محمود الهاشمی گفت: آمریکایی‌ها در گفت‌وگو‌های راهبردی با بغداد سعی داشتند در موضوع خروج نیرو‌ها با الفاظ بازی کنند.

به گزارش گروه بین الملل باشگاه خبرنگاران جوان، روز دوشنبه عبدالکریم هاشم، رئیس هیئت گفت‌وگو‌های راهبردی عراق با آمریکا در تشریح محور‌های این گفت‌وگو و تعهداتی که هیئت مذاکره‌کننده آمریکا به آن ملزم شده است، تاکید کرد اینکه انحصار سلاح در اختیار دولت عراق یا غیر آن باشد موضوع داخلی است، هرچند ممکن است برای تحقق این هدف از برنامه‌های بین‌المللی به واسطه آمریکا استفاده شود. واشنگتن در این گفت‌وگو‌ها تعهد داده است که در مورد بحران اقتصادی کنونی با عراق همکاری کند.

 
عبدالکریم هاشم افزود: رهبران سیاسی که من با آن‌ها دیدار داشته ام همگی در مورد ضرورت تحقق منافع و مصلحت عراق و عدم ورود به دشمنی با آمریکا اتفاق نظر دارند، اما برخی خواهان خروج سریع نیرو‌های آمریکایی هستند و برخی خواهان خروج تدریجی. قدرت‌های سیاسی عراق از هیئت گفت‌گوکننده حمایت کرده اند.
 
او در ارتباط با بحران اقتصادی عراق هم گفت: در این گفت‌وگو‌ها نسخه‌ای از مشکلات مالی و بحران بوجود آمده ناشی از ویروس کرونا را به واشنگتن ارائه کردیم و آن‌ها برای کمک مستقیم به عراق از طریق مکانیزم‌های مشخص از جمله اثرگذاری بر صندوق بین المللی پول و یا شرکت‌های آمریکایی برای سرمایه گذاری در عراق اعلام آمادگی کردند. همچنین طرف آمریکایی متهعد شده است تا به استقلال عراق در حوزه انرژی کمک کند و پرونده‌هایی که باب گفت‌وگوی آن همچنان باز است شامل موضوعات مالی، اقتصادی، امنیت، انرژی و همکاری مستمر در همه زمینه هاست که دور دوم این گفت‌وگو‌ها ماه میلادی آتی برگزار خواهد شد.
 
این در حالی است که برخی شخصیت‌ها و گروه‌های سیاسی از جمله گروه‌های حامی مقاومت با انتقاد از نحوه گفت‌وگو‌ها و محور‌های آن، تاکید کرده اند که آمریکا به دنبال آن است تا از این طریق قانون پارلمان عراق در مورد خروج نیرو‌های خارجی از این کشور را دور بزند و نه فقط می‌خواهد که منافع خود در عراق و منطقه را محقق کند، بلکه به هیچ یک از تعهدات خود در زمینه مالی، بحران اقتصادی و مساعدت‌های امنیتی و کمک به استقلال عراق در حوزه انرژی عمل نخواهد کرد، همانگونه که طی سال‌ها حضور خود در عراق به تعهدات خودپایبند نبوده است.
 
ابومهدی الکرعاوی یکی از فرمانده هان الحشدالشعبی روز دوشنبه نسبت به تلاش‌ها برای کاهش یا ادامه حضور نیرو‌های آمریکایی در عراق هشدار داد و این اقدام را تلاش برای دور زدن قانون پارلمان، حاکمیت عراق و خواسته مردم توصیف کرد.
 
الکرعاوی گفت تصمیم مجلس نمایندگان در مورد خروج نیرو‌های اشغالگر آمریکایی یک خواسته قانونی و مردمی است و دولت به اجرای آن ملزم است. سخن از کاهش یا کنترل حضور نیرو‌های آمریکایی مخالفت با قانون، خروج از چارچوب‌های بین المللی و مقابله با اراده ملت عراق است.
 
مجله نشنال اینترست آمریکا نیز در گزارشی تاکید کرده است که فشار سیاسی آمریکا بر عراق از طریق گفت‌وگو‌های راهبردی با هدف انتخاب میان واشنگتن یا تهران نتایج عکس خواهد داشت و به شدت برای آمریکا ناامیدکننده خواهد بود.
 
