مسئله قره باغ بیش از ۳ دهه است که به کانون بحران تبدیل شده و دشمنان به دنبال تحقق اهداف شوم خود هستند.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، فاطمه زهرا نصراللهی، یکشنبه ششم مهرماه بود که آتش درگیری میان نظامیان ارمنستان و جمهوری آذربایجان در مرز‌های مشترک شعله ور شد و وزارت دفاع جمهوری آذربایجان با صدور بیانیه ای، نیرو‌های ارمنستان را آغاز کننده عملیات و نخست وزیر ارمنستان نیز جمهوری آذربایجان را آغازکننده حمله دانست.

پس از درگیری‌های نظامی چند روزه ماه جولای (اواسط تیرماه) بین نیرو‌های جمهوری آذربایجان و ارمنستان که منجر به تلفات جانی از هر دو طرف شد، جنگ لفظی و برخی تحرکات دیپلماتیک به تنش در منطقه قفقاز دامن زد و  بروز برخورد نظامی میان این دو کشور را قوت  بخشید دو کشور چندین دهه بر سر مالکیت منطقه قره‌باغ با یکدیگر اختلاف دارند.

در سال ۱۹۹۴ میلادی، به دنبال درگیری‌های چهارساله نظامی دو کشور، برخی دولت‌های اروپایی و منطقه برای پایان دادن به منازعات ارضی میان باکو و ایروان وارد عمل شدند و سرانجام با میانجیگری گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا، آتش‌بس میان طرفین مناقشه برقرار شد، اما تلاش‌های بین‌المللی برای حل مسالمت‌آمیز این مناقشه تاکنون نتیجه‌ای نداشته است.

مسئله قره باغ بیش از ۳ دهه است که به یک کانون بحران تبدیل شده و با توجه به اختلافات ساختاری میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان کشور‌های فرامنطقه‌ای و برخی کشور‌های منطقه از این فرصت اختلاف به دنبال تحقق اهداف شوم خود هستند.

سابقه دیرینه میانجیگری ایران در بحران قره باغ/  تلاش آیت الله هاشمی در حل درگیری بین ایروان و باکو

سیاست خارجی کشور ما در سال‌های گذشته در قبال مناقشه قره‌باغ، پیوسته سیاست مصالحه، تعادل و آشتی‌جویی بوده است و تهران تلاش کرده تا در سیاست‌گذاری‌های خود، سیاست متوازن‌سازی و خط مشی حل و فصل اختلافات کشور‌های همجوار را دنبال کند.

احمد سبحانی کاردار اسبق ایران در ارمنستان در گفت‌وگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان گفت که از جمله کشور‌های موفقی که توانسته در دوران آغاز جنگ بین ایروان و باکو فعالیت خوبی داشته باشند، جمهوری اسلامی ایران بود که هیئت‌های صلحی را به جمهوری آذربایجان و ارمنستان فرستاد و چندین بار باعث آتش بس موثری شد. در آتشی که در منطقه اتفاق افتاد بیش از همه ایران علاقمند بود که بین دو همسایه خود یعنی ایروان و باکو ، صلح و آرامش برقرار شود.

کاردار اسبق ایران در ارمنستان همچنین گفت که امروز هم که جنگ بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان دوباره شعله ور شد و بخشی از گلوله‌های توپ طرف خاک ایران هم اصابت کرده است، البته در ابتدای جنگ بین این دو کشور هم ما خسارت دیدیم از جمله راه آهنی که از مسیر جمهوری آذربایجان، از اروپا کالا‌های ما را آورده بود، متوقف شد، لذا ما تا به امروز از این مسیر خوب محروم شدیم.

