کارخانه کنتورسازی ایران که زمانی یکی از شرکت‌های مهم در خاورمیانه بود، اکنون به دلیل واگذاری ناصحیح و سوء مدیریت تعطیل و با بحران‌های متعدد کارگری و مالی روبرو است.

به گزارش  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان، کارخانه کنتور سازی ایران، طی دهه چهل خورشیدی در مهم‌ترین شهر صنعتی کشور، یعنی شهر صنعتی البرز در قزوین تأسیس شد. موضوع فعالیت این شرکت در آغاز تولید انواع و اقسام کنتور‌های مکانیکی به‌ویژه کنتور برق بود و این کارخانه به دلیل تولید انحصاری محصولی با کیفیت خیلی زود به نمادی معتبر تبدیل شد.

پس از انقلاب اسلامی، در دهه‌های ۶۰ و ۷۰ به دلیل رشد و توسعه سریع خدمات زیربنایی به‌ویژه اشتراکات آب و برق در عمده شهر‌ها و روستا‌های کشور، محصولات این کارخانه موردنیاز تمام مناطق در حجم بالا بوده است و باعث پررونق شدن خط تولید کارخانه می‌شود.

در دههٔ ۷۰ و درنتیجه رشد سریع خدمات به روستا‌ها و شهرها، کنتور سازی ایران به اوج شکوفایی می‌رسد و قریب به پنج هزار شغل مستقیم و غیرمستقیم ایجاد می‌کند.

محصولات کنتورسازی ایران در خاورمیانه و شمال آفریقا جا باز می‌کنند و به بخش مهمی از صادرات صنعتی ایران تبدیل می‌شود، به‌نحوی‌که در کشور‌هایی مانند ترکیه، سوریه و کشور‌های حاشیهٔ خلیج‌فارس و پاکستان هنوز محصولات این شرکت در منازل دیده می‌شود.

روند رو به رشد کارخانه کنتورسازی ایران در دهه ۸۰ نیز ادامه پیدا می‌کند، به‌طوری‌که طبق آمار ارائه‌شده بیش از ۹۰۰ نفر در این شرکت مشغول به کار بوده‌اند. اما درنهایت این کارخانه در لیست واگذاری سازمان خصوصی‌سازی قرار می‌گیرد تا با واگذاری به بخش خصوصی، رونق در تولید صنعتی شکوفاتر شود؛ گرچه برنامه خصوصی‌سازی این کارخانه درست پیش نمی‌رود.

در سال ۱۳۸۶ برای این کارخانه بزرگ مشتری‌های فراوانی وجود داشت. اما درنهایت به شکل عجیبی اهلیت یکی از مشتریان مورد تأیید قرار می‌گیرد و با حمایت مسئولان وقت استانداری قزوین، کارخانه در سال ۱۳۸۷ و در اوج سودآوری، به فردی که زمینه کاری و رزومه‌ای در این صنعت نداشته واگذار می‌شود.

مالک جدید کارخانه، بلوک مدیریتی کنتورسازی را با کسب بیش از ۷۰ درصد سهام کارخانه از آن خود می‌کند و سپس فرزند ۲۰ سالهٔ خویش را در عین ناباوری به‌عنوان مدیر شرکت منصوب می‌کند.

پرده برداری از بزرگ‌ترین کلاه‌برداری تاریخ بورس ایران/شلاق خصوصی‌سازی بر تن کنتورسازی

ورود کنتور سازی به یک بازی بورسی-رسانه‌ای

با آغاز دههٔ ۹۰، کنتور سازی ایران وارد بازار بورس می‌شود و نماد «آکنتور» به نمادی معروف در بین مشتریان بازار سرمایه تبدیل می‌شود. ازاینجا به بعد، مالکان و مدیران شرکت وارد یک بازی بورسی-رسانه‌ای می‌شوند.

