مریم میرزاخانی ریاضیدان ایرانی و استاد دانشگاه استنفورد بود که در سال ۲۰۱۴ به خاطر کار بر «دینامیک و هندسه سطوح ریمانی» برندهٔ مدال فیلدز شد.

به گزارش خبرنگار حوزه دانشگاهی گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، ۲۳ تیر ماه سال ۱۳۹۶ یک خبر همگان را در بهتی عمیق فرو برد «مریم میرزاخانی نابغه ریاضیدان ایرانی درگذشت». میرزاخانی اولین زن و اولین ایرانی است که به خاطر کار بر «دینامیک و هندسه سطوح ریمانی و فضا‌های پیمانه‌ای آنها» برنده جایزه فیلدز که بالاترین جایزه ریاضیات است شد. این بانوی نابغه ایرانی و فعالیت هایش در جبر و ریاضی و همچنین موفقیت هایش باعث شد که برای بسیاری از مردم این سوال شکل بگیرد که ضریب هوشی مریم میرزاخانی چقدر بود و او چگونه نتوانست به عنوان بانوی جبر ایران بر قله‌های رفیع علمی کشور بایستد.

فعالیت‌های علمی مریم میرزاخانی

میرزاخانی در سال ۲۰۰۹ به خاطر دستاوردهایش در ریاضیات برنده جایزه بلومنتال شد. در اعلامیه‌ای که انجمن ریاضی آمریکا به مناسبت برنده شدن این جایزه برای میرزاخانی منتشر کرد، دلیل گرفتن این جایزه مهم ریاضی، "خلاقیت استثنایی، و تز (دکترای) مبتکرانه که در آن، ابزار‌های گوناگونی از هندسه هذلولوی گرفته تا روش‌های کلاسیک فرم‌های اتومورفیک و تقلیل سیمپلکتیک برای به دست آوردن نتایجی در سه مسئله مهم ترکیب شده‌اند " عنوان شد.

میرزاخانی ریاضیدان نابغه ایرانی برنده جایزه ستر (Satter Prize) انجمن ریاضی آمریکا در سال ۲۰۱۳ و فیلدز ۲۰۱۴ بود. این نابغه فقید ریاضی ایران، تا قبل از درگذشتش، استاد دانشگاه استنفورد بود. او طی تحصیل در دبیرستان فرزانگان تهران در سال‌های ۱۹۹۴ (هنگ‌کنگ) و ۱۹۹۵ (کانادا) برنده مدال طلا در المپیاد جهانی ریاضی شد. سپس کارشناسی ارشد خود را در رشته ریاضی از دانشگاه شریف گرفت و برای ادامه تحصیل دکترا به دانشگاه هاروارد رفت.

ضریب هوشی بانوی جبر ایران چقدر بود؟

او از یازدهم شهریور ماه ۱۳۸۷ (اول سپتامبر ۲۰۰۸) تا سال ۱۳۹۶ در دانشگاه استنفورد استاد دانشگاه و پژوهشگر رشته ریاضیات بود. پیش از این، او در پرینستون استاد دانشگاه بود. از مریم میرزاخانی به عنوان یکی از ده ذهنِ جوان برگزیده سال ۲۰۰۵ از سوی نشریه پاپیولار ساینس در آمریکا و ذهن برتر در رشته ریاضیات تجلیل شد.

میرزاخانی، استاد دانشگاه استنفورد، در سال‌های ۱۳۷۳ و ۱۳۷۴ (سال سوم و چهارم دبیرستان) از دبیرستان فرزانگان تهران موفق به کسب مدال طلای المپیاد ریاضی کشوری شد و بعد از آن در سال ۱۹۹۴ در المپیاد جهانی ریاضی هنگ کنگ با ۴۱ امتیاز از ۴۲ امتیاز مدال طلای جهانی گرفت. سال بعد یعنی ۱۹۹۵ در المپیاد جهانی ریاضی کانادا با ۴۲ امتیاز از ۴۲، رتبهٔ اول طلای جهانی را به دست آورد. میرزاخانی دوره کارشناسی ریاضی در دانشگاه صنعتی شریف آغاز کرد. او با دریافت بورسیه از طرف دانشگاه هاروارد به آنجا رفت و دوره دکتری خود را در دانشگاه هاروارد پشت سرگذاشت.

