به گزارش خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از اردبیل؛ صنعت کشاورزی در صورت فراهم بودن زیرساختهای لازم میتواند کشور را در مسیر رشد و موفقیت در تجارت کلان قرار داده و پیش ببرد.
در حالی که بسیاری از همسایگان ایران طالب اصلی محصولات مرغوب کشاورزی این کشور هستند، اما در داخل وضعیت به گونهای است که کشاورزان سالانه بخاطر بیتوجهی، بیبرنامگی و عدم کفایت برخی از مسئولان ، خسارتهای کلانی را متحمل شده و نمیتوانند محصولات خود را آنطور که انتظارش میرود کشت، داشت، برداشت کرده و به فروش برسانند.
صنعت کشاورزی ایران جا برای پیشرفت زیاد دارد، که میتوان با بهرهگیری از دانش بومی مهندسان کشاورزی منطقه و تلفیق این هنر با دانش جهانی و استانداردهای بینالمللی این صنعت را در ایران به یکی از پردرآمدترین حوزههای تجاری تبدیل کرد؛ که در چنین وضعیتی نه تنها کشاورزان منطقه متضرر نخواهند شد، بلکه با سوددهی بالای حاصل از تجارت در حوزه کشاورزی میتوان معنای فقر در کشور را نیز دچار تغییر کرد.
وقتی وضعیت کشاورزی و صادرات محصولات این حوزه را از مسئولان پیگیری میکنیم شرایط به قدری بر وفق مراد است که این صنعت را به یکی از صنایع بدون مشکل و موانع برای همه معرفی میکند، اما در آنسوی ماجرا زمانی که پای صحبت کشاورزان مینشینیم مشکلات پنهان شده توسط مسئولان، یکی یکی نمایان میشوند.
کارشناس مسئول زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل با اشاره به وضعیت مطلوب برداشت محصولاتی همچون سیبزمینی و گوجهفرنگی در منطقه اظهار داشت: برداشت زودهنگام برخی از محصولات کشاورزی در مناطق گرمسیری همچون پارسآباد و مغان آغاز شده که تا به اینجای کار مشکلی بزرگ در رابطه با برداشت و فروش این محصولات نداریم.
این مسئول مشکلاتی همچون کمبود سردخانه، قیمت بالای بذر و سموم و نهادهها را مشکلی قابل رفع دانست و اضافه کرد: کشاورزی ما مشکلات خرد و ریزی دارد که تمامی این مشکلات با همکاری کشاورزان قابل رفع و برطرفسازی است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل اظهار داشت: هماکنون سطح کل زیرکشت گوجهفرنگی در اردبیل ۴ هزار و ۴۰۳ هکتار میباشد که پیشبینی میشود بیش از ۱۹۸ هزار تن محصول گوجه از اراضی استان برداشت شود.
خلیل نیکشاد تاکید کرد: تا به امروز ۸۰ درصد محصول گوجهفرنگی در مناطق گرمسیر استان همچون پارس آباد و بیله سوار برداشت شده است که هیچ گونه گزارشی مبنی بر کمفروشی، دورریزی یا سایر مشکلات به سازمان جهاد کشاورزی استان ارائه نشده است.
او با اشاره به برخورد با دلالان در راستای خرید و فروش محصولات کشاورزی گفت: در این زمینه جهاد کشاورزی استان اهتمام ویژهای برای جلوگیری از هدررفت تلاش کشاورزان منطقه دارد.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان نیز با اشاره به وضعیت مطلوب صادرات محصولات کشاورزی اردبیل به خبرنگار ما گفت: در این راستا هیچگونه مشکلی نداریم و صادرات محصولات بنا به چارچوبها به کشورهای همسایه و بیشتر به کشورهای عراق، افغانستان و آذربایجان انجام میشود.
به گفته رامین صادقی سازمان صنعت و معدن همواره حامی کشاورزان بوده تا محصولات کشاورزان به نحو احسن و با کمترین هزینه مصرفی به دست مشتریان در بازار برسد.
کشاورزی در رابطه با مشکل کشاورزان منطقه در کشت محصول گوجهفرنگی به خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از اردبیل گفت: هر سال ما با این مشکل مواجه هستیم که قیمت تمام شده هر کیلو گوجه فرنگی برای ما حدود ۶۰۰ تا ۹۰۰ تومان است، اما موقع فروش محصول در بازار این محصولات باکیفیت را از ما به قیمت ناچیز ۶۰۰ تومان خریداری میکنند که در بهترین وضعیت خود نیز ما ضرر میکنیم.
