به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از همدان، انگور میوهای که نخستین بار به نام محصول کشاورزی ، نام ایران در سازمان جهانی خوار و بار کشاورزی ملل متحد ثبت کرد.
انگور ملایر و باغات دره جوزان آن محصولی است که به نظر کارشناسان سازمان فایو یا همان سازمان جهانی خوار و بار کشاورزی ملل متحد در سال ۹۷ ثبت جهانی شد.
وسعت باغات انگور ایران بعد از کشورهای چین، ایتالیا، آمریکا، اسپانیا، ترکیه فرانسه، و آرژانتین در رتبهی هشتم جهان قرار دارد و در تولید آن هم در رتبه نهم جهان هستیم.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان ملایر گفت: هم اکنون در شهر جهانی انگور ۱۰ هزار و ۷۰۰ هکتار باغ انگور بارور داریم که سالانه حدود ۲۴۰ هزار تن محصول از آنها برداشت میشود.
مهدی میر باقری گفت: سالانه یک درصد محصول انگور شهرستان برای آب غوره،۲ درصد برای سرکه و ۳ درصد آن تازه خوری میشود.
او با بیان اینکه بیشتر انگور ملایر بعد از خشک شدن و تبدیل به کشمش تیزابی ، در واحدهای کشمش پاک کنی و به طور سنتی برای صادرات آماده میشوند افزود: سالانه ۳۵ تا ۴۰ هزار تن کشمش از این انگورها تهیه و به کانادا، ترکیه ، اوکراین و کشورهای خاورمیانه صادر میشوند.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان ملایر از اشتغال ۱۵ هزار نفر در بخش باغبانی و تهیه فرآوردههای انگور در این شهرستان خبر داد و بیان کرد: ما در شهرستان ۶۱ واحد کشمش پاک کنی داریم که از همه ظرفیتهای خود برای تولید کشمش هم اکنون استفاده نمیکنند.
میر باقری با اشاره ظرفیت تولید ۸۱ هزار تنی کشمش واحدهای کشمش پاک کنی شهرستان اظهار کرد: بقیه کشمش مورد نیاز برای شستشو و بسته بندی در این کارخانه ها از شهرستانهای خنداب و تاکستان تامین میشود.
او ادامه داد: برای بالا بردن میزان تولید انگور در شهرستان دنبال اجرای طرح باغات ایستاده انگور یا فراز هستیم.
در طرح فرازبا قرار دادن پایه ای ، تاک انگور با تکیه براین پایه به صورت دیگر درختان رو به بالا رشد می کند و کیفیت محصول تولیدی این طرح بهتر از باغداری سنتی انگوراست .
کاهش هزینه های داشت و برداشت محصول و کاهش مصرفآب هم از دیگر مزایای طرح فراز یا باغ های ایستاده نسبت به باغ های سنتی است .
میرباقری گفت: تاخیر در تسهیلات بانکی برای ایجادباغات فراز باعث شده تاحدی از اجرای این طرح عقب بمانیم.
او اظهار داشت: تا پارسال تنها ۲۰ هکتار باغ فراز در شهرستان داشیم و امسال ۱۷۰ هکتار به این باغات اضافه شد.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان ملایر گفت: باغداران شهرستان برای ۱۶۰ هکتار از باغات انگور خود متقاضی دریافت تسهیلات هستند و هنوز تسهیلات برای آنان از طریق بانکها ابلاغ نشده است.
او از اجرای موفق باغات ایستاده در وسعت ۵ هزار و ۱۰۰ هکتار از باغات شهرستان تاکستان خبر داد و گفت: این باغات داربستی کمک میکنند تا همه خوشههای تاک نور ببیند و جریان هوا در درختان به خوبی انجام شود.
میرباقری احتمال سرمازدگی درختان مو ایستاده را تکذیب کرد و افزود: اگر قرار بود این درختان دچار سرمازدگی شوند روند توسعه باغات ایستاده در تاکستان که شرایط آب و هوایی مشابهی با شهرستان ملایر دارد ، این گونه نبود.
او ادامه داد: باغات انگور ایستاده دارای کیفیت بهتر انگور هستند و محصول آنها دیگر مشکل داشتن قارچ و سفیدک و کم شیرینی محصولات پایین درخت را ندارند و بازار جهانی بیشتر این نوع محصول را می پسندد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان همدان گفت: میزان تولید انگور در باغات کشور به ازای هر هکتار ۱۳ تن و در شهرستان ملایر ۲۴تن است.
