشکسالی اجباری که عوامل انسانی باعث این نوع خشک سالی است و با این کارشان ضرر و زیان بسیاری از هر لحاظ به کشور ایران می زنند دولت افغانستان باید سریعا سدهای روی رود هیرمند در افغانستان را باز کند تا تالاب همامون در ایران پر آب و رونق گیرد همچنان که ریل قطار به افغانستان رونق داده است به این می گویند تعامل برد برد با کشورهای دیگر هر چند خوب می دانیم هدف سد زدن افغانستانها بر روی رود هیرمند که به تالاب هامون ایران میریزد نوعی باج خواهی از ایران اسلامی بوده است ولی افغانستان باید بداند و آگاه باشد که این ریل قطار همان باجی بود که از ایران گرفت و باید رود هیرمند را باز کند و دست از باجگیرهایشان بردارند ایران اسلامی نه روسیه است نه آمریکا است که ازش باج خواهی کنید سدهای روی هیرمند را باز کنید افغانها تا تعاملها و دوستیها ادامه دار باشد اگر ایران با شما اینچونین عملی را انجام می داد شما افغانها چه می کردیت هر آنچه که بر خود نمی پسندیت برای دیگران هم مبسندید .
افتاااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااد .
والسلام و صلوات التماس دعا و التماس تفکر .
آخرین اخبار