او به همراه ۹ محقق برجسته دیگر در چهارمین نشست ۱۰ برلیان (Brilliant ۱۰) یا «۱۰ استعداد درخشان» نشریه پاپیولار ساینس (Popular Science) در آمریکا مورد تقدیر قرار گرفت. به نوشته یواس‌ای تودی این فهرست ۱۰ نفره شامل محققان و نخبگان جوانی است که در حوزه‌های ابتکاری مشغول به فعالیت هستند و با این حال معمولا از چشم عموم پنهان مانده‌اند. این فهرست بر اساس پیشنهاد‌های ارائه شده از سوی سازمان‌های گوناگون، روسای دانشگاه‌ها و ناشران انتشارات علمی برگزیده شده‌اند. این محققان برجسته جوان در حوزه‌های گوناگونی از گرافیک رایانه‌ای تا ریاضیات و علوم رباتیک، افق‌های تازه‌ای در مرز‌های جهان اطراف ما گشوده‌اند که مریم میرزاخانی ریاضیدان ۳۳ ساله ایرانی یکی از آنها بود.

میرزاخانی در سال ۱۹۹۹ میلادی موفق شد راه‌حلی برای یک مشکل ریاضی پیدا کند. ریاضیدانان مدت‌های طولانی است که به دنبال یافتن راه عملی برای محاسبه حجم رمز‌های جایگزین فرم‌های هندسی هذلولی بوده‌اند و در این میان میرزاخانی جوان در دانشگاه پرینستون نشان داد که با استفاده از ریاضیات شاید بتوان بهترین راه را به سوی دست یافتن به راه‌حلی روشن در اختیار داشت. محاسبه عمق حلقه‌های ترسیم شده بر روی سطوح هذلولی. میرزاخانی در تلاش بود تا معمای ابعاد گوناگون فرم‌های غیر طبیعی هندسی را حل کند. در صورتی که جهان از قاعده هندسه هذلولی تبعیت کند، ابتکار وی به تعریف شکل و حجم دقیق جهان کمک خواهد کرد. در واقع مشکل این است که برخی از این اشکال هذلولی همچون doughnuts و یا amoebas دارای ظاهری بسیار نافرم هستند که محاسبه حجم آنها را به معمایی جدی برای ریاضیدانان مبدل کرده ‌است. اما میرزاخانی با یافتن راهی جدید در واقع دست به یک ابتکار عمل بزرگ زد و با ترسیم یک سری از حلقه‌ها بر روی سطح این گونه اشکال پیچیده به محاسبه حجم آنها پرداخت.

ضریب هوشی بانوی جبر ایران چقدر بود؟

در سال ۲۰۱۴ به عنوان اولین خانم طول تاریخ، برنده مدال پر ارزش فیلدز، معادل جایزه نوبل ریاضی شدند. میرزاخانی در آن لحظه تاریخی گفت: "افتخار بزرگیست و خوشبخت خواهم شد اگر این امر باعث تشویق بانوان جوان دانشمند و ریاضیدان شود. کنگره بین المللی ریاضیدانان با اعلام نام او به عنوان برنده مدال فیلدز نوشت: "ایشان از شناختی ژرف و بسیار متنوع از تکنیک‌ها و فرهنگ‌های گوناگون ریاضی، تسلطی کم نظیر بر ترکیب ظرفیت‌های تکنیکی، جاه طلبی جسورانه و کنجکاوی عمیق بهرمند هستند."

روز تولد مریم میرزاخانی ۲۲ اردیبهشت (دوازدهم مه) از سوی اتحادیه بین‌المللی انجمن‌های ریاضی جهان با پیشنهاد کمیته بانوان انجمن ریاضی ایران به عنوان روز جهانی زن در ریاضیات نامگذاری شد. او به گونه ای غرق در نوشتن معادلات و دنیای جبر می شد که دختر خردسالش با دیدن این صحنه می گفت: "اووو مامان باز نقاشی می کنه!" میرزاخانی گاهی از دید دخترش آناهیتا در قامت یک «مادر نقاش» بود.

فوت مریم میرزاخانی

خبر فوت ریاضیدان نابغه ایرانی، «مریم میرزاخانی» را کمتر کسی نشنیده است. او ۴ سال با سرطان سینه دست و پنجه نرم کرد و سرانجام در روز‌های اخیر سرطان وی پیشرفت و مغز استخوانش را نیز درگیر کرد. ریاضیدان ایرانی و برنده نخستین زن جایزه مدال فیلد معتبر، صبح بیست و سوم تیرماه به علت سرطان پستان در یکی از بیمارستان‌های ایالات متحده دیده از جان فرو بست.

