به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان، مهاجرت جزء جدانشدنی زندگی پرندگان مهاجر است، در این مسیر پر پیچ و خم از سیبری به شمال ایران از فراز پستی و بلندیهای زیادی عبور میکنند و هر ساله تعداد آنها به دلایل مختلف کم و کمتر میشود.
سواحل گلستان، هر سال شاهد حضور پرندگانی همچون قو، فلامینگو، پلیکان، درنا، باکلان، پرلا، کشیم و حواصیل و انواع مرغابیها است و حفاظت و پاسداشت این مهمانان مهاجر که برای زمستان گذرانی به استان سفر میکنند به یکی از دغدغههای عمومی جامعه تبدیل شده است. در این بین تعدادی از شکارچیان استان علیرغم تهدیدات موجود، همچنان اصرار دارند تا امسال هم مانند سنوات گذشته با خرید و تحصیل مجوز و پروانه شکار، به این امر مبادرت ورزند.
ضرورت توجه به سلامت جامعه به سبب احتمال شیوع بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در جوامع انسانی و یا احتمال انتقال این بیماری به واحدهای صنعتی پرورش طیور و خسارتها در این زمینه سبب شده که متولیان حوزه شکار و صید تاکنون از اعطای پروانه خودداری کنند، اما در مقابل عدهای از شکارچیان و اعضای کانون شکار شهرهای ساحلی استان هم در تلاش هستند با رایزنی و اعمال فشار از طریق فضای مجازی بار دیگر مدیران استان را به صدور پروانه شکار مجاب کنند که در صورت تحقق این امر علاوه بر اینکه موجب کشتار ذخیرههای ژنتیک حیات وحش و پرندگان در معرض خطر در استان میشود، این امر تهدید جدی برای سلامت جوامع پیرامونی استان و صنعت مرغداری خواهد بود.
مدیرکل دامپزشکی گلستان هم از رصد مستمر تالابها و سواحل در استان خبر داد و گفت: با توجه به ورود پرندگان مهاجر به گلستان و احتمال شیوع آنفلوانزای فوق حاد پرندگان و احتمال تکرار تلفات سال گذشته، کارشناسان دامپزشکی استان در قالب گروههای پایش تمام مناطق پرخطر را مورد بررسی قرار میدهند.
پرندگان باید احساس امنیت کنند
بسیاری از ساکنان شهرهای ساحلی استان هم تأکید کردند که موافق صدور پروانه شکار نیستند. یک شهروند ساکن بندرترکمن که به همراه خانواده در ساحل دریا حضور داشت،گفت: به دلیل هوای پاک و برای تماشای پرندگان هفتهای دو بار به این مکان مراجعه میکنم.
او افزود: همه مخلوقات خداوند حق زندگی داشته و اینکه عدهای آنها را شکار کنند و نسل آنها منقرض شود، پذیرفتنی نیست.
او با بیان اینکه تماشای پرندگان و شنیدن صدای روح بخش آنها حس خوبی به آدم میبخشد، تأکید کرد: بسیاری از گونههای پرندگان کمیاب و رو به انقراض هستند و باید آنها را حفظ کرد.
یک جوان آق قلایی هم که با طی ۴۰ کیلومتر راه خود را به بندر ترکمن رسانده بود،گفت: این مکان محیط خلوت و خوبی برای تفریح است و ما معمولاً ماهیانه چند بار به این مکان میآییم.
یاشار صحنه با بیان اینکه بچهها هم از دیدن پرندگان لذت میبرند، افزود: پرندگان باید احساس امنیت کرده و نزدیکتر بیایند نه اینکه شکار شوند.
شکارچیان غیرمجاز خوشحال از عدم صدور پروانه
اما با وجود تهدیدهای بیماری، اعضای کانون شکار نظر دیگری دارند. عبدالحکیم ادریسی، عضو کانون شکار بندرترکمن در این خصوص گفت: بیش از ۹۰ درصد شکارچیان استان دغدغه معیشت داشته و با توجه به اینکه پرندگان، مهاجر هستند میتوانند نفع و سودی برای مردم منطقه داشته باشند.
او افزود: مخصوصاً در این برهه از زمان که تحریم و گرانی، معیشت ساحل نشینان را تحت تأثیر قرار داده، این امر میتواند باری از دوش مردم بردارد.شکار به دلیل قیمت بالای اسلحه و تجهیزات و هزینه ایاب و ذهاب صرفه اقتصادی نداشته و در این میان تنها انگیزه تفریح مطرح است.
ادریسی ادامه داد: اگر شکار ممنوع شود این امر به نفع شکارچیان غیرمجاز خواهد بود و آنها از این فرصت حداکثر استفاده را میبرند زیر منطقه برای پرندگان امن شده و با یک تیر چند نشان میزنند.
