به گزارش خبرنگار حوزه رفاه و تعاون گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، خرید یا به سرپرستی گرفتن حیوانات همیشه یکی از بحثهای طرفداران حقوق حیوانات است، چراکه آنها خرید و فروش حیوانات را عاملی برای استفاده سودجویان از حیوانات و وادار کردن آنها به توله کشی میدانند.
برخی معتقدند این اقدامات باعث جدا کردن یک حیوان از محیط و طبیعت زندگی او میشود و عدهای نیز معتقدند که جدا کردن حیوان از زیستگاهش نوعی حیوان آزاری است که میتواند منجر به افسردگی یا حتی مرگ حیوان شود؛ موضوعی که چندان برای کسانی که علاقمند به نگهداری از چنین حیواناتی در خانه هستند، مطرح نیست.
اما متأسفانه مسأله آزار حیوانات در طی سالهای اخیر به شدت اوج گرفته است و هر چند وقت یکبار در فضای مجازی شاهد انتشار ویدیوهایی هستیم که افرادی یا برای سرگرمی و یا برای کسب درآمد اقدام به شکنجه حیوانات مختلف از جمله سگ و گربه میکنند. بعضی از این افراد دارای برخی اختلالات روانی هستند و این اختلالات باعث میشود با انتشار چنین فیلمهایی به خودنمایی مورد نظر خود برسند، حتی در برخی موارد دیده شده است در صفحات فروش حیوانات خانگی در فضای مجازی فردی با زدن سگ یا گربه به مخاطبان خود القا میکند «اگر میخواهید این سگ را نزنم با فلان قیمت از من بخریدش.» و یا با افشای فیلمهای آزار حیوانات در فضای مجازی آدرس و محل زندگی فردی را که چنین اقدامی انجام میکند، نشان میدهند.
رضا فریدی، روانشناس بالینی و فعال آسیبهای اجتماعی درگفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان، درباره اختلال روانی حیوان آزاری اظهار کرد: حیوان آزاری در همه جای دنیا نشانه اختلال روانی است و بر این اساس به عنوان یک اختلال روانی و یک بیماری شناسایی و تشخیص داده میشود.
او با بیان اینکه در کشور ما هم این پدیده از قبل بوده، زیاد هم بوده است و امروز هم وجود دارد، گفت: در مجموع این رفتار در طی زمان شاید یک مقدار کم و زیاد شده باشد، اما در هر صورت در کیفیت آن تفاوتی ندارد و اگر این پدیده در کشور ما هم دیده شود، نشان دهنده این است که فرد آزار دهنده حیوان، زمینههای شخصیت ضد اجتماعی دارد.
فریدی ادامه داد: اگر این موضوع در دوره نوجوانی دیده شود، نشان از یک اختلال به نام «اختلال سلوک» است و معمولا این دسته از نوجوانان اگر در مجاورت و همراهی با برخی دیگر از شرایط ایجاد و تشدید کننده بیماری روانی قرار گیرند، این عوامل میتوانند زمینه بزهکار شدن آن فرد را فراهم کنند.
این روانشناس بالینی با بیان اینکه این مسأله در هر فردی و در هر کجای دنیا اگر دیده شود، به نوعی نشان از اختلال شخصیت فردی است، افزود: در نتیجه این موضوع محدودیت جغرافیایی ندارد.
او بیان کرد: حال وقتی در کشور خودمان این رفتار را از برخی افراد میبینیم، نشان از مشکلات شخصیتی جدی آنان دارد و بیانگر این نکته است که آنها از مرزهای سلامت روان فاصله گرفتهاند.
فریدی تصریح کرد: اساسا انسان سالم و کسی که دچار اختلالات روانی نیست، از کشتن و گرفتن جان یک موجود زنده، احساس لذت ندارد؛ نکتهای که در رفتار حیوان آزاران به وضوح مشهود است.
او با بیان اینکه یک نکته حائز اهمیت در تحلیل وخامت سلامت افراد حیوان آزار، تعمیم این بی اهمیتی گرفتن جان حیوانات به جان انسان هاست، گفت: چنانچه مثالهای تاریخی نشان میدهند، بسیاری از قاتلان زنجیرهای سابقه حیوانآزاری داشتهاند و این قضیه به طور مستند ثابت شده که فردی که حیوان آزاری میکند، نه تنها برای حیات وحش و حیوانات که برای جامعه انسانی هم خطرناک است.
فریدی ادامه داد: افرادی که اقدام به حیوان آزاری میکنند، فرآیندی را طی کردهاند تا به این درجه از نابهنجاری رسیدهاند.
او با بیان اینکه این افراد حتی غیر از این رفتارها، مشکلات شخصیتی دیگری هم دارند، ادامه داد: این افراد حتی در خانه هم به نوعی دیگر به آزار و اذیت افراد خانواده میپردازند، به عنوان مثال میخواهند خودشان را بزرگ نشان دهند یا وقتی زورشان به کسی نمیرسد، عقده هایشان را روی ضعیفتر از خودشان نشان میدهند و سراغ حیوانات بی دفاع میروند و با این کار حس میکنند خیلی قوی هستند و حقارتشان پشت این احساس مخفی میشود، در حالی که در اصل حیوانات، همسایگان ما در این کره خاکی هستند. مادر یک گربه هم یک مادر است با همان عواطف و نگرانیها، لذا یک انسان با روانی سالم هرگز به فکر آزار یک بچه گربه نمیافتد.
بارها از طرف پلیس هشدارهایی برای گزارش حیوان آزاری به مردم داده شده است؛ در همین خصوص سرهنگ مراد مرادی معاون اجتماعی فرماندهی انتظامی تهران بزرگ گفت: پیشنهاد شده است سامانهای هوشمند برای کنترل و نظارت دقیق بر عملکرد متصدیان و پیمانکاران ساماندهی سگها طراحی و اجرا شود تا بر اساس آن از وقوع حوادث مشابه جلوگیری شود.
او با تأکید بر نقش مشارکتهای مردمی در پیشگیری از حیوان آزاری و برخورد قاطع پلیس با افراد متخلف از مردم خواست در صورت مشاهده هر گونه حیوان آزاری در فضای حقیقی موضوع را به مرکز فوریتهای پلیسی ۱۱۰ گزارش کنند.
آن چیزی که همیشه مورد توجه است آن است که در هیچ یک از ادیان موجود در کره زمین خصوصا دین اسلام آزار هیچ حیوانی جایز شمرده نشده و در اسلام حتی آزار حیوانات از هر نوعی، گناه محسوب شده است.
فراموش نکنیم که حتی باورهای قومی ما ایرانیان نیز هیچگاه جایگاهی برای مصادیق آزار سگ و گربه و مار و ... نگذاشته است.
بیشتربخوانید
انتهای پیام/