به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شهرکرد، هومان خاکپور سرپرست معاونت فنی ادارهکل منابعطبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه گیاه گون از جمله گیاهان مهم پوششی مراتع به خصوص در مناطق کوهپایه است، عنوان کرد: این گیاه به دلیل تراکم و خصوصیات رویشی، نقش مؤثری در حفاظت خاک و جلوگیری از فرسایشهای بادی و آبی خصوصاً هنگام بارندگی در شیبها و خاکهای سبک دارد.
او افزود: بهرهبرداری از محصولات فرعی به عنوان یک ظرفیت در راستای اقتصادی کردن مراتع و جلب مشارکت مردم برای حفظ و بهرهبرداری پایدار از عرصههای ملی انجام میشود.
خاکپور با بیان اینکه یکی از محورهای طرح جهشی ۹ در ۹۹ منابعطبیعی ساماندهی بهرهبرداری محصولات فرعی جنگلی و مرتعی است، اضافه کرد: از این رو برداشت محصولات فرعی در قالب ارائه طرح با در نظر گرفتن ملاحظات اکولوژیکی و بررسی وضعیت گونهها تحت شرایط خاص و وارد نشدن خسارت به مراتع انجام میشود.
او ادامه داد: با توجه به اینکه شروع فعالیت حشره مولد گزانگبین (پسیل گز) در استان چهارمحال و بختیاری در شهریورماه است، زمان برداشت این محصول از ۱۰ شهریور تا ۱۵ مهرماه و به صورت سنتی انجام میشود.
بیشتر بخوانید
سرپرست معاونت فنی ادارهکل منابعطبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری گفت: میزان بهرهبرداری گونه گونگزی () در محدوده فعالیت حشره مولد گزانگبین با در نظر گرفتن حد مجاز از هر پایه گون حدود دو گرم، و در هر هکتار حدود چهار کیلوگرم گزانگبین است.
او عنوان کرد: با درنظر گرفتن مساحت مفید و قابل برداشت گزانگبین در منطقه، به ازای هر ۵۰ هکتار مرتع با پوشش گون گزی زمینه اشتغال ۴۳۸ نفر روز کارگر ساده فراهم میشود.
خاکپور اضافه کرد: با توجه به اینکه این ماده منحصرا در بعضی مناطق ایران تولید میشود، خریداران خارجی مهمترین منبع تأمین این ماده را در کشور چهارمحال و بختیاری و اصفهان میدانند.
گفتنی است؛ هماکنون یک میلیون ۷۰ هزار هکتار از مساحت استان را مراتع تشکیل میدهد.
انتهای پیام/خ