در گام نخست اخباری از راه‌اندازی قریب‌الوقوع خط تولید صندوق‌های فروشگاهی، دستگاه‌های کارت‌خوان و لامپ «ال‌ای‌دی»، سهام کارخانه را با رشد عجیبی مواجه می‌کند، به‌نحوی‌که سهام «آکنتور» در مدت کوتاهی، از حدود ۷۰۰ تومان به ۲،۱۰۰ تومان می‌رسد و به دلیل همین رشد بالا، معاملات برای حسابرسی به‌صورت موقت متوقف می‌شود.

در گام دوم، اتفاق عجیب‌تری رخ می‌دهد و گزارش‌های ناصحیح و غیرمعقول از حسابرسی‌های شرکت منتشر می‌شود که آن را در قله سودآوری نشان می‌دهد، به‌نحوی‌که مدیرعامل کارخانه مدعی می‌شود به هر سهم ۹۰۰ تومان سود خواهد پرداخت و در سال بعد نیز این رقم چند برابر خواهد شد.

با این اتفاق، به‌محض بازگشایی معاملات، «آکنتور» به‌شدت رشد می‌کند و هر سهم آن بیش از ۷ هزار تومان معامله می‌شود. این رشد برق‌آسا سرانجام بازار بورس و ناظران را حساس می‌کند و درنتیجه بازرسی حساب‌های شرکت از بزرگ‌ترین کلاهبرداری تاریخ بورس ایران پرده برمی‌دارد.

معاملات «آکنتور» متوقف می‌شود و سوداگری مالک کارخانه، کارگران و سهامداران این نماد را به بزرگ‌ترین زیانکاران پرونده تبدیل می‌کند.

وقتی سهامداران شرکت به خاک سیاه می‌نشینند

مالک کنتورسازی درنهایت در دادگاه محاکمه شده و به حبس طولانی‌مدت محکوم می‌شود. برای حل مشکل سهامداران نیز به آن‌ها اعلام می‌شود که می‌توانند تا حداکثر ۵ هزار سهم خود را به قیمت ۱،۵۰۰ تومان برای فروش ارائه دهند و تمام کسانی که سهام آکنتور را تا مبلغ ۷ هزار تومان خریده بودند و حجم سهام بالایی داشتند، رسماً به خاک سیاه می‌نشینند.

اما این پایان کنتورسازی نبود. کارخانه با این ماجرا‌ها دچار مشکل می‌شود و رسماً از سال ۱۳۹۴، معوقات حقوقی و مشکلات کارگری در کنتورسازی ایران آغاز می‌شود. آرام‌آرام تعدیل نیرو در کارخانه رخ می‌دهد و ۹۰۰ کارگر آن به حدود ۳۰۰ و سپس ۱۵۰ کارگر تبدیل می‌شود.

با تلنبار شدن معوقات حقوق کارگران، تجمعات اعتراضی کارگران کنتورسازی ایران در مقابل استانداری و دادگستری به یکی از تصاویر ثابت و عادی شهر تبدیل می‌شود. کارگران با مراجعه به هر نهاد و جایگاهی، تلاش می‌کنند مشکلات معیشتی خود را رفع کنند. حتی یک‌بار در شب عید نوروز ۱۳۹۷ سفرهٔ خالی جلوی استانداری قزوین پهن می‌کنند تا فریاد مظلومیت خود را به گوش مسئولان برسانند.

ورود کنتور سازی به یک بازی بورسی-رسانه‌ای

کارخانه درنتیجهٔ پیگیری مسئولان چند باری تا ازسرگیری فعالیت در خطوط تولید خود جلو می‌رود، اما هر بار، با عزل و نصب مدیران و اقدامات مالک که از داخل زندان صورت می‌گرفت، کارخانه دچار بحران و مشکل جدی شد. این کارخانه که در اوج تولید خود سالانه بیش از یک‌میلیون کنتور تولید می‎‌کرد، درنهایت به‌جایی رسید که با راه‌اندازی مجدد یک خط تولید در پاییز سال ۱۳۹۸، تنها ۱۲ هزار کنتور تولید کرد، کنتور‌هایی که به دلیل قدیمی بودن کیفیت و تکنولوژی آن، وزارت نیرو نیز حاضر به خرید محصولات آن نشد.

