به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، عوارض جانبی داروها گاها باعث میشوند که استفاده از آنها را متوقف کنید. با اینکه اضافه وزن عارضه خاصی محسوب نمیشود، اما ممکن است باعث بروز استرس شود.
در ادامه فهرستی از داروهای رایج آمده که همگی میتوانند منجر به اضافه وزن شما شوند.
داروهایی شامل آمی تریپتیلین، دوکسپین و نوروتریپتیلین میتوانند با افزایش اشتها، سبب اضافه وزن شوند. مصرف داروهای ضدافسردگی را به یکباره قطع نکنید، بلکه ابتدا با پزشکتان مشورت کنید. در صورت مشاهده اضافه وزن از پزشکتان بخواهید که داروهای دیگری برایتان تجویز کند. مثلا داروهایی مانند بوپروپیون و دولکستین به کاهش وزن کمک میکنند.
بیشتر بخوانید
کورتیکواستروئیدهای خوراکی مانند پردنیسون در موارد مختلفی مانند درمان آسم یا ورم مفاصل کرم مورد استفاده قرار میگیرند که یکی از عوارض آنها افزایش وزن است؛ بنابراین این داروها را همراه با غذا یا مقداری ماست باید استفاده کرد. از آنجایی که دوره استفاده از این داروها کوتاه است، عوارض جانبی آن نیز چندان محسوس نیست، اما درصورت طولانی شدن دوره درمان، باید حتما از ورزش و رژیم غذایی مناسبی پیروی کنید.
استفاده از آنتی هیستامین برای کاهش آلرژی یا خارش استفاده میشود. طبق مطالعات افرادی که بصورت منظم از این داروها استفاده میکنند، وزن و سایر کمر بالاتری نسبت به دیگران دارند. میتوان بجای این داروها از اسپریهای استروئیدی مانند فلوتیکاسون استفاده کرد.
داروهایی مانند گاباپنتین یا پری گابالین که برای درمان تشنج استفاده میشوند، اشتها را افزایش میدهند. در صورت عدم تمایل به اضافه وزن میتوانید از پزشکتان بخواهید که داوری دیگری مانند توپیرامات یا لاموتریگین را جایگزین آن کند.
از این داروها برای درمان فشار خون استفاده میشود. برخی از آنها مانند آتنولول و متوپرولول باعث افزایش وزن میشوند. این قرصها با ایجاد حس خستگی، ضربان قلب را کاهش داده و تحمل ورزش را کاهش میدهند. حس خستگی زودرس باعث عدم تحرک و افزایش وزن میشود.
SSRIها مانند اسیتالوپرام و پاروکستین نوعی داروی ضدافسردگی محسوب میشوند که باعث افزایش سروتنین در مغز شده و با تاثیر روی اشتها و عادات غذایی، باعث افزایش وزن میشوند. درصورت تمایل برای کاهش وزن، با پزشک خود مشورت کنید.
MAOI یا بازدارنده اکسیداس مونوامین، داورهای ضدافسردگی هستند که با ممانعت از برهم زدن تعادل حالات توسط آنزیمهای مغزی، از اختلالات بعدی جلوگیری میکنند. از این دارو برای درمان میگرن هم استفاده میشود. اما با تحریک اشتها باعث افزایش وزن میشوند.
استفاده از انسولین برای درمان دیابت باعث افزایش وزن میشود. زیرا این هورمون بدن را در جذب گلوکز یاری میدهد. بعد از جذب شدن شکر و وارد شدن آن به داخل سلول، در صورت عدم استفاده توسط بدن، به چربی تبدیل میشود. با افزایش غذاهای شیرین اضافه وزن نیز بیشتر میشود. میتوان با تغییر سبک زندگی این تداخل را برطرف نمود.
این داروها مخصوص درمان دیابت بوده و سطح قند خون را تا ۲۰% کاهش میدهند، اما باعث اضافه وزن هم میشوند. این داروها با آزاد کردن انسولین، باعث انباشته شدن قند در سلولها و در نتیجه چاقی میشوند. میتوان داروهایی مانند متفورمین را جایگزین آن کرد.
این داروها برای درمان اختلالات دوقطبی یا شیزوفرنی استفاده میشوند. داورهایی مانند اولانزاپین باعث افزایش کلسترول و تری گلیسرید و در نتیجه افزایش وزن میشوند.
منبع: فارس
انتهای پیام/