سبحانی اضافه کرد که علاوه بر خسارت اقتصادی که درگیری ارمنستان و جمهوری آذربایجان بر ایران می‌گذارد، خسارت‌های اجتماعی زیادی هم برای ما به همراه داشته است، لذا ایران بیش از همه کشور‌ها لایق، مستحق و علاقمند برقراری صلح بین ایروان و باکو است، خوشبختانه ایران با جمهوری آذربایجان و ارمنستان روابط بسیار خوبی دارد و از ابتدای شروع جنگ فعالیت‌های موثری داشته است، چند روز گذشته دوباره آتش زیر خاکستر در روابط جمهوری آذربایجان و ارمنستان شعله ور شده است، مقامات ایرانی با هر دو کشور در تماس هستند و آن‌ها را به خویشتنداری دعوت می‌کنند، لذا ما همواره در تلاشیم که به یک صلح پایدار و عادلانه بین دو ملت آذری و ارمنی برسیم.

سیدرضا صدرالحسینی کارشناس مسائل غرب آسیا در گفت‌وگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان، هم در این باره گفت که ایران یک طرح میانجیگری را در اختیار کشور‌های منطقه گذاشته و اعلام آمادگی کرده است که به عنوان یک کشور بزرگ، مقتدر و با توانمندی‌های دفاعی بومی می‌تواند بین دو کشور جمهوری آذربایجان و ارمنستان میانجیگری کند و از تنش‌های پیش آمده، بکاهد، اما متاسفانه در طول ۷ روز گذشته هیچ یک از طرفین نسبت به کاهش تنش‌ها اظهار تمایل نکرده است.

چه کسی می‌تواند آتش بین ایروان و باکو را خاموش کند؟ /ایران؛ میانجی چند ده ساله در بحران قره باغ/ریشه درگیری ارمنستان و جمهوری آذربایجان چیست؟

سابقه میانجیگری ایران برای پایان دادن درگیری بین ایروان و باکو حکایت امروز و دیروز نیست، با نگاهی به تاریخ متوجه نقش ایران در خاموش کردن آتش بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان را می‌بینیم؛ در زمانی که آیت الله هاشمی رفسنجانی رئیس جمهور کشورمان بود شاهد بودیم که او چندین مرتبه به شیوه‌های متعدد تشویق، تنبیه، تطمیع دیپلماتیک جلوی زیاده خواهی‌های دو طرف را گرفت.

نخستین میانجیگری مستمر میان طرفین درگیر در اردیبهشت ۱۳۷۱، مطابق با می ۱۹۹۲ در تهران شکل گرفت که به بیانیه ۷ مه تهران معروف شد، اما متاسفانه به دلایلی این اقدام ایران به شکست انجامید. حتی تهران پس از انعقاد آتش بس در اواخر خرداد و اوایل تیر ۱۳۷۳ (ژوئن و جولای ۱۹۹۴) یادآوری منافع صلح برای منطقه به طرف‌های آذری و ارمنی، به آتش بس آن‌ها عمق ببخشد تا با دمیدن سیاسی برخی کشورها، آتش جنگ دوباره روشن نشود.

آیت الله هاشمی رفسنجانی تا نیمه اول ۱۳۷۶ که رئیس جمهور بود، در این زمینه بسیار فعال بود و از طریق مجاری دیپلماتیک با روسیه و طرفین درگیری تعامل می‌کرد؛ اما قدرت‌های جهانی نمی‌توانستند افول تأثیر گذاری خویش و طلوع تاثیرگذاری ایران را ببینند که گروهی موسوم به «مینسک» را با شرکت روسیه، ایالات متحده و فرانسه تشکیل دادند که کاری جز توصیه نمی‌کردند و بعدها یعنی ۱۳۸۹ (۲۰۱۰ میلادی) که آتش مجدد جنگ امنیت اقتصادی و اجتماعی مردم جمهوری ارمنستان و جمهوری آذربایجان هدف قرار داد، دوباره به ایران روی آوردند.

موضع ایران در درگیری بین ایروان و باکو

افشار سلیمانی سفیر پیشین جمهوری اسلامی ایران در جمهوری آذربایجان گفت که همواره موضع ایران این بوده که بحران قره‌باغ باید در چارچوب قواعد بین‌المللی و براساس مذاکرات مسالمت‌آمیز و عادلانه دو طرف صورت بگیرد، ایران نیز بر اساس قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل که اشغال ۲۰ درصد از خاک جمهوری آذربایجان توسط ارمنستان را تایید کرده‌ و خواهان خروج نیرو‌های نظامی ارمنی از این مناطق است، تمامیت ارضی جمهوری آذربایجان را به رسمیت می‌شناسد.

