به گزارش گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از بوشهر، اسحاق درویشی صیاد اهل بندر رستمی شهرستان تنگستان و چهار ملوانش پنجشنبه شب پنجم تیرماه حوالی جزیره فارسی در مرزهای آبی کشورمان در حال صید بودند که جریان دریایی تورشان را به سمت آبهای عربستان برد.
حالا ادامه ماجرا را از زبان این صیاد اهل بندر رستمی میشنویم.
این صیاد در گفتوگو با خبرنگار ما میگوید: سوم تیر بود که از بندر بیرون آمدیم و برای صید روانه دریا شدیم. مجوز صیدمان ۹ روزه بود. ۵۸ مایل از بندر دور شدیم و در آبهای مرزی کشور و در ۸ مایلی جزیره فارسی تور خود را به آب انداختیم.
درویشی درباره حادثهای که پنجشنبه شب (پنجم تیر) رخ داد، این طور توضیح میدهد: آن شب هوا خوب بود و دریا هم به نسبت آرام بود. آب در برخی نقاط حالت چرخشی داشت و جریانهای دریایی تورمان را به سمت آبهای عربستان برد. بین ما و عربستان فاصله چندانی نیست و این اتفاق ممکن است برای هر کسی بیفتد.
بیشتر بخوانید
این صیاد کار کشته که ۳۰ سال سابقه کار در دریا دارد، ادامه میدهد: حوالی ساعت ۲۲ شب بود که متوجه شدم ناوچهای با چراغ خاموش به سمت ما میآید. وقتی متوجه ناوچه شدم چهار جاشو را فرستادم داخل خن لنج و خودم فرمان لنج را گرفتم و تعقیب و گریز با ناوچه گارد ساحلی عربستان شروع شد. تور و سرمایهمان را رها کردیم تا جانمان را نجات دهیم. آنها شروع به تیراندازی کردند. فقط خدا رحم کرد و چند تیری که شلیک کردند به بدنه لنج خورد و کسی آسیب ندید. لنج هم جوری آسیب ندید که دچار آبگرفتگی شود.
او که تا کنون چنین تجربهای نداشته است، عنوان میکند: ۴۰ دقیقه این شرایط تعقیب و گریز ادامه داشت تا توانستیم از دستشان رها شویم.
درویشی میگوید: بامداد جمعه وقتی که اوضاع آرام شد رفتیم و تورمان را جمع کردیم و به سمت بندر رستمی برگشتیم.
این صیاد که حالا باید به فکر تعمیر لنجش باشد، به دشواریهای صیادی و دریایی که صیدش کم شده اشاره کرده و می گوید: ماهیها به سمت مناطق آرام مهاجرت میکنند و صیاد هم برای صید مجبور است به سمتی برود که ماهی وجود دارد. ما قوانین را میدانیم و در مرزهای کشور خودمان صید میکنیم، اما جریان دریایی اتفاقی است که رخ میدهد و قابل پیشبینی نیست. وقتی تور حدود دو مایل وسعت داشته باشد اگر جریان دریایی رخ دهد بالاخره ممکن است وارد آبهای مرزی شود. این اتفاق برای صیادان کشورهای دیگر هم پیش میآید وتورشان وارد آبهای کشور ما میشود.
حمید خلیلی رئیس اداره شیلات تنگستان هم در گفتوگو با خبرنگار ما میگوید: بارها مشابه اتفاقی که برای این صیاد رخ داده برای صیادان دیگر هم پیش آمده و گاهی تبعات بدی هم داشته و باعث مصدومیت و حتی کشته شدن صیادان شده است.
خلیلی ادامه میدهد: وقوع جریانهای دریایی اجتناب ناپذیراست، اما بهتر است صیادان جایی را برای صید انتخاب کنند که در صورت وقوع جریان دریایی، تورشان به سمت آبهای کشور همسایه نرود که دچار مشکل شوند.
او عنوان میکند: براساس قوانین، گارد ساحلی اجازه تیراندازی به شناور کشور دیگری را ندارد، اما برخی کشورها به این موضوع پایبند نیستند و شاهد چنین برخوردهایی با صیادان هستیم.
صید در استان بوشهر همچنان به صورت سنتی انجام میگیرد و آشنا نبودن صیادان با قوانین بین المللی و تجهیز نبودن لنجهای ماهیگیری به دستگاههای موقعیت یاب بهروز، باعث شده ناخواسته وارد مرزهای آبی دیگر کشورها شوند.
اما آنچه مسلم است این است که براساس کنوانسیونهای بین المللی، تیراندازی به سمت شناورها حتی اگر وارد آبهای ساحلی کشور دیگری شوند، غیرقانونی است. با این وجود، پلیس ساحلی کشورهای حوزه خلیج فارس بارها به شناورهای استان بوشهر به بهانه تجاوز مرزی تیراندازی کردهاند.
این موضوع باعث شده گاه صیادان مصدوم و حتی کشته شوند و یا به دست گارد دیگر کشورها بیفتند و مدتها در اسارت به سر ببرند. خانواده این صیادان هم گاه سالها منتظر بازگشت خود یا پیکرشان بودهاند.نمونه آن مرحوم رمضان علی پور صیاد اهل روستای شیف شهرستان بوشهر بود که چندی پیش پس از گذشت بیش از چهار سال جسد او از عربستان به زادگاهش منتقل شد.
مجید خورشیدی معاون سیاسی امنیتی واجتماعی استانداربوشهر پیشتر گفته بود، باید مسئولان کشورمان و پلیس ساحلی کشورهای جنوب خلیج فارس به دستور عملی برسند که شاهد چنین برخوردهایی از سوی کشورهای دیگر با صیادان ایرانی نباشیم.
انتهای پیام/ک
باید دمشو چید
باید دمشو چید