او با بیان اینکه دادن مجوز شکارچیان را ساماندهی میکند، گفت: مسئولان تصور میکنند شکارچیان، پرندگان را قتل عام میکنند در صورتی که اینگونه نیست و حتی ممکن است شکارچی نتواند به تعداد سهمیه شکار کند.
ادریسی با بیان اینکه فاصله اجتماعی در زمان شکار حفظ میشود بنابراین کرونا شکارچیان را تهدید نمیکند، افزود: اگر هم بیماری آنفلوانزای پرندگان شیوع یابد، شکارچیان تمکین کرده و شکار را متوقف میکنند که این امر هم در پروانه شکار قید شده است.
ادریسی با توضیح اینکه هر ساله به بهانههای مختلف شکار ممنوع میشود، ادامه داد: برای دریافت شکار پرندگان آبی ۲۸۰ هزار تومن و پرندگان خشکی ۱۶۰ هزار تومان پرداخت میکنیم.
رئیس اداره نظارت بر امور حیات وحش اداره کل محیط زیست گلستان هم در این خصوص گفت: از نظر بنده دادن پروانه شکار هیچ مزایایی نداشته، زیرا این عمل تفریح یک عده آدم سودجو است و در استان ما کسی به خاطر نیاز مالی و معیشت شکار نمیرود.
محمود شکیبا افزود: شکار به دلیل قیمت بالای اسلحه و هزینه ایاب و ذهاب صرفه اقتصادی نداشته و صرفاً در اینجا تفریح مطرح است.
شکیبا بیان کرد: با توجه به احتمال شیوع آنفلوانزای پرندگان اصلاً منطقی نیست که ریسک کرده و مردم را در معرض خطر قرار دهیم.
او با بیان اینکه شکار در برخی از استانها ممنوع شده است، اضافه کرد: بسیاری از گونهها آنقدر کمیاب شده که قابلیت شکار کردن ندارند و ممکن است در تاریک و روشن هوا اشتباهاً صدها گونه پرنده در حال انقراض از بین برود.
شکیبا توضیح داد: بعضی شکارچیان هم قانون را رعایت نکرده و به طرف هر پرندهای تیر میزنند و بیش از حد مجاز شکار میکنند.
او افزود: هفتهای چند بار پرندههای شکاری از گونههای حمایت شده که به سبب تیراندازی مصدوم شده اند را برای مداوا به محیط زیست میآورند، پرندگانی که حتی برخی قابلیت پرواز را هم دیگر پیدا نمیکنند.
سال گذشته ۵۰۰۰ شکارچی مجوز گرفتند
شکیبا با تاکید بر اینکه با توجه به وضعیت کرونا و احتمال شیوع آنفلوانزای پرندگان، دادن پروانه شکار سلامت انسانها را به خطر میاندازد، ادامه داد: گلستان یکی از قطبهای صنعت طیور در کشور بوده و اگر آنفلوانزای پرندگان به مرغداریها سرایت کند، اقتصاد استان را زمینگیر خواهد کرد.
او تصریح کرد: در شکار تنها حفاظت پرندگان مطرح نیست بلکه حفاظت جان انسانها و معیشت و اقتصاد مردم هم مطرح است.
شکیبا گفت: سالانه حداقل پنج هزار شکارچی در استان برای گرفتن مجوز مراجعه کرده و هرکدام مجاز هستند طی دو روز در هفته چهار پرنده شکار کنند؛ یعنی ما با این کار اجازه میدهیم هفتهای ۲۰ هزار پرنده شکار شود که ممکن است حتی این رقم بیشتر هم باشد.
او تاکید کرد: سال گذشته با مقاومت محیط زیست، آخرین استانی بودیم که پروانه صادر شد، ولی با مرگ و میر پرندگان در خلیج گرگان و میانکاله و تلفات ۵۰ هزار پرنده، شکار لغو شد.
شکیبا گفت: اگر شکارچیان به مضرات شکار آگاه شده، مطمئناً قانع میشوند که پروانه شکار صادر نشود و باید در این امر رسانهها به ما کمک کنند.
برخورداری از دهها زیستگاه آبی و مهیا بودن میزبانی از هزاران قطعه پرنده مهاجر فرصت مغتنمی است که با بهرهگیری از مدیریت منسجم و یکپارچه زمینه توسعه همه جانبه گلستان به ویژه توسعه گردشگری بر پایه فعالیتهای همسو با طبیعت مانند پرونده نگری را فراهم ساخت. البته از سوی دیگر باید رویکردی اتخاذ کرد که دارندگان ۵۰ هزار قبضه اسلحه شکار مجاز در استان در مسیر مشخص بتوانند با رفع نیاز خود در حفظ حیات وحش بومی و مهاجر همگام با مدیران و متولیان گام بردارند.
منبع: مهر
انتهای پیام/ح