محمدجواد ظریف، وزیر خارجه کشورمان اخیرا گفته است ایران، خشونت نگران‌کننده در ناگورنو قره‌باغ را به دقت زیر نظر دارد. ما خواستار اتمام فوری خصومت‌ها بوده و خواستار گفت‌وگو برای حل اختلافات هستیم. همسایگان اولویت ما هستند و ما آماده‌ایم تا زمینه خوبی برای ممکن کردن گفت‌وگو‌ها فراهم کنیم چراکه منطقه ما حال خواهان صلح است.

چه کسی می‌تواند آتش بین ایروان و باکو را خاموش کند؟ /ایران؛ میانجی چند ده ساله در بحران قره باغ/ریشه درگیری ارمنستان و جمهوری آذربایجان چیست؟

سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال خبرنگاران درباره گزارش‌های برخی تعرضات انجام شده به خاک جمهوری اسلامی ایران در جریان درگیری‌های اخیر بین جمهوری آذربایجان و جمهوری ارمنستان گفت که تحرکات در مناطق مرزی کشورمان به طور جدی و با حساسیت تمام از سوی جمهوری اسلامی ایران در حال رصد بوده و در این ارتباط ضمن اعلام غیر قابل تحمل بودن هرگونه تعرض از سوی هر یک از طرف‌های درگیر در منطقه به خاک کشورمان، به همه طرف‌ها در زمینه مراقبت لازم در این خصوص هشدار جدی می‌دهیم.

سخنگوی وزارت امور خارجه در ادامه باردیگر بر لزوم احترام به تمامیت ارضی جمهوری آذربایجان، رعایت اصل عدم تعرض به غیر نظامیان، توقف درگیری‌ها و آغاز گفت‌وگو‌های جدی و زمان دار تاکید کرد و آمادگی جمهوری اسلامی برای کمک به نیل به این اهداف را اعلام کرد.

حجت الاسلام والمسلمین حسن روحانی رئیس جمهور کشرومان هم روز چهارشنبه ۹ مهر در تماس تلفنی با نیکول پاشینیان نخست وزیر ارمنستان، با تاکید بر اهمیت صلح، ثبات و امنیت در منطقه، گفت که ثبات و امنیت می‌تواند بستر توسعه باشد و منطقه ما تاب بی ثباتی و جنگ جدید را ندارد.

چه کسی می‌تواند آتش بین ایروان و باکو را خاموش کند؟ /ایران؛ میانجی چند ده ساله در بحران قره باغ/ریشه درگیری ارمنستان و جمهوری آذربایجان چیست؟

روحانی با اشاره به اختلافات دیرینه ارمنستان و جمهوری آذربایجان بر سر مسئله قره باغ و اینکه باید برای حل و فصل اختلافات در این زمینه در چارچوب مقررات بین المللی و تمامیت ارضی راه حلی یافت شود، گفت که توقف این درگیری‌ها برای ما مهم است و انتظار داریم دو کشور ارمنستان و جمهوری آذربایجان با درایت و خویشتنداری در این مسیر گام بردارند.

روحانی با اشاره به اهمیت و سابقه طولانی روابط ایران با جمهوری آذربایجان و ارمنستان بر مبنای تاریخ و فرهنگ مشترک، آمادگی جمهوری اسلامی ایران را برای ایفای هرگونه نقش سازنده که مورد نظر دو کشور دوست و همسایه باشد، اعلام کرد و گفت که آرزوی ما توقف فوری درگیری است و همه باید دنبال این باشیم که مسائل منطقه را از طریق سیاسی و مقررات بین المللی حل و فصل کنیم.

