دبیر ستاد تنظیم بازار با اشاره به اینکه تلاش گستردهای باید صورت گیرد تا محصول به صورت جهانی به فروش برسد اظهار کرد : متاسفانه کف عرضه در بورس رعایت نمی شود، بورس مکانیزمی مبتنی بر عرضه و تقاضا است.
کلامی با اشاره به اینکه ما در شرایطی قرار داریم که در آن انحصار وجود دارد خاطرنشان کرد: سهم فولاد و روغن موتور از بازار بالا است لذا هدف ما از ورود این کالاها به بورس ایجاد شفافیت است.
او با اشاره به اینکه مجموع نیاز ما به روغن موتور ۵۰۰ تا ۵۵۰ هزار تن است ادامه داد: چهار پالایشگاه هستند که سهم آنها از بازار ۹۰ درصد است، قانونگذار باید این اختیار را به ما بدهد تا ما صادرات مواد اولیه مورد نیاز داخل را ممنوع کنیم.
دبیر ستاد تنظیم بازار با اشاره به اینکه شرکت نفت سپاهان بیشتر از نصف ماده اولیه روغن موتور را برای کسب سود بیشتر، صادر میکند گفت: ستاد ملی تنظیم بازار چند وقتی است که تشکیل نمیشود لذا باید کارگروه تنظیم بازار اختیاراتی برای ممنوعیت صادرات داشته باشد به طوری که در سال ۹۷ و ۹۸ اختیاراتی داشتیم، اما در سال ۹۹ اختیار لازم داده نشده است.
او افزود: در حال حاضر پالایشگاههایی در کشور فعالیت میکنند که فرآورده لوب کات که ماده اولیه تولید روغن پایه است در آنجا تولید میشود، مقادیر تولید لوب کات در کشور سالانه ۱.۷ میلیون تن است که از این میزان ۴ پالایشگاه تولید روغن وجود دارد که همه این مقادیر را جذب میکنند.
کلامی اظهار کرد: ازمجموع ۸۵۰ هزار تن روغن پایه، حدود ۵۰۰ هزار تن روغن موتور مورد نیاز داخل تولید میشود و حدود ۳۵۰ هزار تن به صادرات تعلق میگیرد.
دبیر ستاد تنظیم بازار درباره کمبود میزان عرضه روغن پایه در بورس هم گفت: از ۴ شرکتی که باید عرضه روغن پایه در بورس داشته باشند یکی از شرکتها که ۳۵۰ هزار تن روغن پایه در سال تولید میکند بیش از ۲۷۰ هزار تن از این روغن را به صورت روغن خام پایه صادر میکند که موجب کاهش عرضه این محصول در بورس میشود.
او افزود: زمانی که قیمت ارز به صورت غیر متعارف افزایش پیدا میکند میل به صادرات بالا میرود، در صورت دادن اختیار به ستاد تنظیم بازار، اجازه صادرات روغن خام را نخواهیم داد.
مهرداد سعادت دبیر کمیسیون روغن اتحادیه صادرکنندگان نفتی در ادامه برنامه علت این مشکل را در عدم عرضه مناسب، منظم و کافی از سوی چهار شرکت حاضر در بورس کالا دانست و عنوان کرد : این شرکت ها بحث صادرات را پیش می کشند.
او با بیان اینکه در یک ماه گذشته مصوبهای را داشتیم ولی متاسفانه هنوز این مصوبه از طرف دبیر ستاد تنظیم بازار امضا نشده است گفت: با ۴ پالایشگاه تولید روغن و انجمن پالایشگاه روغن سازی به توافق رسیدیم تا هر هفته روغن پایه را عرضه کنند تا بتوانیم نیاز داخلی را برطرف کنیم.
دبيرکميسيون روغن اتحاديه صادرکنندگان نفتی با اشاره به اینکه ۴۵درصد روغن موتورهای موجود بازار تقلبی است خاطرنشان کرد: میانه دولت و بخش خصوصی خوب نیست ،متاسفم که بخش خصوصی در مورد تامین مواد اولیه دچار چالش شده است.
سعادت با اشاره به اینکه ما برای حل مشکل پیشنهاداتی را ارائه داده ایم گفت : هر جا که به بخش خصوصی اعتماد شد نتیجه گرفتیم، پیشنهاد ما این است که چهار پالایشگاه مواد اولیه را در اختیار شرکتهای کوچک و متوسط قرار دهند تا ارزش افزوده ایجاد کنیم به جای این که ماده اولیه به صورت خام صادر شود بهتر است که این ماده خام در اختیار واحدهای کوچک قرار گیرد.
دبیر کمیسیون روغن اتحادیه صادرکنندگان نفتی تصریح کرد: باید جلوی خام فروشی محصولات را بگیریم تا بتوانیم به نتیجه برسیم بنابراین باید با تمام قوا از بخش خصوصی حمایت شود.
استفاده از ۵ تا ۱۰ درصد از ظرفیت تولید به دلیل نبود مواد اولیه
کسایی تولیدکننده روغن موتور در ادامه برنامه گفت: به دلیل نبود مواد اولیه، با ۵ تا ۱۰ درصد ظرفیت کارخانه روغن موتور تولید میکنیم.
او با اشاره به اینکه مشکل تامین روغن پایه همواره دامن گیر تولیدکنندگان روغن موتور بوده است افزود: آیا روند فعلی عرضه روغن پایه در بورس به تولید کننده اجحاف نیست؟
این تولیدکننده روغن موتور با اشاره به اینکه امارات، ترکیه و عراق طالب روغن پایه ما هستند ادامه داد: باید به داد تولیدکنندگان روغن موتور در کشور رسید تا مشکلاتشان مرتفع شود.
انتهای پیام/