مقامات آمریکایی با پایان مهلت اقامت شاه مخلوع در آمریکا به وی اطلاع دادند که به‌دلیل عواقب ناشی از تصرف سفارت آمریکا در تهران، امکان تمدید روادید وی وجود ندارد .

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، ۵ مردادماه سال ۱۳۵۹ محمدرضا پهلوی آخرین شاه ایران در بیمارستان معادی قاهره درگذشت. عصر همان روز، خبر فوت شاه در ایران بازتاب یافت و مردم به خوشحالی در خیابان‌ها پرداختند. مرگ شاه البته بازتاب خاصی در رسانه‌های دنیا نداشت و اکثر سران کشور‌ها عادی از مقابل این اتفاق گذشتند.

بیشتربخوانید


در این میان واکنش سران دولت آمریکا که محمدرضا پهلوی ۳۷ سال در اتحاد تنگاتنگ با آن‌ها بود، بیش از سایر کشور‌ها بود و تعابیری که سران ایالات متحده در وصف محمدرضا شاه به‌کار می‌بردند نیز قابل توجه است. هنری کیسینجر که رفاقت قدیمی با شاه داشت، درباره مرگ او گفته بود: «وی دوست خوبی برای ایالات متحده بود». دیود راکفلر رئیس بانک چیس منهتن در بیانیه‌ای مشترک با کیسینجر ضمن ابراز تأسف گفت: «آمریکا باید به‌یاد داشته باشد که شاه ظرف ۳۷ سال سلطنتش چه خدماتی برای ما انجام داده است.»

نیکسون رئیس‌جمهور سابق آمریکا که در مراسم تدفین شاه شرکت داشت، در پیامی تأکید کرد که «شاه در ۳۰ سال یک دوست و متحد وفادار ایالات متحده بود، همچنین یک دوست شخصی برای من بود، فاجعه‌آمیز است که او بی‌وطن مُرد!»

با وجود اینْ نکته‌ای که هیچ‌گاه از یاد تاریخ پاک نخواهد شد، رفتار آمریکا با شاه در زمانی است که او از ایران فرار کرد و بین 6 کشور دنیا آواره بود و تنها مدت کوتاهی در آمریکا اقامت کرد.

شاه و خانواده‌اش ۳۰ مهر ۵۸، بعد از مدتی اقامت در مصر، مغرب و جزایر باهاما به نیویورک رفتند و او ۵۴ روز در بیمارستان این شهر بستری شد و در این مدت دو بار تحت عمل جراحی طحال و کیسه صفرا قرار گرفت.

کمتر از دو هفته پس از ورود شاه به این بیمارستان، لانه جاسوسی سفارت آمریکا در تهران به تصرف دانشجویان مسلمان پیرو خط امام درآمد و این امر کارتر را نسبت به عدم حضور شاه در آمریکا مردد کرد.

مکزیک نیز به شاه اطلاع داد که بعد از تصرف سفارت آمریکا در تهران، دولت مکزیکوسیتی به‌خاطر حفظ روابط سیاسی خود با حکومت تهران مایل به میزبانی مجدد شاه نیست.

بدترین لحظه برای شاه و همسرش زمانی بود که در ۱۱ آذر ۵۸ از بیمارستان نیویورک مرخص شدند، ولی هنوز مقصدی برای سفر نداشتند، در نتیجه با یک هواپیمای نیروی هوایی آمریکا به‌مقصد تگزاس پرواز کردند تا ۲ هفته باقی‌مانده از روادید خود را در آنجا داخل آپارتمانی کوچک بگذرانند،  اما در حین راه به همراهان آمریکایی خبر رسید که آن آپارتمان هنوز آماده نیست. شاه و همسرش را به مکانی که بعداً معلوم شد مرکزی برای نگهداری بیماران روانی است، بردند!

مقامات آمریکایی با پایان مهلت اقامت شاه در آمریکا به وی اطلاع دادند که به‌دلیل عواقب ناشی از تصرف سفارت آمریکا در تهران، امکان تمدید روادید وی وجود ندارد و به همین دلیل در پاناما جایی مناسب برای اقامت وی و همسرش در نظر گرفته شده است. شاه که غیر از پذیرفتن، چاره دیگری نداشت به‌اتفاق همسرش در ۲۴ آذر ۱۳۵۸ با هواپیمای نیروی هوایی آمریکا از فرودگاه تگزاس به پاناما در آمریکای مرکزی برده شدند و بعد از مدتی اقامت در پاناما، تصمیم گرفت مجدداً به مصر نزد انور سادات برگردد.

