به گزارش خبرنگار سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت خارجه در نشست خبری خود با اصحاب رسانه گفت: وزیر خارجه هند که برای اجلاس وزرای خارجه عضو سازمان شانگهای در مسکو حضور دارد، فردا سهشنبه چند ساعتی در تهران حضور پیدا می کند و با وزیر امور خارجه کشورمان ملاقات خواهد کرد.
او افزود: وزیر خارجه هند در این سفر با محمد جواد ظریف دیدار خواهد کرد.
سخنگوی وزارت خارجه تصریح کرد: سفرهایی هم برای آقای ظریف در نظر گرفته شده است که پس از نهایی شدن اطلاعرسانی میشود.
خطیب زاده تاکید کرد: ایران در حوزه امنیت ملی خود با هیچ کسی شوخی ندارد و این موضوع با شفافیت و از تمامی مجاری ممکن به اطلاع همسایه ما در خلیج همیشه فارس « امارات» رسیده است.
وی با اشاره به سفر وزیر خارجه سوئیس به تهران گفت: این سفر مربوط به روابط ایران و آمریکا نیست، سیاست ما در مورد آمریکا مشخص است و تغییری نکرده است. برخی از گمانه زنی هایی که در این زمینه منتشر میشود، صحیح نیست.
سخنگوی وزارت خارجه تصریح کرد: سفر وزیر خارجه سوئیس در چارچوب سفرهای عادی است که اتفاقا به دلیل کرونا تاخیر افتاده بود؛ سوئیس حافظ منافع آمریکاست، اما در عین حال حافظ منافع ایران در آمریکا هم هست.
خطیبزاده گفت: آمریکا وقیحانه تلاش میکند هیچ پولی وارد کانال مالی سوئیس نشود، به نیات و اقدامات و اعمال واشنگتن بسیار بدبین هستیم، ولی دولت سوئیس حسن نیت، صداقت و شفافیت در راهاندازی این کانال را رعایت کرده و حافظ منافع بوده است.
بیشتر بخوانید
خطیب زاده اظهار کرد: بیانیه منتشر شده در شورای امنیت سازمان ملل، که یک بیانیه ریاستی بود، برای ایران و اعضای باقی مانده در برجام یک دستاورد بزرگ بود، در این بیانیه به عدم اهلیت ایالات متحده به عنوان یک عضو برجام اشاره قطعی شده است.
وی ادامه داد: همچنین دستیار ویژه وزیر امور خارجه و نماینده ویژه ایران در امور افغانستان سفری را به این کشور داشت که سفر پرباری بود و با تمامی مقامات افغانستانی ملاقات کرد، همچنین دستیار ویژه وزیر و نماینده ویژه ایران در امور سوریه و یمن سفری را به ژنو داشت که با اعضای ضامن روند آستانه در حاشیه نشست قانون اساسی سوریه ملاقات و گفتوگو کرد.
سخنگوی وزارت خارجه درباره تصمیم صربستان و کوزوو برای انتقال سفارت خود به قدس، گفت: ایران همواره تلاش کرده و از حل منازعات بین صربستان و کوزوو استقبال کرده است. هرگونه انتقال سفارتخانهها به بیت المقدس خلاف است و این همراهی جامعه جهانی را ندارد.
خطیب زاده همچنین درباره اظهارات لاوروف وزیر خارجه روسیه مبنی بر آمادگی این کشور برای کمک به مذاکرات مستقیم ایران و آمریکا خاطرنشان کرد: به نیت دوستان در روسیه شک نداریم، ولی آنچه محل شک است نیات و اعمال و رفتار آمریکاست و ما براساس اعمال کشورها قضاوت میکنیم؛ بدیهی است مسیر سیاستهای ما نسبت به آمریکا تغییر نکرده و آمریکا هنوز گردنکشی میکند و تروریسم اقتصادی علیه ملت ایران اعمال کرده و هیچ حیا و شرمی ندارد که علنی بگوید به گرسنگی این ملت نشسته است و تا این تغییر نکند سیاست ایران هم تغییری نخواهد کرد.
