به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، جوش هایی که این روزها روی اطراف لب و دهان خیلی ها جا خوش کرده، این جوش ها که بیشتر افراد علت بروزش را نمی دانند، مرتبط با کروناست.
چند وقتی است که ماسک مانند یک لباس جزو پوشش اصلی افراد شده و چهره شهر را تغییر داده است، از طرفی کرونا حالا حالا مهمان ماست و تنها راه مقابله با آن ماسک زدن، رعایت فاصله گذاری اجتماعی و بهداشت دست ها محسوب می شود.
ماسک زدن تنها واکسن مقابله با کرونا در شرایطی کنونی است اما این ماسک زدن عارضه هایی هم به همراه دارد که با رعایت برخی از نکات می توان این عارضه ها را به حداقل رساند، ناگفته نماند که برخی مطالعات نشان داده است که کرونا موجب بروز برخی علائم پوستی در مبتلایان هم می شود، به همین دلیل باید از از عوارض پوستی مستقیم و غیر مستقیم کرونا با خبر بود.
محمد بقایی داروساز و پژوهشگر صنعت کازمتیک در گفتوگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان با اشاره به عوارض پوستی مستقیم و غیر مستقیم کووید-١٩ اظهار کرد: همزمان با همه گیرى بیمارى کووید-١٩ که با سرعتى بالا و وصف ناپذیر جهان را فرا گرفت و جان میلیونها انسان را به خطر انداخت و همچنان نیز به عنوان بزرگترین تهدید جامعه بشرى به حیات منحوس خود ادامه می دهد و شاهد بروز برخى عوارض و مشکلات پوستى مستقیم یا غیر مستقیم در ارتباط با ویروس کرونا هستیم.
مشاور اداره کل فرآورده های آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو ادامه داد : کووید-١٩ را به عنوان یکى از خطرناکترین بیماری هاى التهابى سیستم تنفسى تحتانى می شناسیم که تظاهراتى همچون تب، سرفه، درد بدن و عوارض گوارشى و ... دارد، اما بر اساس مطالعات صورت گرفته بخصوص در چین، ایتالیا و اسپانیا محققان دریافته اند که کرونا در برخى از بیماران تظاهرات پوستى خاصى را همچون انواع بثورات جلدى نیز نشان مى دهد.
بقایی گفت: هر چند درصد بروز این تظاهرات در چین بسیار پایین بوده است، اما در ایتالیا و اسپانیا شاهد بروز این دست از مشکلات پوستى که گاهى بصورت کهیر، خارش، تاول و یا عوارضى مشابه با سرمازدگى و التهاب شدید بخصوص در انگشتان پا (حتى براى آن نام «انگشت پاى کوویدى» برگزیده اند) در درصد نسبتا بالایی از مبتلایان به کووید-١٩ هستیم.
او ادامه داد: هر چند هنوز دقیقا و مشخصا نمى توان گفت این بثورات جلدى بخشى از تظاهرات ابتلا به این ویروس است، اما همزمان نمى توان این مشکلات پوستى را نیز از نظر دور داشت. البته این مشکلات اکثرا همراه با خلاصى بیمار از کووید-١٩ پایان یافته و گاهى نیز زودتر از اتمام بیمارى برطرف مى شوند.
این پژوهشگر صنعت کازمتیک با اشاره به ارتباط ریزش موی سر با کرونا بیان کرد: کووید-١٩ علاوه بر درگیرى ویروسی و عوارضى که در حین ابتلا در پوست دارد به عنوان یک بیمارى التهابى بسیار جدى می تواند پس از درمان در افراد مبتلا مشکلات دیگرى را نیز ایجاد کندکه شاید شایعترین آن نوعى ریزش موى سر است که آن را به نام علمى تلوژن افلوویوم می شناسیم.
بقایی ادامه داد: تلوژن افلوویوم نوعى ریزش موى سر است که یکى از اصلىترین عوامل بروز آن التهاب مى باشد. در این بیمارى موهاى فرد مبتلا یکسره از فاز فعالیت و زنده بودن به فاز استراحت و ریزش منتقل مى شوند و ما شاهد ریزش موى سر در نقاط مختلف کف سر خواهیم بود.
مشاور اداره کل فرآورده های آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو اظهار کرد:هر چند ممکن است شاهد بروز این مشکل در همه افراد مبتلا به کووید-١٩ نباشیم، اما متاسفانه در برخى از بیماران بهبود یافته در سطح جهان گزارشاتى از بروز مشکل ارائه شده است البته باید یادآور شوم این نوع از ریزش با رفع التهاب بتدریج برطرف خواهد شد و در نقطه ریزش شاهد رشد مجدد مو خواهیم بود و براى درمان نیز بکارگیرى روش هاى علمى و متدارل موجود نیز مى تواند بسیار کارساز باشد.
این پژوهشگر صنعت کازمتیک تصریح کرد:از مشکلات و عوارض مستقیم پوستى کووید-١٩ که بگذریم به گرفتارى هاى غیر مستقیم آن خواهیم رسید، مشکلاتى که یا بواسطه استرس هاى ناشى از اخبار این همه گیرى رخ خواهند داد و یا بدلیل رعایت اتیکت هاى کرونایى همانند استفاده از مواد شوینده، ضد عفونى کننده و ماسک بوجود مى آیند.