در حالی که بیشتر گروه‌های سیاسی عراق بر ضرورت خروج نیرو‌های آمریکایی از عراق تاکید کرده و عدم تحقق آن را دور زدن قانون پارلمان می‌دانند، دیوید شنکر، معاون وزیر خارجه آمریکا در امور خاورمیانه گفته است که در این گفت‌وگو‌ها به بحث خروج نیرو‌های آمریکایی و جدول زمانی آن پرداخته نشده است.
 
به منظور اطلاع دقیق‌تر از جزئیات گفت‌وگو‌های راهبردی میان عراق و آمریکا و تعهداتی که واشنگتن در این گفت‌وگو‌ها به بغداد داده است، با «محمود الهاشمی» کارشناس سیاست خارجی عراق و مدیر مرکز مطالعات استراتژیک در بغداد به گفت‌وگو نشسته ایم که مشروح آن را در ادامه می‌خوانید:
 
 ابتدا بفرمائید که محور‌های مرحله نخست گفت‌وگو‌های راهبردی عراق و آمریکا چه موضوعاتی را شامل شده است؟ «دیوید شنکر»، اعلام کرده است که موضوع خروج نیرو‌های آمریکایی و جدول زمانی آن در این مرحله از گفت‌وگو‌ها مطرح نشده است.
 
در این دور از گفت‌وگو‌ها آمریکایی‌ها سعی کردند که روی محور‌های خاصی تمرکز نکنند، بلکه گفت‌وگو‌ها شبیه به عبارت‌هایی سرگردان و مبهم بودند. به گونه‌ای که از مطالعه بیانیه پایانی چنین بر می‌آید که هیئت مذاکره‌کننده آمریکا بوده است که تاریخ و نوع گفت‌وگو را تعیین کرده است. حتی آن‌ها با وجود اینکه پنج موضوع امنیت، اقتصاد، حاکمیت، روابط خارجی و سیاست را در موضوع مذاکرات وارد کردند، اما مهمتر از آن بازگشت به «توافق چارچوب استراتژیک» است که از زمان اعلام آن در سال ۲۰۰۸ تاکنون، آمریکایی‌ها به هیچ یک از مفاد آن عمل نکرده اند.
 
آمریکایی‌ها در گفت‌وگو‌های راهبردی فقط با الفاظ بازی کردند/ عراقی‌ها به توافق با چین بیشتر تمایل دارند
 
آمریکایی‌ها در گفت‌وگو‌های خود سعی داشتند در موضوع خروج نیرو‌ها با الفاظ بازی کنند و نشانه‌ای از نیت خود برای خروج اظهار نکردند و فقط موضوع را با دستاویز قرار دادن درخواست دولت برای قطعنامه ۱۷۷۰ شورای امنیت در سال ۲۰۰۷ و نیز درخواست «هوشیار زیباری»، وزیر خارجه وقت عراق در سال ۲۰۱۴ برای کمک به بغداد جهت مبارزه با گروه تروریستی داعش به دولت واگذار کردند. حال آنکه در هر دو مورد مذکور ماده‌ای مبتنی بر الزام به استمرار حضور نیروهای نیرو‌های خارجی در عراق وجود ندارد به ویژه اینکه در بیانیه مشترک پس از گفت‌وگو تأکید شده است که قصد ساخت پایگاه‌های نظامی وجود ندارد و به طور کلی، تصمیم پارلمان با حمایت تظاهرات میلیونی در بغداد، دولت عراق را ملزم به اخراج نیرو‌های خارجی کرده است.
 
 برخی اطلاق عنوان "گفت‌وگو" به جای "مذاکره" را دلیلی بر گریز آمریکا از تعهدات احتمالی پارلمان عراق در نتیجه مذاکرات می‌دانند. ارزیابی شما از این تحلیل چیست؟
 
آنچه ما دولت عراق را به خاطر آن مقصر می‌دانیم پایبندی به تاریخی است که آمریکایی‌ها برای گفت‌وگو در ماه ژوئن و همچنین نوع محور‌های گفت‌وگو تعیین کردند. اعلام تکیه بر «توافق نامه چارچوب استراتژیک» برای گفت‌وگو، دال بر برنامه آمریکا برای فرار از تصمیم پارلمان است. بر این اساس که این توافقنامه مقدم بر تصمیم پارلمان است و موضوع آن متعلق به دولت است و نه نهاد قانونگذار. به طور کلی، تصمیم اخراج نیرو‌های خارجی متعلق به مردم و نمایندگان آن‌هاست و هیچ کس حق ندارد حتی یک سرباز خارجی را نگه دارد حال، چه از تعداد نیرو‌های خارجی کاسته شود و یا به همین تعداد ۵ هزار سرباز باقی بمانند، اقامت آن‌ها غیرقانونی است و محور مقاومت حق دارد برای اخراج آن‌ها اقدام کند.
 