ضریب هوشی میرزاخانی چقدر است؟

میرزاخانی در سال‌های ۱۳۷۳ و ۱۳۷۴ (سال سوم و چهارم دبیرستان) از دبیرستان فرزانگان تهران موفق کسب مدال طلای المپیاد ریاضی کشوری شد و بعد از آن در سال ۱۹۹۴ در المپیاد جهانی ریاضی هنگ کنگ با امتیاز ۴۱ از ۴۲ مدال طلای جهانی گرفت. سال بعد، در المپیاد جهانی ریاضی کانادا میرزاخانی با نمرهٔ کامل، رتبهٔ اول طلای جهانی را به دست آورد. اما چه چیزی باعث می‌شد که میرزاخانی به این مدارج علمی دست یابد؟ تلاش یا ضریب هوشی بالا؟

در سال اول دبیرستان وضعیت ریاضی میرزاخانی چندان جالب نبود، طوری که معلم ریاضی او را صاحب نبوغ خاصی تشخیص نمی‌داد. میرزاخانی به همین خاطر علاقه‌اش را به ریاضی از دست داد. سال بعد او معلمی داشت که مشوق‌ او بود و عملکردش در ریاضی به میزان چشمگیری بهتر شد. در سال دوم دیگر او تبدیل به یک ستاره شده بود.

در مقطع دبیرستان میرزاخانی و دوستش رویا بهشتی «استاد ریاضی دانشگاه واشنگتن در سنت لوئیس» به دبیرستان فرزانگان رفتند و در آنجا بود که آن دو تصمیم گرفتند که مسئله‌های المپیاد انفورماتیک را با هم حل کنند، آنها می‌خواستند ببینند که چقدر توانایی حل این دست مسائل را دارند، برای همین به صورت مشترک روی آنها کار کردند و توانستند سه مسئله از شش مسئله را ظرف چند روز حل کنند، البته در آزمون واقعی، هر شرکت‌کننده تنها ۳ ساعت وقت برای حل کردن مسائل داشت.

ضریب هوشی بانوی جبر ایران چقدر بود؟

با هدف کشف توانایی‌های خودشان در رقابت‌های مشابه، آن دو پیش مسئولان دبیرستان رفتند و خواستند که کلاس‌هایی برای حل مسائل المپیاد‌ها در دبیرستان تشکیل شود. مدیر دبیرستان به میرزاخانی اطمینان داد که با وجود اینکه تا آن زمان هیچ دختری نتوانسته بود وارد تیم المپیاد ریاضی ایران شود، میرزاخانی شایستگی ورود به این تیم را دارد. در سال ۱۹۹۴، میرزاخانی و بهشتی در ۱۷ سالگی وارد تیم المپیاد ریاضی ایران شدند. میرزاخانی در نهایت مدال طلای المپیاد را دریافت کرد. پروفسور میرزاخانی به عنوان یکی از ۱۰ ذهن جوان برگزیده سال ۲۰۰۵ از سوی نشریه "پاپیولار ساینس" در آمریکا و به عنوان «ذهن برتر» در رشته ریاضیات تجلیل شد.

از نمره ضریب هوشی میرزاخانی اطلاعاتی در دست نیست با این وجود با نگاهی به پرونده افتخار‌ات علمی او و همچنین خواندن تاریخچه تلاش‌های او برای حل معادلات سخت ریاضی که باعث شد بسیاری به او لقب بانوی جبر دهند به این نتیجه می‌رسیم که هر چند مریم میرزاخانی از هوش بالایی برخوردار بوده است با این وجود بیشترین علت موفقیت او را باید در کار، تلاش و ممارست او جستجو کرد.

میرزاخانی همواره در تلاش بود تا توانایی های خودش را شکوفا کند و در نهایت هم هر چند در چهل سالگی دیده از جهان فرو بست اما با این وجود توانست به عنوان یکی از «۱۰ ذهن جوان برگزیده سال ۲۰۰۵» انتخاب و « برنده جایزه فیلدز» شود و «ورود به تیم المپیاد ریاضی ایران» «نامگذاری روز تولد میرزاخانی به عنوان روز جهانی زنان در یاضیات» « کسب جایزه ستر» «۱۰ استعداد درخشان» را در کارنامه فعالیت های خود ثبت کند. میرزاخانی علاوه بر معادلات ریاضی و جبر در زندگی خود نیز توانست معادله ارتباط متوازن بین ریاضی، همسر و فرزند را حل کند. 

