به گزارش خبرنگار سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، رهادخت رستگار- از زمانی که برجام به امضای ایران و اعضای ۱+۵ رسید، فراز و فرودهای بسیاری را طی کرد و امروز برخی معتقدند چیز زیادی از این توافق هستهای باقی نمانده است.
در ابتدای برجام شرکتهای اروپایی و آمریکایی برای تجارت به ایران آمدند و چرخ این توافق میچرخید، اما زمانی که در اردیبهشت ۱۳۹۷ دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا خروج از برجام را امضا کرد ورق برگشت؛ پس از آن تحریمها دوباره علیه ایران اعمال، شرکتهای خارجی از ایران خارج و مبادلات ارزی جمهوری اسلامی با مشکلات عدیدهای مواجه شد.
در ابتدا کشورهای اروپایی اعلام کردند نمیتوانند از خروج شرکتهایشان از ایران جلوگیری کنند، آنها مدعی بودند که اقتصادشان در دست بخش خصوصی قرار دارد و عمده تجارت آنها هم با آمریکاست؛ بنابراین پس از آن وعده راه اندازی شبکه مالی تحت عنوان اینستکس را به ایران دادند که یک سال ثبت و راه اندازی آن به طول انجامید و تا کنون هم سودی عاید ایران نکرده است.
بیشتر بخوانید
پس از آن برخی اظهار کردند اروپا منتظر انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ آمریکاست و امید دارد با تغییر دولت در این کشور شرایط به حالت قبل برگردد؛ اما به هر حال با قطعنامه کشورهای تروئیکای اروپایی علیه ایران در شورای حکام آژانس بین المللی انرژی هستهای، بر همه اهداف واقعی اتحادیه اروپا مسجل شد؛ همچنین در این قطعنامه با اشاره به تحریمهای تسلیحاتی ایران که در اکتبر ۲۰۲۰ به پایان میرسد، با انتشار بیانیهای ضمن اعلام پایبندی این کشورها به توافق برجام خواهان ادامه تحریم صادرات اسلحه و تکنولوژی ساخت موشک به ایران تا سال ۲۰۲۳ شدند.
در بیانیه سه کشور اروپایی نوشته شده «به نظر ما برچیده شدن این تحریمها پیامدهای اساسی برای امنیت و ثبات منطقه دارد و اروپا ممنوعیت صادرات تکنولوژی موشکی و تسلیحات اروپا به ایران را تا سال ۲۰۲۳ ادامه خواهد داد.»
پیشتر اعتقاد کارشناسان بر این بود که اروپا ناچار به پیروی از سیاستهای واشنگتن است و خود علاقه و تمایلی به پیروی ندارند؛ آنها دلیل این موضوع را هم وابستگی اروپا به آمریکا میدانستند و عقیده داشتند که کشورهای این اتحادیه استقلال لازم را ندارند.
اما در مقابل برخی هم معتقد بودند که سیاستهای اروپا با واشنگتن همگام بوده و این موضوع دلیل اصلی شانه خالی کردن آنها از تعهدات برجامی است؛ اما به هر روی با قطعنامه کشورهای تروئیکای اروپایی در شورای حکام علیه ایران، درصد صحت عقیده گروه دوم بیشتر شد!
حنیف غفاری کارشناس مسائل اروپا در همین رابطه اظهار کرد «قطعنامهای که اخیرا سه کشور تروئیکای اروپایی بانی آن در شورای حکام آژانس بین المللی انرژی هستهای شدند، نشان میدهد که سه کشور آلمان انگلیس و فرانسه در تلاش هستند همگام با ایالات متحده و دولت ترامپ تحریمهای تسلیحاتی ایران را در شورای امنیت تمدید کنند؛ یعنی اقدام آنها در شورای حکام مقدمهای برای اقدامشان در شورای امنیت بوده است.»
