در این مطلب با مهم‌ترین مواد سمی در گوشه و کنار خانه آشنا ‌می‌شوید و می‌خواهیم ببینیم چطور می‌توانیم خود را از خطرات آن‌ها حفظ کنیم.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، خانه‌های ما مملوء از مواد شیمیایی مصنوعی هستند، از مصالح ساختمانی گرفته تا محصولات روزمره‌ای که از آن‌ها استفاده می‌کنیم. گرچه علم هنوز در حال بررسی آثار این مواد بر بدن است، اما شواهدی وجود دارد که بیان می‌کند بعضی از این مواد شیمیایی می‌توانند در بروز سرطان، نقص در رشد و مشکلات باروری نقش داشته باشند. در ادامه با ۴ مورد از مهم‌ترین این مواد سمی آشنا خواهیم شد و می‌خواهیم ببینیم چطور می‌توانیم خود را از خطرات آن‌ها حفظ کنیم.

۱- مواد آفت کش

در کجا وجود دارند؟ مواد آفت کش معمولاً در میوه ها، سبزیجات، سیب زمینی و شیر و تعداد دیگری از مواد غذایی وجود دارند.

چه تأثیری بر سلامت دارند؟ گرچه دانشمندان هنوز در حال تحقیق بر روی ارتباطی هستند که میان مواد افت کش و بیماری‌های انسانی وجود دارد، اما تحقیقات نشان داده قرار گرفتن در معرض بعضی مواد آفت کش ممکن است باعث بروز سرطان‌هایی مثل سرطان خون و سرطان لنفوم غیر هاجکین شود. پژوهش‌ها از وجود ارتباط میان مواد آفت کش و ریسک ابتلا به اوتیسم در خردسالان و همینطور اختلال کم توجهی – بیش فعالی در کودکان و نوجوانان حکایت دارد.


بیشتربخوانید


چطور کمتر در معرض شان قرار بگیریم؟ سعی کنید از مواد غذایی ارگانیک استفاده کنید، گرچه محصولات ارگانیک هم می‌توانند حاوی مواد آفت کش باشند.

۲- فتالات

در کجا وجود دارند؟ فتالات جزء خانواده‌ی مواد نرم ساز محسوب می‌شود که پلاستیک را بادوام و انعطاف پذیر می‌کنند. گرچه در بعضی کشور‌ها استفاده از فتالات در اسباب بازی‌ها و محصولات مربوط به کودکان ممنوع شده، اما از این مواد شیمیایی هنوز در تولید استفاده می‌شود. تا سال ۲۰۱۶ فتالات هنوز یک سوم از بازار مواد نرم ساز را به خود اختصاص داده بود. تا سال ۲۰۱۷، ۶۵ درصد از مواد نرم سازی که در دنیا مورد استفاده قرار می‌گرفت فتالات بود. بعضی محصولات حاوی فتالات عبارتند از: لاک ناخن، اسپری‌های مو، شامپوها، عطرها، کفپوش‌های وینیل یا همان پی وی سی و پرده‌های حمام.

چه تأثیری بر سلامت دارند؟ تحقیقات از وجود ارتباط میان قرار گرفتن در معرض فتالات و برخی از مشکلات باروری از جمله کاهش عملکرد باروری در مردان و بروز آندومتریوز در زنان حکایت دارد. در پژوهش‌های دیگری هم به وجود ارتباط میان فتالات و بروز چاقی، اختلال کم توجهی – بیش فعالی، آسم، دیابت و سرطان پستان پی برده شده.

چطور کمتر در معرض شان قرار بگیریم؟ با توجه به اینکه بسیاری از محصولات حاوی فتالات هستند، کم کردن مواجهه‌ی خود با این ماده‌ی شیمیایی کار دشواری است. یک ترفند کمک کننده، اما این است که در هنگام خرید محصولات به توضیحات روی بسته بندی آن‌ها دقت کنید. اگر به عبارت recycling-code-۳ یا واژه‌ی «معطر» یا «دارای رایحه» برخوردید، ممکن است آن محصول حاوی فتالات باشد.

