به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان، افراد در تمامی گروههای سنی میتوانند به بیماری کووید ۱۹ ناشی از ویروس کرونا مبتلا شوند و محدودیت سنی برای این بیماری وجود ندارد، اما شدت و فرم این بیماری در افراد مسن و با سن بالا میتواند بیشتر و بدتر باشد.
سوال این است که چه چیزی سبب میشود که خطر ویروسهایی مانند کرونا در افراد مسن بیشتر از سایر افراد جامعه باشد؟ دکتر "برایان جیس" دانشیار میکروب شناسی، ایمونولوژی و آسیب شناسی دانشگاه ایالتی کلرادو آمریکا در پاسخ به این سوال میگوید: دانشمندان فکر میکنند در درجه اول تغییر در سیستم ایمنی بدن انسان در افراد مسن باعث این افزایش خطر میشود.
ابزارهای بدن انسان برای مقابله با عفونتهای ویروسی
او در تشریح چگونگی فعالیت سیستم ایمنی بدن گفت: از زمانی که شما وارد زندگی در این دنیا میشوید بدن شما به صورت پیوسته توسط پاتوژنها یا عوامل بیماری زا از جمله باکتری ها، قارچها و ویروسها که میتوانند باعث ایجاد بیماری در افراد شوند، بمباران میشود.
جیس با بیان اینکه بدن انسان یک مکان عالی، با محیطی گرم و با مقدار زیادی مواد مغذی، مناسب برای رشد و پیشرفت این موجودات زنده است افزود: اینجا است که سیستمهای ایمنی بدن وارد عمل شده و در برابر هر نوع مهاجمی به دفاع از بدن میپردازد. قبل از اینکه انسان متولد شود، بدن شروع به تولید سلولهای ویژه و تخصصی B و سلولهای T میکند. این سلولها نوعی از گلبولهای سفید خون هستند که میتواند عوامل بیماری زا را تشخیص و در جلوگیری از رشد آنها در بدن انسان کمک کند.
این دانشیار ایمونولوژی و آسیب شناسی دانشگاه ایالتی کلرادو آمریکا با بیان اینکه در طول یک عفونت، سلولهای B میتوانند با تولید و تکثیر آنتی بادی بر روی پاتوژن ها، آنها را جمع آوری و باعث جلوگیری از انتشار در بدن انسان شوند ادامه داد: سلولهای T نیز همزمان شروع به فعالیت کرده و با تشخیص سلولهای عفونی آنها را شروع به کشتن خواهند کرد که این نوع فعالیت همزمان در علوم پزشکی به تطبیق و سازگاری سیستم ایمنی بدن معروف است.
او گفت: شاید برای شما پیش آمده باشد که پزشک سطح گلبولهای سفید خون شما را بررسی کرده باشد. این یک اندازه گیری است که به شما نشان دهد به چه میزان سلولهای B و T در خون دارید و به چه میزان در حال مبارزه با عفونتها هستید.
جیس با بیان اینکه زمانی که خیلی جوان هستید، شما به اندازه کافی سلولهای B یا T را در بدن ندارید و این میتواند یک چالشی برای بدن شما باشد که بتواند عفونت را کنترل کند، زیرا به سادگی به این کار عادت ندارد اظهار کرد: زمانی که شما به بلوغ میرسید و بزرگتر میشوید، سازگاری سیستم ایمنی بدن شما یاد میگیرد که پاتوژنها را تشخیص و مرتبا به آنها حمله ور و این تهاجمات مداوم را کنترل کرده و به شما این امکان را میدهد تا با سرعت و به صورت دقیق و موثر با عفونتها مبارزه کنید.
این دانشیار میکروب شناسی، ایمونولوژی و آسیب شناسی دانشگاه ایالتی کلرادو آمریکا با تاکید بر اینکه گلبولهای سفید محافظ قدرتمندی برای افراد هستند، اما به خودی خود کافی نیستند اظهار کرد: خوشبختانه سیستم ایمنی بدن لایه دیگری به نام دستگاه ایمنی ذاتی دارد. هر سلول سیستم ایمنی خاص خود را دارد که این امکان را میدهد سریعتر از پاسخهای انطباقی، به عوامل بیماری زا پاسخ دهد.
او با بیان اینکه دستگاه ایمنی ذاتی معمولا بر روی مولکولهایی که در باکتریها و ویروس یافت میشود، اما در سلولهای انسانی وجود ندارد، تنظیم و پرتاب میشود افزود: وقتی سلول این مولکولهای مهاجم را تشخیص میدهد، باعث تولید پروتئین اینترفرون ضدویروسی میشود و این اینترفرونها باعث از بین رفتن سلول آلوده شده و عفونت را محدود میکند.
