رادار‌های بومی یکی از گزینه‌های کشورمان برای صادرات به کشور‌های دوست و همسایه هستند.

به گزارش  خبرنگار دفاعی امنیتی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان،  رادارها یکی از تجهیزات و تسلیحات موثر در حوزه دفاعی و نظامی هستند که کارکرد اصلی آن‌ها در حوزه حفظ صلح و تامین امنیت کشورمان محسوب می شوند. رادارها همچون چشمان باز نیروهای مسلح در آسمان کشورمان هستند تا نگذارند پرنده های متجاوز همچون پهپادها و هواپیماهای مزاحم وارد آسمان کشورمان بشوند. رادار‌ها بخشی از ساختار پد‌افند هوایی کشور‌های جهان هستند که وظیفه رصد و شناسایی دشمن را دارند و به محض شناسایی، موقعیت دشمن را به سامانه‌های دفاعی و پدافندی مخابره می‌کنند؛ هر کدام از این رادار‌ها نیز مربوط به شناسایی ادواتی است که از سوی دشمن برای حمله استفاده می‌شود. 

رادارهای بومی

پدافند هوایی ارتش؛ چشمی که هیچ‌گاه خواب ندارد

پدافند هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران که از ابتدای تاسیس خود در قالب یک یگان در داخل نیروی هوایی ارتش فعالیت می‌کرد  در سال‌های پس از جنگ تحمیلی از این نیرو منفک شد و فعالیت خود را در قالب قرارگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء (ص) ادامه داد تا اینکه با دستور فرمانده کل قوا در سال ۱۳۹۸ بخش پدافند هوایی ارتش در قالب نیروی پدافند هوایی ارتش از قرارگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء (ص) تفکیک شد و نیرویی جدید به نام نیروی پدافند هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران تاسیس شد.

رادارهای بومی

قرارگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء به فرماندهی امیر سرلشکر موسوی مسئولیت هماهنگی دو نیروی پدافندی کشور یعنی نیروی پدافند هوایی ارتش و پدافند هوافضای سپاه پاسداران را برعهده دارد تا این دو نیرو در حوزه پدافندی مسئولیت های خود را به خوبی انجام دهند و هیچ خللی در کارشان ایجاد نشود. وجود همین قرارگاه باعث شده تا چشمان پدافندی ایران هیچ‌گاه بسته نباشد و تمام آسمان از مشرق تا مغرب تحت سیطره نیروهای پدافندی باشد. پدافند هوایی کشورمان بعد از پیروزی انقلاب اسلامی پیشرفت‌های زیادی داشته و با پوشش بیش از ۳۶۰۰ نقطه، گستردگی فراگیر و کارآیی خود را در حفظ آسمان ایران اسلامی از پرنده‌های متخاصم و بهبود تردد هوایی و مراقبت‌های اطلاعاتی فرامنطقه‌ای نشان داده است.

رادارهای بومی

صنایع دفاعی ایران در سال های گذشته که کشورمان تحت شدیدترین تحریم ها قرار داشت با اتکا به قدرت داخل و بدون اینکه به خارج وابسته باشند کار ساخت و بومی سازی همه تسلیحات را بر عهده گرفتند که طراحی و ساخت انواع رادارهای بومی از آن جمله است. کاربرد اولیه رادارها  در صنایع نظامی و هوانوردی ‌است. رادار‌های نظامی برای کاربرد‌های نظارت، ردیابی هدف، هدایت و ناوبری، و دیدن از پشت موانع ساخته می‌شوند. کاربرد‌های غیرنظامی رادار در سیستم‌های تصویربرداری ماهواره‌ای، هدایت کشتی و هواپیما، هواشناسی، کنترل ترافیک و اتومبیل‌های هوشمند است.

کشورمان ایران ۴۰ نوع رادار پدافندی دارد که هر کدام کارآیی‌های خاص خودشان را در اعلام خبر حمله دشمن به سامانه‌های دفاعی دارند. البته چند رادار بومی شاخص وجود دارد که با توجه به پایان تحریم های تسلیحاتی ایران قابلیت صادرات در حوزه تامین امنیت کشورهای دوست و برادر ایران اسلامی را دارند. یکی از کاربردهای رادارهای ایران در موضوع مناقشه قره باغ بود که کوچک‌ترین تحرکات و ورود پهپادهای بیگانه را شناسایی و به مراکز پدافندی کشورمان اعلام کرد.