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۳
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
Ays
۱۴:۴۹ ۰۶ مهر ۱۴۰۲
روحتون شاد
تا اخر عمرم این بانو رو الگوی خودم قرار میدم
Iran (Islamic Republic of)
مرضیه
۰۶:۳۳ ۲۶ تير ۱۳۹۹
مریم عزیزم توفراترازفکرمابودی خوابه حالت که یک ثانیه بیهوده نبودی
Iran (Islamic Republic of)
دارا شوشتری
۲۲:۲۹ ۲۵ تير ۱۳۹۹
واقعا حیف که این بانوی نابغه از بین رفت،اگر زنده می ماند،چه کار های بزرگ دیگری که می توانست انجام بده،نام او یکی از افتخارات ایران و ایرانی است،روحش شاد.
Iran (Islamic Republic of)
مونا
۰۰:۱۵ ۲۵ تير ۱۳۹۹
این بانوی نابغه مایه افتخار نه تنها زنان ایرانی بلکه تمام زنان دنیاست. روحش شاد. حیف، حیف و حیف! قدر این نوابغ دونسته نمیشه. حیف و صد حیف عمر بسیار پربارش خیلی کوتاه بود! بانو همیشه به شما افتخار میکنم و به احترام نام غرورآفرینت از جا بلند میشم.
Iran (Islamic Republic of)
هالتیکالچر
۲۳:۵۱ ۲۴ تير ۱۳۹۹
همش خوبا و به درد بخورا باید گلچین بشن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۴۴ ۲۴ تير ۱۳۹۹
من شنیدم خود آمریکا ترور بیولوژیکی کرده چون قصد داشت به ایران بیاد ش
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۳۲ ۲۶ تير ۱۳۹۹
ایشون در اثر سرطان فوت کردن.
Iran (Islamic Republic of)
Niloofar
۱۱:۵۷ ۲۴ تير ۱۳۹۹
ژن خوب ایشونه یادشون گرامی. ضمنا عنوان نوشته ضریب هوشی شون چنده منم به خاطر اون اومدم تو متن هم به همه چی پرداخته شد جز ضریب هوشی اش!!
Iran (Islamic Republic of)
دانش آموزی از مدرسه ی تیزهوشان
۱۱:۴۶ ۲۴ تير ۱۳۹۹
اعتبار و ارزش مدارس تیزهوشان به همین هاست.
درود بر شرف این بانوی مقتدر ریاضی دان که مدال فیلدز را برد
Iran (Islamic Republic of)
ایران دوست
۱۱:۲۳ ۲۴ تير ۱۳۹۹
بعد از فوت ایشان رییس دانشگاه شریف گفتند که ایشان درخواست داشتند در دانشگاه ما هیئت علمی شوند ولی با لحاظ اداری این امر هیچگاه ممکن نشد.
هنگام رحلت در 36 سالگی، ایشان نه تنها هیات علمی بودند بلکه به رتبه استاد تمام رشته ریاضی در آنجا بودند، اینجا معلوم میشود که چرا نوابغ مهاجرت میکنند
Iran (Islamic Republic of)
کاسپین
۱۰:۲۱ ۲۴ تير ۱۳۹۹
شهرداری تهران خیابانی به نام اش نامگذاری کند.
Iran (Islamic Republic of)
پسر مشهدی
۰۸:۴۴ ۲۴ تير ۱۳۹۹
حالا ایشون رو مقایسه کنید با سلبریتی‌هایی که فکر می‌کنن آسمون سوراخ شده و اونا افتادن پایین. حداکثر کاری هم که می‌تونن انجام بدن عرضۀ اندامشون یا نقش بازی کردن واسه مردم هست. البته سلبریتی‌های غالبا فکر نمی‌کنن بلکه توهم می‌زنن.
فکر کردن مال امثال پروفسور میرزاخانیه.
روحش شاد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۵:۲۰ ۲۵ تير ۱۳۹۹
البته این غربی ها میرزاخانی را چون یک زن بود به دلایل سیاسی بزرگ کردند و حتی جایزه هم دادند، در یک کلمه میرزاخانی در برابر مرخوم پروفسور هشترودی تقریبا هیچ بود ولی غربی ها هیچ موقع او را تحویل نگرفتند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۳۳ ۲۶ تير ۱۳۹۹
دوست عزیز لطفا همه چیرو با هم قاطی نکن.
Iran (Islamic Republic of)
عرفان
۰۵:۲۷ ۲۴ تير ۱۳۹۹
از اول متن تا آخرش فک کنم یه پنج شیش باری گقتید در دوران دبیرستانش مدال طلای جهان در کنادا و هنگ کنگ رو گرفته
Iran (Islamic Republic of)
روژان
۰۹:۳۹ ۲۵ تير ۱۳۹۹
چقدر بدبخختی تو
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۴۲ ۲۳ تير ۱۳۹۹
پروفسور مریم میرزاخانی افتخار کشور بود روحش شاد و یادش گرامی
Iran (Islamic Republic of)
مریم
۲۲:۳۹ ۲۳ تير ۱۳۹۹
مریم میرزاخانی بانوی جبر نبود بانوی اختیار بود و بانوی اقتدار
فقط حیرانم چطور دست طبیعت با بی رحمی او را میبرد و و بعضی ها که.....
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۱۴ ۲۳ تير ۱۳۹۹
من قبلا یک کلیپ از ایشان و صحبتهاشون در امریکا دیده بودم . همه چی یک طرف و مهاجرت نوابغ یک طرف . حضرات گرامی دودستی بهترین های کشور را دست دشمن ندید.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۰۵ ۲۳ تير ۱۳۹۹
روحش شاد جای تاسف است چنین گوهرهای باارزشی را ازدست میدهیم.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۱۵ ۲۳ تير ۱۳۹۹
اینهاباعث افتخارندحیف که زودرفت
Netherlands
ناشناس
۱۹:۲۸ ۲۳ تير ۱۳۹۹
از ضریب هوشی بیشتر، تواضع ایشونه که چشم گیره. در مصاحبه های متعدد ایشون میگه علاوه بر تلاش، من خوش شانس بودم که در این شرایط رشد کردم.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۰۷ ۲۳ تير ۱۳۹۹
من به عنوان یک ایرانی به وجودپرفسورمریم میرزاخانی افتخارمیکنم.