منصور رضوانی جلال، رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان همدان گفت: مساحت باغهای استان همدان ۲ و شش دهم درصد باغهای کشور است، اما بیش از ۳ درصد محصولات باغی کشور در این استان تولید میشود.
رضوانی جلال افزود: با بیان اینکه ۷ درصد باغات انگور کشور در استان همدان قرار دارد افزود: ۱۲ درصد انگور کشور در استان همدان برداشت میشود.
او افزود: ما در ایجاد واحدهای صنایع تبدیلی موفق بوده ایم و هم اکنون با ۶۰ واحد تولید کشمش توانسته ایم ۸۵ هزار تن کشمش در سال بسته بندی و تولید کنیم.
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی استان همدان گفت: قرار است طرح فراز یا باغات ایستاده در ۴۷۰ هکتار از باغات استان همدان تا سه سال آینده اجرایی شود.
شهرام پرورش، معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان در بازدید اعضای کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی و معاونان وزارت جهاد کشاورزی و نیرو از باغات ایستاده شهرستان ملایر گفت: تا پایان سال ۹۸ تنها ۲۰ هکتار طرح فراز یا باغ ایستاده انگور را در استان اجرا کردیم و امسال هم ۲۱۵ هکتار باغ ایستاده ایجاد میکنیم.
پرورش افزود: قرار است طرح باغهای ایستاده رای سه سال به ۴۵۰ هکتار در استان برسانیم.
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی استان تصریح کرد: اجرای طرح فراز باعث افزایش ۲۵ درصدی تولید و کیفیت انگور و کاهش سنگ ریزه و کپک خوشهها میشود.
فتحعلی نجف شعار از باغداران سنتی شهرستان ملایر هم گفت: بیش از یک سال است متقاضی تسهیلات تبدیل باغ خود از روش کرتی و سنتی به باغ ایستاده هستم و هنوز متاسفانه تسهیلات به من داده نشده است.
او علت رقبت خود برای ایجاد باغات ایستاده را بالارفتن میزان تولید و کیفیت انگور دانست و افزود: در باغات ایستاده هزینههای کارگری و زحمت برداشت محصول کمتر و دیگر درختان نیاز به زیر خاک کردن برای فصل سرما را ندارند.
این باغدار ادامه داد: محصول باغات ما در شهریور ماه از هر ۳ تا ۴ کیلو گرم یک کیلو کشمش میدهد در حالی که محصولات باغات انگور ایستاده از هر ۲ تا ۳ کیلو گرم انگور یک کیلو گرم کشمش را بدست میآورند.
نجف شعار قیمت کشمش امسال کشاورزان را مناسبتر از سالهای پیش عنوان کرد ادامه داد: قیمت کشمش امسال باغداران ۱۷ تا ۲۰ هزار تومان است که در مقایسه با پارسال ۲۵ تا ۴۰ درصد افزایش یافته است و این درحالی است که تورم در کشور ما بیشتر از این افزایش قیمت هاست.
او از افزایش هزینههای باغداری انتقاد کرد گفت: هزینه کاگران از روزی ۸۰ هزار تومان به ۱۷۰ هزار تومان رسیده و قیمت کود و مواد تیزاب و گوگرد هم خیلی بیشتر از پارسال شده است.
نجف شعار مهمترین عامل استقبال باغداران ملایر از درست کردن کشمشهای تیزابی را صادرات کشمشهای تیزابی و خشک شدن سریعتر آن دانست و افزود: کمبود زمین برای خشک کردن محصول و زمان مناسب گرما و زمان کم تا بارشهای پاییزی هم از مهمترین عوامل تاثیر گذار بر تولید کشمشهای تیزابی است.
نجف شعار گفت: تولید کشمش تیزابی بر روی زمین ۳ تا ۵ روز به طول میانجامد.
او اظهار کرد: جمع آوری کشمشها و انبار آنها دغدغه باغداران است که ما برای رفع آن از سبدهای چوبی برای انبار کردن کشمش ها استفاده میکنیم و دیگر کشمشها را در گونی و روی هم نمیچینیم.
نجف شعار روند خشک کردن کشمش روی زمین را نیازمند اصلاح هم دانست و ادامه داد: خشک کردن انگورها بر روی زمین آسفالت شده بهتر است و هزینهی بالای آسفالت ریزی باعث شده تا باغداران هنوز انگورها را روی زمین خاکی و یا گونیهای پلاستیکی خشک میکنند.
