به گزارش حوزه آموزش و پرورش گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، محمد باقر نوبخت رئیس سازمان برنامهوبودجه در اولین برنامه گفتگو بر مدار تحول و بهبود یادگیری که با حضور وزیر آموزشوپرورش و مدیران کل استانی و روسای۷۶۰ گانه مناطق آموزشوپرورش سراسر کشور و در فضای مجازی بر بستر شبکه شاد برگزار شد، اظهار کرد: مشکلات مالی خیلی بیشتر از آن است که ما تصور میکردیم لذا ما در شرایطی بسیار سخت مالی نسبت به گذشته به سر میبریم. در سالهای گذشته هرگاه از منابع مالی دولت یاد میکردیم، از سالهای ۶۵تا ۶۷که سالهای آخر جنگ بود و خیلی از تصمیمات را توجیه میکرد منابع ارزی ما چیزی حدود ۷میلیارد دلار بود و سالهای بعد همچنان افزایش یافت.
وی افزود: ما در شرایطی هستیم که از سال۱۳۹۰تا ابتدای سال ۱۳۹۹درآمدهای ارزی ما از ۱۰۹میلیارد دلار ناشی از فروش نفت به کمتر از ۹میلیارد دلار، یعنی به ۸،۹ دهم میلیارد دلار تقلیل یافت؛ لذا در این شرایط قرار است دولت همچنان به سمت اهدافش گام بردارد.
نوبخت تصریح کرد: یک وقت است با این شرایط کشور قفل و دچار روزمرگی میشود، اما یک وقت است ما با همان روحیه و با همان ضرب آهنگ داریم پیش میرویم، لذا علیرغم همه مشکلات هر هفته شاهد افتتاح طرحهای سرمایهگذاری توسط رئیس جمهور و یا وزرا در نقاط مختلف کشور هستیم.
او ادامه داد: در حالی که بزرگترین ابرقدرت جهان سعی در زمینگیرکردن کشور ما را دارد و حتی برخی کشورهای دوست نیز حاضر به خریدن نفت ما نیستند، اما دولت با تمام تلاش خود سعی دارد تمام برنامهها را بدون وقفه به پیش ببرد.
رئیس سازمان برنامه و بودجه ادامه داد: وقتی از دولت سخن به میان میآید تنها منظور هیأت دولت نیست بلکه مسئولین از حوزههای ستادی تا استانها و مناطق و حتی مسئولین یک مدرسه هم جزیی از دولت هستند.
او افزود: هرچند۵۷۰هزار میلیارد تومان برای درآمدهای بودجه سال جاری در نظر گرفته شده است، اما عدم فروش نفت، شرایط رکود ناشی از کرونا و عدم دریافت مالیات از مشاغل آسیب دیده در دوره کرونایی در سه ماه اول سال، در این مسیر مشکلاتی ایجاد کرده است لذا اداره کشور در این شرایط با استفاده از تجارب گذشته هنر است و گرنه در شرایط عادی اداره کردن کشور کارسختی نخواهد بود.
او اضافه کرد: علیرغم همه مشکلات در حوزه پرداخت پرسنلی و نیروی انسانی تقلیلی نخواهیم داشت و حتی اگر بتوانیم در افزایش قدرت خرید نیروی انسانی اقدام میکنیم، اما در سایر موارد ناچار به کاهش۲۰درصدی تخصیصها هستیم.
رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: در ماههای اخیر علاوه براجرای بخشنامه موضوع افزایش امتیازات فصل دهم قانون مدیریت خدمات کشوری و۱۵درصد افزایش حقوق مربوط به افزایش سنواتی، ترمیم نظام رتبه بندی معلمان نیز در قالب مصوبه هیأت وزیران اقدام و از ابتدای سال جاری اجرایی شد.
نوبخت افزود: بخش دیگر درآمدهای دولت، تملک داراییهای سرمایهای است و پیش بینی ما این است در سال جاری حدود حداقل ۷۰هزار میلیارد تومان برای تملک داراییهای سرمایهای و اتمام طرحهای عمرانی صرف کنیم لذا با توجه به تقلیل صورت گرفته و با توجه به عدم فروش نفت و عدم دریافت مالیات و همچنین افزایشی که در بخش پرسنلی صورت گرفته و هزینههای جاری، این پیش بینی صورت گرفته است.
