به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان، موضوع قاچاق انواع کالاها در طول ماهای اخیر شدت گرفته است و مسئله تنها مختص به یک محصول خاص نیست، چراکه در طول هفتههای اخیر قاچاق دام از استانهای مرزی در حال انجام بوده و در این بین استان زنجان نیز از این قافله عقب نمانده است.
از سویی دیگر موضوعی که در این روزها بیش از پیش مطرح شده و ذهن همگان را به خود درگیر کرده است، قاچاق آرد و خروج آن از استان و در نهایت از کشور است. در این راستا در طول هفتههای گذشته در استان کوچکی همچون زنجان دو محموله آرد قاچاق با تناژهای ۱۶ و ۱۳ تن با ارزش قریب به ۱۱۰ میلیون تومان توسط ماموران نیروی انتظامی استان کشف و ضبط شده است. به نظر میرسد با شرایطی که در استان و کشور وجود دارد این مسئله همچنان ادامهدار باشد.
کارشناسان معتقدند به دلیل عدم هماهنگی و همکاری که بین ارگانهای مختلف وجود دارد زمینهساز قاچاق و خروج انواع کالا و محصولات به خارج از کشور شده و عایدهای جز پیامد منفی به کشور نداشته است و باید در این زمینه راهکارهای مناسبی ارائه شود تا مانع از پدیده شوم قاچاق در کشور شود.
با این وجود موضوعی که برخیها به آن اذعان دارند این است که گندمی که امسال وارد چرخه خرید تضمینی نشده، تبدیل به آرد گشته و از مرزهای کشور قاچاق شده و خارج میشود، علاوه بر این برخیها معتقدند سهمیه آرد یارانهای که به قیمت ناچیز به نانواییها میرسد بدون اینکه وارد عرصه پخت نان و توزیع در بین مردم شود به شکل آزاد به دلالال فروخته شده و در نهایت وارد مسیر قاچاق میشود.
با این حال کارشناسان بر این باورند در کشورهای همسایه قیمت خرید تضمینی گندم بسیار بالاتر از کشور بوده و تمایل به خرید آرد با قیمت پایینتر از ایران سودآورتر است، همین امر جذابیت بیشتری برای قاچاق آرد فراهم کرده است و امسال نیز با توجه به واقعی نشدن قیمت خرید تضمینی گندم سبب دامن زدن هر چه بیشتر به معضل خروج آرد از کشور شده است. از سویی دیگر پرداخت یارانه به آرد و گندم نیز خود دلیل دیگری در راستای قاچاق آرد شده است.
با این حال سوالی که مطرح میشود این است، مهمترین دلایل قاچاق آرد از استان و کشور چیست؟ آیا راهکاری برای مقابله با این پدیده وجود دارد؟ کدام ارگانها وظیفه نظارت و ممانعت از قاچاق را باید بر عهده بگیرند؟
علی خانمحمدی، مدیرعامل مجمع ملی نخبگان کشاورزی اظهار داشت: تا زمانی که قیمت تعادلی نباشد مسئله قاچاق آرد رخ خواهد دارد، در حال حاضر قیمت آردی که توسط دولت به نانواییها توزیع میگردد بسیار پایینتر از گندمی است که تضمینی از کشاورزان خرید شده است. به عبارتی دولت در حال دادن یارانه به بخش آرد است و هر جا بحث یارانه مطرح باشد از مسئله قاچاق نمیتوان چشمپوشی کرد.
او افزود: یکی از مهمترین دلایلی که سبب شده تا تمایل هر چه بیشتر برای قاچاق آرد یا هر نوع جنس و محصول دیگری ایجاد گردد پایین بودن ارزش پول ملی در قبال پول سایر کشورها است که حتی تمایل کشورهای دیگر برای خرید از ایران را بالاتر برده است.
مدیر عامل مجمع ملی نخبگان کشاورزی با بیان اینکه امکان خروج و قاچاق گندم از کشور وجود ندارد گفت: سودجویان با بهانههای مختلفی آرد را از کشور خارج میکنند، با این حال باید متذکر شد احتمالاتی برای بالا رفتن قیمت گندم وجود دارد و این امر نیز میتواند دلیلی برای قاچاق آرد باشد، از سویی دیگر تا زمانی که قیمت در بازار دو نرخی باشد پدیده قاچاق آرد انجام خواهد گرفت.