جیس ادامه داد: نوع دیگر از سلولهای ایمنی ذاتی، به مونوسیتها یا گویچههای تک هسته معروف هستند که به عنوان نوعی گزاف سلولی عمل کرده و همانند سایر گلبولهای سفید، مونوسیتها نیز در از بین بردن عوامل مهاجم در بدن نقش دارند، اما این نوع از گلبولها در روند التیام یافتن و بهبود زخمها نیز تاثیرگذار هستند.
این دانشیار ایمونولوژی و آسیب شناسی دانشگاه ایالتی کلرادو با اشاره به اینکه دستگاه ایمنی ذاتی و سازگار میتوانند همزمان با یکدیگر فعال شده و در کنار هم به عنوان یک ماشین تنظیم دقیق برای شناسایی و پاکسازی عوامل بیماری زا عمل کنند افزود: زمانی که پاتوژنها به بدن انسان حمله میکنند، بین بیماری و سلامت یک تفاوتی ایجاد شده و به عبارتی یک رقابت بین سرعت انتشار پاتوژنها در بدن و سرعت پاسخ ایمنی بدن بدون آنکه باعث ایجاد آسیب جانبی بیش از حد در بدن شود، به وجود میآید.
جیس با اشاره به اینکه با افزایش سن، پاسخهای ایمنی ذاتی و سازگار تغییر پیدا کرده و این تعادل را تغییر میدهند افزود: در افراد مسن، مونوسیتها در پاسخ به عفونتهای ویروسی اینترفرون کمتری را تولید میکنند و آنها زمان بیشتری را برای از بین بردن سلولهای آلوده و نشان دادن پاسخ ایمنی سازگار، صرف میکنند.
او با بیان این مطلب که التهابهای مزمن درجه پایین که معمولا در افراد مسن اتفاق میافتد میتواند دستگاههای ایمنی ذاتی و انطباقی را در واکنش به عوامل بیماری زا کند کرده که شبیه صداهای آزار دهنده به مرور زمان است ادامه داد: با افزایش سن، کاهش میزان توجه دستگاههای ایمنی ذاتی و سازگار بدن باعث میشود پاسخ بدن به عفونتهای ویروسی دشوارتر شده و این امر باعث شود ویروس در بدن قدرت بالایی داشته باشد به طوری که ویروسها میتوانند از شروع کند سیستم ایمنی بدن استفاده کرده و به سرعت شما را تحت تاثیر قرار دهند و منجر به بیماری و مرگ شوند.
فاصله اجتماعی حیاتی است
این دانشیار ایمونولوژی و آسیب شناسی دانشگاه ایالتی کلرادو با تاکید بر اینکه هر کسی و در هر گروه سنی، برای حفاظت خودش در برابر عفونتها نیازمند انجام یک سری اقدامات حفاظتی است که این اقدام نه تنها برای حفظ سلامتی خودش بلکه برای کمک به محافظت از آسیب پذیرترین افراد نیز خواهد بود، افزود: با توجه به مشکل افراد مسن در کنترل عفونتهای ویروسی، بهترین گزینه این است که در درجه اول این افراد از آلوده شدن به ویروس جلوگیری کنند.
او با تاکید بر اینکه شست و شوی مرتب دست ها، پرهیز از تماس دستها با صورت، خود ایزوله کردن و رعایت فاصله گذاری اجتماعی و فیزیکی از مهمترین اقدامات برای پیشگیری از ابتلا به کووید ۱۹ است افزود: کووید ۱۹ توسط ویروسهای تنفسی ایجاد میشود که میتواند از طریق قطرات ریز حاوی ویروس گسترش یابد. قطرات بزرگتر به سرعت به زمین افتاده و از سوی دیگر قطرات بسیار کوچک نیز سریع خشک میشوند، اما قطرههای میان برد، بیشترین نگرانی را دارند، زیرا قبل از خشک شدن میتوانند برای چند متر در هوا شناور باشند و این قطرات را میتوان در ریهها استشمام کرد.
جیس با تاکید بر اینکه رعایت فاصله حداقل ۱.۵ متری از افراد دیگر کمک میکند تا احتمال ابتلا به این قطرات معلق در هوا را به میزان قابل توجهی کاهش دهند خاطر نشان کرد: هنوز هم احتمال آلوده شدن ویروس به سطوحی که افراد آلوده آنها را لمس کرده یا سرفه کرده اند وجود دارد بنابراین بهترین راه برای محافظت از افراد مسن و آسیب پذیر در معرض نقص ایمنی، دوری از آنها است تا زمانی که دیگر خطری پیش نیاید.
منبع: ایسنا
انتهای پیام/ح