به‌مناسبت سالمرگ محمدرضا،  شاه مخلوع ایران درباره علت ممانعت آمریکا از پذیرش متحد ۳۷ ساله‌اش، گفتگویی کوتاه و به‌شیوه مکتوب با احمدعلی مسعودانصاری عضو سابق دربار پهلوی داشتیم.

«احمدعلی مسعودانصاری» از اعضای دربار پهلوی و اقوام نزدیک فرح دیبا همسر شاه است. وی پس از اتمام تحصیلات در رشته اقتصاد تا زمان انقلاب ۵۷ به اموری همچون تدریس در دانشگاه ملی، سرپرستی امور دانشجویان، عضویت در هیئت نمایندگان ایران در بازار مشترک و معاونت مدرسه عالی شمیران اشتغال داشته است.

مسعودانصاری پس از خارج شدن از امور دانشگاهی به مسئولیت‌هایی همچون رئیس هیئت مدیره شرکت توسعه کن، مدیرعامل شرکت ای‌پی سیستم در ایران و مشاور شرکت ادرین ولکر مشغول بود، به‌گفته خودش "در زمان انقلاب، رابط میان آیت‌الله شریعتمداری و شاه بودم و قرار بود به‌پیشنهاد آیت‌الله شریعتمداری ــ که شاه با آن موافقت کرد ــ حزبی اسلامی را تأسیس کرده و رئیس آن باشم که سرعت پیروزی انقلاب فرصت این کار را نداد".

او پس از انقلاب به خارج از کشور رفت و در سال‌های اخیر مشاور مالی و شخصی رضا پهلوی فرزند شاه بود، اما در پرتو مسائل مذهبی که به آن اعتقاد داشت به او اعلام کرد که دیگر سلطنت‌طلب نیست و به افشای پشت‌پرده مناسبات دربار پهلوی و این روز‌های باقی‌مانده این خاندان پرداخت.

ناگفته‌های عضو سابق دربار پهلوی؛ چرا آمریکا به شاه مخلوع ایران اجازه نداد در خاک این کشور  معالجه شود؟

احمدعلی مسعودانصاری پشت‌سر شاه در تصویر دیده می‌شود. در تصویر فرح پهلوی و عزت‌الله مین‌باشیان (همسر شمس پهلوی) هم حضور دارند.

 دولت آمریکا رفتن شاه به این کشور را به‌نفع خود نمی‌دانست

 با تشکر از جنابعالی، با توجه به اینکه چهل سال از مرگ محمدرضا پهلوی شاه مخلوع ایران  می‌گذرد، چرا آمریکا در اقامت دادن به او بعد از خروج از کشور تعلل کرد و شاه بعد از اقامت در مصر و مغرب به آمریکا رفت؟

احمدعلی مسعودانصاری: به نام خدا. با توجه به اینکه در نظام سیاسی حاکم امروز، همه تصمیمات بر اساس منافع و نه معرفت رقم می‌خورد، حاکمان آن روز کاخ سفید در صورت سقوط دولت آقای بختیار و پیروزی انقلاب، صلاح نمی‌دیدند که شاه به آمریکا بیاید. آن طوری که شنیده‌ام وقتی که شاه هنوز در ایران بود، آمریکا به شاه وانمود کرد که بعد از خروج از ایران و چند روز اقامت در مصر می‌تواند به آمریکا پرواز کند. شاید در آن زمان آمریکا فکر می‌کرد که دولت آقای شاهپور بختیار می‌تواند موفق شود پس در آن صورت رفتن شاه به آمریکا با منافع این کشور برخوردی نداشت. اگر دولت آقای بختیار قادر به حفظ حکومت خود نبود و انقلاب پیروز می‌شد دیگر آمریکا، رفتن شاه به این کشور را به‌نفع خود نمی‌دانست، از این رو شاه در دنیا آواره شد، ابتدا به مصر، بعد به مراکش، سپس به مکزیک و سرانجام به‌منظور معالجه برای مدت کمتر از دو ماه به آمریکا رفت.