ریشه درگیری ارمنستان و جمهوری آذربایجان

درباره ریشه بحران قره‌باغ، دیدگاه‌های متفاوتی وجود دارد؛ از یک سو بحث‌های تاریخی، قومی، مذهبی و ژئوپلیتیکی در این زمینه مطرح می‌شود که مجموعه این‌ها در واقع منجر به افزایش بحران شده است، با نگاهی به تاریخ این درگیری متوجه می‌شویم که ریشه بحران قره باغ به نحوه اسکان ارامنه در آن منطقه بر می‌گردد، که عمدتاً از ترکیه و ایران در مقاطع مختلف تاریخی به آنجا کوچ کرده‌اند، آن‌ها ادعا‌هایی دارند که قبل از مسلمانان ارامنه در آنجا بودند و آذربایجانی‌ها نیز مدعی هستند به لحاظ تاریخی و ملی قبل از ارمنی‌ها ساکن قره باغ بودند و آنجا سرزمین آبا و اجدادی آنهاست که اسناد تاریخی گواه بر صحت این ادعاست.

نزدیک به ۳۰ سال پیش، رفته رفته زمینه اختلاف ارمنستان با جمهوری آذربایجان فراهم شد. این دو کشور بر سر مالکیت منطقه قره باغ کوهستانی با یکدیگر به نزاع پرداختند. هر دو، منطقه یاد شده را بخشی از کشور خود می‌دانست. از آنجایی که هیچ یک از دو طرف حاضر به کوتاه آمدن نبود، با گذر زمان بیشتر بر طبل جنگ کوبیده می‌شد، تا اینکه در نهایت، در سال ۱۹۹۱، یک درگیری نظامی بین دو کشور انجام شد. ارمنستان طی این جنگ بی‌رحمانه عمل کرد و در کنار قتل و عام مردم بی‌گناه و اشغال منطقه قره باغ، هفت شهرستان همسایه این منطقه را هم به چنگ آورد.

الهام علی‌اُف رئیس‌جمهور، جمهوری آذربایجان ۱۱ مهر، ارمنستان را علت اصلی بحران قره‌باغ کوهستانی دانست و گفت که ایروان به دنبال صلح نیست، بلکه کشور ارمنستان به دنبال اشغال اراضی ما برای همیشه است، به همین منظور بحران میان دو کشور از مدت‌ها پیش تا به امروز ادامه دارد.

آتش بین ایروان و باکو را چه کسی می‌تواند خاموش کند؟

در پی تشدید درگیری‌ها میان نیرو‌های جمهوری آذربایجان و ارمنستان در منطقه قره‌باغ، شورای امنیت سازمان ملل متحد ۹ مهر برای بحث و تبادل نظر درباره این موضوع تشکیل جلسه داد. اعضای شورای امنیت پس از پایان جلسه بیانیه‌ای را صادر و در آن خواستار «توقف فوری» جنگ و درگیری در قره باغ شدند. در این بیانیه از طرفین درگیر خواسته شده که فورا آتش بس را برقرار و با یکدیگر درباره منطقه مورد منازعه قره باغ گفت‌وگو کنند.

چه کسی می‌تواند آتش بین ایروان و باکو را خاموش کند؟ /ایران؛ میانجی چند ده ساله در بحران قره باغ/ریشه درگیری ارمنستان و جمهوری آذربایجان چیست؟

سبحانی کاردار اسبق ایران در ارمنستان در این باره می‌گوید که با اشغال برخی از خاک جمهوری آذربایجان و ارمنستان و اینکه حق و حقوق این دو ملیت درست اعمال نشود، نمی‌توان انتظار برگشت آرامش را بین دو کشور داشت، در واقع در شرایط شوروی سابق با زور آرامش را برقرار می‌کردند، اما امروز این موضوع شدنی نیست و دو کشور باید با صبر و از گذشتگی به آنجایی برسند که مانند سابق با هم زندگی کنند.

