به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، سعید نمکی، وزیر بهداشت در جلسه کمیته علمی مشورتی بیماری کووید ۱۹ که به صورت ویدئو کنفرانسی برگزار شد، اظهار کرد: در مواجهه با ویروس کرونا باید رفتارهای متفاوت مدیریتی داشته باشیم زیرا رفتار اجتماعی بر گسترش و یا کاهش بیماری موثر است.
نمکی افزود: ما یک اقلیم پهناوریم و در این اقلیم پهناور، هیچ مدلی از بیماریها را نمیتوان به طور یکسان در استانها قضاوت کرد؛ به همین دلیل باید در هر استان و در هر اقلیم و سرزمین مبتنی بر واقعیتهای فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و موارد مرتبط با نظام سلامت تحقیق کرد.
او ادامه داد: رعایت پروتکلهای درمانی بسیاری حائز اهمیت است و باید روند پروتکلها در ستاد مرکزی اعلام شود تا برای آن برنامه ریزی کنیم.
وزیر بهداشت خطاب به کادر درمان گفت: جهش ویروس کرونا را جدی بگیرید و ببینید که ویروس کرونا همان ویروس ووهان چین بوده یا دچار جهش شده است. باید بدانیم ویروس کرونا به سمت چموشی یا خاموشی میرود و همکاران باید لحظه به لحظه عملکرد ویروس را دنبال کنند. پیک سنگین در شهرهایی مانند قم و گیلان نشان از جهش ویروس دارد بنابراین حق خطا نداریم و باید با آمادگی کامل ویروس را رصد کنیم.
نمکی گفت: من تعجب میکنم که گاهی میگویند یک داروی گیاهی یا پروتکل درمانی یافتهاند که حتماً کرونا را درمان میکند، این تفکر نوعی توهم است.
وزیر بهداشت گفت: ما از مدعیان دنیا در تولید واکسن عقب نیستیم اما هنوز هیچ کس به پاسخ صریح و شفاف درباره واکسن کرونا نرسیده است و نمیدانیم واکسنی که ساخته میشود چند ماه و به چه میزان ایمنی میدهد.
بیشتر بخوانید
وزیر بهداشت با تاکید بر لزوم استفاده از ظرفیت استانها در مقابله با این بیماری، گفت: همه علم مملکت در تهران نیست و استفاده از ظرفیت استانها بزرگترین هنرمندی در رسیدن به پاسخ خیلی از سوالها درباره کروناست بنابراین باید از توان علمی برجسته دانشمندانمان بهترین بهره را ببریم.
او یادآوری کرد: مسئله بیماریهای واگیردار جدی است که در سایه کرونا ممکن است از آن غفلت شود. کاهش پوشش واکسن یک خطر جدی است که اگر غفلت کنیم ما را به سیاه چاله جدی تری میکشاند.
وزیر بهداشت گفت: باید توجه داشت که همه علم مملکت در تهران نیست و استفاده از ظرفیت استانها بزرگترین هنرمندی در رسیدن به پاسخ خیلی از سوالها درباره کروناست.
نمکی به دستاوردهای کشور در مدیریت و کاهش موارد ابتلا به کرونا در فاز اول بیماری اشاره کرد و گفت: از همان اولین روزهای شیوع بیماری از همکارانم تقاضا کردم دور هم جمع شویم و در ستاد وزارتخانه مواردی را به اطلاع آنها رساندم. با توجه به شناخت علمی که در رابطه با رشتهام از شاخصهای آنتیژنتیک ویروس دیدم، کاملاً مشخص بود با پدیده پیچیده جدیدی روبرو هستیم. این ویروس با اجدادش تفاوتهای ساختاری دارد و برخورد با آن برخورد ویژهای است. همه باید چشمها را لحظه به لحظه بازتر کنیم و برای مقابله با آن در آینده با مدلی متفاوت از قبلی برخورد کنیم.
او افزود: به همکاران گفتم که کووید۱۹ ماهیت شتر گاو پلنگی دارد؛ به همین دلیل نیازمند همدلی و کمک ملی بودیم؛ در عرصههای برون بخشی و بین بخشی توانستیم وفاق ملی عظیمی با لطف خدا، حمایت مقام معظم رهبری، رئیس جمهور محترم، سایر دستگاهها و بویژه همراهی مردم فراهم کنیم.
نمکی اظهار کرد: از روز نخست مشتاق بودم که بتوانیم در درون نظام سلامت از ابزار برجسته علمی دانشمندان این رشته در دانشگاههای علوم پزشکی کشور بهترین بهره را ببریم. در میانههای اسفند سال گذشته نامهای به دکتر ملکزاده معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت نوشتم و عنوان کردم که با توجه به شیوع کووید ۱۹، بررسی جنبههای مختلف بیماری لازم است تا تیمهای تحقیقاتی متعدد در کلیه دانشگاهها به این امر مهم بپردازند و موارد میزان شیوع، توزیع سنی ابتلا، اثربخشی رژیمهای دارویی، میزان مرگ و میر، رابطه آن با سن، جنس و نژاد، ماهیت ویروس و جهشهای احتمالی، بررسی روند اپیدمیولوژیک و قدرت سرایت بیماری، ردیابی منابع بیماری، تاثیر رفتار اجتماعی بر گسترش بیماری، تاثیر بیماری بر بهداشت روان جامعه و ... مورد بررسی قرار گیرد؛ چراکه ماحصل موضوعات مهم تحقیقاتی راهگشای همکاران در اصلاح رویههای مبارزه و کنترل بیماری خواهد بود؛ گرچه در این زمینه زحمات زیادی کشیده شد، اما متاسفانه هنوز جواب خیلی از این سوالهایم را ندارم.