او همچنین بر این عقیده است که «اتحادیه اروپا از سال ۲۰۱۸ که واشنگتن از برجام خارج شد، در حال تکمیل پازل استراتژیک آمریکا در تقابل با ایران است؛ ایران باید محاسبات خود را به صورت کاملا واقع بینانه در بیاورد و بداند که آمریکا و اروپا در تقابل با جمهوری اسلامی، عبور از برجام و عدم انجام تعهدات خود کاملا مجموعهای واحد را تشکیل میدهند و نباید میان این دو تفکیک و تمایزی قائل شویم.»
از سوی دیگر مرتضی مکی کارشناس مسائل اروپا و آمریکا در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان، ضمن تاکید بر اینکه آمریکا به دنبال این است تا توافق هستهای را به طور کامل نابود کند تا پیش از انتخابات ریاست جمهوری این کشور حزب رقیب نتواند کاری برای احیای آن انجام دهد، عقیده دارد اروپاییها تلاش میکنند در عین اینکه برجام را حفظ کنند، تنشی هم با آمریکا ایجاد نکنند.
اما در هر صورت فرق چندانی هم ندارد، اروپا چه به دلیل فقدان استقلال با واشنگتن همراهی کرده باشد و چه به دلیل خواسته قلبی خودشان این اتفاق افتاده باشد، نتیجه به عدم انجام تعهدات برجامی این کشورها ختم شده است که نکته مشترک اروپا و آمریکا نیز همین جاست.
البته ایران هم دست روی دست نگذاشت و در نتیجه بدعهدیهای اروپاییها پنج گام خود را موسوم به گامهای کاهش تعهدات برجام برداشت و در برخی از مسائل هسته ای همچون تحقیق و توسعه این صنعت قدم های جدی برداشت که به نوعی زنگ خطری برای طرفهای باقی مانده در برجام بود تا به تعهدت خود در این توافق بازگردند.
به نظر نمیرسد در شرایط فعلی هدف اروپا از انجام ندادن تعهدات برجامی چندان اهمیتی داشته باشد و اکنون باید به فکر راه حلی برای مقابله با اقدامات غرب باشیم و به عقیده برخی کارشناسان قطعنامهای که در شورای حکام صادر شد تازه آغاز ماجرا و مقدمهای برای فراهم کردن زمینههای تمدید تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران است که پاییز آینده به پایان خواهد رسید.
حسن هانی زاده کارشناس مسائل بین الملل در این رابطه عقیده دارد «تمام تلاش آمریکا، انگلیس، فرانسه و آلمان این است که متن قطعنامه شورای حکام آژانس به شورای امنیت سازمان ملل ارسال شده تا قطعنامه جدی تری علیه ایران صادر شود؛ با توجه به اینکه متن قطعنامه سازمان ملل و پایان تحریمهای تسلیحاتی ایران به زودی شکل خواهد گرفت و ایران میتواند به تحریمهای تسلیحاتی پایان دهد.»
او همچنین اظهار میکند «به نظر میرسد که آمریکاییها ایران را محکوم میکنند تا تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران بار دیگر تمدید شود؛ دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در آستانه انتخابات ریاست جمهوری با توجه به شکستهایی که در عرصههای داخلی و بینالمللی متحمل شده، تلاش میکند از طریق اعمال تحریمهای تسلیحاتی جدید علیه ایران به نوعی برگ برنده انتخاباتی در دست بگیرد.»
البته چین و روسیه در کنار ایران هم به این قطعنامه واکنش منفی نشان دادند که تا حدودی تکلیف آمریکا را در صورت ارجاع پرونده جمهوری اسلامی به شورای امنیت سازمان ملل مشخص کرد.
سال گذشته بود که محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در پیام توئیتری تاکید کرد که آینده «برجام به عملکرد سه کشور اروپایی و انجام تعهداتشان آنها بستگی دارد.»
به علاوه برخی کارشناسان عقیده دارند جمهوری اسلامی نباید وقت خود را با انتظار برای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا تلف کند و باید اهداف خود را برای بلند مدت در پیش بگیرد؛ به عقیده آنها فرقی نمیکند رئیس جمهور آینده ایالات متحده چه کسی باشد و آنچه اهمیت دارد این است که تهران برای آینده پس از برجام چه برنامهای دارد؟
انتهای پیام/
ظریف و روحانی خیلی بدشانسی آوردن. حیف شد
ظریف و روحانی خیلی بدشانسی آوردن. حیف شد
برجام برای همیشه به زباله دان تاریخ می پیوندد.