صدرالحسینی کارشناس مسائل غرب آسیا نیز در این باره می‌گوید که متاسفانه سازمان ملل متحد، شورای امنیت و کشور‌هایی مینسک در طول سالیان گذشته هیچ اقدام موثری را در کاهش درگیری بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان انجام ندادند، به نظر می‌رسد که کشور‌های منطقه باید خودشان در ارتباط با این تنش بین ایروان و باکو وارد عمل شوند و هرچه سریعتر این اختلاف به وجود آمده را کاهش دهند.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۴
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
جهان
۲۲:۵۰ ۳۰ مهر ۱۳۹۹
آذری های مسلمان عاشق ایران وایرانی هستند و با ما همکیشند ، ارمنستان از بدو تاریخ هیچوقت با ایرانی همکیش نبود نه زمان زرتشتی بودن نه زمان اسلام ، ایران با بی توجهی تاجیکستان را از خود رنجاند لاقل آذربایجان را دریاب که جز حق خود چیزی نمیخواهد . چرا با اشاره به ترکیه و اسراییل و کشوری دیگر ، حقیقت به این وضوح را منکر میشوید، آذربایجان شیعه چه نیازی به داعش تکفیری دشمن شیعه دارد. فریب دروغگویان را نخورید به خبر بسنده نکنید اطلاع موثق بگیرید .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۴ ۲۳ مهر ۱۳۹۹
پس چرا ار منستان سرزمین اشغال شده اذربایجان را طبق قطعنامه های سازمان ملل پس نمیدهد ؟ ایا با اشغالگری جدید مواجه هستیم ؟
Iran (Islamic Republic of)
عمار
۱۶:۰۸ ۱۶ مهر ۱۳۹۹
بنام خداوند جان و خرد :
در همین اربعین حسینی ع سران هر دو کشور و ارتش هر دو کشور فقط هر دو طرف کافیست به ندای اباعبدالله الحسین ع گوش جان فرا دهند که می فرمایند آیا کسی از مسلمین هست که مرا یاری رساند و کافیست هر دو طرف مسلمین یک لبیک یا حسین ع از صمیم قلبشان بگویند تا برای همیشه متحد شوند و صلح کنند و قدرتشان را برای دشمنان اسلام و مسلمین دشمنان اسلام ناب محمدی ص هزینه کنند .
السلام علیک یا حضرت ارباب اباعبدالله الحسین ع .
به تو از دور سلام به سلیمان جهان از طرف مور سلام به تو از دور سلام حسین ع از طرف وصله ناجور سلام به تو دلبسته شدم به شبای جمعی کربلا وابسته شدم بخدا من از همه به غیر تو خسته شدم حسین ع آقام همه میرن تو می مونی باهام .
والسلام صلوات التماس دعا التماس تفکر . لبیک یا حسین ع .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۲:۰۶ ۱۴ مهر ۱۳۹۹
قره باغ میتونه یک کشور کوچک باشه که کشورهای کوچک تر از این هم وجود داره چرا همدیگر را می کشند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۴۸ ۱۳ مهر ۱۳۹۹
تنها راه جهاد.....علیه اشغالگر.....
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۴۱ ۱۳ مهر ۱۳۹۹
آذری ها زیاده روی میکنن، والا تاجایی که ما شنیدیم عثمانیا نژادپرست بودنو ارمنیارو قتل عام کردن حالا طلبکار شدن!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۴۹ ۱۳ مهر ۱۳۹۹
هیچکس
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۴۷ ۱۳ مهر ۱۳۹۹
مردم ارمنی قره باغ هم حق دارند برای حاکمیت خود، نظر بدهند.اصولا اگر روس ها کاری می کردند که جمعیت ارامنه به نخجوان مهاجرت نموده و غره باغ هم از جمعیت ارمنی خالی می شد برای منطقه و مردم دو کشور حیلی بهتر بود که نخجوان به ارمنستان می رسید و قره باغ به آذربایجان. تا بدین صورت پیوستگی سرزمینی هم اتفاق می افتد. ولی حیف که آدم ها کارها را همیشه نهایت منفعت را فقط جستجو می کنند و به کار خیر و نیک خیلی کم راضی می شوند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۰۵ ۱۳ مهر ۱۳۹۹