رادارهای بومی

رادارهای بومی و امکان صادرات به کشورهای خارجی

همان طور که در بالا نیز بیان شد رادار‌ها علاوه بر کاربرد‌های خود در حوزه نظامی، در حوزه‌های هوانوردی، هواشناسی و سایر حوزه‌ها کاربرد‌های متنوعی دارند که هر کدام از آن‌ها نیاز به یک ویژگی خاص در طراحی مدار رادار‌ها دارد که کشورمان در صنایع الکترونیک ایران (صاایران) و سایر بخش‌های نیرو‌های مسلح به این توانایی دست پیداکرده و قادر است انواع رادار‌ها از جمله رادار‌های هواشناسی و نظامی مانند آنچه در روی هواپیما‌های جنگنده نصب می‌شود را هم تولید و استفاده کند. در این گزارش قصد داریم تا توان ایران در حوزه صادرات رادار‌های پدافندی بومی را بررسی و تحلیل کنیم.

رادار بومی مطلع الفجر

رادار بومی مطلع الفجر از انواع رادارهای بومی و ساخت صنایع دفاعی کشورمان است که در رادار‌های سه بعدی متوسط به بالا در دو نوع طراحی و ساخته شده است. این رادار در سال ۹۰ در رژه نیرو‌های مسلح رونمایی شد.

رادارهای بومی

رادار مطلع‌الفجر ۱

نوع آرایش آنتن‌ها: یاگی یا شاخه‌ای.

محدوده پوشش: ۳۶۰ درجه.

برد عملیاتی: ۳۰۰ کیلومتر.

بیشینه ارتفاع ردگیری: ۲۰ کیلومتر.

قابلیت ویژه: قابلیت ردگیری همزمان ۱۰۰ هدف به صورت همزمان، قابلیت نگهداری سابقه اهداف شناسایی شده و توانایی شناسایی و کشف اهداف پنهان‌کار، قابلیت کدینگ بر اساس الگو‌های بومی با احتمال کشف پائین و شبکه عیب یابی خودکار.

رادارهای بومی

رادار مطلع‌الفجر ۲

سال ساخت: ۱۳۹۲.

نوع رادار: رادار متحرک برد بلند مراقبت هوایی و هشدار زودهنگام در باند VHF.

برد عملیاتی: ۴۸۰ کیلومتر.

تعداد آنتن: ۳۲ آنتن در دو طبقه به فاصله حدود ۲ تا ۴ متر و ارتفاع نهایی آنتن‌ها از سطح زمین ۱۲ تا ۱۴ متر.

ویژگی خاص: قابلیت عمل به صورت انفرادی و یا تحت شبکه، قابل استفاده در تمام شرایط آب و هوایی، شناسایی اهداف با سطح مقطع پایین، هزینه تعمیر و نگهداری بسیار پایین.

کارایی در: مقابله با سامانه‌های ضدجنگ الکترونیک، جهش فرکانسی تا ۱۰۰ پله و شناسایی هواپیما‌های مخفی و موشک‌های کروز.

رادارهای بومی

رادار بومی عصر

رادار بومی عصر نیز همچون رادار مطلع الفجر از رادار‌های ساخت کشورمان است که به همت نیروی دریایی ارتش طراحی و ساخته شد و روز ۶ آذر ۹۲  به مناسبت روز نیروی دریایی ارتش رونمایی و به ناوگان این نیرو الحاق شد.

نوع رادار: اولین رادار سه‌ بُعدی آرایه فازی برد بلند ایران.

برد عملیاتی: ۲۰۰ کیلومتر.

قابلیت کشف: ۱۰۰ هدف به صورت همزمان.

قابلیت رادار: کشف اهداف هوایی و سطحی، توانایی رهگیری و مقابله با جنگ الکترونیک، قابلیت تفکیک اهداف و شناسایی انواع موشک‌های کروز.

ویژگی خاص: امکان نصب در ساحل و شناور‌های مختلف.

رادارهای بومی

رادار بومی قدیر

رادار بومی قدیر یکی دیگر از رادار‌های بومی ساخت صنایع هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است که در سال ۱۳۹۰ در حاشیه رزمایش پیامبر اعظم ۶ رونمایی و معرفی شد.  

نوع رادار: ۳ بعدی آرایه فازی.

نوع آرایش آنتن‌ها: یاگی یا شاخه‌ای.

تعداد آنتن: ۵۱۲ آنتن.

برد عملیاتی: ۱۱۰۰ کیلومتر.

ارتفاع قابل پوشش: ۳۰۰ کیلومتر.

فرکانس: HF، VHF و UHF.

قابلیت استفاده: کشف اهداف در مسافت‌های دور، ایفای نقش هشدار زودهنگام، کشف هواگرد‌های دارای سطح مقطع راداری پایین.