درنهایت کارخانه تنها طی آبان، آذر و دی‌ماه فعالیت کرد و مجدداً تعطیل شد. حقوق کارگران نیز از ۱۲ ماه تا ۳۶ ماه معوقات داشت. پیگیری مستمر مسئولان برای سامان دادن به وضعیت کنتورسازی ایران نتیجه‌بخش نبود، تا آن‌که با آغاز به کار مجلس یازدهم، پیگیری جدی امور کنتور سازی ایران در دستور کار نمایندگان قرار گرفت.

درنهایت در سفر محمدباقر نوبخت معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان برنامه‌وبودجه به قزوین، به پیشنهاد فاطمه محمدبیگی نمایندهٔ قزوین، آبیک و البرز جلسهٔ ویژه‌ای با حضور نمایندگان کارگران در دانشگاه آزاد برگزار شد تا مشکل معوقات کارگران تعیین تکلیف نهایی شود.

در این جلسه مصوب شد تا ۱۵ میلیارد تومان از محل مالیات این کارخانه از خزانه عودت داده‌شده و مطالبات معوق کارگران پرداخت شود. با این اتفاق، همه مطالبات کارگران کنتورسازی ایران تسویه می‌شد. امری که در مدت یک هفته به سرانجام رسید و کارگران کنتور سازی مطالبات خود را دریافت کردند.

خلع ید صاحبان شرکت ممکن نیست

هدایت الله جمالی‌پور استاندار قزوین با اشاره به اینکه کارگران شرکت امروز دیگر هیچ مطالبه‌ای ندارند و تمام مطالبات به‌حق آن‌ها پرداخت‌شده است اظهار کرد: در رابطه با راه‌اندازی شرکت هم در تلاش هستیم تا از طریق مراجع قضائی وضعیت آینده شرکت را تعیین تکلیف کنیم.

در رابطه با راه‌اندازی شرکت هم در تلاش هستیم تا از طریق مراجع قضائی وضعیت آینده شرکت را تعیین تکلیف کنیم

او افزود: شرکت مالک خصوصی دارد و تا وقتی بحث مالکیت خصوصی وجود دارد دولت نمی‌تواند برای راه‌اندازی دخالت کند و باید مالک به راه‌اندازی ترغیب شود.

استاندار قزوین یکی دیگر از راه‌های راه‌اندازی را صدور حکم خلعید از سوی دستگاه قضائی دانست و عنوان کرد: در این صورت می‌توان مالکیت را تغییر داد و به نفر جدید سپرد.

او بیان کرد: تلاش کردیم تا از طریق دستگاه قضا واگذاری شرکت را ابطال کنیم، اما این اتفاق رخ نداد و با توجه به فرآیند‌های طی شده بعید به نظر می‌رسد این اقدام صورت بگیرد.

مدیر شرکت از طریق دخالت سهامداران می‌تواند تغییر کند

جمالی پور یکی دیگر از راه‌های واگذاری به بخش خصوصی را از طریق بازار بورس دانست و اضافه کرد: با توجه به اینکه این شرکت سهامداران خاصی دارد امیدواریم بتوانیم از طریق بازار بورس و اقدام سهامداران مدیریت را تغییر دهیم.

او تصریح کرد: از راه‌های گوناگون برای راه‌اندازی مجدد شرکت پیگیری می‌کنیم، اما درنهایت به نظر دستگاه قضا بستگی دارد.

استاندار قزوین تأکید کرد: امیدواریم بتوانیم به یک جمع‌بندی مثبت برای راه‌اندازی این شرکت تاریخی و مهم برسیم و شرکت را به چرخه تولید بازگردانیم.

بدون شک گام بعدی احیای دوباره این کارخانه است. امری که باوجود مالک بخش خصوصی و دخالت او ممکن نیست.

