به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، قاسم جان بابایی معاون درمان وزیر بهداشت در برنامه زنده تلویزیونی درباره جهش ژنتیکی ویروس کرونا، گفت: وضعیت تهران به نسبت سایرین کمی متفاوت است، زیرا تهران از هر اتفاقی در کشور متاثر میشود. حدود ۷ ماه است که از شیوع کرونا در کشور میگذرد و هر اتفاقی درباره کرونا در هر نقطه از ایران میافتد به دلیل رفت و آمد و تردد بالای غیر قابل اجتناب در تهران هم اتفاق میافتد.
او در ادامه بیان کرد: موارد زیادی از بستریان کرونایی شهرستانی داریم که برای استفاده از امکانات بهتر به تهران میآیند. کرونا بعد از ۱۰ ماه از شروع آن در چین به ما نشان داده است که اگر از حریم آن بگذریم به ما آسیب میزند. هر زمانی که شاهد مسافرت، تجمع، رفت و آمدهای خانوادگی باشیم ۱۰ روز بعد باید با افزایش مراجعه به بیمارستانها مواجه شویم. بعد از ۷ تا ۸ روز از مراجعه به بیمارستانها نیز شاهد افزایش مرگ و میرها خواهیم بود.
جان بابایی اضافه کرد: تعدادی از مردم کشور هر روز به دلیل کرونا فوت میکنند و بسیاری از خانوادهها به دلیل مراعات نکردن مسائل بهداشتی توسط سایرین به کرونا مبتلا میشوند، زیرا برای انجام مسائل روزمره باید به اجتماع مراجعه کنند.
معاون درمان وزیر بهداشت گفت: در حال حاضر با مبتلا شدن خانوادگی به کرونا مواجه شده ایم. فروردین و اردیبهشت با این شرایط مواجه نبودیم و یک نفر مبتلا میشد و با قرنطینه، سایر اعضای خانواده در امان بودند. سهل انگاری برخی از هموطنان آسیب غیر قابل جبرانی به سایر اعضای جامعه میزند.
جان بابایی در ادامه درباره جهش ژنتیکی ویروس کرونا اضافه کرد: با گذشت ۱۰ ماه از شیوع کرونا در جهان شاهد کاهش قدرت جهش این ویروس نبودیم و کرونا با همان قدرت و شدت در حال مبتلا کردن افراد است. مطالعات جدید نشان داده که قدرت سرایت پذیری این ویروس بیشتر شده است.
او در ادامه بیان کرد: به طور مثال هر سال که شیوع آنفلوانزا را داریم بعد از مدتی قدرت سرایت آن کاهش پیدا میکند، اما میزان انتقال پذیری ویروس کرونا افزایش پیدا کرده است. بسیاری از پیش بینیها مثل اینکه کودکان به کرونا مبتلا نمیشوند نیز رد شد و هم اکنون شاهد ابتلا و بستری شدن کودکان به کرونا هستیم و در واقع کودکان حلقه انتقال کرونا هستند. علی رغم تصور مواجه شدن با موج جدید کرونا در پاییز ما در تیر ماه با موج جدید شیوع کرونا مواجه شدیم. قدرت بیمار زایی ویروس نیز به مرور زمان کمتر نشده است.
جان بابایی اضافه کرد: مردم باید تا جایی که ممکن است از کارهای غیر ضروری دست بردارند که به نفع خودشان و سایرین است. خیلی از افراد را میبینیم که مسائل بهداشتی را رعایت میکنند در هیئتهای مذهبی و نماز جمعهها بیشترین میزان رعایت مسائل بهداشتی را شاهد بودیم.
او در ادامه بیان کرد: متاسفانه برخی نمیخواهند از رفاه و تفریحات خودشان دست بردارند. یک بسته درمانی داریم که در مراکز درمانی امکان تجویز آن وجود دارد. مردم به مراکز بهداشتی ۱۶ ساعته که در تمام استانها وجود دارد باید مراجعه کنند. در این مراکز برای افرادی که احتمال داده میشود مبتلا به کرونا هستند امکان تست فراهم است. در شرایط فعلی هم به مردم توصیه میکنیم در صورت ابتلا در خانه بمانند و اگر بتوانند یک اتاق مجزا داشته باشند و غذا و سرویس بهداشتی آنها جدا باشد امکان ابتلای دیگر اعضای خانواده وجود نخواهد داشت.
معاون درمان وزارت بهداشت اضافه کرد: اصراری به دور شدن خانواده از یکدیگر نیست فقط باید از فاصله داشته باشند و اگر در دوره ۱۰ روزه سرایت پذیری مسائل لازم را رعایت کنند امکان ابتلای سایرین وجود ندارد.
جان بابایی گفت: محدودیتهای ترددی باید استانی صورت بگیرد، زیرا شرایط جغرافیایی، پراکندگی و تراکم جمعیت در هر استانی متفاوت است. پراکندگی شهری و روستایی مناطق شمالی و جنوبی کشور خیلی با هم متفاوت است. استانداران باید خودشان تصمیم بگیرند و به عنوان مثال آخر هفته تفرجگاهها را تعطیل کنند. بیشتر آلودگیها در هنگام تفریح مردم طی آخر هفته اتفاق میافتد.
معاون درمان وزارت بهداشت در ادامه با بیان اینکه شهریور سفرها خیلی زیاد بود، گفت: شهریور در آمل طی یک روز ۴۵۰ بستری کرونایی داشتیم. دور کاریها باید دوباره لحاظ شود. در این شرایط باید تا جایی که امکان پذیر باشد آموزش در مدارس به صورت مجازی پیگیری شود و دانشگاهها مجازی باشند. راه عملیاتی کنترل کرونا این است که استانداران از اختیارات خود استفاده کنند و تصمیماتی برای جلوگیری از شیوع بیماری اتخاذ کنند.