والسلام
سالها دل طلب جام جم از ما میکرد آنچه خود داشت ز بیگانه تمنا میکرد.
به قول شاعر
تنها ماندم تنها ماندم
روح برجام هم نمانده ولی می ماند
مرد فقط خودت آقا جواد تا اخر سر حرفت هستی
بگو نحس جام
اینم تکلیف فرجامه برجام
با این کار منافع 5+1 به خطر می افتد و به جان هم تو می افتند.
در سیاست جایی برای اعتماد، تعارف، شرمندگی, احساسات, اعتقادات مذهبی، التماس، رحم، ارزشهای شخصی و ملی و...و وجود ندارد!
مذاکره کردن با قدرت ها= گرفتن دستور کار
هیچ کشوری در دنیا بدون توسعه علمی نتوانسته موفق وپیشرفته شود
پاره اش کنین این کاغذ باطله رو!
ایران که هنوزم پایبنده . کی بهم زده؟
ویتنام چند سال با آمریکا جنگید و اقتصادش فلج شد و بعد رابطه فیلم را ببینید رئیس جمهور آمریکا آمده بود ویتنام به عنوان تقدس درست او را زیارت می کردند.
نگاه کنید چه به سر مردم آمده است شما اگه پسر وزیر و وکیل نباشید که اونا هم خارجی هستند حق را به من می دهید یا اصلا رفراندم بگذارید تا ببینید اکثر مردم چه می گویند.
تغییرات خوب و درست باعث جهش میشه،نه کلید.
مردم ناراضی
مثل ماجرای نفتکش های ونزوئلایی
بعدشم ناراضی بودن مردم و وضعیت افتضاح مملکت هیچ ربطی به آمریکا نداره فقط به خاطر مسئولینی است که در حد و اندازه مسئولیتشون نیستن و اگه این افراد اینجا هستن به خاطر اینه که منو تو موقع رای دادن اشتباه کردیم(یا برای فرد درست تبلیغ نکردیم یا بدون آگاهی رای دادیم یا رای ندادیم و ساکت شدیم)
کدوممذاکره؟؟؟؟؟
شدید مثل همون سلطانی که لباس تنش نبود فکر کرد بهترین لباس دنیا را پوشیده!!!!!!
ویتنام چند سال با آمریکا جنگید و اقتصادش فلج شد و بعد رابطه فیلم را ببینید رئیس جمهور آمریکا آمده بود ویتنام به عنوان تقدس درست او را زیارت می کردند.
نگاه کنید چه به سر مردم آمده است شما اگه پسر وزیر و وکیل نباشید که اونا هم خارجی هستند حق را به من می دهید یا اصلا رفراندم بگذارید تا ببینید اکثر مردم چه می گویند.
ثانیا بچاره نیستم تهش قیام میکنیم و با عزت میمیریم(همانا مرگ در برابر زندگی با ظالمان ننگ است)
سوما اگه گرسنه ایم بخاطر مسئولینه که ایشالله 300 روز دیگه درست میشه
دست دادن
از اول هم مشخص بود:نخست وزیر انگلیس گفت بود ایرانیان شطرنج درست کردن ولی
ما ان را بهتر از ایرانیان بازی می کنیم. و در جایی هم گفته بود: گيرم پدر تو بود فاضل، از فضل پدر تو را چه حاصل !
برجام حرکت شطرنجی اطاق فکر انگلستان و آمریکا بود.
انواع بازار ها در رکود شدید.
قول های دولت همه پوچ و تهی .
خدا عاقبت و آخرتمونو ختم به خیر کنه...
فقط بسازید بندازید یه گوشه اونا مجبور شن واسه مذاکره التماس کنن
دلار ارزون شد؟تحریم ها رفت؟ صنعت هسته ای و فضایی نابود نشد؟ 4 سال پالایشگاه ها نخوابید؟غنی سازی بالا رو از دست ندادیم؟آب سنگین اراک از بین نرفت؟
بعض و کینه تویی که چشاتو باز نمیکنی.
