علیرضا رئیسی سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا در گفتوگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره احتمال برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ و پیشنهاد وزارت کشور برای برگزاری انتخابات در دو روز اظهار کرد: اهمیت برگزاری انتخابات و سلامت مردم را باید در کنار یکدیگر قرار دهیم و طبق فرمایش مقام معظم رهبری سلامت بر همه موضوعات اولویت دارد.
سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا بیان کرد: باید توجه داشت که در زمان برگزاری انتخابات وضعیت بیماری کرونا چگونه است چرا که ما بر حسب شرایط، وضعیت بیماری کرونا در کشور را تعیین میکنیم و اکنون وضعیت بیماری کرونا با یکم آذرماه بسیار متفاوت است و اصلا قابل مقایسه نیست.
معاون بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اظهار کرد: امیدواریم شرایط بیماری کرونا در زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ به گونهای در سطح هشدار یک باشد؛ در واقع اگر در زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ شرایط کرونایی کشور زرد باشد میتوانیم انتخابات را با تمهیداتی برگزار کنیم و تمهیداتی اندیشیده و به عنوان مثال انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ در شرایط باز برگزار شود و تا آن زمان امکان برگزاری انتخابات الکترونیک را بررسی کنند البته اکنون من از امکان برگزاری انتخابات به صورت الکترونیکی اطلاعی ندارم.
سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا تاکید کرد: اکنون پیش بینی شرایط بیماری کرونا در زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ بسیار دشوار و برای قضاوت زودهنگام است.
گفتنی است؛ پیش تر جمال عرف معاون سیاسی وزیر کشور با اشاره به زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ خرداد گفت: اصل بر این است که ۲۸ خرداد ۱۴۰۰ انتخابات برگزار میشود و انتخابات یک روز هم عقب نمیافتد. ضمن اینکه در زمینه تبلیغات و حضور میدانی طرفداران و کاندیداها انتخابات متفاوتی خواهیم داشت و به مانند انتخابات مرحله دوم مجلس شورای اسلامی ممنوع خواهد بود.
معاون سیاسی وزیر کشور بیان کرد: با توجه به وضعیت کرونا و با فرض وجود این بیماری در آن مقطع در کشور، پیشنهادها و سناریوهای مختلفی در حال بررسی است و پیشنهاد ما درباره زمان و مکان انتخابات است؛ مبنی بر اینکه زمان اخذ رای را از یک روز به ۲ روز افزایش دهیم، یعنی یکی از پیشنهادهای ما افزایش تعداد روزهای رایگیری است.
وی بیان کرد: البته قانون اجازه برگزاری انتخابات در ۲ روز را نداده، اما ستاد ملی مبارزه با کرونا میتواند با تصویب این موضوع (۲ روزه شدن انتخابات) دست ما را در این زمینه باز بگذارد و پیشنهاد دیگر ما افزایش شعب اخذ رای است. یعنی فرضا اگر ما ۶۰ هزار شعبه داریم، این تعداد را به ۸۰ هزار شعبه افزایش دهیم.
عرف اجرایی شدن این پیشنهاد را منوط به موافقت شورای نگهبان و تصویب ستاد ملی مبارزه با کرونا عنوان کرد و افزود: با توجه به اینکه ما قانون انتخابات ریاستجمهوری را داریم و عملاً قانون موجود محدودیتهایی را در این زمینه برای مجریان پیشبینی کرده است، نیاز داریم پیشنهادمان در صورت موافقت شورای نگهبان به تصویب ستاد ملی مبارزه با کرونا برسد، چراکه مصوبات این ستاد در حکم مصوبات شورای عالی امنیت ملی است.
همچنین وزارت کشور در مقطع زمانی جاری و در حالی که تدوام شیوع همه گیری کرونا، مفروض روند برنامه ریزی کشور قرار گرفته است، برگزاری چهار انتخابات مهم در خرداد ۱۴۰۰ در پیش رو قرار دارد؛ دو انتخابات سیزدهمین دوره ریاست جمهوری و ششمین دوره شوراهای اسلامی شهر و روستا در سراسر کشور و دو انتخابات میان دورهای مجلس شورای اسلامی و میان دورهای مجلس خبرگان رهبری در برخی از استانها این همزمانی اجتناب ناپذیر، مستلزم پیشبینی سیاستها، برنامهها و اقدامات مناسب برای به حداقل رساندن تبعات و آثار همهگیری کرونا بر ارکان چهارگانه انتخابات یعنی؛ مشارکت، سلامت، رقابت و امنیت است.
بر همین اساس وزارت کشور چند روز پیش در فراخوانی اعلام کرد که از دیدگاهها و پیشنهادات دانشگاهیان، فعالان سیاسی، حزبی و رسانهای در روند تدوین و اتخاذ سیاستها، برنامهها و اقدامات مناسب یاد شده برای برگزاری انتخابات ۱۴۰۰ در شرایط کرونا در محورهای ظرفیتهای حقوقی مجموعه قوانین و مقررات انتخاباتی کشور، تحول در شیوه ثبت نام داوطلبان انتخابات برای برگزاری انتخابات، فرصتها و چالشهای برگزاری الکترونیک انتخابات، تحول در رویکردها و روشهای تبلیغات انتخابات برای رعایت پروتکلهای مقابله کرونا، سازوکارهای مؤثر در افزایش مشارکت در انتخابات، تحول در شیوههای اخذ آراء (رای گیری) و شمارش آرای انتخابات و تحول در رویکردها و شیوههای بازرسی انتخابات در شرایط همه گیری کرونا بهره مند شود.
انتهای پیام/