اگه مسولین کشور دلسوز و مدیر باشند، باید با درایت و با تکیه بر اسناد تاریخی ، ارمنستان و اذربایجان رو به سرزمین مادریشان ایران بر گردونند. تلاشی که از سالها پیش بایست می شد ولی نشده
Iran (Islamic Republic of)
ابان
۰۱:۰۳ ۱۹ آبان ۱۳۹۹
با خرید زمان یا اتلاف زمان و با نابودی 2 نسل همه چیز از یاد میرود و فراموش میشود و بدون اراده برای دو طرف باقی میماند بهطور مثال جمهوری خود خوانده خانکندی یا همان قره باغ داغلی که اتلاف زمان است اتش بس حداکثر 1 روز تا یک هفته نه بیشتر .30 سال حتما توطعه و دسیسه دشمنان است .
France
ناشناس
۲۰:۴۲ ۱۳ مهر ۱۳۹۹
زمانی که شوروی از هم پاشید و روسیه تمام قراردادهای خود را فاقد اعتبار اعلام کرد فرصت مناسبی برای پیوستن ایروان و باکو به ایران بود اما هیچ اقدامی صورت نگرفت.
Canada
ناشناس
۲۰:۳۷ ۱۳ مهر ۱۳۹۹
اردوعان از موقعیت کرونا و صعف اروپا و امریکا بنفع
خود استفاده میکند و
این اتش و فتنه را بر پا کرده
وطن ما باید پادرمیانی کند تا جنگ خاتمه یابد
ارمنستان هم به قانون سازمان ملل احترام بگذارد و قبول کند
Canada
ناشناس
۲۰:۳۱ ۱۳ مهر ۱۳۹۹
سازمان ملل باید وارد شود و جنگ را تمام کند
تنها کسی که سود میبرد .سلطان اردوغان است که
لشکر پنهای داعشی را بنفع خود به لبیی و حالا اینجا لشکر کشی میکند
باید خیلی هوس مان جمع و هوشیار باشیم
داعش داره به وطن نزدیک میشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۲۴ ۱۳ مهر ۱۳۹۹
همون نماینده هایی که از آذربایجان حمایت کردند
Mauritius
ناشناس
۲۰:۱۶ ۱۳ مهر ۱۳۹۹
اسب پیشکشی رو که.... کل اون ناحیه برای ایران بوده/ اگه بخوان تصمیمی بدور ازتعصب، تحریف تاریخ،نژاد پرستی،قلدری و...بگیرند ومنافع هردوهم حفظ بشه قره باغ روبین خودشان تقسیم کنند! قسمت جنوبی آن نخجوان رووصل کنه به آذربایجان وارمنی های منطقه مورد مناقشه هم به سمت بالای قره باغ کوچ کنند!
Canada
ناشناس
۲۰:۱۲ ۱۳ مهر ۱۳۹۹
داعشی ها را هیچ کشوری راه نمیدهند
مومی در دست اردوغان شده اند و
ازشون حسابی استفاده میکند
کشور ما باید خیلی هوشیارنه تصیمیم بگیرد
داعش به وطن نزدیک میشوند .توسط اردوعان
United States of America
ناشناس
۲۰:۱۱ ۱۳ مهر ۱۳۹۹
هیچ کس
Canada
ناشناس
۲۰:۰۹ ۱۳ مهر ۱۳۹۹
سلطان اردوغان
فتنه و اتش بیار معرکه
با اتش جنگ .تجهیزات میفروشد
از داعشی ها در لبیی و حالا اینجا استفاده میکند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۵۶ ۱۳ مهر ۱۳۹۹
یکی باید برای خود ما میانجیگری کنه
Iran (Islamic Republic of)
مسلم
۱۹:۳۶ ۱۳ مهر ۱۳۹۹
قره باغ ،خاک اسلام است و به برادران مسلمان ترک آذری، چرا کسانی که ادعای برادری بین ترک و فارس بودند، امروز با پستها و کامنت های نژادپرستی، در فضای مجازی ،دشمنی میکنن با اتحاد اقوام ایران اسلامی؟؟؟ طبق دستور اسلام، هر کشور غیر مسلمان به کشور مسلمان حمله کنه،کافر حربی است ،چرا هیچ یک از مسلمان نماهای،نژادپرست و آب را در آسیاب دشمن برای تفرقه بین برادران مسلمان ایران اسلامی، می ریزن؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