این مقام مسئول با رد این مسئله که این امکان وجود ندارد که گندمی که وارد خرید تضمینی نشده تبدیل به آرد گشته و از کشور خارج شود، تاکید کرد: با قیمتی که در حال حاضر برای آرد وجود دارد تبدیل گندم به آرد که غیر از خرید تضمینی انجام گرفته برای دلالان سودی نخواهد داشت.
خانمحمدی با بیان اینکه اگر شورای اقتصاد قیمت گندم در کشور را همسو با قیمت جهانی بالاتر ببرد و قیمت این محصول استراتژیک واقعی شود، قاچاق آرد دیگر برای سودجویان هیچگونه جذابیتی نخواهد داشت گفت: برخی مواقع محمولههای گندم به کشور وارد میشود تا با تبدیل شدن به آرد نیاز کارخانههای داخلی را تامین نمایند در این راستا گاهی مازاد همین محمولههای گندم تبدیل به آرد شده و قانونی به همان کشورهای تحویل دهنده گندم صادر میگردد.
از سویی دیگر یوسف اسماعیلزاده، سرپرست پلیس امنیت اقتصادی استان زنجان در خصوص عواملی که سبب شکل گرفتن قاچاق کالا میشوند اظهار داشت: اختلاف قیمتها موجب سودجویی و طمع عدهای میشود که میخواهند راه ۱۰۰ ساله را یک شبه بروند، در این راستا پلیس وظیفه برخورد با این افراد را دارد در سراسر کشور و همینطور استان زنجان این وظیفه به خوبی انجام میشود و این استان جزء استانهایی است که نسبت به این موضوع حساس است.
او با بیان اینکه با قاچاقچیان بدون هیچ مماشاتی برخورد میشود، افزود: عملکرد پلیس امنیت اقتصادی کاملا سازمانیافته است و ما به هیچ وجه سطحی عمل نمیکنیم، ما در استان از "ریشه" مسائل را پیگیری میکنیم در این راستا وقتی کالایی وارد کشور میشود ما پیگیری میکنیم که مسیر آن چیست و تا لحظه ورود آن به استان کاملا بر جزئیات آن آگاه هستیم.
سرپرست پلیس امنیت اقتصادی استان زنجان با انتقاد از نظارتها گفت: سازمان صمت و جهاد کشاورزی باید نظارت و سرکشی خود را بیشتر و دقیقتر کنند. در این راستا پلیس از ساعات ابتدایی روز تا پاسی از شب مشغول نظارت است و اینکه مسئولان نظارتی سازمانها به شکل اداری تنها در چند ساعت از روز فعالیت کنند، نتیجه مطلوب نخواهد بود و باید همت خود را بالا ببرند و کار جهادی انجام دهند.
اسماعیلزاده با اشاره به مسئله احتکار آرد در استان گفت: در طول روزهای گذشته حدود ۳۵ تن آرد در استان کشف شده و در این راستا پیشنهاد ما برای بازرسان اداره غله این بوده است که با توجه به ساعت کاری نانواییها گشتهایی را فعال کنند که عملکرد روزانه نانواییها را با توجه به سهمیه آرد آنها رصد کنند، اگر همه ارگانها وظایف خود را درست انجام دهند قطعا یکسری مشکلات این چنین رخ نمیدهد؛ بدون نظارت کافی و مستمر با توجه به تفاوت قیمتی آرد آزاد و سهمیهای فضا برای قاچاقچیان مهیا میشود.
با تمام این تفاسیر، قاچاق آرد و خروج آن از استان زنجان و کشور امری مسلم به نظر میرسد، از گفتههای مسئولان مربوطه نیز چنین برداشت میگردد تا زمانی که تمهیدات اساسی در این راستا انجام نگیرد باید همچنان شاهد پدیده قاچاق هر نوع کالا و محصول از کشور باشیم و این در حالی است که قاچاق آرد خود میتواند معضلات فراوانی را پیش روی مردم و فعالان در صنایع مختلف ایجاد کرده، حتی پایداری تولید را نیز نشانه بگیرد و خساراتی را برای کشور تحمیل نماید.
با این وجود انتظاری که از مسئولان ذی ربط از جمله سازمان جهاد کشاورزی و سازمان صمت میرود این است تا با همکاریهای لازم با نیروهای انتظامی مانع از خروج و قاچاق دام، آرد یا هر نوع محصول دیگر از استان شوند تا آرامش قیمتی بعد از تلاطم در استان به ثبات برسد و اندکی از دغدغههای مردم کاسته شود.
منبع: تسنیم
انتهای پیام/ح