رفتار دولت آمریکا با شاه و خانواده‌اش در زمان حضور در آمریکا چگونه بود؟  فرح پهلوی اخیراً در مصاحبه‌ای گفته بودند محل اقامت شاه در آمریکا یک بیمارستان روانی بود، چرا شاه معالجات خود را در آمریکا تکمیل نکرد؟

مسعودانصاری: شاه با اعمال فشار دوستانش در آمریکا مانند آقای دیوید راکفلر، هنری کیسینجر و جوزف رید برای معالجه به آمریکا پذیرفته شد. سفارت آمریکا در ایران اشغال شد و کارمندان آن به‌گروگان گرفته شدند، آن زمان اولویت اول دولت آمریکا آزادی گروگان‌های آمریکایی در ایران بود. فکر نمی‌کنم در آن شرایط، معالجه شاه و یا بهبودی او از اولویت کافی برای دولت کارتر برخوردار بود. هدف آنها خروج شاه از آمریکا بود بدون آن‌که اتفاقی برای او در این کشور بیفتد، از این رو بعد از عمل در بیمارستان نیویورک، ایشان را به محلی که خوشایند نبود انتقال دادند.

 بعد از حضور دوباره شاه در مصر، روند معالجات وی به‌چه‌صورت بود، آیا از درمان مناسب برخوردار بود یا اینکه به‌عمد وی را در بیمارستانی بدون امکانات درمان کردند؟

مسعود انصاری: بنده آنچه خودم در آن زمان تجربه کرده‌ام برای شما عرض می‌کنم. من حدود دو ماه قبل از فوت شاه و بعدازاین که بیش از یک ماه را در کاخ قبه در مراکش با شاه گذرانده بودم، به‌عنوان نماینده وی با تیمسار اویسی، آقای بختیار و نماینده دولت سعودی در پاریس دیدار کنم. هرگاه در این مدت به قاهره زنگ می‌زدم، خانم فرح پهلوی پای تلفن می‌آمد و وقتی از احوال شاه می‌پرسیدم، ایشان به من می‌گفت که حال شاه بسیار خوب است و نگران نباشم.

ناگفته‌های عضو سابق دربار پهلوی؛ چرا آمریکا به شاه مخلوع ایران اجازه نداد در خاک این کشور  معالجه شود؟

احمدعلی مسعودانصاری کنار فرح پهلوی

 
پزشک همراه شاه در تبعید به من گفت، "بعد از این که من از قاهره رفتم، دو دکتر فرانسوی برای معالجه شاه به قاهره آمدند. بعد از آن هر روز، حال شاه بدتر شد..."
 
 بعد از حدود سه ماه دوری از خانواده تصمیم گرفتم چند روزی برای دیدار خانواده به آمریکا بیایم. به نیویورک که رسیدم آقای هوشنگ انصاری من را دید و گفت: "حال اعلیحضرت بسیار بد است و تو هرچه زودتر به قاهره برگرد و از ایشان در مورد وصیت‌نامه سیاسی‌شان سؤال کن." وقتی به دیدن آقای رابرت  ارمائو (که کارهای شاه را در خارج از ایران سرپرستی می‌کرد) رفتم از شدت ناراحتی داد می‌کشید و با صدای بلند به من گفت "آقای راکفلر می‌گوید «ما تابه‌حال چندین بار جان شاه را نجات داده‌ایم و اکنون دارند شاه را می‌کشند. حال شاه بد است، ما تعداد زیادی از دکترها را برای معالجه شاه بسیج کرده‌ایم که به قاهره بروند اما شهبانو زنگ زده که آنها نیایند! هرچه زودتر به قاهره برگرد و شرایط اعزام پزشکان را فراهم کن»"، به همین خاطر از نیویورک به لندن برگشتم تا از آنجا به قاهره بروم که در لندن به من خبر دادند شاه فوت کرده است.

آمریکا وجود شاه را مانعی بر سر راه آزادی گروگان‌ها می‌دانست

روز بعد از پاریس به قاهره پرواز کردم. در قاهره خانم لوسا پیرنیا (پزشک همراه شاه در تبعید) به من گفت "بعد از این که من از قاهره  رفتم (روزهای آخری که من با شاه بودم ایشان حالشان خوب بود و حتی روزها می‌دویدند.) دو دکتر فرانسوی برای معالجه شاه به قاهره آمدند. بعد از آن هر روز، حال شاه بدتر شد". این دو دکتر، حتی به خانم پیرنیا و پزشک مخصوص انور سادات اجازه نمی‌دادند به شاه نزدیک شوند و شاه را بسیار بد معالجه می‌کردند. (محیط بیمارستان واقعاً آلوده بود) وقتی که دکترهای آمریکایی قصد آمدن داشتند، این پزشکان نزد خانم فرح می‌روند و می‌گویند "اگر آنها بیایند ما قهر می‌کنیم و می‌رویم"، ایشان هم تصمیم می‌گیرد که چند روز آمدن دکترهای آمریکایی را عقب بیندازد و طی آن چند روز، این دو فرانسوی کار شاه را تمام می‌کنند و آقای ارمائو معتقد بود که مرگ شاه را تسریع کردند، در هر صورت در آن زمان، وجود شاه، مانع بزرگی بر سر راه آزادی گروگان‌های آمریکایی بود.

