فضل خرم مدیر عامل اتحادیه عشایری دامداران متحرک در گفتوگو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره آخرین جزئیات توزیع نهاده دامی اظهار کرد: بنابر دستور وزیر جهاد کشاورزی ۲۵ هزار تن نهاده با نرخ مصوب در اختیار جامعه عشایر قرار میگیرد که ۱۵ هزار تن آن توزیع شده و ۱۰ هزار تن دیگر تا پایان ماه توزیع خواهد شد.
او افزود: توزیع ۱۵ هزار تن نهادههای دامی از طریق سامانه بازارگاه بارگذاری و استان به استان توزیع میشود، اما آثار آن در قیمت دام فعلی متصور نمیشود، بلکه تاثیر گذاری آن بر نرخ عرضه دام فرآیندی دارد.
خرم قیمت تمام شده هر کیلو دام زنده با نهاده دولتی را ۴۹ هزار و ۶۰۰ تومان اعلام کرد و گفت: در حال حاضر قیمت هر کیلو لاشه در بازار ۱۰۰ هزار تومان است، اما گوشت بسته بندی، شامل ران و سردست با قیمتهای بالاتری عرضه میشوند.
این مقام مسئول با اشاره به اینکه عرضه و تقاضا با یکدیگر تعادل دارند، بیان کرد: این در حالی است که در بازار مصرف نهایی نیست چرا که عواملی همچون بسته بندی، سود ۱۵ تا ۲۰ درصدی هایپرمارکتها و فروشگاهها بر قیمت تمام شده اضافه شده است.
او قیمت منطقی هر کیلو گوشت را ۱۰۵ تا ۱۱۰ هزار تومان اعلام کرد و افزود: با وجود آنکه عرضه با نرخهای ۱۳۰، ۱۵۰ و ۱۶۰ هزار تومان غیرمنطقی است، از این رو با برنامهریزی وزارت جهاد کشاورزی، اتحادیه دامداران و اتحادیه عشایر در نظر داریم که کارها را به صورت کنسرسیوم انجام دهیم که در چندماه آتی آثارش مشهود است.
مدیر عامل اتحادیه تعاونی عشایر دامداران متحرک با اشاره به دلایل انباشت دام اظهار کرد: با توجه به شیوع ویروس کرونا، کاهش مصرف و محدودیتهای گردشگری و رستورانها در کنار افزایش تولید زمینه را برای انباشت دام فراهم کرده است. به عنوان مثال همه ساله در عید قربان ۳ میلیون راس دام عرضه میشوند که امسال به دلیل کرونا برگزاری مراسم و هیئتهای مذهبی تعطیل بوده است.
به گفته او، با توجه به افزایش چشمگیر قیمت دام، بسیاری از افرادی که تخصصشان تولید نیست به امر تولید مشغول شدهاند که همین موضوع زمینه را برای افزایش تولید دام در کشور فراهم کرده است.
خرم درباره آخرین وضعیت قاچاق دام بیان کرد: اگرچه در این بازه زمانی اعلام شده که از خروج غیرقانونی دام جلوگیری شده، اما قیمت آن سوی مرزها به حدی مقرون به صرفه است که قاچاقچی حاضر به ریسک بالای آن است.
این مقام مسئول با بیان اینکه سودجویی دلال و واسطه تنها عامل گرانی گوشت در بازار نیست، گفت: کمبود و التهاب نهاده دامی، کاهش ارزش پول ملی و آثار روانی اینموضوع بر قیمت کالا و افزایش قیمت مرغ از جمله عواملی است که بر التهاب بازار گوشت تاثیر گذاشته است که با برنامهریزی وزارت جهاد، اتحادیه دامداران و اتحادیه عشایر کارها را به صورت کنسرسیوم انجام میدهیم که اگر مجوز واردات گوشت و نهادههای دامی و صادرات دام با نظر اتحادیه انجام شود، ظرف ۳ تا ۴ ماه آتی آثار آن بر بازار مشهود خواهد بود و بدون تردید بازار به تعادل میرسد.
خرم در پایان تصریح کرد: با توجه به تشکیل کنسرسیوم، تولیدکنندگان با اطمینان خاطر به امر تولید میپردازند که در نهایت با ایجاد برخی تدابیر و رایزنیها برای کاهش سود فروشگاه از ۲۵ به ۱۰ درصد شاهد آرامش بازار گوشت طی ماههای آتی خواهیم بود.
انتهای پیام/