نمکی با بیان اینکه ما نباید در تهران بنشینیم و برای مملکت تصمیم بگیریم، گفت: دانشمندان این مملکت همه در تهران نیستند، گرچه در سه دانشگاه علوم پزشکی تهران معلمان برجستهای داریم، اما همه علم مملکت در تهران نیست و استفاده از ظرفیت استانها بزرگترین هنرمندی در رسیدن به پاسخ خیلی از سؤالهاست.
او ادامه داد: از روز اول از همکارانم خواهش کردم همکاران برجسته در دانشگاههای علوم پزشکی و حتی در دانشگاههای غیر علوم پزشکی را گرد هم جمع کنند، چراکه کووید ۱۹ یک عامل بیماریزای چندوجهی است که ابعاد مختلف اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و اجتماعی متعددی دارد. به همین دلیل تنها نباید درون جامعه پزشکی دنبال جواب سوالها باشیم و باید حتماً از متخصصان بین بخشی استفاده شود. این خواهش من به درازا انجامید. درخواستم آن بود که همه دانشگاه ها و دانشکدههای علوم پزشکی افراد متخصص را معرفی کنند و آنها در تمام مناطق تیمهایی تشکیل دهند و در این تیمها، برجستهترین نمایندگان علمی را انتخاب کنند و بتوانیم یک پارلمان از علمای رشتههای مختلف موثر بر کنترل مدیریت و مهار بیماری در کشور و در ستاد مرکزی وزارتخانه داشته باشیم.
نمکی گفت: این کار به طول انجامید و با سرعت مدنظر من جلو نرفت. خوشحالیم امروز در خدمت عزیزان به شکل ویدئوکنفرانس هستیم و میتوانیم اولین نشست را با همدلی شروع کنیم. همه باید بدانیم که این ویروس، ویروسی است بسیار پیچیده و مدتها بشریت باید با آن دست و پنجه نرم کند. باید خودمان را برای یک راه پرسنگلاخ پیچیده در آینده آماده کنیم.
وزیر بهداشت اظهار کرد: هر کس ادعا کند این ویروس را خوب شناخته و درمان بیماری را یافته و مدلهای اپیدمیولوژیک او منطق بر واقعیت است و به بهترین بیماریابی و درمان رسیده است و در آینده هم با همین روش ادامه دهد، به نظرم نشانه دانشمندی نیست و نشانه نوعی توهم است؛ چراکه ویروس به مراتب پیچیده است و نمیتوان ۱۰۰ درصد درباره آن قضاوت کرد. بنابراین هرچه درباره این ویروس، داروی موثر بر آن و تغییرات و پروتکلهای درمانی انتخابشده آن و همچنین در رابطه با مدلهای اپیدمیولوژیک میگویید باید بگویید احتمالاً و تا امروز و تقاضای من از این تیم دانشمند این است که ضمن اتکا به یافتههای خود در استانهای مختلف، هرگز فکر نکنند آنچه به دست آوردند بهترین و ماندگارترین روش و دستاوردی است که میتوان به آن تکیه کرد. تعجب میکنم یکی میگوید دارویی پیدا کردم که ۱۰۰ درصد ویروس را ریشه کن کرده است؛ اینها حرفهای عالمانه و حکیمانه نیست، اهل علم و دانشگاه نباید این حرفها را به این صراحت بزند.
وزیر بهداشت گفت: ما یک اقلیم پهناوریم و در این اقلیم پهناور هیچ مدلی از بیماریها را نمیتوان به طور یکسان در استانها قضاوت کرد؛ چراکه اچالای های مختلف داریم و تغییرات ژنتیک و رفتارهای اجتماعی و تغذیههای متفاوت و ... داریم. به همین دلیل باید در هر استان و در هر اقلیم و سرزمین مبتنی بر واقعیتهای فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و موارد مرتبط با نظام سلامت تحقیق کرد. من تردید ندارم که قوم ترکمن با قوم بلوچ با قوم عرب و بقیه اقوام سرزمین نسبت به ویروس و پروتکل های درمانی واکنشهای متفاوتی دارند. همانطور که به عنوان مثال در استان خوزستان با استان فارس رفتارهای متفاوت مدیریتی باید داشته باشید، چراکه رفتار اجتماعی آن دو سرزمین کاملاً متفاوت است.
نمکی تاکید کرد: باید هنرمندان، صداوسیما، اهل هنر و قلم به میدان آیند تا در آینده پدیده غمانگیزی به نام تخریب بهداشت روان در اثر این ایزولاسیونها را شاهد نباشیم. باید برای بهداشت روان پریشان مردم راهیابی کنیم. در رابطه با معیشت مردم و سلامت باید با اقتصاددانان و متخصصان علوم اجتماعی کنار هم جمع شویم و ببینیم چگونه میتوان این موضوع را کنار هم مدیریت کرد.
وزیر بهداشت با بیان اینکه در آستانه محرم هستیم، اظهار کرد: محرم در پیش است؛ ماه عزای سالار شهیدان حضرت اباعبداللّه الحسین که از کودکی وقتی در آغوش مادر بودیم در روضه امام حسین(ع) اشک گرم مادر بر سیمای ما میچیکید و ما با این عشق بزرگ شدیم. اما امسال چطور باید این مراسم را برگزار کنیم که سلامت به عنوان توصیه بزرگ دینی و مذهبی رعایت شود و مردم هم احترام به عزای امام حسین (ع) را داشته باشند؛ باید در این زمینه راهکار داشته باشیم.
انتهای پیام/