منبع: تسنیم

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۷
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۰۶ ۰۸ دی ۱۳۹۹
خوشی زده بود زیر دل مردم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۱۰ ۱۴ شهريور ۱۳۹۹
امیدوارم ب این راحتی ها نمرده باشه.مرگ براش کم بود .چندین هزار جوون و بچه و... خونشون ب ناحق ریخت.حداقل باید تقاص چند نفریو تو این دنیا پس میداد اونجا میرفت تو جهنم بقیه پذیراییاش...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۴ ۰۲ شهريور ۱۳۹۹
خوب شد به درک واصل شد وگرنه دلار 25هزار ریال میرسید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۴۹ ۰۸ مرداد ۱۳۹۹
عاقبت اطمینان به غرب و آمریکا
Canada
ناشناس
۲۳:۴۰ ۰۷ مرداد ۱۳۹۹
وقت اش است که عجوزه .خانمش
تمام حقایق را بگوید و دیگه
امیدی به استعمار برای رسیدن پسر کهن سالش
برای سلطانی نداشته باشد
با یک مشت حقایق تلف نشه
Canada
ناشناس
۲۳:۳۸ ۰۷ مرداد ۱۳۹۹
دیگه نمی توانستند ازشون سواری بگیرند
وقتی وقت اش رسیده که جواب نوکری شون بدهند
زدن زیرش
چونکه به صرر منافع شون بوده
این عاقبت کودتاچی ها و دیکتاتورهاست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۲۲ ۰۷ مرداد ۱۳۹۹
عاقبت دیکتاتورهای مثل این شاه لعنتی که زندگی مردم براشون ذره ای اهمیت نداره مرگ با خفت است.صدام،شاه ،قذافی و....
Canada
ناشناس
۲۳:۰۱ ۰۷ مرداد ۱۳۹۹
این عاقبت سلطان .امیر .رییس جمهور .خلیفه که
دل گرمی اش ملت اش نباشد و
نوکر استعمار شود و حل مشکلات را بیرون کشورش
جستجو کند و به دهان استعمار بنگر که چه دستور میدهند و
همانکار راکند
برای موفقیت هر کشوری
اول شفاف سازی
دوم .جلوگیری از دزدی .رشوه .اختلاس .احتکار
جلوگیری از مافیای حکومتی .زد و بند و پارتی بازی
جوان گیرایی و سرمایه گذاری روی قشر جوان
و اجازه ندادن به عجوزه ها و فسیل ها قدرتی در قدرت ماندن
و از همه مهمتر .فقط نگاه ....به ...درون
و اعتماد به قشر جوان و نخبه و تخصیلکرده داخلی
Canada
ناشناس
۲۲:۵۱ ۰۷ مرداد ۱۳۹۹
در مستندی در یوتیوب است که میگوید هزینه جشن های 2500 ساله این دیکتاتور و کودتاچی و نوکر استعمار
365 میلیون دلار .در ان زمان
میگویند گران ترین جشن در دینا شناخته شده
در صورتی که مردم قدرت خرید نون 5 ریالی را نداشتند و
وقتی نون بیات میشد .و نصف قیمت
مردم میخریدند
Iran (Islamic Republic of)
دکتر
۲۱:۱۱ ۰۷ مرداد ۱۳۹۹
بابا خواهشا اینارو نشون ندین ؟// حالم از هرچی جیره خوار وطن فروش و حامیاش بهم میخوره .....
United States of America
ناشناس
۲۱:۰۲ ۰۷ مرداد ۱۳۹۹
چون تاریخ مصرف پهلوی ها مثل یک دستمال کاغذی تمام شده بود .
Iran (Islamic Republic of)
عادلی
۱۹:۲۰ ۰۷ مرداد ۱۳۹۹
چون میخواست بمیره ومهره ی سوخته بود.‌‌
سرنوشت بن زایدوبن سلمان
Iran (Islamic Republic of)
عبدالرحمان
۱۷:۰۹ ۰۷ مرداد ۱۳۹۹
ظاغوت سیه رو بود و سیه رو هم مرد انهم بدست بدست معتمدین خودش .
بزودی خبر دیگری خواهیم شنید که فرخ هم برای گریز از اوارگی و دربدری خودش شریک کسانی بوده که او را به هلاکت رساندن .....
Germany
ناشناس
۱۶:۴۳ ۰۷ مرداد ۱۳۹۹
خوب شد رفت وگرنه الان قله دماوند هم فروخته بود
United States of America
ناشناس
۰۸:۰۵ ۱۰ مرداد ۱۳۹۹
ببخشید اشتباه منفی دادم
Iran (Islamic Republic of)
Razayeg
۱۶:۲۱ ۰۷ مرداد ۱۳۹۹
به جهنم که مرد تمام پادشاهان که مدعی خدایی میکنند باید نابود بشند حقشونه چون تنها خداوند و فرمانروا این دنیا فقط خداوند یکتاست که باید بدرخشه کلا تمام جهان باید به اسم خدا سند زده بشه اما هنوز ظهوری رخ نداده
Iran (Islamic Republic of)
موری
۱۶:۱۳ ۰۷ مرداد ۱۳۹۹
من نمیدونم.اون موقع چیزی به عنوان خودکفایی ودست آوردوجودنداشت.یکی ازبستگان نااونموقع تونیروهوایی بود.میگفت کمک فنریه جت ونظردادم که اینجوری درست بشه بهتره کلی توبیخش کردن.آمریکاییهاواروپاییهادوست نداشتن ایرانی صنعت حرفه وفن یادبگیره که وابسته بمونه.همیشه دستش طرف اونهادرازباشه.اون شاهم فکرراضی نگه داشتن ارباباش بود.به تنهاچیزی که فکرنمیکردایران وایرانی بود.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۰۵ ۰۷ مرداد ۱۳۹۹
این که شاه بود و کل مملکت ایران را در اختیار آمریکا و صهیونیسم قرار داده بود ، این سرنوشت خفت بار را پیدا کرد ، آن کسانی که امروز برای آمریکا سینه می درند بدانند که برای آمریکا خیلی بی ارزش تر از این خائن در به در و هم منفورترین افراد در میان ملت ایران هستند .
Iran (Islamic Republic of)
بهروز iran
۱۲:۲۹ ۰۷ مرداد ۱۳۹۹
محمد رضا شاه پهلوی در زمان سلطنت و حیاتش در ایران توسط سازمان موساد اسرائیل و سازمان سیا آمریکا ترور بیولوژیکی ٱلوده و بیمار شده بود ، سازمان موساد اسرائیل و سازمان سیا آمریکا کار نیمه تمام خود را در قاهره مصر پایان دادن ، شاه به مرگ طبیعی نمرد ... این نتیجه اعتماد به آمریکا و پاداش یک عمر خدمت و دوستی و تامین منافع غربی ها در منطقه مهم خاورمیانه بود ! ...