برخی گروه‌های عراقی به حضور مستشاران اقتصادی آمریکا در گفت‌وگو‌ها واکنش نشان داده اند و آن را به مفهوم بازگشت سلطه آمریکا بر عراق توصیف کرده اند؛ نظر شما در این مورد چیست؟
 
پذیرش یا عدم پذیرش حضور مستشاران متعلق به مردم عراق است و مذاکره کننده عراقی حق ندارد آینده اقتصادی عراق را در دست آمریکا قرار دهد. «توافق نامه چهارچوب استراتژیک» سال ۲۰۰۸ نیز دارای مفاد و بند‌های فراوانی درباره اقتصاد است که آمریکایی‌ها به هیچ یک از بند‌های آن پایبند نبودند و بدتر از همه اینکه زیر ساخت‌ها، کارخانه‌ها، کارگاه‌ها و نیروگاه‌های ما را هم تخریب کردند.

بسیاری از گروه‌های سیاسی عراق معتقد هستند آمریکا توافق احتمالی را فتح بابی برای دستاویز قرار دادن امنیت و اقتصاد به منظور تحقق منافع خود قرار خواهد داد؛ هدف واقعی آمریکا از این گفت‌وگو‌ها چیست؟
 
بزرگترین خطری که از آن می‌ترسیم و نسبت به آن هشدار می‌دهیم، فشار آوردن به عراق برای پذیرش وام از بانک جهانی و گرو قرار دادن ثروت عراق و آینده سیاسی آن است. همین بانک بین المللی است که مدت هاست به ابزاری در دست قدرت‌های بزرگ برای از بین بردن بسیاری از کشور‌ها قرار گرفته است؛ تاکید می‌کنیم که شهروند عراقی کاملا مطمئن است که آمریکا قصد حتی سنگ فرش کردن یک خیابان در عراق را ندارد و عراقی‌ها ترجیح می‌دهند توافقنامه با کشور چین را برای اطمینان از آینده کشور فعال کنند.
 
انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۹
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۲۵ ۳۰ خرداد ۱۳۹۹
عراق همون کشور و مردم عراق همون مردم هشت سال جنگ هستن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۴۸ ۳۰ خرداد ۱۳۹۹
یعنی دولت مردان عراق عاقل شدند
Turkey
محمدجواد
۱۵:۰۶ ۳۰ خرداد ۱۳۹۹
عراقی ها مواظب باشند بازم گول نخورند و از تقرقه دست بکشن تا خودشون و ملت عراق در آسایش زندگی کنند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۸ ۳۰ خرداد ۱۳۹۹
باشگاه خبرنگاران دروغ
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۳ ۳۰ خرداد ۱۳۹۹
فقط اتحاد میتونه ی کشورو از شر امپریالیسم و صهیونیسم نجات بده, اتحاد نباشه همین اش و همین کاسست.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۰ ۳۰ خرداد ۱۳۹۹
واقعا متاسفم برای عراق
این همه سال آمریکایی ها حضور داشتن چه پیشرفتی کردین؟چرا نمی خواهین راه دیگری رو امتحان کنیم؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۹ ۳۰ خرداد ۱۳۹۹
وقتی می گن الکوفی لا یوفی، بعضیا ناراحت میشن.
اینا حاضرن به چین و روسیه و حتی بورگینافاسو متوسل بشن ولی با ما که واسه حفظ کشورشون جون دادیم، دشمنن
France
ناشناس
۱۱:۰۱ ۳۰ خرداد ۱۳۹۹
شما تازه فهمیدید امریکا شیطان مجسم است که غیر از رژیم نجس صهیونیستی به هیچ کشور مسلمان نه تنها فکر که تمام سعی اش بر ویرانی و عقب افتادگی کشورهای اسلامی است .مخصوصا ترامپ پست و شیطان
Australia
ناشناس
۱۳:۱۵ ۳۰ خرداد ۱۳۹۹
آمریکا کی هست و چی هست؟ غیر از یک کشور که چندنفر ابر سرمایه دار با نفوذ درش سیاست هاشونو پیش بردن؟ جالب اینکه امروز همونا دارن آمریکارو نابود میکنن و کاری می کنن که قدرت دست شرق بیفته!
آخرین اخبار