او ادامه داد: در ابتدای راه دولت تدبیر و امید حدود۲۰تا ۲۲هزار میلیارد تومان در سال برای طرحهای عمرانی اختصاص مییافت، اما این رقم در سال ۹۸به حدود۶۰هزار میلیارد تومان و در سال جاری به بیش از ۷۰هزار میلیارد تومان افزایش پیدا کرده است.
رئیس سازمان برنامه و بودجه ادامه داد:۶۰تا۱۸۰هزار پروژه عمرانی نیمه تمام ملی و استانی داریم که با۷۰هزار میلیارد تومان همه اینها قابل اتمام نیست لذا پروژههایی که با اعتبار بیشتری سرمایهگذاری شدهاند و ما با یک کمک میتوانیم سرمایههای قبلی رو که هزینه کردیم را تکمیل بکنیم و به بهره برداری برسانیم روی آنها متمرکز میشویم.
او تصریح کرد: ما در این زمینه تصویر روشنی از هریک از استانها داریم که هر استان در زمینه زیرساختها کدام یک از طرحهایش باید مورد توجه و تقویت اعتباری قرار گیرد. در بخش سدها، راهها، راه آهن، مدارس، بیمارستانها و ... الان طبق جدول طرحها مشخص شده است و قرار است پرداختها انجام شود تا امسال مورد بهرهبرداری قرار گیرند.
نوبخت توسعه شبکه ریلی را یکی از سیاستهای دولت برشمرد و افزود: هم در سیاستهای اقتصاد مقاومتی این موضوع تصریح شده و هم ما میدانیم اگر در این زمینه سرمایهگذاری کنیم میتوانیم از هدررفت انرژی فسیلی جلوگیری کنیم. همچنین افزایش ایمنی را در این زمینه خواهیم داشت چنانکه مشاهده میکنید شهرهایی که از ریل استفاده میکنند تلفات کمتری دارند و قابل قیاس با حمل و نقل جادهای نیست. با یک سیاست درست همدان، کرمانشاه، ارومیه و گیلان را به شبکه سراسری ریلی متصل کردیم و تکمیل ریلی استانهای کردستان، یزد و فارس نیز در دستور کار است.
او بیان کرد: دولت علیرغم همه مشکلات ناشی از تحریمها سیاست کاملا روشنی دارد و میداند در بخش عمرانی چه کار کند و در بخش نیروی انسانی چه برنامهای داشته باشد و این سیاست عام است. اما سیاست خاص ما در خصوص آموزش و پرورش که امروز موضوع جلسه ما است همه باید بدانند آموزش و پرورش برای دولت با همه بخشهای دیگر متفاوت است به همین جهت از نظر منابع اعتباری علیرغم کمبودها، بعد از بخشی که برای امور رفاهی و اجتماعی بازنشستگان عزیز و همچنین پرداختهای حمایتی، بالاترین اعتبار مربوط به این بخش است.
معاون رئیس جمهور اظهار کرد: چنانکه وزیر آموزش و پرورش اذعان کرد، هرساله نه تنها۱۰۰درصد بلکه بیش از۱۰۰درصد اعتبارات آموزش و پرورش را تخصیص میدهیم لذا امسال هم با همه سختیها به همین روش پیش میرویم آنچه برای افزایش اعتبارات آموزش و پرورش و حقوق فرهنگیان صورت گرفت در راستای سیاستهای دولت بود و معتقدیم درست است که جهش قابل توجهی از سال ۹۲تا به امروز هم در اعتبارات آموزش و پرورش و هم در پرداختها به معلمان صورت گرفته است این به معنی ادای حق بایسته فرهنگیان نیست و باز فاصله داریم، اما نشان از این است که اراده دولت و سیاست دولت به جهت اهمیت این بخش در این است که در این مسیر گام بردارد.