این کشاورز ادامه داد: امسال به دلیل گرانیهای تحمیل شده بر کشاورزان ما مجبور هستیم هزینههای کلانی را برای کارگران پرداخت کرده همچنین نهادهها، بذر، کود و سموم را نیز به قیمت بسیار بالایی خریداری کنیم که تمامی این هزینهها در موقع فروش محصول به هیچ عنوان و تحت هیچ شرایطی جبران نمیشود.
علایی، یکی دیگر از کشاورزان منطقه با تاکید بر وضعیت نامتعادل بازار محصولات کشاورزی به خبرنگار ما گفت: محصول گوجهفرنگی پارسآباد مغان هماکنون برداشت شده و بخش اعظمی از آن نیز به فروش رسیده است، اما همچنان برخی از کشاورزان منطقه مشکلاتی در این راستا دارند.
او با اشاره به قیمت پایین مصوب گوجه فرنگی افزود: متاسفانه دلالان بازار مانع سود کشاورزان در بازار اردبیل میشوند به طوری که ما محصولات خود را به قیمت ناچیزی میفروشیم که همان محصول مرغوب و درجه یک ما در میدان تره بار به قیمتی ۵ برابر فروخته میشود.
این کشاورز ضمن درخواست از مسئولان برای رسیدگی به اوضاع نابسامان کشاورزی اردبیل اظهار کرد: کشاورزان استان ما مشکلات عدیدهای دارند که در این زمینه مسئولان جهاد کشاورزی باید با مدیریت کامل و اشرافیت به مسئله نسبت به برطرفسازی مشکلات کشاورزان اقدام کنند.
به اصفهان می رویم جایی که قیمت گوجه فرنگی اعتراض بسیاری از کشاورزان را دربرداشت.
رئیس اتحادیه عمده فروشان میادین میوه و تره بار اصفهان گفت: با قیمتی که در حال حاضر گوجهفرنگی به فروش میرسد کشاورزان اصفهان ضرر میکنند، همین عامل موجب نارضایتی و اعتراض آنها شده است.
ناصر اطرج در گفتوگوی اختصاصی با خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از اصفهان گفت: به دلیل کاشت بیش از حد گوجه فرنگی در استان اصفهان قیمتها پایین آمده است، اما مخارج کشاورزان همچنان بالاست و کشاورزان با قیمتی که در حال حاضر این محصول به فروش میرسد ضرر میکنند، همین عامل موجب نارضایتی و اعتراض کشاورزان اصفهان شده است.
او ادامه داد: برای حل این مشکل در ابتدا سعی کردیم نرخ فروش گوجه را به نحوی تنظیم کنیم تا گوجه فرنگی از سایر استانها به اصفهان وارد نشود به همین دلیل قیمتها را کاهش دادیم تا گوجهای که در استان کاشت میشود در همین استان نیز به فروش رسیده و مصرف شود.
رییس اتحادیه عمده فروشان میادین میوه و تره بار اصفهان بیان کرد: متاسفانه حتی با کاهش قیمتها باز هم شاهد وارد شدن گوجهفرنگی از سایر استانها به اصفهان هستیم که در حال حاضر تمهیداتی اندیشیده ایم که بطور کلی از خارج استان گوجهفرنگی وارد نشود تا کشاورزان اصفهانی متحمل ضرر نشوند.
اطرج عنوان کرد: بهترین راهکار جلوگیری از ضرر کشاورزان اصفهان این است که با توافق با شرکت تعاونی روستایی کارخانههای تولید کننده رب گوجه فرنگی قیمت خرید محصول را افزایش دهند، چون در حال حاضر که نرخ رب گوجه فرنگی تولیدی بالاست، حداقل قیمت خرید را نیز افزایش دهند تا کشاورزان گوجههای مازاد بر بازار را به کارخانهها بفروش برسانند و متضرر نشوند.
او در پایان اضافه کرد: گوجههایی که در اصفهان کاشت میشوند از لحاظ کمیت و کیفیت به میزانی هستند که نیاز مصرفی استان را تامین کنند و مازاد بر مصرف بازار نیز میتواند به کارخانجات و حتی به استانهای دیگر فرستاده شود از طرفی جهاد کشاورزی با برنامه ریزی میتواند کشاورزان را متقاعد کند تا به میزان نیاز بازار گوجهفرنگی تولید کنند.
باقر اسدزاده مهندس زراعت و اصلاح نباتات، در گفتوگوی اختصاصی با خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از اردبیل اظهار داشت: صنعت کشاورزی ایران میتواند در صورت دادن بهای کافی به آن به یکی از حوزههای پربازده تبدیل شود که استفاده حداکثری از این ظرفیت طبیعی نیازمند فراهم آوردن زیرساختهایی مطابق با تکنولوژیهای روز دنیاست.