چرا انها به تاریج امریکا توجه نکردند: چند هزار بار با سرخ پوستان قرارداد صلح امضا کردند و بعد از مدتی انها را به خاک و خون کشیدند.
درسی که باید گرفت شود: قرارداد و تعهدنامه برای همیشه در مقابل بیگانگان نبایستی داده شود. نه حال و نه اینده.
صورت مسله:
برجام اهرامی شد برای فشار بر ایران.
برجام یک تعهد کاپیتولاسیون دولت روحانی و شرکا در مقابل 1+5 .
میلیاردها یورو ضرر به نسل فعلی و اینده.
راه حل:
خروج بدون چون و چرا از ان پی تی.
فک کنم ظریف و روحانی خودشون برجامو پشت درهای بسته ادامه بدن و از فوایدش برامون بگن!
مگر توافق برای موشک بوده ؟
نابودی و محو سهیونیسم حتمی و لازم و جزء آرمان های مقاومته.
نکنه توی برجام در باره موشک و ارتباط با اسرائیل هم صحبت شده ما نمی دونیم؟
شما و دولت مطبوعتان بهتره عذر خواهی کردن از ملت رو یاد بگیرید . ن اینکه به هر قیمتی گندی که زدید رو توجیح کنید.
حالا دوره افتادن این جماعت آفتاب پرست حماقت خیانت و گندشون رو بچسبونن به نظام و ماسمالی کنن، بابا ذغال رو با آبو صابون هم بشوری سفید نمیشه!
شما باغتو فروختى من باغ رو گرفتم بايد پولشو بدم اما ميگم تا خونتم نفرشى و تحويلم ندى پول باغ رو نميدم
حالا شما ميفرمائيد چه بايد كرد؟
وبعد
مذاكره در باره چه چيزى ؟
اعمال محدوديتهاى دفاعى و موشكى و غيره !
يا چه ؟
اهداى كليد طلايى لسن آنجلس و هاليود به نماينده مردم نايس ايران !
رفتار آمريكا در تراز جهان كاملا روشن و شفاف است نيازى به تعبير و تفسير ندارد،فهم ان دشوار نيست مگر براى كسانى در نفهميدن عمد و كوشش دارند.
اما
هركه نآموخت از گذشت روزگار
نيز نآموزد ز هيچ آموزگار
بد عهدی و پیمان شکنی و دروغگویی و ریا و فریبکاری از ما غیرانیان نبود از آنها بود.
شانسی که آوردیم این بود که ترامپ احمق سرکار آمد و نگذاشت نقشه های شومی که در داخل و خارج آماده شده بود همه تاثیر خود را بگذارد
تدبیر
اقایان باسواد وسیاستمدار با ان شم سیاسیشان این را نمیدانستند؟؟
خدمت دولت مردان و بعضی از کسانی که هنوز هم به مذاکره و بهبود اوضاع و برجام 2 و 3 امید دارن بگم در صورت توافق دوباره دلار میشه 50 هزار تومن احتمال جنگ هم بیشتر میشه پس طبق فرموده رهبر معظم انقلاب :(( جنگ نمیشود ، مذاکره هم نخواهیم کرد))
راحت شدید؟ حالا ببینیم چه میکنید
در خیلی از بخش ها که تفکر انقلابی وجود داشته از جمله صنایع دفاعی این کار انجام شده و الان در لبه فناوری دنیا قرار داریم؛ انشالله در بخش های اقتصادی هم به همت همه دلسوزان از همه گروه ها به قله های افتخار خواهیم رسید.
متاسفم برا حال خرابت
سکوت هم میشه کرد
(( ما به عقب بر نخواااااااااااااااااااهیم گشششششششششششششششت))
همین الانش اتهام بی پایه و اساس زدن که حمله به آرامکو کار ایرانه دیگه با قاره پیما امریکا هر اتفاقی تو کشورش میافته میگه کار ماست سیاه نمایی که شاخ و دم نداره اقتصاد نابود شده ما هم که کاملا مشخصه