تاریخ چراغ راه آیندگان است ..
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۰۰ ۰۷ مرداد ۱۳۹۹
دید شما به مسایل تاریخی مثل دید یک مورچه به کره زمین است.
Iran (Islamic Republic of)
ایرج
۲۱:۴۶ ۰۷ مرداد ۱۳۹۹
شما که حتی اسم خودت رو جرات نداری بنویسی ! شما دید یک مورچه خوار رو بیان کنید ما بهره‌مند شویم ! اینقدر شبکه های ایرانستیز امثال بی بی سی و صدای آمریکا نگاه نکن به جای اینکه زیر کامنت دیگران پارازیت و شعر بنویسی چند تا کتاب تاریخی مطالعه کن تحقیق کن ..
Iran (Islamic Republic of)
علی
۱۲:۰۳ ۰۷ مرداد ۱۳۹۹
آخرعاقبت اعتماد به امریکاست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۰۴ ۰۹ مرداد ۱۳۹۹
عاقبت اعتمادبه چین ببینیم چه خواهدشد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۱۲ ۰۷ مرداد ۱۳۹۹
اون دوتا دکتر از فرانسه آمدند و با ترفند درمان از طریق بیو لوژیکی شاه را کشتند و به حیاتش پایان دادند این دسیسه ای از سوی سازمان موساد و سیا و فرانسه بود که شاه کشته شود و مجبور نشوند زنده آن آدم فاسد را به تهران تحویل دهند و همه چیز را اعتراف کند و محاکمه شود .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۵۴ ۰۷ مرداد ۱۳۹۹
عجب
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۲۵ ۰۸ مرداد ۱۳۹۹
دقیقا درودبرشما گل گفتی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۰۸ ۰۷ مرداد ۱۳۹۹
آدم های مثل این آقای انصاری ، مصداق صد درصدی منافق وبادی به هر جهت هستند و آنزمان پادویی شاه ملعون رو میکرد والان مجیزه گویی و... خدا این افراد رو نابود کنه از سر ایران
آخرین اخبار