او با اشاره به اینکه از بس گفتیم کشاورزی ایران صنایع تبدیلی و تکمیلی کم دارد، خسته شدیم، افزود: سرمایهگذاران زیادی هماکنون رغبت بالایی برای تجاریسازی بسیاری از محصولات کشاورزی مطابق با فناوری روز دارند، اما به دلیل سنگاندازیهای مسئولان پا پیش نگذاشته و در نهایت سرمایههای کلان خود را در مناطق دیگر خارج از کشور استفاده میکنند.
این مهندس کشاورزی با بیان اینکه با تسهیل و رفع برخی موانع به راحتی میتوان صنایع تبدیلی برای تک تک محصولات کشاورزی راهاندازی کرد، گفت: راهاندازی کارخانههای فرآوری محصولات در صورت اعلام آمادگی سرمایهگذاران کار بسیار آسانی است که این اقدام میتواند مشتریان زیادی را در بازار جهانی برای محصولات مرغوب کشاورزی، اما فرآوری شده ایران جذب کند.
همه ساله در مناطق مختلف کشور و استانهای کشاورزخیز شاهد دورریزی برخی از محصولات هستیم که سال گذشته دور ریختن محصول سیب استان اردبیل، محصول گوجه فرنگی طارم و بسیاری از محصولات دیگر در استانهایی همچون آذربایجان غربی، اصفهان و سایر استانها نمونه بارز این اتفاق بودند.
این نوع شیوه اعتراض کشاورزان به مسئولان به حدی در کشور رایج شده است که کشاورز ترجیح میدهد محصولات باغی را با دستان خود دور بریزد، اما براساس چارچوب معینه از سوی وزارت کشاورزی آن را به دلالان بازار نفروشد.
شاید این شیوه اعتراض کمی از آتش خشم کشاورزان متضرر کم کند، اما باید بدانیم که این راه درستی نیست، چرا که با دور ریختن محصولات مرغوب کشاورزی که حاصل ماهها تلاش و دسترنج کشاورزان است هم هزینههای باغداران از بین میرود هم اینکه آسیب جدی به بدنه اقتصاد کشاورزی کشور وارد میآید.
در حالی که هفته گذشته با حضور مسئولان استانی و کشوری از بزرگترین کارخانه رب سازی شمالغرب کشور در شهرستان پارسآباد بهرهبرداری شد که این کارخانه با ظرفیت تولید ۳ هزار تن رب گوجهفرنگی در روز فعالیت خواهد کرد، اما انتظار میرود تا مسئولان منطقه تمرکز بیشتری بر روی صنایع تبدیلی و تکمیلی کشاورزی نه تنها در یک محصول بلکه در محصولات متنوع کشاورزی داشته باشند تا شاهد رونق این صنعت و پیشرفت آن در بازار داخلی و جهانی باشیم.
انتهای پیام/س
دولت باید احداث گلخانه ها را در اولویت قرار بده
الان قیمت 3500تا 4000تومانه هنوز قیمت گوجه بالاهست بیارید تومنطقه ما
الان قیمت 3500تا 4000تومانه هنوز قیمت گوجه بالاهست بیارید تومنطقه ما
از آبان گوجه میشه کیلو 20هزار تومان مثل پارسال
کشت و پراکنش کنترل شود
قیمت الان 3500تومانه خوبه
از آبان گوجه میشه کیلو 20هزار تومان مثل پارسال
کشت و پراکنش کنترل شود
قیمت الان 3500تومانه خوبه
چرا گلخانه نمی زنید تا افزایش تولید ودرآمد بیشتر داشته باشید
آخه خیلی ها دنبال سود های زیاد ومثل سال 97 هستند
پس تکلیف ما ومصرف کننده ها چی میشه
همین الان توبازار قیمت گوجه 3000تومانه
چه خبره منه کارگر باید چکار کنم
گرون کنه بدبخت کشاورز
میدونید اگر سموم کشاورزی گرون بشه سم فروش ها
ره صد ساله رو یک شبه میرن فقط دودش تو چشم کشاورز
وملت میره
مثلا بودجه ی نفت رو صرف خرید تجهیزات فراوری محصولات کشاورزی کنند و محصولات صادراتی درجه یک تولید کنند که درامد افزوده ی بالاتری از نفت داشته باشه و این همه تحصیل کرده ی بیکار هم به کار گرفته بشن
و یا میتونن این نوع میوه ها مثل گوجه فرنگی رو پوره کنند و خشک کنند که مدت طولانی بتونه بمونه