به گزارش حوزه دانشگاهی گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در کنفرانس بینالمللی همبستگی کشورها که به مناسبت سالگرد تولد ابونصر فارابی برگزار شد، گفت: مهمترین ابزار در نزدیکی و تقارب فرهنگها، بهرهگیری از ظرفیت عظیم مشاهیر جهانی است.
در این آئین مجازی که عصر امروز (دوشنبه) با همکاری سازمان یونسکو و به میزبانی قزاقستان برگزار شد، غلامی با بیان اینکه پیوندهای فرهنگی در زمره ماندگارترین و پایدارترین پیوندها میان ملتهاست، اظهار کرد: هرچه دایره مناسبات فرهنگی گستردهتر باشد عمق دوستیها و همدلیها میان ملتها افزونتر میشود.
وزیر علوم با بیان اینکه مشاهیر و شخصیتهای جهانی هرملتی به مثابه ریسمانهای فرهنگی- هویتی هستند که ملتها را درطول ادوار مختلف به یکدیگر متصل میکنند، گفت: بشر امروز هیچ راهی جز بازگشت به سرچشمههای فرهنگ، دوستی، مهر و مدارا ندارد و اقدام سازمان جهانی یونسکو در اعلام گرامیداشت مشاهیر و رویدادهای فرهنگی، کاری بسیار ارجمند و در خور تحسین است.
او افزود: با نگاهی اجمالی به شیوه سیر و سفر مشاهیر بزرگ جهانی در مییابیم که این بزرگان با سفرهای دور و دراز و پر مشقت خویش جهت دانش اندوزی و علم گستری؛ چندین سرزمین را با ملتها و فرهنگهای گوناگون به هم پیوند داده اند و از رهگذر آن سبب ساز دوستیها و همدلیهای پایدار و ژرف میان کشورها شده اند.
غلامی با بیان اینکه پیوندهای فرهنگی، رهآورد مشترک قرنها زندگی و زیست بالنده و شکوفا میان فرهنگها بوده است، گفت: در این میان فارابی، ابوریحان بیرونی، ابوعلی سینا، ناصر خسرو، مولانا جلال الدین، شمس تبریزی، سعدی شیرازی، عطار نیشابوری و بسیاری از شخصیتهای جهانی همواره پیوند دهنده مهر و دوستی و مدارا و خردگستری بودهاند.
وزیر علوم افزود: یکی از شاخصترین و تاثیرگذارترین چهرههای ممتاز جهانی، نام پرآوازه "ابونصر محمد فارابی" است که در اوج قرون وسطی که دوران سیاهی و ظلمت و پریشانی بود؛ مرکز ثقل علم گستری، خردورزی و مهرورزی میان ملتهای آن دوران بود و درج نام فارابی در فهرست گرامیداشتهای جهانی آن هم در سالهای پایانی دهه تقارب فرهنگها (۲۰۱۳-۲۰۲۲) از این رو بسیار حائز اهمیت است که اساساً شخصیت و آثار فارابی مصداق عینی تقارب فرهنگهاست.
غلامی گفت: هنر فارابی از آن رو برای بشر امروز نیز بسیار پیشرو و کاربردی است که او در بیش از هزار و صد سال پیش به دنبال ایجاد پل فکری و فلسفی میان شرق و غرب عالم بود و شگفت آنکه این رویکرد در دوران اوج تعصبات و افراطی گریهای عقیدتی و فکری قرون وسطی رقم خورد.
وزیر علوم با بیان اینکه جایگاه فارابی به قدری درجهان برجسته است که او را معلم ثانی نام نهادهاند، اظهار کرد: فارابی تنها کسی است که توانست بهترین شرحها را بر منطق ارسطویی بنگارد تا جایی که ابوعلی سینا دانشمند بزرگ ایرانی در منزلت مقام علمی او گفته «کتاب مابعدالطبیعه ارسطو را مطالعه کردم و بعد از چهل مرتبه پی به رمز و راز آن نبردم تا اینکه در بازار شرحی بر این کتاب از فارابی یافتم که پس از مطالعه تمام قفلهای آن بر من گشوده شد».
غلامی با بیان اینکه اکنون پس از ۱۱۵۰ سال، سازمان جهانی یونسکو با بیش از ۱۹۵ کشور عضو، یادواره آن دانشمند خردمند را به جشن نشستهاند، گفت: این اقدام ارزشمند به ما یادآوری میکند که جهان امروز به رغم پیشرفتهای عمیق تکنولوژیک و دستاوردهای خیره کننده در حوزه علم شوربختانه از نظرگاه اخلاق و ترویج صلح و مدارا با نقصان و کاستیهای جدی روبهروست؛ همچنان در جای جای جهان صدای سفیر گلوله و بوی آزار دهنده باروت از لولههای تفنگها به مشام میرسد که محصول افراطی گری، تکسونگری و انحصار طلبی است.
او بیان کرد: بشر امروز هیچ راهی جز بازگشت به سرچشمههای فرهنگ، دوستی، مهر و مدارا ندارد؛ همان مفهومی که فارابی بزرگ آن را در رساله «تحصیل السعاده» به «ترویج خیرو نیکی» تفسیر میکند و از دیدگاه او، خیر و نیکی شرافت ذاتی دارد و کسی که در طلب سعادت پایدار است باید در ترویج خیر و نیکی میان ابنای بشر پیشگام باشد.
غلامی در پایان سخنان خود از اقدام سزاوارانه و ابتکار ارزشمند و مشترک کشور قزاقستان قدردانی کرد و حضور گرم دانشمندان و فارابی شناسان برجسته کشورهای مختلف جهان را در این همایش باشکوه ارج نهاد.
انتهای پیام/