روحش شادوراهش پررهرو
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۰۵ ۲۳ تير ۱۳۹۹
درود بر ایشون.
Iran (Islamic Republic of)
Hana
۱۷:۴۳ ۲۳ تير ۱۳۹۹
مطالب خوبی بود ممنون
ولی آخر نگفتید ضریب هوشیش چند بود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۳۵ ۲۳ تير ۱۳۹۹
عدم استعداد سنجی درست و عدم اطمینان از آینده ی شغلی خیلی از استعدادها رو در مسیری غیر از استعداد خودشون قرار میده و رفته رفته سرخورده میشن و حتی ممکنه از افراد عادی هم عملکرد ضعیف تری در حرفه شون داشته باشند چون در مسیر درستی هدایت نشده اند
Iran (Islamic Republic of)
اسدی
۱۴:۴۱ ۲۳ تير ۱۳۹۹
در سیستم استبدادی رشد کردن افراد محدود است .‌
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۳:۵۱ ۲۴ تير ۱۳۹۹
اگ محدود هست پس چ جوری ب این مقام رسیدن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۰۶ ۲۳ تير ۱۳۹۹
واقعا رفتن او باعث شد که یک ستاره از دنیای علم برود و ا قعا او عجوبه بود
Iran (Islamic Republic of)
رها
۱۱:۴۲ ۲۳ تير ۱۳۹۹
الگوی من که هست امیدوارم بتونم مثل اکن بشم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۱۵ ۲۳ تير ۱۳۹۹
قطعا افراد بزرگتری هم در همین ایران داریم که ناشناخته هستن و میمونن
Germany
حسین
۱۶:۳۲ ۲۳ تير ۱۳۹۹
بله خود من
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۰۴ ۲۳ تير ۱۳۹۹
الان شما هدفت از گفتن این جمله پایین اوردن اعتبار ایشون بود؟ لابد چون آمریکا بوده و بی حجاب !