ابوالقاسم حسین پور مدیر کل دفتر کنترل سیلاب و آبخوانداری سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور در گفتوگو با خبرنگار صنعت، تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره آخرین وضعیت تخصیص اعتبارات به پروژههای آبخیزداری و آبخوانداری اظهار کرد: تاکنون اعتبارات پروژههای آبخیزداری و آبخوانداری از محل صندوق توسعه ملی را دریافت نکردهایم، اما فرآیند اجرایی کارها را پیش بردیم و مراحل در حال انجام است.
او با اشاره به اینکه فعالیتهای آبخیزداری و آبخوانداری از محل صندوق توسعه ملی در حال اجراست، افزود: تاکنون در حدود ۳۰۰ کارگاه اجرایی پیمانکار و مشاور نظارتی انتخاب شدهاند و همواره در بیش از ۶۰۰ حوزه آبخیز عملیات در دست اقدام است.
حسین پور ادامه داد: اگر از حیث اعتبارات مشکلی به وجود نیاید، بخش عمدهای از پروژهها قبل از پایان سال در زمان بندی پیش بینی شده به سرانجام میرسند.
بیشتر بخوانید
به گفته این مقام مسئول، امسال در حوزه کنترل سیلاب و آبخوانداری حدود ۳۵۰ هزار هکتار در ۱۸۰ شهرستان عملیات اجرایی میشود.
او اجرای عملیات آبخیزداری و آبخوانداری را یکی از اولویتهای اصلی مناطق بحرانی در سیلهای ۲ سال اخیر دانست و گفت: آبخوانهای بحرانی در حوزه آبخیز مشرف به دشتهای ممنوعه که بحث بیلان آبهای زیرزمینی و مخاطرات فرونشست زمین را دارند، جز اولویتهای اصلی سازمان جنگلها محسوب میشوند.
مدیر کل دفتر کنترل سیلاب و آبخوانداری سازمان جنگلها اجرای عملیات آبخیزداری و آبخوانداری در حوزههای آبخیز بالادست را یکی دیگر از اولویتهای اصلی سازمان در سال جهش تولید اعلام کرد و گفت: با وجود آنکه پیشگیری و کاهش خسارت سیل یکی از عملکردهای حوزه آبخیز به شمار میرود، از این رو اجرای عملیات آبخیزداری و آبخوانداری در زمره ۴ اقدام محوری سازمان جنگلها قرار دارد.
وی با اشاره به اینکه سیل واقعیتی انکارناپذیر است، افزود: ایران کشوری سیلخیز است که پدیده سیل به سبب شرایط اقلیمی و قهری رخداد قطعی است، از این رو سازمان جنگلها و مراتع با اقدامات پیشگیرانه آبخیزداری و آبخوان داری در نظر دارد که میزان وقوع سیل را بین ۵۰ تا ۷۰ درصد کاهش دهد.
این مقام مسئول ادامه داد: بر اساس نقشههای پهنه بندی تنها در ۴ درصد مناطق کشور سیلخیزی ناچیز است و در مابقی نقاط کشور امکان سیل وجود دارد که این امر نشان میدهد فعالیتهای آبخیزداری و آبخوانداری در به تعویق انداختن وقوع سیل نقش مهمی دارد که برای تمامی مسئولان ملموس است.
حسین پور با تاکید بر ضرورت توسعه آبخیزداری و آبخوان داری گفت: با توجه به آنکه در ۱۴ میلیون هکتار مطالعه آماده اجرا در کشور وجود دارد، از این رو ضرورت توسعه آبخیزداری و آبخوان داری بیش از گذشته است که به همین خاطر سازمان جنگلها آمادگی دارد با تخصیص اعتبارات این امر مهم را تحقق دهد.
مدیر کل دفتر کنترل سیلاب و آبخیزداری سازمان جنگلها در پایان با اشاره به اهمیت اجرای پروژههای آبخیزداری و آبخوان داری در کشور تصریح کرد: حفظ خاک، کنترل رسوب و مهار فرسایش به مباحث مدیریت ریسک سیل، پیشگیری از خسارت سیل، حفظ آب، پایداری آب در چرخههای طبیعت و اکوسیستمهای طبیعی در سطح کشور از جمله مزایای فعالیتهای آبخیزداری و آبخوان داری به شمار میرود.
حسین پور با اشاره به اینکه تاکنون فعالیت آبخیزداری و آبخوانداری در بیش از ۱۳ میلیون هکتار انجام شده است، گفت: تا پایان سال اجرای فعالیت به بیش از ۱۳.۵ میلیون هکتار خواهد رسید و الباقی حوزه تا سطح ۲۹.۶ میلیون هکتار در دست اجراست.
مدیر کل دفتر سیلاب و آبخوانداری سازمان جنگلها افزود: زیرساخت و ظرفیت مدیریت سیلاب را برای ۱۰ میلیارد متر مکعب در سال ایجاد میکنیم که با اجرای فعالیت و بهره برداری کامل از حوزههای آبخیز سالیانه بیش از ۱۰ میلیارد متر مکعب از ظرفیت بارش و سیلاب به درون زمین نفوذ میکند.
این مقام مسئول با اشاره به عملکرد اجرای طرح آبخیزداری و آبخوانداری در کشور گفت: کاهش حجم سیلاب و مشکلات در ارتباط با خسارت سیل، تقویت سفره آبهای زیرزمینی، مرطوب سازی خاک و تقویت و احیای پوشش گیاهی بخشی از عملکرد و اثر بخشی اجرای طرحهای آبخیزداری و آبخوانداری به شمار میرود.
او با بیان اینکه احیای قنوات در مهاجرت معکوس به روستاها تاثیر بسزایی دارد، گفت: بحث احیای قنوات در بهبود روند کاهش تولید محصولات کشاورزی و استمرار بخشیدن به تداوم فعالیتها تاثیر بسزایی دارد.
حسین پور ادامه داد: قنات یک میراث ارزشمند تمدن ایرانی است و به عبارت دیگر تمدن ایرانی را با تمدن کاریز میشناسند که با اجرای فعالیتهای آبخیزداری و آبخوانداری در حوزههای بالادست قنوات در ۲ سال اخیر بیش از ۲ هزار و ۸۰۰ رشته قنات تحت این فعالیتها قرار گرفت.
این مقام مسئول در پایان با اشاره به اینکه احیای قنوات در پایداری سکونتگاههای روستایی تاثیر بسزایی دارد، تصریح کرد: امسال برنامه اجرای فعالیتهای آبخیز در حوزه قنوات در دست اجراست تا از بارش فصل پاییز و زمستان از این طریق بهره برداری کنیم که این امر بر پایداری عرصههای منابع طبیعی، جهش تولید و حفاظت پایداری سکونتگاهها تاثیر بسزایی دارد.
انتهای پیام/