بازار مسکن این روزها همچنان راکد است و البته میزان معاملات گویا اندکی بیشتر شده هرچند که برخی نیز این باور را ندارند.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد، این روز‌ها با آرام شدن قیمت ارز و کاهش قیمت طلا در بازار‌های ایران؛ بازار مسکن نیز با وجود نزدیک شدن به ماه‌های آخر سال برخلاف هرساله به سمت رکود گام برداشته است.

افت فاحش خرید و فروش مسکن و ثابت ماندن قیمت‌هایی که در ماه‌های گذشته سیر صعودی جدی را از سر گذراندند این روز‌ها بازار مسکن را بیش از پیش خلوت و خالی از معامله کرده است.

طبق آخرین گزارش بانک مرکزی متوسط قیمت مسکن شهر تهران در آبان ماه ۱۳۹۹ بالغ بر ۲۷ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان در هر متر مربع بود که نسبت به مهر ماه ۱.۸ درصد و نسبت به آبان ماه سال قبل ۱۱۸ درصد رشد نشان می‌دهد. این در حالی است که این کمترین میزان افزایش ماهیانه قیمت از اردیبهشت سال جاری تاکنون بوده است.

کاهش ۱۰ تا ۱۵ درصدی قیمت مسکن

مصطفی قلی خسروی رئیس اتحادیه مشاوران املاک در واکنش به وضعیت این روز‌های بازار ملک می‌گوید: برای ما ملاک انجام معاملات است و نه قیمت گذاری‌ها در سایت‌ها، فضای مجازی و دفاتر مشاور املاک.

بررسی‌های سامانه‌های ما از کاهش ۱۰ تا ۱۵ درصدی معامله ملک در کل کشور حکایت دارد هرچند به دلیل افزایش بی‌رویه قیمت به دلیل هیجانات قبل از انتخابات دیگر در هفته‌های قبل خریداری برای ملک وجود نداشته است. یعنی صرفا قیمت‌گذاری انجام می‌شد، ولی معامله‌ای صورت نمی‌گرفت. در حال حاضر نیز با افزایش فروشنده‌ها مسکن به سمت افت قیمت حرکت خواهد کرد هرچند این افت قیمت شدید و سریع نخواهد بود.
 
او در واکنش به این موضوع که بسیاری مشاوران املاک و بازارگرمی آن‌ها را دلیل اصلی عدم کاهش قیمت‌ها می‌دانند؛ می افزاید: بار‌ها این سوال را از من پرسیده‌اند و من هم مجددا تاکید می‌کنم املاکی‌ها تنها دلالت کننده هستند و قیمت ملک را مالکان تعیین می‌کنند. در حال حاضر رکود معاملات به گونه‌ای است اتفاقا بسیاری املاکی‌ها برای به اصلاح جوش خوردن معامله تمام تلاش خود را در جهت کاهش قیمت می‌کنند، زیرا همان‌طور که قبل‌تر گفتم خریداران توان خرید ندارند و ممکن است چندصد هزار تومان بالاتر رفتن قیمت ملک؛ معامله را منتفی کند.
بیشتربخوانید

 
روندی کاهشی محدود به رسانه‌ها و نه کف بازار
 
محمد علیزاده کارشناس حوزه مسکن هم در واکنش به وضعیت کنین بازار مسکن معتقد است: مدتی است در اکثر سایت‌ها و خبرگزاری‌ها صحبت از کاهش قیمت مسکن است، در صورتی که در کف بازار و روند معاملات واقعی نه تنها چنین اتفاقی روی نداده، بلکه در مناطق بالانشین شهر‌های بزرگ بویژه مشهد روند صعودی افزایش قیمت هم داشته‌ایم. به طور کلی سیستم معاملات در بازار مسکن با بازار‌های موازی مانند دلار و سکه متفاوت است و زمانی که رکود نسبی به وجود می‌آید ما نباید توقع کاهش قیمت ناگهانی داشته باشیم.

او می‌افزاید: زمانی رکود می‌تواند در بازار مسکن تاثیر بگذارد که سالانه و طولانی مدت باشد. حتی نمی‌توانیم توقف‌های یک تا دو سال را هم رکود به‌حساب آورد. در حال حاضر، شرایط پیش آمده را هم نمی‌توان به تاثیر از نوسانات قیمت دلار و سکه دانست، البته تا حدودی نقدینگی در دست مردم کم شده، چرا که در یک بازه کوتاه مدت شاهد نوسانات صعودی عجیبی که بیشتر ناشی از تحولات سیاسی بود، در بازار بودیم و هر روز معاملات مختلف با قیمت‌های متفاوتی انجام می‌شد.

در معاملات ارزی حتی برخی از صرافی‌ها تا بعدازظهر هم مشغول به‌کار بودند. اما با آرام گرفتن اوضاع و توقف معاملات، دیگر سرمایه‌ای در دست افراد نبود که خرید و فروش و معامله‌ای صورت بگیرد. بدون‌شک آن‌هایی هم که نقدینگی داردند، منتظر‌اند تا بازار به یک ثبات نسبی برسد.

این اقتصاددان ادامه می‌دهد: پیرامون بازار مسکن علت اصلی رکود می‌تواند به این دلیل باشد که معمولا در اوایل فصل سرما، به‌ویژه پاییز شاهد رکود بازار مسکن هستیم و کار‌های ساختمان سازی به‌سختی و به‌کُندی پیش می‌رود. از طرفی اقبال عمومی مردم به خریدن باغ، ویلا زمین‌های خارج از شهر برای ساخت‌وساز کم‌تر می‌شود.

ما هر ساله شاهد این اتفاق هستیم، اما امسال مصادف شد با نوسانات بازار دلار و سکه و تهاجمی بالا رفتن قیمت‌ها و... در نتیجه مجموع این اتفاقات سبب ایجاد رکود نسبی در بازار مسکن شد.


خریداران در انتظار کاهش قیمت بیشتر هستند

ایرج رهبر نایب رییس انجمن انبوه سازان ساختمان نیز یکی از مهم ترین دلایل رکود در معاملات مسکن را کاهش محسوس قدرت خریداران دانسته و می‌گوید: مردم در واقع با پس انداز نمی‌تواند خانه مورد نیاز خود را خریداری کنند. از طرف دیگر بازار در حالت انتظار قرار دارد و متقاضیان در انتظار کاهش بیشتر قیمت‌ها هستند.

او می‌افزاید: راه اندازی بورس املاک و مستغلات ضربه جدی به بازار مسکن خواهد زد و در واقع به معنای تایید رسمی دلالی و سفته‌بازی در بازار ملک است. مادامی که دولت نگاه سودجویانه با بازار مسکن داشته باشد شما نمی‌توانید از بخش خصوصی توقع دیگری داشته باشید.

نایب رییس انجمن انبوه سازان ساختمان ادامه می دهد: برای مثال وقتی قیمت هر کیلو میلگرد از حدود ۴۰۰۰ تومان در اواخر سال گذشته به بیش از ۱۴ هزار تومان رسیده و دلیل اصلی آن صادرات و عرضه در بورس است. مسلم است که تولیدکننده ترجیح دهد کالایش را در بورس عرضه کند و به واقع به ریال هزینه کند و به دلار بفروشد. در این وضعیت تنها کسانی که از این شرایط متضرر خواهند شد سازندگان مسکن هستند که قیمت‌های تمام شده ساخت وساز برایشان روز به روز بیشتر خواهد شد.
 
منبع:تسنیم
انتهای پیام//ز.ق
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.