خط تولید کنتورسازی ایران در قزوین

حل مشکل کنتور سازی نیازمند همراهی دستگاه قضا است

فاطمه محمدبیگی نماینده مردم قزوین، البرز و آبیک در رابطه با آینده این شرکت عنوان می‌کند: بانک با طلبی بالغ‌بر ۷۰ میلیارد تومان یکی از اصلی‌ترین طلبکاران این شرکت است و ۵۷ درصد سهام شرکت نیز به‌عنوان ضمانت تسهیلات را در اختیار دارد و بر همین اساس اعلام آمادگی کرده که می‌تواند به‌عنوان سرمایه‌گذار در شرکت حضور پیدا کند.

محمدبیگی اضافه کرد: مدیران بانک اعلام آمادگی کرده‌اند که امکان آن فراهم است تا این میزان سهام در بورس واگذار شود.

او جذب سرمایه‌گذار جدید را یک راه دیگر می‌داند، اما معتقد است حل این مشکل نیاز به مساعدت جدی قوه قضائیه دارد تا بتواند با اختیارات خود مالکیت شرکت را تعیین تکلیف کند.

نماینده مردم قزوین، البرز و آبیک تصریح کرد: با توجه به ویژگی خاص محصول این شرکت و همچنین با کمی تغییر در بحث تحقیق و توسعه شاهد حرکت دوباره این شرکت و حضور قدرتمندانه در بازار خواهیم بود.

او گفت: همه قبول دارند که این شرکت، یک مجموعه قدرتمند و باسابقه درخشان و برندی خوش‌نام است و نباید اجازه دهیم که این سابقه خوب به فراموشی سپرده شود.

راه‌اندازی خط تولید اولیه و سپس به‌روزرسانی خط تولید و روزآمد کردن محصولات کنتور سازی، در گام‌های بعدی می‌تواند جهش تولید را برای این نماد معروف ایران و خاورمیانه محقق کند.

آنچه به نظر می‌رسد این است که حل مشکل کنتور سازی نیازمند ورود دستگاه قضا است. با دستور رئیس دستگاه قضا بدون شک شاهد راه‌اندازی یکی از اثرگذارترین شرکت‌های تولیدی در کشور در حوزه برق و رفع بخشی از نیاز کشور به واردات خواهیم بود.

