به گزارش حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، مجید تخت روانچی، سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل متحد در کمیته خلع سلاح و امنیت بین المللی هفتاد و پنجمین مجمع عمومی سازمان ملل سخنرانی کرد.
وی ابتدا با اشاره به منازعات ممتد و نیز با برشمردن برخی از خطرات کنونی مثل توسل به زور و یا تهدید به آن، افزایش هزینهها و تشدید مسابقات تسلیحاتی و بازگشت ذهنیتهای زمان جنگ سرد در کنار خطر همیشگی ناشی از سلاحهای کشتار جمعی و بروز تهدیدات جدید در عرصه هوش مصنوعی، سایبر و فضای ماورای جو، اظهار کرد که متاسفانه اوضاع امنیتی جهان نسبت به قبل بدتر شده است. علاوه براین، شرایط گفتگو میان قدرتهای بزرگ نیز در حال از بین رفتن است.
سفیرکشورمان در سازمان ملل، با تاکید بر موانع خلع سلاح هستهای و در راس آن مسابقه مدرن سازی زرادخانههای هستهای و فقدان اراده سیاسی برای کنار گذاشتن گزینه سلاح هستهای توسط دارندگان، گفت که بیش از ۱۴۰۰۰ سلاح هستهای و ۱۰۰ میلیارد هزینه سالانه مربوطه و امکان استفاده آنها خطری است که هر آن بشریت و کره زمین را تهدید میکند و متاسفانه ۵۰ سال پس از لازم الاجرایی شدن معاهده منع اشاعه سلاحهای هسته ای، ان پی تی، اجرای کامل تعهدات مبتنی بر آن به خصوص خلع سلاح هستهای هنوز اجرایی نشده و مطمئنا اعتبار ان پی تی منوط به تقویت زمینههای اجرای این تعهدات در کنفرانس بازنگری سال آینده است.
روانچی با اشاره به آمریکا و رژیم صهیونیستی به عنوان موانع بزرگ خلع سلاح هستهای جهانی ومنطقه ای، اظهار داشت که آمریکا بزرگترین دارنده سلاح هستهای در جهان است که تنها در سال ۲۰۱۹ مبلغ ۳۶ میلیارد دلار برای زرادخانه هستهای خود و تولید آخرین مدل سلاحهای هستهای هزینه کرده، با سلاح هستهای به تهدید کشورهای غیر هستهای پرداخته و آستانه توسل به سلاح هستهای را تنزل داده است. بعلاوه، خروج این کشور از پیمان نیروهای هستهای میان برد و عدم تمایل به تمدید استارت جدید به تلاشهای بین المللی خلع سلاح وعدم اشاعه هستهای ضربه بزرگی وارد کرده است.
به گفته روانچی، اسرائیل هم یک خطر امنیتی منطقهای است که با حمایت آمریکا کشورهای دیگر را به انهدام هستهای تهدید میکند. رژیم صهیونیستی تنها مانع تحقق خاورمیانه عاری از سلاحهای هستهای است که ایران از ۱۹۷۴ پیشنهاد کرده است و خواست ما از نظام بین المللی آن است که این رژیم را مجبور به الحاق به ان پی تی به عنوان یک عضو غیر هستهای و بدون قید و شرط و پذیرش پادمانهای آژانس بین المللی انرژی هستهای بکند.
روانچی اضافه کرد که دولت عربستان با احتراز از اجرای کامل پادمانهای هستهای مورد درخواست آژانس در برنامه هستهای خود به پنهان کاری روی آورده است و با وجود این، واشنگتن برای گسترش برنامه هستهای عربستان چراغ سبز نشان میدهد، بدون این که توافق قبلی برای اعمال نرمهای عدم اشاعه را مد نظر قرار دهند.
این دیپلمات ارشد کشورمان تاکید کرد که از نظر جمهوری اسلامی ایران، ۷۵ سال پس از کاربرد سلاح هستهای توسط آمریکا، هیچ تضمینی برای عدم کاربرد مجدد این سلاحها وجود ندارد و لازم است که مجمع عمومی یک هنجار خاصی تصویب و اعلام کند که جنگ هستهای برنده ندارد و نباید اتفاق بیافتد. این اقدام، باید با تنظیم برنامه زمانبندی شده خلع سلاح هستهای و البته اعطای تضمینهای امنیتی لازم تا آن موقع و نیز شروع مذاکرات یک معاهده جامع خلع سلاح هستهای دنبال شود.
در زمینه سایر سلاحهای کشتار جمعی، نماینده دائم کشورمان با محکوم کردن کاربرد سلاح شیمیایی توسط هر شخص در هر زمان و تحت هر شرایطی، از تنها دارنده سلاح شیمیایی خواست تا هر چه سریعتر سلاحهای شیمیایی خود را منهدم و تحفظ نسبت به پروتکل ۱۹۲۵ را پس بگیرد.
وی همچنین، با انتقاد از رویکرد سیاست زده برخی کشورهای عضو اعلام کرد که این امر موجب شکاف بیشتردر سازمان منع سلاحهای شیمیایی خواهد شد و در حال حاضر نیز مانع انجام یک عملکرد حرفهای و بی طرفانه در خصوص سوریه شده است.
روانچی با ابراز نگرانی از برنامه مخفی سلاحهای بیولوژیک برخی کشورها، از تقویت کنوانسیون سلاحهای بیولوژیک حمایت کرده و اظهار امیدواری کرد که با ممنوعیت کاربرد این سلاحها، این خلا قانونی در کنوانسیون برطرف بشود.
در زمینه فضای ماورای جو، سفیر و نماینده دائم کشورمان در سازمان ملل، با اشاره به اقدام اخیر دولت آمریکا در تشکیل نیروی فضایی به عنوان بخش ششم نیروی نظامی این کشور اعلام کرد که این امر ماشه مسابقه تسلیحاتی در این عرصه را خواهد کشید و چنین وضعی باید متوقف شود.
وی اضافه کرد که ایران از شروع مذاکرات کنفرانس خلع سلاح برای جلوگیری از نظامی شدن و تسلیحاتی کردن فضای ماورای جو حمایت میکند.
وی همچنین، افزود که جمهوری اسلامی ایران، داشتن توان سلاح متعارف را حق مسلم هر کشور عضو سازمان ملل برای دفاع مشروع میداند و در این زمینه بر اساس حقوق بین الملل، توان موشکی داخلی بدست آورده تا در مقابل تهدیدات علیه کشورمان بازدارنده باشد.
این دیپلمات ارشد کشورمان از ارسال مستمر سلاحهای پیشرفته به منطقه پرتنش خاورمیانه و به خصوص افزایش خریدهای اسرائیل و عربستان از آمریکا که طی یک دوره پنج ساله به ترتیب ۳۵۴ و ۱۹۲ درصد افزایش پیدا کرده بشدت ابراز نگرانی کرد.
نماینده دائم کشورمان با تاکید بر حق کشورها در بهره مندی صلح آمیز از تکنولوژیهای مرتبط با معاهدات خلع سلاحی و درخواست رعایت برابری در اعطای بورسیههای آموزشی و عضویت در گروههای کارشناسی، تصمیم پیشنهادی جمهوری اسلامی ایران در خصوص موشک را به کمیته معرفی کرد.
شایان ذکر است که جلسات کمیتههای مجمع عمومی در شرایط کرونایی به صورت فیزیکی و آنلاین برگزار میشود و قرار است کمیته یک با بررسی ۷۰ قطع نامه و تصمیم پیشنهادی دول عضو در مورد آنها تصمیم بگیرد.
انتهای پیام