وی ادامه داد: ایران به طور روشن سیاستهای خود را اعلام کرده است، پنج گام کاهش تعهدات هستهای را در چارچوب برجام انجام داده است و آژانس راستی آزمایی کرده است؛ البته همه اقدامات ایران برگشت پذیر است منوط به اینکه طرفهای دیگر به تعهداتشان عمل کنند.
سخنگوی وزارت خارجه با اشاره به آخرین وضعیت بررسی پرونده قاضی منصوری گفت: وزارت امور خارجه دخالتی در پروسههای قضائی و پروسههای پلیسی ندارد و هر چیزی در مسیر خودش انجام میشود؛ سفارتخانهها و نمایندگیهای جمهوری اسلامی براساس قانون و دستورالعمل نهادهای تخصصی داخلی عمل میکند. اقدام سفارتخانهها بیشتر به ابلاغ یا دسترسی به اسناد مربوط میشود.
او اضافه کرد: درباره قاضی منصوری گزارش نهایی دادگاه ارسال و ترجمه شده و در اختیار قوه قضائیه و خانواده او قرار میگیرد، از نظر دادگاه ۲۰ روز خانواده و صاحبان حق اختیار دارند به حکم و رای دادگاه شکایت کنند و وزارت خارجه اگر کاری از دستش بربیاید انجام میدهد و بقیه موارد مطرح شده گمانهزنی است که ارزش پاسخگویی ندارد.
خطیبزاده در پاسخ به سوالی درباره اظهارات وزیر دفاع انگلیس مبنی بر اینکه از لغو تحریمهای تسلیحاتی میتوانیم استفاده ابزاری کنیم، گفت: آنچه انگلیس تا الان انجام داده همراه و همراستا با کشورهای دیگر عضو برجام بوده، هم در برجام، شورای امنیت و کمیسیون مشترک برجام. آنها میدانند که تعهد قطعی نسبت به برجام دارند؛ اگر طرفی بخواهد به هر نحوی قطعنامه ۲۲۳۱ را نقض یا تعهداتش در برجام را زیر پا بگذارد، پاسخ ایران متناسبی خواهد داد.
سخنگوی وزارت خارجه اضافه کرد: ایران به روشنی گفته است نقض قطعنامه ۲۲۳۱ توسط اعضای برجام به معنای پایان حضور ایران در برجام خواهد بود و آنها این را میدانند و حتما با آخرین شانسها برای حفظ برجام بازی نخواهند کرد.
خطیب زاده در بخش دیگری از نشست خود درباره حملات ترکیه به پ.ک.ک اظهار کرد: موضوع کردستان برای ایران موضوع یک وطن است و هر آنچه رخ دهد موضوع کردی نیست. گروههای تروریستی هستند که از مرزهای مشترک عراق، ایران و ترکیه سوء استفاده میکنند، برخی کمپها را در عراق زدند و اقداماتی را علیه سربازان انجام میدهند. هیچ روستایی مورد حمله قرار نگرفته است و اقدامات علیه کمپها صورت گرفته است. ایران تنها کشوری در منطقه است که یک اتوبان بزرگش را کردستان و یک استان را کردستان نامیده است.
وی افزود: همانطور که در مرزهای دیگر ناامنی را تحمل نمیکنیم در مورد آنجا هم تحمل نمیکنیم، تمامیت ارضی عراق برای ما خط قرمز بوده و هست و برخی نگرانیها را ترکیه عنوان میکند که ما به آنها میگوییم نباید تعرضاتی به تمامیت ارضی عراق صورت بگیرد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی آیا روحانی در نشست آتی مجمع عمومی سازمان ملل سخنرانی میکند، بیان کرد: جمهوری اسلامی ایران مثل دیگر اعضای سازمان ملل متحد دعوت دارد و کسی میزبان کسی نیست، بررسیها انجام میشود که در چه سطحی مشارکت کنیم و مقدمات آن در حال انجام است.
خطیب زاده گفت: ایران هیچ حد و مرزی برای گسترش روابط با آذربایجان قائل نیست و اعزام سفیر از سوی ایران نیز در همین راستاست. امیدواریم کرونا محدودیتها را کمتر کند.