رادارهای بومی

رادار بومی فتح ۱۴

رادار بومی فتح ۱۴ از دیگر رادارهای ساخت صنایع الکترونیک شیراز وابسته به وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح است که در سال ۱۳۹۲ معرفی شد و در سال ۱۳۹۴ طی رزمایش محرم در غرب کشور به نیروی پدافند هوایی ارتش الحاق شد.

نوع رادار: نیمه هادی.

تعداد آنتن: ۶۴ آنتن.

برد عملیاتی: ۶۰۰ کیلومتر.

بیشینه اهداف شناسایی شده: بیش از ۴۰ هدف.

کارایی خاص: چرخش ۳۶۰ درجه، تعبیه سامانه تشخیص دوست از دشمن، کشف اهداف ریزپرنده در ارتفاع بالا، تحرک بالا و سریع و مقاوم در برابر جنگ الکترونیک. 

قابلیت ویژه: طراحی و تعبیه ۵ روش ویژه مقابله با ضد جنگ الکترونیک و استفاده از فناوری حالت جامد، شناسایی اهداف استراتژیک همچون جنگنده سوپرهورنت یا اف ۱۸.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
احمر فرسام
۱۲:۴۸ ۲۳ آبان ۱۳۹۹
مرحبا این کارهای شما از نان شب برای ایران واجب تر است.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۰۲ ۱۹ آبان ۱۳۹۹
انشالله راداری بخریم که کروز رو از هواپیما تشخیص بده. به امید خدا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۲۹ ۱۹ آبان ۱۳۹۹
یک رادار بزارید تو بورس ببینم این همه پول کئ از مردم دوزدیدبئ خیال رادار رادار میخواهیم چه کار خدا رادارش قویه مئ بینه این همه تبعیض را
Iran (Islamic Republic of)
حسین
۱۶:۵۰ ۱۹ آبان ۱۳۹۹
صلح بهتر از یک ویروس که الان بهتر ملت در آورده رادار ضد ویروس بسازید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۰۷ ۱۹ آبان ۱۳۹۹
باید دهها و صدها کارخانجات الکترونیکی همچون صا ایران و چه بسا بهتر، داشته باشیم .
داشتن کارخانجات مهم قدرت و توان ملی ما را بالا میبرد.
درود بر نظامیان و ارتش و سپاه و ناجا و اطلاعات.
United States of America
ناشناس
۱۴:۵۲ ۱۹ آبان ۱۳۹۹
یه رادار درست بکنین که دست دلالها و محترکان را کوتاه کنه و انبارهای آنان را پیدا کنن!!!!!!!!!!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۳۸ ۱۹ آبان ۱۳۹۹
رادارها هم باید کاملا مخفی و پنهان و در دل کوههای جانمایی و کار گذاشته شوند ببینند و دیده نشوند ،هم استتار و هم اختفا.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۴۳ ۱۹ آبان ۱۳۹۹
ما میتوانیم.
-
ناشناس
۱۳:۳۴ ۱۹ آبان ۱۳۹۹
یه رادار درست بکنین که دست دلالها و محترکان را کوتاه کنه و انبارهای آنان را پیدا کنن
Iran (Islamic Republic of)
فرزند ایران
۱۳:۰۶ ۱۹ آبان ۱۳۹۹
بفکر رادارهایی بزرگتر و پیشرفته تر و دقیقتر و ریز بینتر و هوشمندتر و مخفیتر باشیم.
به امید سروری کشور ما در جهان و کیهان.
Iran (Islamic Republic of)
فرزند ایران
۱۳:۰۶ ۱۹ آبان ۱۳۹۹
بفکر رادارهایی بزرگتر و پیشرفته تر و دقیقتر و ریز بینتر و هوشمندتر و مخفیتر باشیم.
به امید سروری کشور ما در جهان و کیهان.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۰۴ ۱۹ آبان ۱۳۹۹
باید رادارها و آنتنهای کیهان شناسی را در گوشه گوشه ایران پهناورمان بکار گیریم و جهان پیرامون مان را از میلیونها و میلیاردها کیلومتر دورتر هم رصد کنیم.
درود بر نظامیان و هوشمندان و نخبگان و تلاشگران و سخت کوشان ایرانزمین.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۵ ۱۹ آبان ۱۳۹۹
اف 22 میگیره؟
اسرائیل داره اف 22 میخره.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۰۵ ۱۹ آبان ۱۳۹۹
خرید اف ۲۲ توسط اسرائیل تکذیب شد . اف ۲۲ تو قطر بلند میشه اینجا رصد میشه دیگه رادار گریزی برای ما معنی نداره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۰۳ ۱۹ آبان ۱۳۹۹
