به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بیرجند، چند ماه بعد از شیوع کرونا در کشور بسیاری از کارشناسان و صاحب نظران تأکید کردند که اهدا پلاسمای بهبود یافتگان از کرونا در درمان بیماران درگیر کووید ۱۹ بسیار مؤثر است و از همان زمان بحث پلاسما درمانی مطرح شد.
اما در خراسان جنوبی مسئولان از مدتی قبل مرتب سخن از صفر بودن ذخایر پلاسمای خراسان جنوبی و ضرورت فرهنگ سازی برای اهدا پلاسما می زنند در حالی که می توان با برنامه ریزی منسجم این مشکل را رفع کرد.
از یک طرف بسیاری از افراد علائم ابتلاء به کرونا را داشته، ولی به واسطه شدید نبودن علائم و جوانی سن از آنان تست قطعی ابتلاء به این ویروس گرفته نشده است. این افراد ۲۸ روز بعد از بهبودی علائم تمایل به اهدا پلاسما دارند، ولی نمی دانند که آیا واقعاً کرونایی بوده اند؟
سوال اینجا است که اگر از این افراد نیز با همکاری دستگاه های مرتبط تست آنتی بادی گرفته شود، نمیتوان انتظار رفع مشکل کاهش ذخیره پلاسمای استان را داشت. به راستی برای حل مشکل کاهش ذخیره پلاسمای خون در خراسان جنوبی چه باید کرد؟
قلندری از شهروندان خراسانجنوبی و فعال رسانه ای گفت: در زمینه اهدای پلاسما باید بیش از شرایط فعلی در رسانه ها تبلیغات صورت گیرد تا بهبود یافتگان از کرونا نسبت به این امر ترغیب شوند.
او افزود: مادرم متأسفانه به کرونا مبتلا شدند و ما برای پیدا کردن پلاسمای متناسب با گروه خونی ایشان، نوع گروه خونی را برای بهبود یافتگان از کرونا در بین فامیل و آشنایان در فضای مجازی درخواست کردیم تا توانستیم این مشکل را مرتفع کنیم.
قلندری با بیان اینکه متأسفانه بسیاری از افراد از شرایط اهدا پلاسما مطلع نیستند، گفت: به عنوان مثال در یک مورد با سختی فراوان فردی را برای اهدا پلاسما به مادرم پیدا کردیم و او وقتی از راه دور به انتقال خون بیرجند آمد، به او گفته شد، چون وزنش ۵۰ کیلو است امکان اهدا را ندارد.
این فعال رسانه ای خراسانجنوبی اظهار کرد: نمیدانم چرا مسئولین مرتب سخن از صفر بودن ذخیره پلاسما در خراسان جنوبی میزنند در حالی که با تدابیری می توان این مشکل را به آسانی مرتفع کرد.
بیشتر بخوانید
او بیانکرد: برخی از بهبود یافتگان از کرونا در شهرستان های خراسان جنوبی، تصور می کنند، برای اهدای پلاسما حتماً باید به بیرجند مراجعه کنند در حالی در طی دو روز در هفته در شهرستان هایی، چون قاین نیز میتوان اهدا پلاسما داشت.
قلندری بیان کرد: با انتشار اخبار امید بخش مبنی بر اینکه با اهدا پلاسما این تعداد بیمار کرونایی بهبود یافته اند، بیشک افراد بیشتری برای مشارکت در این کار خیر ترغیب میشوند.
نظری از سرپرستاران خراسان جنوبی و اساتید دانشگاه علوم پزشکی بیرجند اظهار کرد: بهتر است بیمارستان ها لیستی از بهبود یافتگان کرونا داشته باشند و آن را در اختیار انتقال خون خراسانجنوبی قرار دهند.
او تصریح کرد: سازمان انتقال خون نیز بر اساس اطلاعات دریافتی از دانشگاه علوم پزشکی بعد از ۲۸ روز از بهبودی این افراد با آنان تماس گرفته و این افراد را دعوت به اهدا پلاسما کند که بی شک اینگونه میتوان ذخیره پلاسمای خراسانجنوبی را افزایش داد.
