محمد سعید سیف، مدیرکل دفتر ارتباط با جامعه و صنعت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در گفت وگو با خبرنگار حوزه دانشگاهی گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره ارتباط دانشگاه و صنعت و نقش دولت در این حوزه بیان کرد: خوشبختانه طی دهههای اخیر مراکز علمی و دانشگاهی کشور پیشرفتهای کمی و کیفی قابل توجهی داشته اند؛ در این مسیر دانشگاهها در اولین گام توانسته اند نیاز کشور به نیروی متخصص را تقریبا بهصورت کامل و در همه رشتهها و مقاطع رفع کرده و بهتدریج وارد حوزه پژوهش و فناوری بشوند.
او در ادامه بیان کرد: در شرایط فعلی بسیاری از دانشگاههای بزرگ کشور در حال تبدیل شدن به دانشگاههای نسل سوم هستند؛ یعنی دانشگاهی که به کارآفرینی و پاسخگویی به مشکلات اجتماعی میپردازد و این موارد را از اهداف اصلی خود قرار دهد.
مدیرکل دفتر ارتباط با صنعت وزارت علوم اظهار کرد: بر این اساس و با توجه به تغییر نقش و فعالیتهای دانشگاهها شاهد تغییر در ارتباط آنها با صنایع و دستگاههای اجرایی نیز هستیم؛ اگر سالها قبل وظیفه دانشگاهها در کشور ما بیشتر تامین نیروی انسانی مورد نیاز بوده در حال حاضر این نقش در حال تغییر به یک شریک راهبردی و پشتوانه نوآوری و فناوری برای صنایع است.
او ادامه داد: به عبارت دیگر دانشگاهها در حال تبدیل به شریکان راهبردی صنایع و دستگاههای اجرایی برای افزایش بهره وری، بهبود کیفیت توسعه فناوری و ارائه خدمات نوین هستند؛ البته این مسیر با چالشهایی نیز همراه است و طبیعتا اگر این چالشها مدیریت نشود ممکن است اهداف مدنظر به خوبی محقق نشود.
مدیرکل دفتر ارتباط با صنعت وزارت علوم در ادامه درباره این چالشها گفت: عمدهترین چالش در بخش دانشگاهها ضرورت تغییر نگرش در اعضای هیات علمی و دانشجویان و متمایل شدن آنها به نیازهای واقعی و جاری کشور است. مسلما این موارد ممکن است خیلی در لبههای دانش قرار نداشته یا شاید جذابیتهای علمی چندانی در آنها وجود نداشته باشد، ولی مشکلات کشور هستند و طبیعتا اگر با کمک دانشگاهها رفع نشوند باعث عقب ماندگی و مسایل اجتماعی و اقتصادی بیشتر خواهند شد.
او اظهار کرد: البته در این راستا اقدامات خوبی آغاز شده و تقریبا همه مسئولان و مدیران مرتبط اهمیت مسئله را درک کرده و به صورت جدی به دنبال کمک به جامعه و مشارکت در رفع مشکلات هستند.
بیشتر بخوانید
سیف در ادامه درباره سایر چالشها نیز گفت: چالش دیگر در سمت صنایع و دستگاههای اجرایی است که به نوعی شرایط و مسائل روزمره قدرت برنامه ریزی و تجزیه و تحلیل و آینده نگری را از بسیاری از آنها سلب کرده و بر این اساس کمتر میتوانند محورها و مسائل دقیق و مشخص برای همکاری تعریف کنند البته با بسیاری از وزارت خانهها و سازمانها همکاریهای خوبی در حال انجام است.
مدیر کل ارتباط با صنعت وزارت علوم تاکید کرد: با توجه به وسعت مسائل و مشکلات علمی و فناورانه کشور ضروری است همکاریهای گسترده تری صورت بگیرد. به نظر میرسد شاید دولت و ساختارهای حمایتی مرتبط بتوانند این خلاء را پر کنند و با مشارکت در طرحها و پروژههای تقاضا محور هم به هدفمند شدن پژوهشها و تحقیقات دانشگاهی کمک کنند و هم در رفع مسائل و مشکلات صنایع مشارکت کنند.
سیف بیان کرد: در حال حاضر این استراتژی را در وزارت علوم دنبال میکنیم و سعی داریم اگر دانشگاهها و صنایع با یکدیگر تعامل و همکاری مشخصی آغاز کنند به صورتهای مختلف آنها را کمک کرده و پشتیبانیهای لازم را چه در خود وزارت علوم و چه با کمک وزارت خانهها و دستگاههای اجرایی دیگر از آنها انجام دهیم.
انتهای پیام/