او افزود: در سال جاری نیز با وجود همه سختیها، نه تنها پرداختهای آموزش و پرورش به صورت کامل بلکه بیش از اعتبار پیش بینی شده تخصیص داده خواهد شد و ما خودمان را برای پرداخت بیش از ۱۰۰و تا ۱۱۰درصد آماده کردیم و شما میتوانید روی این موضوع برنامهریزی کنید وعلت بیان این مساله نیز همین برنامهریزی است و این در حالی است که قرار است بودجه پیش بینی شده برای سایر بخشها، ۲۰درصد تقلیل پیدا کند.
بیشتر بخوانید
نوبخت گفت: امسال علیرغم وجود مشکلات مالی، سیاست دولت بر این است تا اموال و داراییهای مازاد خودش را بتواند به فروش برساند لذا در چنین شرایطی اگر نتوانیم در حوزه واگذاری داراییها از مولدسازی سرمایهای خودمان استفاده کنیم پس چه زمانی میخواهیم استفاده کنیم لذا سه سرفصل برای مصارف وجود دارد؛ مصارف هزینهای، درآمدهای مالیاتی و واگذاری داراییها است.
او داراییها را به دو دسته سرمایهای و مالی تقسیم و عنوان کرد: وقتی واگذاری داراییهای سرمایه انجام میشود یعنی بخشی از سرمایه را به فروش رساندیم مانند فروش نفت، که بخشی از اموال ما است و ما هرسال بخشی از این اموال کنار گذاشتیم و فقط نفت مان را میفروشیم، اما ۷میلیون میلیاردتومان اموال دارایی در اختیار داریم تا بتوانیم به وسیله آن خدماتی را به جامعه ارائه کنیم آیا نمیشود از این اعتبار استفاده کرد و ۵درصد را کاهش داد لذا در چنین شرایطی همه باید کمک کنیم.
نوبخت ادامه داد: مقید هستیم و فرهنگیان نیز مطلع باشند قبل از مهرماه سال جاری پاداش بازنشستگان سال ۹۸را تسویه خواهیم کرد.
رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور خاطرنشان کرد: ما باید این نهضت ارزشمند مدرسهسازی که در سازمان نوسازی، توسعه و تجهیزمدارس آغاز شد را با استفاده از منابع افراد خیر به صورت پرشتاب ادامه و به وضعیت فضاهای آموزشی سامان دهیم لذا سیاست دولت این است که نه تنها آنچه مربوط به اعتبارات طرحهای عمرانی وزارت آموزش و پرورش است، را کامل پرداخت کند بلکه آن بخشی هم که به سهم دولت برای مشارکت با خیرین مربوط میشود صدرصد انجام دهد و این در ادامه سیاستهای گذشته ماست و سیاست ما این بود که هرچه میتوانیم در این زمینه تشریک مساعی داشته باشیم به همین جهت اعتبارات حدود۴۰میلیارد تومان امروز به حدود۲۳۵۰میلیارد تومان تبدیل شده است و ما مباهات میکنیم و پا به پای خیرین حرکت میکنیم.
نوبخت با بیان اینکه معلمان مسئولیت سنگین تعلیم و تربیت کشور را بر عهده دارند و هر کاری برای معلمان کنیم کوچک است، ادامه داد: کسی که در خط مقدم نظام تعلیم و تربیت، باید همه برنامهها را به پیش ببرد معلم است لذا اگر معلم موفق باشد آموزش و پرورش موفق است و آموزش و پرورش زمانی موفق است که معلم با تمام شرایط خوب دانش آموز تربیت کند.
رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور افزود: اگر معلم مهارت لازم را نداشته باشد حتی اگر مشکلات مالی هم نداشته باشد نمیتواند معلم موفقی باشد لذا معلم باید خود دارای ویژگیهای مطلوب باشد تا دانش آموزان شایستهای تربیت کند.
او تربیت معلمان شایسته را از وظایف دانشگاه فرهنگیان برشمرد و در پایان بیان کرد: ضروری است کارگروهی در آموزش و پرورش با هدف مساعدت در تنظیم بودجه سال آینده نیز تشکیل شود.
انتهای پیام/