۳- بیسفونل اِی (BPA)

در کجا وجود دارند؟ بیسفونل اِی یا BPA یک ماده‌ی شیمیایی است که عمدتا در محصولات پلاستیکی‌ای مثل بطری‌های آب و بسته بندی مواد غذایی وجود دارد. این ماده در فیش‌های خرید و دیواره‌ی قوطی‌های آلومینیومی هم وجود دارد.

چه تأثیری بر سلامت دارند؟ بسیاری از دانشمندان به این نتیجه رسیده اند که میان قرار گرفتن در معرض ماده‌ی BPA و ابتلا به چاقی ارتباط وجود دارد. تحقیقات از وجود ارتباط میان این ماده‌ی شیمیایی و بروز بیماری سرخرگ کرونری، بالا رفتن فشار خون و مشکلاتی در رشد باروری زنان حکایت دارد. گرچه سازمان غذا و داروی ایالات متحده آمریکا BPA را برای انسان‌ها بی خطر اعلام کرده، اما این اظهار نظر قطعی همواره از سوی جامعه‌ی علمی مورد تردید بوده.

چطور کمتر در معرض شان قرار بگیریم؟ برای جلوگیری از قرار گرفتن در معرض ماده‌ی BPA باید از استفاده از ظروف پلاستیکی در مایکروفر و مصرف مواد غذایی کنسرو شده خودداری کرده و به جای ظروف پلاستیکی از ظروف شیشه‌ای یا استیل استفاده کنند.

۴- مواد کندساز اشتعالی

در کجا وجود دارند؟ مواد کندساز اشتعالی مواد هستند که فعل و انفعال شیمیایی منجر به اشتعال را کند می‌کنند. از این مواد در ابزار‌های الکترونیک، مبلمان، فرش و مصالح ساختمانی برای کاهش اشتعال پذیری آن‌ها استفاده می‌شود. در بعضی کشور‌ها استفاده از مواد کندساز اشتعالی در تولید برخی محصولات ممنوع یا محدود شده. اما این مواد شیمیایی در محیط زیست وجود دارند و ما از طریقر خاک، آب و هوا در معرض آن‌ها هستیم. این مواد در گرد و غبار خانگی هم وجود دارند.

چه تأثیری بر سلامت دارند؟ پژوهش‌ها از وجود ارتباط میان قرار گرفتن در معرض مواد کندساز اشتعالی و مشکلاتی مانند سرطان تیرویید، اختلال کم توجهی بیش فعالی، کند شدن رشد مغز و کاهش ضریب هوشی کودکان خکایت دارد. مواد کندساز اشتعالی درون گرد و غبار فضا‌های داخل هم مممکن است باعث ابتلا به آلرژی و آسم شوند.

چطور کمتر در معرض شان قرار بگیریم؟ گردگیری و استفاده از جاروبرقی به طور مکرر می‌تواند به کاهش احتمال استنشاق گرد و غبار حاوی مواد کندساز اشتعالی کمک کند. والدین هم باید مراقب باشند در تشک خواب و اسباب بازی‌های فرزندشان از فوم پلی یورتان استفاده نشده باشد.

منبع: روزیاتو

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۵
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۰۴ ۰۱ شهريور ۱۳۹۹
چه مصیبتی گرفتار شدیم. اول تولید میکنن بعد میگن ضرر داره
United States of America
ناشناس
۱۸:۰۴ ۳۱ مرداد ۱۳۹۹
هیچی دیگه....عجعععععب
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۳۱ ۳۱ مرداد ۱۳۹۹
مطلب مفیدی بود ولی چاره ای نیست بعضی از ای مواد مانند شامپوو...باید کنارمون تو خونه باشند....
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۳۱ ۳۱ مرداد ۱۳۹۹
مطلب مفیدی بود ولی چاره ای نیست بعضی از ای مواد مانند شامپوو...باید کنارمون تو خونه باشند....
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۱۲ ۳۱ مرداد ۱۳۹۹
وظیفه ی سازمان های نظارتیه که اطلاع رسانی کنند و از ورود وسایل و موادی که برای سلامت مردم خطرناکه چلوگیری کنند. پیشرفت تکنولوژی زندگی ها رو راحت تر کرده ولی عوضش سلامتی آدم ها رو به فنا داده