به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از کرمان ، کشور ما ایران و استان کرمان همواره با کمبود منابع آبی مواجه بوده است و همانطور که میدانیم بیشترین مصرف آب و منابع آبی در زمینه کشاورزی است.
استان کرمان در زمینه پرورش پسته در کشور پیشتاز است اما این محصول در این منطقه بیابانی به آب زیادی نیاز دارد در این راستا گروهی تحقیقاتی پس از سالها پژوهش و تلاش در مورد این که چگونه میتوانند در باغ های پسته از آب کمتر استفاده کنند و از آب باران برای آبیاری باغ ها بهره برنند اقدام به پژوهش کردند و هم اینک شاهد نتیجه بخشی پژوهش خود هستند.
هرمزد نقوی رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان درباره این کار تحقیقاتی گفت: از میزان نزولاتی که خداوند در اختیارمان میگذارد ما تنها ۲۰ درصدش را استفاده می کنیم و متاسفانه ۸۰ درصد بارش ها تبخیر میشود، طرح تحقیقاتی ما به شکلی است که از این ۸۰ درصد نزولات استفاده کرده و باغ های پسته را با آب باران آبیاری میکنیم.
هادی زهدی معاون پژوهشی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان هم گفت: در طرحهای تحقیقاتی کاربردی تلاش میشود کشاورزان و بهره برداران درآمد بیشتری را کسب کنند و از منابع آب و خاک بهتر بهره برداری شود.
نقوی، رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان در این باره بیان داشت: ما در طرح تحقیقاتی خود ابتدا در زمین کشاورزی شیب ایجاد کرده ایم که آب باران خیز بردارد و به منطقه هدف حرکت کند، سپس در منطقه هدف (کنار درختان) کانالی ایجاد کردیم و با مصالح نفوذ پذیر این کانالها را پر کردیم تا آب باران زمانی که به منطقه هدف میرسد بلافاصله در اعماق ریشه نفوذ کند و آنجا نگهداری شود.
او تصریح کرد: تا منطقه ریشه و بخشی که کانال را کنده ایم مانعی وجود ندارد، این وجود نداشتن مانع در قسمت بالا باعث هدایت آب تا منطقه ریشه میشود، منطقه ریشه، چون خودش بافت ریزی دارد آب را به راحتی نگهداری میکند، در آنجا یک پیاز رطوبتی بزرگی در طول سال خواهیم داشت که نیازهای رطوبتی را در طول فصل رشد تامین خواهد کرد.
در این طرح تحقیقاتی به میزان قابل توجهی در مصرف آب صرفه جویی شده است و جالب است بدانید محصول پسته در این طرح به لحاظ مرغوبیت و میزان برداشت، تفاوتی با روش سنتی آبیاری این محصول ندارد.
نقوی گفت: ما ۳ سال پیش، این طرح را شروع کرده ایم، رفته رفته در حقیقت درختان آب باران را که جذب کردند، تفاوتهای خود را با تیمارهای شاهدشان نشان داده اند و امسال هم درختان از لحاظ رشد و محصول کاملا با درختان دیگر برابر هستند؛ سالهای اول، بارندگی کمتر بود و خداوند امسال نزولات بیشتری را به ما داد و همین باعث شد در این زمین کشاورزی که طرح تحقیقاتی ما در آن انجام شده است میزان عملکرد با قسمتی که آبیاری انجام میدهیم ،برابری کند و ثمره این کار پژوهشی باعث رضایتمندی کشاورز هم شده است.
جهانگیری ،کشاورز این زمین کشاورزی تحقیقاتی گفت: وقتی بچهای را پرورش میدهیم زمانی که نتیجه خوبی را میبینیم و شاهد این هستیم که در زمینه تحصیلات، شغل و آینده وضعیت خوبی دارد خوشحال میشویم، در کاشت درخت هم به همین شکل است زمانی که میبینیم درخت به بار نشسته و ثمره اش محصولی ایده آل شده است مسلما خوشحال میشویم که نتیجه زحماتمان را دیده ایم و اجرایی شدن این طرح تحقیقاتی این خوشحالی را رقم زده است.
این طرح تحقیقاتی نشان داد با مدیریت صحیح و استفاده درست از منابع آبی میتوان شاهد بهره وری و افزایش تولید محصولات کشاورزی باشیم آن هم درست زمانی که منابع آبی لازم و ضروری است و باید از آنها به بهترین نحو استفاده کرد.
گزارش از فاطمه جابری نسب
انتهای پیام/ی
گویا محقق این طرح اثرهای دراز مدت این روش را در نظر نگرفته و تنها با سه سال تحقیق نسخه برای همه مزارع پیچیده .
گویا محقق این طرح اثرهای دراز مدت این روش را در نظر نگرفته و تنها با سه سال تحقیق نسخه برای همه مزارع پیچیده .
این روش سالها کشاورزان دارند انجام می دهند به علت کم آبی، با این روش زمان آبیاری آب به درخت نزدیکتر میشه تا کل زمین آبیاری شود. در ضمن این روش فقط برای جلوگیری از آبیاری غرقابی است. و در زمان بارندگی با توجه به نرمی خاک آب جریان پیدا نمی کند که به ریشه برسد.
از شهرستان کرمان