او درباره ترددهای بین شهری خاطر نشان کرد: رئیس جمهور دستور دادند که برای ترددهای بین شهری افرادی که منضبط نیستند جریمههایی اعمال شود. معاونت بهداشت وزارت بهداشت با همراهی وزارت کشور در در حال تدوین دستور العملی است که بخش برخوردهای قانونی و در نظر گرفتن جرائم برای افرادی که مسائل بهداشتی را رعایت نمیکنند دوباره وضع شود، البته در این مورد هم باید استانها خودشان تصمیم گیرنده باشند.
جان بابایی افزود: ممکن است تعطیلی مدارس و دانشگاهها باعث افزایش بار سفرها شود. استانداران باید از اختیاراتی که دارند استفاده کنند و بر ورود و خروج شهرها نظارت کنند. مجازاتها هنوز مشخص نیست، ولی از جریمه مالی تا حبس متفاوت خواهد بود تا موثر باشد.
معاون درمان وزارت بهداشت درباره نحوه تشخیص آنفلوانزا و سرما خوردگی و کرونا گفت: کسانی که علائم کرونا دارند باید به موقع به مراکز درمانی مراجعه کنند. یکی از معضلاتی که با آن مواجه هستیم دیر مراجعه کردن مبتلایان به بیمارستان است. درصدی از بیمارانی که به بیمارستان مراجعه میکنند بدحال هستند که درمان آنها سختتر است.
جابابایی اضافه کرد: حد و مرز مشخص و واضحی بین کرونا و آنفلوانزا وجود ندارد، چون در علائم هر دو تب، دردهای استخوانی و سرفه وجود دارد و تشخیص آنها واقعا ممکن نیست. قدرت سرایت پذیری آنفلوانزا کمتر از کرونا است و بیشتر میتوان از ابتلا به آن جلوگیری کرد.
او گفت: در حال حاضر بالای ۲۰۰ آزمایشگاه داریم که تست کرونا انجام میدهند. امکان انجام آزمایشهای مربوط به آنفلوانزا در این مراکز هم در صورت امکان به وجود خواهد آمد. افرادی که فکر میکنند به آنفلوانزا مبتلا شده اند میتوانند به مراکز درمانی مراجعه کنند تا مورد معاینه قرار بگیرند. از مردم درخواست میکنیم تا قبل از اطمینان به بیمارستانها مراجعه نکنند، زیرا مراجعه سرپایی امکان ابتلا به کرونا را بالا میبرد.
جان بابایی اضافه کرد: بیماری کرونا تاکنون هیچ درمان شناخته شدهای نداشته است و تمام درمانهایی که معرفی شده به تشخیص زودرس و کنترل بیماری کمک کرده است. مراقبت از بیمار در خانه و استفاده از بستههای درمانی مراکز درمانی و مراقبتهایی که در بیمارستانها وجود دارد دوره بیماری را کوتاه و علائم را کاهش میدهد.
او بیان کرد: حتی داروهایی مثل رمدسیویر هم باعث کاهش مرگ و میر نشدند و آن چیزی که میزان مبتلایان را کاهش داده مراقبتهای کادر درمان بوده است. واکسن کرونا به مسئله سیاسی و اقتصادی در دنیا تبدیل شده است. به نظر میرسد که بعضی کشورها میخواهند عقب ماندگی اقتصادی خود را در برخی زمینهها با ادعای ساخت واکسن کاهش دهند. امیدواری بی مورد بسیار غلط است. این ویروس از نظر ساختاری و آنزیمهایی که دارد شباهتهایی با هپاتیت سی و آنزیمهای ایدز و ... دارد. مگر تاکنون توانسته ایم برای ایدز و هپاتیت واکسن درست کنیم، این ویروس هم ممکن است سرنوشتی مشابهه آنها داشته باشد. واکسن کرونا هنوز فاز انسانی را تمام نکرده است که ۳۰ هزار نفر آن را استفاده کنند و عوارض و خطرات آن سنجیده شود و ایمنی که ایجاد میکند ثابت شده نیست. در کشور ما هم تلاشهای بسیاری انجام شده است اما برای کشف واکسن باید صبر کرد.
او در ادامه گفت: بسته درمانی برای بیماران متوسط و شدید متفاوت است. استعداد شدت بیماری در افراد مختلف متفاوت است و ۸۰ درصد افرادی که بر اثر کرونا فوت شده اند بیماری زمینهای مثل دیابت و فشار خون کنترل نشده داشته اند.
جان بابایی ادامه داد: موارد بستری و ابتلای مجدد به کرونا زیاد است و بیشترین آمار ابتلای مجدد را در کادر درمان داریم.
معاون درمان وزارت بهداشت تاکید کرد: وقتی فردی به بیماری ویروسی مبتلا شود ایمنی زایی بیشتری دارد. متاسفانه ۱۱ هزار نفر بستری کرونایی در بیمارستانها داریم که حدود ۴ هزار نفر از آنها در آی سی یو هستند. ۲ هزار عدد دستگاه کمک تنفسی به تازگی در بیمارستان توزیع شده است و فقط یک چهارم بیماران دارای وضع وخیم بستری در آی سی یو از دستگاه تنفس مصنوعی استفاده میکنند.
او افزود: ۳۵ درصد بیماران بستری کشور در بخش آی سی یو، بیماران کرونایی هستند.
جان بابایی اظهار کرد: طی دو مرحله مجوز استخدام به وزارت بهداشت داده شده است که در مرحله اول ۳ هزار نفر و در مرحله بعدی ۷ هزار بوده است.
انتهای پیام/