به گزارش خبرنگار راه و شهرسازی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، روانشادنیا کارشناس مسکن در برنامه گفت و گوی ۱۸:۳۰ شبکه خبر تصریح کرد: اقتصاد کلان و تغییر نرخ ارز بر همه بازارها از جمله بازار مسکن تاثیرگذار است.
او ادامه داد: نرخ مسکن و اجاره بها طی سال های گذشته همواره رو به رشد بوده است اما باید دید چه دلایلی موجب می شود رشد قیمت مسکن در یک منطقه تهران بیش از ۴ برابر سایر مناطق شهر باشد یا طی یک ماه در یک منطقه ۶۹ معامله و در منطقه ای دیگر ۱۵۰۰ معامله انجام می شود.
روانشادنیا بیان کرد: در حال حاضر الگوی ساخت مسکن با تقاضا تناسبی ندارد. رشد قیمت ها موجب شده مردم به مناطق پایین تر و حاشیه های شهر نقل مکان کنند.
بیشتر بخوانید:
میانگین هر متر مربع مسکن در تهران از ۱۷ میلیون به ۱۹ میلیون تومان رسید
این کارشناس مسکن افزود: طی چند سال گذشته رشد قیمت مسکن، کمتر از ارز و طلا نبوده در حالی که درآمد خانوار تغییر آنچنانی نداشته است.
او در مورد نقش قیمت دهی سایت ها در گرانی مسکن گفت: این تصور که با بستن قیمت های قابل مشاهده در این سایت ها می توانیم بازار را کنترل کنیم درست نیست.
روانشادنیا ادامه داد: قیمت هایی که در این سایت ها اعلام می شود قابل معامله نیست اما در کل اعلام قیمت ها شاید به شفافیت کمک کند.
او افزود: ۳ مرجع رسمی بانک مرکزی، دفتر اقتصاد مسکن راه و شهرسازی و اتحادیه املاک، ماهانه اطلاعات مربوط به معاملات مسکن را منتشر می کنند که انتشار این آمار به مردم کمک می کند که تصمیم های منطقی بگیرند.
این کارشناس مسکن تصریح کرد: برخی افراد سودجو در بازار با ایجاد جوهای نامناسب، مردم را به معاملات غیرمنطقی سوق می دهند.
روانشادنیا در خصوص بسته حمایتی مستاجران گفت: این طرح می تواند در کوتاه مدت بازار اجاره را بهبود بخشد. در طرح جامع مسکن هم بحث تسهیلات ودیعه و مسکن های استیجاری مطرح شده است.
او تاکید کرد: برای کنترل بازار در بلند مدت باید مسکن اجاره به شرط تملیک به مردم داده شود. در قانون آمده که ۱۰ درصد از واحدهای مسکونی حمایتی دولت باید به قصد اجاره دهی ساخته شود و ساخت آن از معافیت مالیاتی برخوردار باشد. متاسفانه در ۲۰ سال گذشته اقدام مناسبی در تولید مسکن استیجاری انجام نگرفته است.
در ادامه اصلانی مدیرکل اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی تصریح کرد: رشدهای متفاوت قیمت مسکن در مناطق مختلف تهران ناشی از تغییرات قیمتی در این مناطق است. نقدینگی به سمت مناطقی می رود که درماه های گذشته رشد قیمت کمتری داشته اند، بنابراین ممکن است در یک بازه زمانی در یک منطقه، تقاضای خرید بیشتر شود و قیمت ها رشد بیشتری داشته باشد.
او افزود: رشد قیمت مسکن ناشی از تورم و انتظارات تورمی که در جامعه ایجاد شده است.
اصلانی در خصوص درج قیمت مسکن در سایت ها گفت: سایت های اینترنتی قیمت هایی می زنند که قابل معامله نیست.
او افزود: سامانه اطلاعات املاک ایران از هفته آینده این امکان را به متقاضیان می دهد در هر منطقه ای قیمت واقعی معامله شده را مشاهده کنند و این امر سبب می شود سایت های آگهی هم قیمت های کاذب را حذف کنند.
اصلانی با اشاره به نوسانات قیمت در بازار اجاره و افزایش بی رویه قیمت اجاره در چند هفته اخیر گفت: این تغییرات باعث شده مردم در پرداخت اجاره ناتوان باشند و ناچار به تغییر مکان زندگی خود باشند.
او تصریح کرد: با بررسی اقدامات ۳۵ کشور جهان در دوران کرونا به این نتیجه رسیدیم که این کشورها در شرایط خاص کرونایی مقررات کوتاه مدت مثل ممنوعیت جابجایی را اجرا کردند. همچنین نرخهای اجاره مسکن هم یا ثابت مانده و یا متناسب با نرخ تورم افزایش یافته است.
این مقام مسئول ادامه داد: ما هم طرح حمایت از مستاجران را در هیات دولت مطرح کردیم که مراحل نهایی آن در هیات وزیران در حال طی شدن است و تا دو هفته آینده مصوب و اجرایی خواهد شد.
مدیرکل اقتصاد مسکن وزارت راه گفت: برای کمک به اجاره نشینان در تامین ودیعه اجاره مسکن اولویت با خانوادههایی است که واقعا نیازمند این تسهیلات هستند.
او افزود: رقم کمک ودیعه اجاره مسکن بعدا مشخص می شود. این تسهیلات هم در مدلهای مختلف با نرخ سودهای متفاوت در نظر گرفته شده است که در اسرع وقت اطلاع رسانی خواهد شد.
اصلانی با اشاره به طرح مسکن استیجاری گفت: در راهکارهای میان مدت در شرایط فعلی امکان اجرای قانون مسکن استیجاری وجود ندارد. ما راهکار جدیدی در قالب اجاره داری حرفه ای مطرح کرده ایم که با استفاده از اراضی دولتی اجرایی می شود و آیین نامه آن به تازگی اصلاح شده است.
انتهای پیام/