رئیس گروه مدیریت بیماری‌های قابل انتقال بین انسان و حیوانات وزارت بهداشت با بیان اینکه ۲۰۶ نفر تا به امروز به علت ابتلا به "تب کریمه کنگو" در کشور فوت کرده اند؛ روش‌های ابتلا به این بیماری، علائم و راهکار‌های پیشگیری از تب کریمه کنگو را تشریح کرد.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، دکتر بهزاد امیری، متخصص بیماری‌های عفونی و رئیس گروه مدیریت بیماری‌های قابل انتقال بین انسان و حیوانات مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت درباره تب خونریزی دهنده کریمه کنگو (CCHF) اظهار کرد: بیماری تب خونریزی‌دهنده کریمه کنگو یک بیماری ویروسی است؛ مخزن و ناقل ویروس CCHF در طبیعت، کنه‌های سخت و عمدتاً گونه‌ای به نام «هیالوما» است که این کنه‌ها حدود ۸۰۰ روز عمر می‌کنند و می‌توانند ویروس را از طریق تخم به نسل بعدی شان انتقال دهند.

وی افزود: زمانی که این کنه‌ها، حیوانی را مورد گزش قرار می‌دهند، ویروس را به بدن دام منتقل می‌کنند؛ دام در طی مدت دو هفته ناقل ویروس خواهد بود و ممکن است علامتی بروز ندهد؛ چنان چه در این مدت، دام توسط انسان بدون استفاده از وسائل حفاظت فردی و بدون رعایت نکات بهداشتی ذبح شود، انسان در معرض خون و ترشحات دام آلوده قرار می‌گیرد و به این طریق احتمال انتقال بیماری به انسان وجود دارد.

روش‌های آلوده شدن به تب کریمه کنگو چیست؟

وی درباره روش‌های انتقال ویروس CCHF تصریح کرد: انسان به چند روش به ویروس CCHF آلوده می‌شود؛ اول آن که کنه آلوده به طور مستقیم انسان را مورد گزش قرار دهد؛ دوم آن که تماس با ترشحات، خون و بافت بدن حیوان آلوده وجود داشته باشد؛ سومین روش آلوده شدن، له کردن کنه آلوده با دست و چهارمین روش، تماس با خون و ترشحات بدن انسان مبتلا به بیماری است.

ابتلای ۳۶ نفر به تب کریمه کنگو در سال جاری

وی افزود: بیماری تب کریمه کنگو (CCHF) نخستین بار در سال ۱۳۷۸ به طور رسمی و قطعی در کشور ما تایید و شناسایی شد؛ از ابتدای شناسایی نخستین مورد ابتلا به بیماری تب خونریزی‌دهنده کریمه کنگو در سال ۱۳۷۸ تاکنون (۲۱ سال) ۱۵۷۹ مورد بیمار مبتلا در کشور شناسایی و ثبت شده است و از آن زمان تاکنون ۲۰۶ نفر (۱۳ درصد) به علت ابتلا به این بیماری در کشور فوت کرده اند.

وی ادامه داد: در سال گذشته تعداد ۱۱۹ بیمار شناسایی شدند و ۱۱ نفر به علت ابتلا به این بیماری فوت کردند؛ از ابتدای سال جاری تاکنون ۳۶ نفر بیمار مبتلا شناسایی شده و متاسفانه ۵ نفر به علت ابتلا به بیماری CCHF و عوارض ناشی از آن در کشور فوت کرده اند.

سیستان و بلوچستان در صدر ابتلا به تب کریمه کنگو

این متخصص بیماری‌های عفونی متذکر شد: در طی ۲۱ سال گذشته همواره استان سیستان و بلوچستان بیشترین آمار ابتلا و مرگ ناشی از CCHF در کشور را داشته است.