منبع مهر

انتهای پیام/پ

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۵
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۲۲ ۰۳ خرداد ۱۴۰۱
باز هم به همون فردی که در زمان مدیر عاملی ایشون کنتور سازی به خاک نشست اجازه دادند زمام کارخانه را در دست بگیرد. عجب روزگار بی در و پیکری شده.
Iran (Islamic Republic of)
منصور
۱۴:۵۷ ۱۵ آذر ۱۳۹۹
به اسم خصوصی سازی تمام اموال مملکت را فروختن و پولش را معلوم نیست کجا بردن
Iran (Islamic Republic of)
یک اشتباه یک راه حل
۱۳:۴۴ ۱۵ آذر ۱۳۹۹
یه چیزی که بنده هنوز نفهمیدم اینه که اگر ما قانون اساسی رو خونده باشیم و مسئولان هم خونده باشند و قانونگذار و مجری قانون و همه خونده باشند و سیاست های کلی رهبری و برنامه های 5 ساله را ما چیزی به اسم خصوصی سازی صرف نداریم.
ملاک تمامی قوانین کشور قانون اساسی است.
یعنی هر قانونی با قانون اساسی مقایسه می شود تا تایید شود.
خط اول اصل 44 قانون اساسی
نظام اقتصادي جمهوري اسلامي ايران بر پايه سه‌بخش دولتي‌، تعاوني و خصوصي با برنامه‌ريزي منظم و صحيح ‌استوار است‌.
حالا کافیه اصل 43 و 44 رو کامل بخونید تا بفهمید دقیقا تنها چیزی که اجرا نشده قانون اساسی است.
تا الان به سایت خصوصی سازی سری زدید.
کافیه سیاست های کلی اصل 44 ابلاغیه رهبری را که به تایید مجلس و مجمع تشخیص نظام و همه رسیده است را مرور کنید. در سیاست های کلی هنوز بخش خصوصی سازی تعیین تکلیف نشده است.
به طور ساده همین دو قانون بالا دستی نقض تمامی واگذاری ها به بخش خصوص را نشان می دهد زیرا در این قوانین تاکید شده است تعاونی عمومی با مشارکت مردم و سهام داری عموم مردم در همه نقاط کشور اولویت است.
یعنی قرار بوده دولت از انحصار دست برداشته و در اختیار عموم قرار دهد اما بخش خصوصی دقیقا اجرای همان انحصار است .
نمی دونم چرا رسانه ها در این بخش اصلا انقلابی و بر اساس منافع کشور هیچ چیزی نمی نویسند و حتی بازبینی خبری هم نمی کنند.
دقیقا الان تعاونی های عمومی فراگیر در کجای این بخش دیده می شود؟
دنبال الگوی اقتصاد مقاومتی هستیم تعاونی
دنبال اقتصاد پایدار و ضد فساد هستیم تعاونی
دنبال تعادل بخشی در اقتصاد هستیم تعاونی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۰۱ ۱۵ آذر ۱۳۹۹
با این خصوصی سازی مزخرف.حتما اینها هم کار دشمن است.؟اون مسئولی که مدام دم ازدشمن می زنی میشه بگید زبانت الان کجاست؟
Iran (Islamic Republic of)
سرچ کنید:
۱۲:۴۸ ۱۵ آذر ۱۳۹۹
«بایا» چه ارتباطی با متهمان اقتصادی و سیاسی دارد؟
«بایا» چه ارتباطی با متهمان اقتصادی و سیاسی دارد؟
«بایا» چه ارتباطی با متهمان اقتصادی و سیاسی دارد؟
Iran (Islamic Republic of)
مردم
۱۲:۴۵ ۱۵ آذر ۱۳۹۹
پول مردم داخل بورس دولت خورد پول ما رو پس بدید 500 هزار ت گذاشتم شد 150 هزار ت
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۷ ۱۵ آذر ۱۳۹۹
اصلافکرنمیکردم رئیس خصوصی سازی قبلی اینجورادمی بوده چرامسئوله واقعی کمه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۷ ۱۵ آذر ۱۳۹۹
اصلافکرنمیکردم رئیس خصوصی سازی قبلی اینجورادمی بوده چرامسئوله واقعی کمه
Iran (Islamic Republic of)
مجتبی
۱۲:۰۰ ۱۵ آذر ۱۳۹۹
لعنت بر این انگل های خاین که دل مردم رو خون می کنن. حالا فهمیدم چرا درخواست کنتور برق دادیم و گفتن کنتور موقت تک فاز نداریم. هزار بار لعنت بر مسببان این ظلم ها.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۲۱ ۱۵ آذر ۱۳۹۹
به اسم خصوصی سازی دارن .......خودت حدس بزن دارن چیکار میکن ..
Iran (Islamic Republic of)
آشنا
۱۱:۱۲ ۱۵ آذر ۱۳۹۹