نظری گفت: برخی افراد به غلط تصور میک نند که با اهدا پلاسما سیستم ایمنی شان ضعیف می شود که در این زمینه نیز باید اطلاع رسانی های دقیق انجام شود.
میریمقدم، مدیرکل انتقال خون خراسانجنوبی اظهار کرد: اگر افراد علائم مشکوک به کووید ۱۹ را داشته، ولی تست قطعی ابتلاء به بیماری را نداده اند بعد از بهبودی به طور قطعی محروم از اهدا پلاسما نیستند.
مدیرکل انتقال خون خراسانجنوبی بیانکرد: افراد با سابقه علائم ابتلاء به کووید ۱۹ (حتی در صورت ندادن تست قطعی ابتلاء به کرونا) میتوانند سایر مستندات، چون عکس رادیولوژی، سی تی اسکن ریه و سایر مستندات آزمایشگاهی را در اختیار مراکز انتقال خون بدهند و وارد پروسه اهدا پلاسما شوند.
میری مقدم ادامه داد: یا به عنوان مثال وقتی ابتلای نزدیکان فردی، چون پدر و مادر بر اساس تست قطعی به کرونا تأیید شده و بعد از مدتی علائم در او نیز به واسطه ارتباط با پدر و مادر بروز کرد، نیز می تواند وارد پروسه اهدا پلاسما شود.
او افزود: در هر حال علی رغم همه این موارد، پلاسمای افراد بعد از مصاحبه و معاینه افراد و سایر مراحل دریافت می شود.
مدیرکل انتقال خون خراسان جنوبی با اشاره به اینکه در زمینه اهدا خون برخی از افراد دچار باورهای غلطی هستند، گفت: بانوان با سابقه بارداری در زمینه اهدا خون ممنوعیتی ندارند و ممنوعیت مربوط به اهدا پلاسما است.
میری مقدم اظهار کرد: متأسفانه ذخیره خونی در خراسانجنوبی نیز نسبت به گذشته بسیار کم شده است و از همه اهدا کنندگان مستمر و سایر شهروندان با هر گروه خونی تقاضا داریم که نسبت به اهدا خون اقدام کنند.
او بیانکرد: در مرکز انتقال خون، دستور العمل های بهداشتی به صورت بسیار دقیق مراعات می شود و از این جهت شهروندان خراسان جنوبی نگرانی بابت مراجعه برای اهدا خون نداشته باشند.
ارجمندی مدیر درمان دانشگاه علوم پزشکی بیرجند نیز در این زمینه اظهار کرد: افرادی که تست اصلی ابتلاء به کووید ۱۹ را نداده، ولی به واسطه برخی از علائم مشکوک به کرونا هستند، ۲۸ روز بعد از بهبودی در صورت تمایل به اهدا پلاسما میتوانند تست آنتی بادی بدهند.
او در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه به واسطه گران بودن تست آنتی بادی افراد رغبتی به انجام این تست ندارند، بیانکرد: با توجه به شرایط و وضعیت فعلی دانشگاه علوم پزشکی نمیتواند برای این امر اعتبار خاصی در نظر بگیرد.
ارجمندی گفت: تعداد کسانی که در بیمارستان های خراسان جنوبی بستری شده و تست قطعی ابتلاء آنان به کرونا مثبت شده است، سه هزار و ۷۳۲ نفر است.
مدیر درمان دانشگاه علوم پزشکی بیرجند اظهار کرد: اگر یک سوم از این سه هزار و ۷۳۲ نفر بهبود یافته نیز برای اهدا پلاسما مراجعه کنند تا حدی مشکل ما رفع می شود در حالی که تاکنون ۳۶۵ واحد پلاسما به بیماران مبتلا به کرونا اهدا شده است.
کار سختی نیست. کافی است ۲۸ روز بعد از بهبودی از کرونا، پلاسمای خون را اهدا کنیم تا یک بیمار کرونایی دیگر لباس سلامتی بر تن بپوشد و دوباره بدون درد و رنج در کنار عزیزان خود زندگی کند. آری کاری دشوار نیست فقط کمی فرهنگ سازی و برنامه ریزی میخواهد.
منبع: مهر
انتهای پیام/ ی