به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام گفت: پایگاه رتبهبندی تایمز، فهرست سال ۲۰۲۰ دانشگاههای جوان دنیا با قدمتی کمتر از ۵۰ سال را منتشر کرد.
محمد جواد دهقانی افزود: این پایگاه که در سال ۲۰۱۹، فهرست ۳۵۱ دانشگاه را منتشر کرده بود، در سال ۲۰۲۰ این تعداد را به ۴۱۴ دانشگاه رسانده است.
در میان ۴۱۴ دانشگاه که در این رتبه بندی حضور دارند، سهم جمهوری اسلامی ایران از دانشگاههای جوان و برتر دنیا ۲۰ دانشگاه است.
دانشگاههای حاضر در رتبه بندی دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل، دانشگاه کاشان و دانشگاه یاسوج، دانشگاه بین المللی امام خمینی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، دانشگاه صنعتی اصفهان، دانشگاه صنعتی شیراز، دانشگاه مازندران، دانشگاه بوعلی سینا، دانشگاه گیلان، دانشگاه کردستان، دانشگاه سمنان، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، دانشگاه شهرکرد، دانشگاه صنعتی شاهرود، دانشگاه زنجان، دانشگاه شاهد، دانشگاه شهید باهنر، دانشگاه یزد و دانشگاه بیرجند، هستند.
او تاکید کرد: دانشگاه یاسوج، دانشگاه بین المللی امام خمینی، دانشگاه بوعلی سینا، دانشگاه کردستان، دانشگاه سمنان، دانشگاه شهرکرد و دانشگاه شاهد نخستین بار در این رتبه بندی حضور داشته اند.
از سال ۲۰۱۲ که این رتبه بندی آغاز شده است تا سال ۲۰۱۶ دانشگاه صنعتی شریف در این رتبه بندی حضور داشت و از سال ۲۰۱۷ به علت اینکه قدمت این دانشگاه از ۵۰ سال بیشتر شد در این رتبه بندی حضور ندارد البته دانشگاههای بزرگ کشور همچون دانشگاه تهران، علوم پزشکی تهران، دانشگاه صنعتی شریف، دانشگاه شیراز و دیگر دانشگاههایی که در دیگر رتبه بندیهای تایمز حضور داشته اند، دارای قدمتی بیش از ۵۰ سال هستند لذا نمیتوانند در رتبه بندی دانشگاههای جوان حضور یابند.
دهقانی در ادامه درباره عملکرد کشورهای اسلامی در رتبه بندی دانشگاههای جوان تایمز ۲۰۲۰ اظهار داشت: در رتبه بندی دانشگاههای جوان تایمز ۲۰۲۰، دانشگاههای ۱۷ کشور اسلامی حضور دارند که کشورهای ترکیه و ایران به ترتیب با ۲۳ و ۲۰ دانشگاه به لحاظ تعداد دانشگاههای حاضر رتبههای اول و دوم را دارند و کشور مصر با ۱۴ دانشگاه در رتبه سوم قرار دارد.
به لحاظ رتبه دانشگاهی نیز دانشگاه الفیصل عربستان سعودی (۳۱)، دانشگاه خلیفه امارات متحده عربی (۴۷)، دانشگاه سابانچی ترکیه (۶۹)، دانشگاه قطر (۷۳) و دانشگاه نوشیروانی بابل (۷۴) به ترتیب رتبههای اول تا پنجم را در بین کشورهای اسلامی دارند.
رتبه بندی تایمز یکی از مشهورترین نظامهای رتبه بندی بین المللی است که هر ساله دانشگاههای برتر دنیا را بر اساس ۱۳ شاخص عملکردی در قالب ۵ معیار کلی آموزش، پژوهش، استنادات، درآمد صنعتی و وجهه بین المللی برای انجام دادن مقایسههای جامع و متوازن مورد ارزیابی و رتبه بندی قرار میدهد.
او ادامه داد: در ارزیابی دانشگاههای جوان، برای انجام دادن بررسیهای مطلوبتر، به شاخصهای نظرسنجی شهرت دانشگاهی وزن کمتری اختصاص داده شده است.
همچنین در رتبه بندی تایمز از سه منبع اطلاعاتی شامل ۱- اطلاعات حاصل از نظرسنجی ها، ۲- اطلاعات ارائه شده از سوی دانشگاهها و ۳- اطلاعات پژوهشی دانشگاهها در پایگاه استنادی اسکوپوس به منظور محاسبه شاخصها و نمرات بهره گرفته شده است.
دهقانی گفت: در سال ۲۰۲۰ نیز دانشگاه علم و صنعت هنگ کنگ توانست برای سومین سال متوالی حائز عنوان برترین دانشگاه جوان دنیا شود. دانشگاه صنعتی نانیانگ سنگاپور، دانشگاه Paris Sciences and Letters - PSL Research University Paris فرانسه با یک رتبه صعود به ترتیب رتبه دوم دنیا و رتبه سوم دنیا را در این فهرست از آن خود کرده اند.
پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) یک سامانه اطلاع رسانی علمی است که درصدد تجزیه و تحلیل مجلات علمی کشورهای اسلامی بر اساس معیارهای علم سنجی معتبر است.
ایران بعد از ایالات متحده که ۶۰ سال در مطالعات استنادی تجربه دارد و نیز بعد از کشور هلند، سومین نظام استنادی جهان را بنیانگذاری کرده است.
دفتر اصلی مرکز منطقهای اطلاع رسانی علوم و فناوری خاورمیانه و پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) در شیراز است.
انتهای پیام/