به گزارش گروه بینالملل باشگاه خبرنگاران جوان، روزنامه اینترنتی رای الیوم با اشاره به گفتوگویی ویدئویی روز یک شنبه وزرای امور خارجه ایران و امارات، نوشت: محمد جواد ظریف و عبدالله بن زاید وزیران امور خارجه ایران و امارات از طریق ویدئو کنفرانس با یکدیگر رایزنی کردند.
این رویداد بدون تردید نیاز به بررسی دارد با توجه به اینکه رابطه بین دو کشور طی سالهای گذشته تیره بوده است. ابوظبی متحد عربستان سعودی است، کشوری که ولیعهدش در گذشته اعلام کرد مجالی برای گفتوگو با ایران وجود ندارد و جنگ را به داخل اراضی این کشور خواهد کشاند. خود ظریف هم چند ماه قبل به شدت به ابوظبی حمله و آن را به همکاری با اسرائیل برای مقابله با تهران متهم کرد.
براساس این گزارش، وزیرخارجه کشورمان ، محمد بن زاید ولیعهد امارات را کنار محمد بن سلمان، جان بولتون و بنیامین نتانیاهو به عنوان دشمنان تهران قرار داد که برای حمله به ایران تلاش میکنند.
امارات سطح روابط دیپلماتیک با ایران را ژانویه ۲۰۱۶ تنزل داد و عربستان سعودی نیز به آن ملحق شد و در پی حمله به سفارت عربستان در تهران پس از ترور نمر النمر روحانی شیعی، سفارتش را در ایران بست.
بدون تردید تغییراتی در روابط دو کشور ایجاد شده است. پس از تنش بزرگ در آبهای خلیج فارس در سال گذشته، کانالهایی برای گفتوگو بین دو کشور باز شد و ابوظبی هیئتی را به تهران فرستاد. ابوظبی آن زمان اعلام کرد سفر این هیئت برای بررسی مسائل کشتیرانی است هرچند پس از مدتی با شیوع ویروس کرونا، کمکهایی برای مبارزه با کرونا به ایران فرستاد و طرف ایرانی از آن قدردانی کرد.
رای الیوم در ادامه نوشت: در همین حال هم زمان با تماسهای علنی و غیر علنی، حرف و حدیثهای فراوانی درباره روابط دو کشور وجود دارد از جمله اینکه یک مقام بلند پایه اماراتی سال گذشته به تهران سفر کرد.
نکته جالب توجه این است که بیشتر خبرگزاریها در پوشش گفتوگوی ویدئویی وزرای امور خارجه دو کشور، از زاویه همکاری برای مقابله با خطر کرونا به آن پرداختند، اما خبرگزاریهای ایرانی اعلام کردند موضوعات مهمتری در این رایزنیها مطرح شده است. رسانههای ایران اعلام کردند ظریف و بن زاید روند همکاری دوجانبه و مسائل منطقهای مشترک را بررسی کردند.
این رسانهها از ظریف نقل کردند که او به شروط حساس منطقه اشاره و بر ضرورت گفتوگو و برقراری همکاری بین دو کشور تاکید کرده است. وزیر خارجه ایران در این گفتوگو تصریح کرد که ممکن است دیگران از شرایط کنونی برای بی ثبات سازی منطقه بهره برداری کنند، اما ما به عنوان همسایه باید به فکر ثبات منطقه باشیم.
براساس این گزارش همچنین از وزیر اماراتی نقل شده که گفته است همکاری ایران و امارات ضروری است. وی بر ادامه رایزنیهای دو جانبه و تبدیل چالشها به فرصت تاکید کرد.
نکته دیگری که در گفتوگوی دو کشور در سطح دو مقام بلند پایه وجود دارد، این است که این رایزنی چند روز پس از آن انجام شد که خلوصی آکار وزیر دفاع ترکیه ابوظبی را تهدید کرد که شاید زمینه ساز مذاکرات وزرای امور خارجه دو کشور شده است.
بیشتربخوانید
رای الیوم در ادامه نوشت: به نظر میرسد ابوظبی از دشمنی همزمان با دو قدرت بزرگ منطقهای پرهیز میکند. در همین حال باید برخی شواهد را در نظر گرفت که نشان میدهد امارات در سیاستهای خارجی اش آرام آرام تجدید نظر میکند. ابوظبی هم در رویکردش در جنگ یمن تجدیدنظر و نیروهایش را از آن خارج کرد و هم در عرصه احیای روابط با سوریه. اقدام جدید وزیر امور خارجه امارات نشان میدهد که این کشور درباره رویکردش در برابر ایران نیز تجدید نظر کرده است.
انتهای پیام/
آن ها هر روز در رابطه با مالکیت جزایر ایرانی اظهار نظر می کنند.
و چند وقت یکبار با آمریکا در خلیج فارس رزمایش نظامی با رویکرد تمرین برای تصرف جزایر ایران را اجرا می کنند با اسرائیل ارتباط دارند و یمن را به خاک خون کشیدند و جزایر و بنادر یمنی را تصرف کرده اند. اما از طرف دیگه می گن با ایران رابطه حسنه داریم.