یه چیزی که اصلا در مورد رادار نمی فهمم و از این شیوه نظامیان درکش نمی کنم اینه که چرا باید فرستنده و گیرنده در ی کنفقطه واحد باشند!
در حالیکه فرستنده به عنوان نقطه شناسایی توسط موشک های رهگیری مورد اصابت یا هدف قرار می گیره و خب در کنارش سیستم گیرنده و دفاعی هم یا منهدم می شوند یا ازکار می افتند!
تا الان ندیدم یک سیستم دفاعی موشکی فرستنده در نقطه ای باشه گیرنده یا گیرنده ها در نقاط دورتر و سیستم فرستنده از یک سامانه دفاع مجزا برای خودش برخودار باشه و سامانه های دفاعی اون فاصله ایمن دفاع سرزمینی را تکمیل کنند!
نکته بعدی اینه که این روزها سیستم های انفجار الکترو مغناطیسی در اولیت انهدام اینگونه دفاع است چه استراتژی برایش وجود دارد یا اصلا در مورد نگاه شده است؟
و نکته مهمتر اینکه امروزه از دو سلاح جدید موشک یا گلوله های مغناطیسی و لیزری در برخی کشورهای بزرگ تولید کننده سلاح در حال آزمایش و استفاده عملیاتی شده و ایران فعلا انگار هیچ علاقه ای به این سلاح های فوق استراتژیک و حساس و قدرتمند و پرسرعت و کاملا دفاعی تهاجمی ندارد!
اما نکته مهمتر اینکه ماهواره های جاسوسی بعضا قابلیت شلیک با لیزر را دارند پیدا می کنند چه ایده یا برنامه ای برای نابودی یا محافظت از سامانه های راداری دیده شده است؟ یا حتی این داستان پهبادهای انتحاری یا بمب های هوشمندی که در قره باغ اخیرا دیدیم سامانه های چون s300 را به راحتی دور زده یا نابود می کند چون شلیک گلوله برایش گران است ولی نابود شدنش گران نیست؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۱۴ ۱۹ آبان ۱۳۹۹
داداش اس ۳۰۰ ارمنستان مال ۴۰ سال پیشه مدل اولیس حتی هنوز آنالوگه با اس ۳۰۰ ایران قابل مقایسه نیست . بعد ما خودمون اس ۳۰۰ رو ارتقا دادیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۳۴ ۱۹ آبان ۱۳۹۹
حالا چه اصرايه كلمه بومي پسوند رادارها شده چرا در حوزه نظامي اينقدر بلوف ميايم بابا اكثر تجهيزات نظامي ساخت داخل روسي هستند كه با بي معرفتي تمام وبراي خودنمايي وارد ميكنيم وبا اسم بومي ومثلا 50هزار ساعت كار شبانه روزي بدست اورديم بعد هم كافيه روسهاي بدبخت خريدي رو بنا به هزار دليل چند وقت اينور اونور تحويل بدند بيا ببين چه جوسازي عليه روسيه درست ميكنند اگه غرب گرايي اجازه ميداد باكمك روسها كه بسيا رعلاقه مند به همكاري با ماهستند بسياري از مشكلاتمان حل ميشد در همه عرصه ها بابا از اونور بام نيفتيم اگه اين پيام حقيقت نداره چند تا برنامه ازمراكز توليد به ما هم نشون بدند ما هم اميدوار بشيم وهم خوشحال چطور اين همه قايليت داريم اونوقت اين وضع مملكته متاسفانه صنعت مونتاژ كاري در مملكت ما به اسم توليد داخل جا افتاده
Iran (Islamic Republic of)
بختیاری
۱۳:۰۱ ۱۹ آبان ۱۳۹۹
همه چیز را قرار نیست همه بدانند مهم ساخت ایران و دانشمندان جوانش است .
درود بر هوش سرشار دانشمندان ایران و ایرانیان هوشمند و زرنگ .
Iran (Islamic Republic of)
احسان معتمدی
۱۰:۰۹ ۱۹ آبان ۱۳۹۹
باید اطراف رادارهایمان را با ضدهوایی های مناسب چه برای مقابله با موشک و انواع ان و هواپیما و پهباد اماده کنند که انها اسیب ناپذیرتر شوند
Iran (Islamic Republic of)
بختیاری
۱۶:۱۰ ۱۹ آبان ۱۳۹۹
آفرین.پدافند غیرعامل رشته بزرگ و مهمی در دفاع و هوشیاری و هوشمندی است.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۰۹ ۱۹ آبان ۱۳۹۹
اونا کارشناس دارن اگه نیاز بدونن انجام میدن
آخرین اخبار