غفاری، باغدار نمونه کشوری در ملایر هم گفت: من بین نخستین افرادی بودم که برای تبدیل باغ خود به باغ ایستاده اقدام کردم و از سال ۱۳۷۹ باغات انگور ایستاده دارم.
او افزود: برای تبدیل باغ سنتی به ایستاده برخی از درختان مو غیر قابل استفاده اند، و باید اصلاح و درختان با تنههای بلندتر کاشته شود.
غفاری افزود: در باغات ایستاده انگور اکسیژن رسانی و نور بهتر به تاکها میرسد و این امر باعث تولید محصول بهتر و باکیفیتتر میشود.
او ادامه داد: در باغات ایستاده درختان تاک بیشتری هم میتوان کاشت و برداشت محصول از این درختان راحت تر، میزان مصرف سموم کمتر، آبیاری بهینه و کم هزینهتر است و در این باغات نیازی به هرس ، اسپار ویا صله شکنی خاک نیست.
غفاری که هم اکنون با همکاری پژوهشکده انگور و کشمش دانشگاه ملایر کلاسهای آموزشی را برای اساتید و دانشجویان سراسر کشور در باغش برگزار میکند گفت: دولت برای باغات ایستاده انگور علاوه بر تسهیلات تغییر باغ و داربست ۸۵ درصد هزینه های آبیاری قطرهای و نوین را پرداخت میکند.
غفاری از نبود احتمال سرمازدگی باغات ایستاده انگور در مقایسه با باغات خزنده، سنتی خبر داد و گفت:، چون تنهی این درختان مو بلند از سطح زمین است و سرما بیشتر مواقع از کف زمین و سطوح پایین آن قرار دارد محصول درخت از زمین دور میشوند و این امر باعث کاهش خسارت سرما زدگی به باغدار میشود.
سرپرست معاونت امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی گفت: ۸۵ درصد هزینههای تغییر روش آبیاری را در باغات ایستاده یا فراز دولت پرداخت میکند.
محمد علی طهماسبی، سرپرست معاونت امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی گفت: برای اجرای طرح باغات فراز به باغداران ۸۵ درصد تسهیلات تغییر روش آبیاری سنتی به آبیاری نوین داده میشود.
طهماسبی افزود: ما تاکنون در کشور ۳۰ هزار هکتار باغات انگور ایستاده را داشته ایم که علاوه بر بالا رفتن کیفیت آن ، میزان تولید هم افزایش داشته و تبدیل انگور به کشمش هم ساده تر شده است .
سرپرست معاونت امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی تصریح کرد: ما در بخش باغبانی با اجرای طرح سر شاخه کاری هم دنبال تنوع در محصول و ایجاد محصولات بازار پسند و قابل صادرات در تازه خوری هستیم.
حالا دولتیها و کمیسیون کشاو رزی مجلس باید دست بجنبانند و با تامین تسهیلات به موقع به باغداران کمک کنند تا باغات انگور را از حالت خزنده و سنتی با باغات ایستاده تبدیل کنند و از این طریق هم تولید و هم کیفیت محصول را بالا ببرند.
خواسته باغداران علاوه بر تسهیلات کم بهره دادن زمان تنفس برای با پرداخت تسهیلات است.
جمع آوری کشمش به صورت سنتی ، حمل غیر استاندارد و خارج شدن شیرابه های کشمش به دلیل قرار گرفتن در گونی و روی هم انباشته شدن ، از دیگرمشکلات تولید و خشک کردن انگور است که باید با برنامه ریزی و مشاوره با کشاورزان و فعالان این بخش و از طرفی اعطای تسهیلات و واگذاری جعبه های پلاستیکی مقاوم برای حمل این محصول در اختیار کشاورزان تا حدودی این مشکلات برطرف شود .
بهره گیری از تخصص کارشناسان در کنار تجربه ارزشمند کشاورزان از راهکار هایی است که می تواند علاوه بر ارتقای کمیت و کیفیت محصول تولید انگور در تراز نام شهر جهانی انگور ملایر ، میزان درآمد فعالان این بخش به ویژه باغداران را افزایش دهد و با تنوع تولید و بسته بندی های مورد نیاز عرصه جدیدی را برای صادرات انگور تازه به دیگر کشورها, به روی کشاورزان و صادرکنندگان این محصول گشود.
گزارش از زهرا امامی
انتهای پیام/ا