او ادامه داد: مى دانیم استرس بدلیل اثرات گسترده ایى که بر بدن انسان مى گذارد قادر است تا سرآغاز بسیارى از مشکلات پوستى از جمله، خارش، خشکى، بى آبی پوست، شوره سر و از همه شایعتر آکنه یا جوش صورت و بدن باشد البته استرس قطعا آثار ناگوارى بر وضعیت بیمارى هاى پوستى افراد مبتلا به پسوریازیس، لیکن پلان و ... هم خواهد داشت.
مشاور اداره کل فرآورده های آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو اظهار کرد: قطعا براى پیشگیرى و درمان این مشکلات بهترین کار کاهش سطح استرس است و در این رابطه شاید انجام ورزشهاى سبک و نرمش مانند بهترین راه مقابله باشد. براى رفع مشکلات رخ داده در این بزمینه بهترین کار انجام اقدامات درمانى موضعى همانند استفاده از ترکیبات ضد آکنه (در صورتى که ضایعات التهابى نباشند) و مرطوب کننده است البته بیماران مبتلا به بیمارى هاى جدى ترى همانند پسوریازیس و لیکن پلان در صورت تشدید وضعیت بیماریشان باید سریعا با پزشک معالج خود تماس حاصل کنند و هرگز خود درمانی نکنند.
این پژوهشگر صنعت کازمتیک گفت: علاوه بر موارد فوق اخیرا شاهد بروز مشکلى پوستى در افرادى که براى طولانى مدت از ماسک استفاده مى نمایند تحت نام «ماسکنه» هستیم، باید توجه داشت که تماس طولانى مدت ماسک با پوست صورت سبب ایجاد نوعى آکنه مى شود البته قبل از این نیز ما شاهد بروز این نوع از آکنهها بخصوص در افرادى که از پیشانى بند استفاده مى کنند یا در ورزشکاران ملزم به استفاده از کلاه و کمربند بودیم.
بقایی با بیان اینکه ماسکنه نوعى آکنه که آن را با نان عمومى آکنه مکانیکى می شناسیم، گفت:باید توجه داشت که این نوع از اکنهها با تماس ایجاد می شوند و تماس شرایط را از نظر رطوبت و فشار براى انسداد منافذ پوست بازچربى، عرق و سلولهاى مرده و در پى آن رشد و نمو باکترى و بروز آکنه فراهم مى کند.
او با اشاره به اقداماتی برای پیشگیری و درمان ماسکنه گفت: به هر حال بسیارى از مردم دنیا با استفاده طولانى مدت از ماسک در این ایام کرونایى شاهد بروز ماسکنه هستند و لازم است تا براى پیشگیرى و درمان آن اقداماتى را انجام دهند، بهتر است افراد قبل از استفاده از ماسک صورتشان را کاملا شستشو دهند تا هیچ نوع آلودگى بر روى منافذ پوست صورتشان وجود نداشته باشد، پس از بازگشت به منزل و برداشتن ماسک نیز لازم است تا عمل شستشو را مجددا انجام دهند.
بقایی گفت: اگر افراد پوست خشک دارند مى توانند با استفاده از یک مرطوب کننده ملایم و سبک ضمن ترمیم سد دفاعى فیزیکى پوست لایه ای محافظ بین پوست صورت و ماسک ایجاد و با انجام اینکار احتمال بروز آکنه را کمتر کنند. به هر حال اگر فردى دچار «ماسکنه» شد بهتر است با پزشک خود تماس حاصل کند و در صورتی که دسترسى به پزشک ممکن نیست می توان از محصولات ضد آکنه موجود به صورت کاملا منطقه ای و فقط بر روى ضایعه و اطراف آن استفاده کند تا مشکل برطرف شود.
این پژوهشگر صنعت کازمتیک با اشاره به عارضه خشکی پوست به عنوان یکی از عارضه های غیر مستقیم کووید 19گفت: در این روزها شاهد بروز خشکى و آلرژى هاى تماسی بدلیل استفاده از مواد شوینده و الکلى در بسیارى از افراد به خصوص افراد دارای پوست هاى حساس نیز هستیم. افراد براى پیشگیرى از بروز این مشکل بهتر است بلافاصله پس از شستشو یا استفاده از فراورده الکلى از کرم مرطوب کننده استفاده کنند و در طول روز نیز با احساس خشکى پوست سریعا با یک مرطوب کننده به داد آن برسند.
بقایی ادامه داد: اگر فردى مبتلا به این مشکل شد بهترین اقدام استفاده از این کرمهاى مرطوب کننده است مگر اینکه پاسخ مناسبى را دریافت نکند که در این صورت بهتر است فرد با پزشک معالج خود مشورت کند، شدیدا توصیه مى کنم افراد از مصرف کرمها یا پمادهاى حاوى مواد کورتونى همانند بتامتازون، کلوبوتازولز، فلوئوسینولون و ... بصورت خودسرانه و بدون تجویز پزشک در این رابطه و همه موارد مشابه دیگر خوددارى کنند.
انتهای پیام/
فقط حساس شدن پوست زیر چشم ناشی از لبه های ماسک را چکار باید کرد؟