خوصوصی سازی وقتی معنی میدهد که فردی از ابتدا خودش برای ایجاد یک تولید تلاش نموده و پس از تلاش و پشتکار موفق به تولید یک نیاز جامعه بشود و بتواند در مقابل رقیبان حرفی برای گفتن داشته باشد و دلش برای زحمات خودش و کارگرانش بسوزد و بتپبد و خودش را وقف تولید خود نماید و شب و روز نداشته باشد و در مقابل , ساختار کلی کشور هم با ایجاد قوانین حمایتی از تولید و تولید کننده زمینه رشد او را تداوم بخشد که هم تولید رونق داشته باشد و هم افردی که در مجوعه مشغول به کار هستند دلگرم کار و تولید خود باشند , شاید مد نظر قانوگذار نیز همین بوده است ولی با این گونه واگزاریها که این روزها در مواردی مانند کشت و صنعت مغان , ماشین سازی تبریز و همین کنتور سازی , ماشین سازی اراک , هپکو و موارد مشابه که اگر اگر نگوئیم خیانت به صنعت و صنعتگر و تولید کننده بوده است و خوش بینانه به موضوع نگاه کنیم نشان از بی کفایتی و بی درایتی در واگذاری را در آن میتوان به وضوح دید که واقعا باید همان اسم خصوصی خوری را بر آن نهاد تا خصوصی سازی , کجای دنیا سراغ دارید که یک مجموعه تولیدی با 50 یا 60 سابقه تولید را یک شبه واگذار کنند به یک نفر بی لیاقت پولدار و بهره مند از رانت ؟؟؟؟ , چه کسی تضمین نموده این صنعت بتواند با این تفکر و این عملکرد بتواند به تولید ادامه دهد , قطعا این واذگذاریها دردی از صنعت کشور را دوا نخواهد نمود , قطعا فردی که صرفا با داشتن نقدینگی باد آورده در پناه رانت یک شبه صاحب یک مجموعه صنعتی میشود که سالها برای ایجاد و نگهداری آن وقت و سرمایه مالی و معنوی و تلاشهای متخصصان را لازم داشته , میشود طبیعی است قدر آن را نداند , وقتی یک مجموعه صنعتی به بهای بسیار اندک ( گاه به قیمت ده درصد قیمت واققعی) به یک فرد نالایق و بی اطلاع از آن صنعت که هیچ دلسوزی برای حفظ آن و تداوم تولید آن گذران زندگی افراد مشغول به در مجوعه را ندارد و منافع آنی خود را بر بقای حفظ تولید و تدام چرخ تولید مقدم میداند , واگذار شود چه انتظاری بیش از این باید داشت , ماشین سازی تبریز با آن سابقه صعتی و علمی نهفته به یک فردی با 5 کلاس سواد واگذار میشود , که حتی اسم تجهیزاتی را که در مجموعه وجود را نمیداند تا عملکرد آن و اهداف تعیین شده برای آن مجموعه ؟؟ , در این واگذاری کدام اهلیت این چنین فردی مورد بررسی قرار گرفته و چه فردی این اهلیت را بررسی و تایید نموده است و از چه فیلتر هایی عبور کرده است , آنقدر این واگذاریها مشکوک و هدفمند صورت گرفته که هر عقل سلیمی نمیتواند آن را بپذیرد . یک مثال ساده میتواند گویای خیلی از اتفاثات باشد
........... مجوز رانندگی به یک فرد با چه شرایطی داده میشود ؟ پلیس راهنمایی و رانندگی رای دادن گواهی نامه چندین شرط دارد , تا فرد آن شرایط را نداشته باشد امکان ندارد بتواند مجوز بگیرد ...
چطور میشود مجموعه های بزرگ صنعتی کشور به کسانی واگذار میشود که هیچ اطلاعی از آن صنعت ندارند ..
این روش اجرایی در کشور نه تنها کمکی به بهبود چرخ صنعت نکرده که ماننی تقسیم ارضی که ریشه کشاورزی کشور را خشکاند ریشه صنعت و صنعتگر و تولید کشور را خواهند خشکاند
Iran (Islamic Republic of)
رسول معمارپور
۱۱:۰۰ ۱۵ آذر ۱۳۹۹
سلام
اینم مثل بقیه شرکت های که واگذار کردن فقط کارگر بدبخت هر روز ضعیف تر میشه ثروتمند ثروتمند تر وای به حال ما ماما
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۴۲ ۱۵ آذر ۱۳۹۹
اکثر کارخونه ها به یک آدم خوب واگذار شد یا میشه همین روزا لا لا کنیده
Iran (Islamic Republic of)
حسن
۱۰:۴۱ ۱۵ آذر ۱۳۹۹
بهترین کار خلع ید از مالک بی لیاقت است .
Iran (Islamic Republic of)
پیمان اشراقی
۱۰:۲۸ ۱۵ آذر ۱۳۹۹
سلام ،

ما یک کنتور آب داریم الآن سی سال است بدون نقص دارد کار می کند ،
بعد خانه برادرم در اصفهان که اجاره کرده ، کنتور آب به علت استفاده از سیفون و بالا رفتن فشار بر کنتور ترکید .
آخرین اخبار