وی گفت: ما دو نوع رابطه با آژانس داریم یک رابطه پادمانی است و یکسری هم تعهدات خاص قید شده در برجام است؛ البته موضوع دسترسیهای آژانس در چارچوب موافقتنامه پادمان است و ربطی به برجام ندارد.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به این سوال که چه موضوعی در مذاکرات بین ایران و سوئیس برای ایران اهمیت دارد؟ تاکید کرد: ما به یک یا دو اولویت خاص برنمیگردیم در حوزههای مختلف با سوئیس در ارتباط هستیم، دارو و درمان و همکاریها مربوط به کرونا، موضوعات منطقهای و نقش سوئیس در حافظ منافعی همه در اولویت هستند و گفتوگوهای ما با سوئیس به همین دلیل به طور منظم برگزار میشود.
خطیب زاده در پاسخ به سوالی بیان کرد: بعید میدانم دولت سوئیس نسبت به بانکهای این کشور اشرافی داشته باشد؛ مواردی که در ارتباط با منافع ماست بدون رودربایستی عنوان میشود.
وی ادامه داد: تحولات بلاروس موضوع داخلی است و ما به عنوان جمهوری اسلامی ایران فکر میکنیم این موضوع در فضای همراه با آرامش و بدون تنش قابل حل است و امیدواریم مردم و دولت آن را با همکاری هم مدیریت کنند.
خطیب زاده درباره داراییها ایران در بورس آلمان و تلاش آمریکا برای بلوکه کردن آن به منظور پرداخت به قربانیان اقدامات تروریستی گفت: یک وجه این موضوع به آمریکا برمیگردد و آمریکا سعی کرده از هر حربهای برای ضربه زدن به منافع ایران استفاده کند. آمریکا در هیچ یک از اقداماتش موفق نشده و نظر ایران تا امروز جلو رفته است.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوالی بیان کرد: اینکه آمریکا تحت گردنکشیهای رژیم ترامپ از همه معاهدات بینالمللی و تمام تعهداتش خارج شده است حتی آنها که کنگره تصویب کرده است و این به یک رژیم یاغی برمیگردد. فرزندان این ملت با چه دقت و ظرافت و قدرتی مذاکره کردند. سه بار آمریکا در شورای امنیت با شکست مواجه شد و تاریخ قضاوت کرد و فقط ایران نگفت آمریکا عضو برجام نیست بلکه همه گفتند که آمریکا عضو برجام نیست.
وی در پاسخ به سوالی درباره سفر وزیر دفاع هند و اهمیت همکاری ایران با روسیه و هند در حوزه نظامی و مبارزه با تروریسم در افغانستان گفت: جمهوری اسلامی ایران سیاست خارجی واحد دارد که در آن سیاست، دیپلماسی دفاعی، فرهنگی، علمی وجود دارد؛ در این سیاست خارجی یکی از اصولش سیاست خارجی متوازن است، با تمامی کشورهای همسایه خودمان به دنبال حسن همجواری هستیم.
خطیب زاده با بیان اینکه روابط ما با هند چند لایه و عمیقی است، بیان کرد: دوستانی که کریدور جنوب - شمال ایران را پیگیری میکنند کریدوری است که هم نقشه ترانزیت باستانی تجارت ادویه است و هم نگاه بسیار عمیق تاریخی در این همکاریها نهفته است. یکی از همکاریها در مبارزه با تروریسم است؛ ایران مایل است به عنوان یکی از قدرتهای تاثیرگذار منطقه نقش خود را در متوازن کردن تحولات منطقه ایفا کند و اینها در همین چارچوب تعریف میشود.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین درباره برگزاری نشستی در بیروت با حضور گروههای فلسطینی خاطرنشان کرد: دفاع از فلسطین مظلوم یک اصل خدشه ناپذیر در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران است، مفتخریم در دنیایی که بسیاری با ظالم هستند ما با مظلوم هستیم و به این مسیر خود ادامه خواهیم داد؛ از این هوشمندی گروههای فلسطینی استقبال میکنیم و امیدواریم به راهحل پایداری برسد.
انتهای پیام/