علائم تب کریمه کنگو چیست؟

امیری درباره علائم بیماری تب کریمه کنگو تصریح کرد: تعداد زیادی از افراد علائمی از خود بروز نمی‌دهند، اما افرادی که دچار علائم می‌شوند در فاز اولیه دچار تب ناگهانی، لرز، سردرد، درد عضلانی، درد عضلات شکم و کمر، گیجی، حالت تهوع، استفراغ و پرخونی مخاط می‌شوند؛ در فاز حاد بیماری، فرد دچار خونریزی زیرپوستی، کبودی بدن، خونریزی داخل ملتحمه چشم، خونریزی مخاط، خونریزی از مجاری بدن و در نهایت درگیری چندین ارگان بدن همچون سیستم گوارشی، ادراری و تنفسی می‌شود که در این صورت ممکن است منجر به مرگ بیمار شود.

وی خاطرنشان کرد: در فاز حاد بیماری، بین ۱۰ تا ۴۰ درصد احتمال دارد که بیمار فوت کند؛ بیشترین گروه سنی مبتلا به CCHF گروه سنی جوان و میانسال و از میان جمعیت مولد کشور است.

رئیس گروه مدیریت بیماری‌های قابل انتقال بین انسان و حیوانات وزارت بهداشت با بیان این که نوع شغل افراد ارتباط زیادی با انتقال ویروس CCHF دارد، متذکر شد: افرادی که مشاغلی در حیطه دام، دامداری، قصابی و کشتارگاه دارند، بیشترین جمعیت در معرض خطر هستند.

امیری با اشاره به این که فعالیت کنه‌ها با شروع گرمای هوا آغاز می‌شود، گفت: به همین علت بیشترین موارد ابتلا به تب کریمه کنگو (CCHF) در انتهای فصل بهار و در طول فصل تابستان بروز می‌کند.

رئیس گروه مدیریت بیماری‌های قابل انتقال بین انسان و حیوانات مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: امکانات تشخیص و درمان بیماری تب کریمه کنگو در کشور مهیا شده است و در هر نقطه‌ای از کشور امکان انتقال نمونه و تشخیص نهایی بیماری وجود دارد؛ بیماران باید در صورت مشاهده نخستین علامت، به مراکز بهداشتی و درمانی مراجعه کنند.

راهکار‌های کنترل و پیشگیری بیماری تب کریمه کنگو

این متخصص عفونی در پاسخ به سؤالی درباره راهکار‌های کنترل و پیشگیری بیماری تب کریمه کنگو گفت: در مناطقی که میزان بروز بیماری بیشتر است، افراد باید حتی‌الامکان از گزش خود توسط کنه‌ها جلوگیری کنند؛ در مناطقی که میزان کنه‌ها بیشتر است، باید نسبت به سم‌پاشی دام‌ها، آغل‌ها و مناطق نگهداری دام اقدام شود؛ افراد باید دقت کنند که نباید کنه‌ها را با دست له کنند و در مناطقی که کنه‌ها فراوانی بیشتری دارند، لباس بلند بپوشند یا اینکه از قلم یا اسپری دورکننده حشرات استفاده شود همچنین افراد به لاشه دام و حیواناتی که در اثر بیماری از بین رفته‌اند، نزدیک نشوند و دست نزنند.

وی ادامه داد: مردم از خرید گوشت‌هایی که خارج از نظارت شبکه سازمان دامپزشکی ذبخ و عرضه می‌شوند، خصوصاً در کنار جاده‌ها و معابر خودداری کنند همچنین مردم، دام را از میادین عرضه مجاز دام خرید کنند چراکه این مراکز تحت‌نظر سازمان دامپزشکی است.

رئیس گروه مدیریت بیماری‌های قابل انتقال بین انسان و حیوانات وزارت بهداشت با بیان این که ذبح دام باید در کشتارگاه‌ها انجام شود، خاطرنشان کرد: در تمامی کشتارگاه‌های مجاز دام، دامپزشکان حضور دارند و دام را قبل و بعد از ذبح بررسی و معاینه می‌کنند؛ برخی از انواع بیماری در دام‌ها علائم ظاهری مشخصی ندارند، و فقط دامپزشکان و کارشناسان بهداشتی قادر به تشخیص آن هستند.


بیشتر بخوانید


منبع: تسنیم

انتهای پیام/

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.