انسان
۱۹:۳۲ ۱۳ مهر ۱۳۹۹
چنانچه ما به خاک خود وفاداریم و خون می‌دهیم کشور برادر و شیعه آذربایجان نیز از حق طبیعی و مسلم خود دفاع می‌کند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۲۶ ۱۳ مهر ۱۳۹۹
آقا هر چی باش ما یه زمانی مالک‌همه این کشورها بودیم حالا ظرفیت ندارید به صورت مسالمت آمیز باهم زندگی کنید قره باغ بدید به ما ، ما خودمون به خوبی اداره اش میکنیم:
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۲۱ ۱۳ مهر ۱۳۹۹
72ساعت فرصت بدید با هم کنار بیان وگرنه به ایران برگردانده شوند.با این خبر 24 ساعته با هم کنار میان
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۰۳ ۱۳ مهر ۱۳۹۹
فقط کرونا رو بندازید تو قره باغ و تمام
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۳۵ ۱۳ مهر ۱۳۹۹
شیر یا خط بندازید تکلیف صاحبشو معلوم کنید :))
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۳۰ ۱۳ مهر ۱۳۹۹
آذربایجان با توجه به اصل تمامیت ارضی از سرزمین خود دفاع مشروع میکند و دولت ارمنستان با وقاهت و خصمانه و با هدف نژاد پرستانه به خاک آذربایجان تعرض کرده است دولت های همسایه بخصوص کشورهای مسلمان نباید نسبت به این مسئله بزرگ بی تفاوت باشند.
Iran (Islamic Republic of)
تورج
۱۷:۰۷ ۱۳ مهر ۱۳۹۹
فقط این رو میدونم برای مسقر شدن و آماده باش بودن در مرزهایمان....خیلی زود دیر نشود
یادمان باشد مزدوران داعشی در کمینند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۵۲ ۱۳ مهر ۱۳۹۹
فقط ایران
Iran (Islamic Republic of)
حسین
۱۷:۳۹ ۱۳ مهر ۱۳۹۹
تا دیروز دم از حمایت از کشورها و ممالک اسلامی رو سر میدادین، سپاه قدس لحظه ای یمن و سوریه و عراق رو ترک نمیکرد به اسم دفاع از اسلام!!الان مگه قره باغ و آذربایجان جزء سرزمینهای اسلامی نیستن، پس سپاه قدس کجا تشریف داره، تا دیروز شعار جهان اسلام سر میدادین امروز شعار فقط ایران شده!!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۲۰ ۱۳ مهر ۱۳۹۹
ارمنستان و آذربایجان کجاشون اسلامیه؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۴۲ ۱۳ مهر ۱۳۹۹
آقایی که لاف می زنی جمهوری آذربایجان سرزمین اسلام است خبر نداری که همین الهام علیوف چطوری کارناوال همجنس گرایان را در باکو راه انداخت و جریان سرکوب شیعیان آنجا را در امام زاده ی محترمی چطور به کار برد که حتی روس ها در زمان کومنیست ها نکردند.
Iran (Islamic Republic of)
ناصر
۲۳:۰۷ ۱۳ مهر ۱۳۹۹
هموطنان ارامنه نظرشونو چیه؟!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۰۲ ۱۳ مهر ۱۳۹۹
البته که مساله نیست اشغال قره باغ هست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۱۹ ۱۳ مهر ۱۳۹۹
تا زمانی که قره باغ دست اشغالگراس صلحی نخواد بود. اگرم صلحی پیش بیاد بعد یه مدت باز جنگ میشه. باید برای همیشه این کارو یک طرفه کرد و سرزمین اسلامیو پس گرفت
United States of America
ناشناس
۱۵:۱۷ ۱۳ مهر ۱۳۹۹
بله کشورهای اطراف بابی طرفی واقعی پنه ظاهری می توانند درمسیر آتش بس و الحاق قره باغ به آذربایجان کمک کنند.
United States of America
ناشناس
۱۵:۱۷ ۱۳ مهر ۱۳۹۹
بله کشورهای اطراف بابی طرفی واقعی پنه ظاهری می توانند درمسیر آتش بس و الحاق قره باغ به آذربایجان کمک کنند.
آخرین اخبار