به گزارش خبرنگار مجلس گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، رضا اردکانیان، وزیر نیرو امروز (چهارشنبه، ۲۱ خرداد) در جلسه علنی مجلس شورای اسلامی با شاره به وضعیت مصرف آب، برق و گاز در کشور اظهار کرد: یکی از برگههای زرین جمهوری اسلامی ایران دستاوردهای آن در صنعت زیرساختی برق است.
او افزود: با وجود آنکه جمعیت کشور ما نسبت به چهار دهه گذشته حدود دوسوم افزایش یافته، اما به برکت تلاشهای مسئولان دسترسی شهروندان به برق، از متوسط جهانی بالاتر است و این درحالی است که بیش از چهار دهه گذشته با آنکه جمعیت کشور فقط ۳۶ میلیون نفر بود بسیاری از مردم به برق دسترسی نداشتند.
وزیر نیرو بیان کرد: سطح دسترسی مردم ایران به برق در رتبه جهانی حدود صد در صد است در حالی که این آمار برای کشورهای دیگر ۹۶ درصد تخمین زده شده است.
اردکانیان گفت: هر سال حدود یک میلیون مشترک جدید به صنعت برق اضافه میشود که طبیعتا بخشی از آن در بخشهای مولد است.
وزیر نیرو افزود: در دولت حاضر از نیمه سال ۹۲ تاکنون حدود ۱۶ هزار مگاوات به ظرفیت برق افزوده است که قرار است تا نیمه ۱۴۰۰ این میزان به ۲۰ هزار مگاوات برسد که به طور متوسط هر سال ما ۲ هزار و ۵۰۰ مگاوات به ظرفیت برق کشور افزودهایم در حالی که این میزان در مدت مشابه قبل هزار و ۷۵۰ مگاوات بوده است.
اردکانیان تصریح کرد: ایران هم اکنون جایگاه ۱۴ جهانی را در ظرفیت نصب شده را دارد ضمن این که در منطقه هم جایگاه اول را داریم.
وزیر نیرو ادامه داد: در حال حاضر ظرفیت نصب شده نیروگاههای انرژی تجدیدپذیر بیش از ۳۰ مگاوات است، راندمان نیروگاههای حرارتی در کشور نیز ۳۸.۶ درصد است، امیدواریم این ظرفیت به بیش از ۳۹ درصد برسد.
او با اشاره به اهمیت توجه به مقوله تامین آب شرب و آب کشاورزی، گفت: یکی از مولفههای اصلی برای تامین آب شرب، شهری و روستایی مسئله تثبیت جمعیت در تمام نقاط کشور است تا ما بتوانیم براساس آن آب موردنیاز در بخشهای شهری، روستایی، صنعت و زیست محیطی را تامین کنیم.
وزیر نیرو ادامه داد: براساس آمارها در شرایط کنونی ۱۸۶ سد بزرگ مخزنی در کشور وجود دارد که از این تعداد ۴۲ سد در این دولت مورد بهره برداری قرار گرفته و بیش از ۵۰ سد دیگر در آینده افتتاح خواهد شد. یکی دیگر از مسائل مهم موضوع توسعه شبکههای آبرسانی و زهکشی در کشور است. براساس آمارها تاکنون بیش از ۳۰۰ هزار هکتار شبکه اصلی احداث شده که با برنامه ریزیهای صورت گرفته این میزان به حدود ۳۴۰ هزار هکتار میرسد.
او با بیان اینکه خوشبختانه در حوزه آبرسانی، شهری و روستایی اقدامات ارزندهای صورت گرفته است، افزود: در بحث احداث تصفیه خانههای فاضلاب و آب خوشبختانه آمار کشورمان با میانگین جهانی برابری میکند براین اساس تا پایان دولت به طور متوسط هر ماه یک تصفیه خانه فاضلاب در مدار قرار گرفته و هر دو ماه یک تصفیه خانه آب شهری افتتاح خواهد شد که با این اقدام ۱۰ هزار روستا از شبکه آب پایدار بهرهمند شدند.
اردکانیان گفت: در شرایط کنونی شاخص جهانی برای دسترسی آب در روستاها به اینگونه است که اگر یک فرد ظرف مدت ۳۰ دقیقه پیاده روی به منبع آب دسترسی داشته باشد این منطقه از این منظر برخوردار است، اما ما شاخصهای خودمان را داریم به طوری که از سال ۹۲ این شاخص تعیین شد که برخورداری جوامع روستایی به آب شرب باید همانند جامعه شهری باشد یعنی آنکه افراد بتوانند در آشپزخانههای خود از آب استفاده کنند.
وزیر نیرو افزود: در بخش توسعه شبکههای آبرسانی نیز مانند حوزه برق برنامه ریزیهای قابل توجهی برای سال ۹۹ در نظر گرفته شده که براساس این برنامه افتتاح ۹ سد، احداث ۵۴ هزار هکتار شبکه آبرسانی، آبرسانی به ۱۴۱۲ روستا با جمعیت ۸۰۰ هزار نفر، احداث ۱۲ تصفیه خانه آب و احداث ۱۸ تصفیه خانه فاضلاب در دستورکار قرار دارد.
او بیان کرد: نیروگاههای سیکل ترکیبی یکی از ظرفیتهای مهم کشور هستند که میتوانند کاهش مصرف گاز و جلوگیری از آلودگی را به همراه داشته باشند، با کمک نمایندگان میتوانیم در این زمینه موفقیت داشته باشیم و منابع حاصل از صرفهجویی سوخت را در اختیار سرمایهگذارانی قرار دهیم که باید ۷ هزار و ۵۰۰ مگاوات واحد بخار را به سیکلها اضافه کنند.
اردکانیان گفت: یکی دیگر از برگهای زرین وزارت نیرو موفقیت در کاهش تلفات در شبکه توزیع است، در سال ۹۲ تلفات شبکه توزیع حدود ۱۵ درصد بود که این رقم در اسفند ماه سال گذشته به ۹.۷۶ درصد رسید، هر یک دهم درصد کاهش تلفات موید صرفهجویی قابل ملاحظه است.
وزیر نیرو ادامه داد: کاهش ۵ درصدی تلفات شبکه توزیع به معنای بینیازی از ۳۲۰۰ مگاوات نیروگاه جدید و صرفهجویی حدود ۵۰ هزار میلیارد تومانی بوده، این دستاورد حاصل تجربه فعالین این عرصه است و این تجربیات قابلیت عرضه در سطح منطقه را دارد.
اردکانیان تصریح کرد: یکی دیگر از نقاط روشن در کارنامه کاری دولت کاهش اوج بار بوده، تا دو سال گذشته به صورت متوسط هر ساله در تابستان بیش از ۵ درصد افزایش اوج بار را شاهد بودهایم. ۵ درصد افزایش اوج بار به معنای صرف مبالغ قابل توجه در زمینه تولید برق است. با حمایتهای صورت گرفته از سوی نمایندگان موفق شدیم افزایش اوج بار را به یک درصد کاهش دهیم.
او افزود: سیستم تشویقی برای مردم طراحی شده تا هر مصرفکننده با تنظیم دمای سیستم سرمایشی مصرف ماهانه را کاهش دهد پاداشی دریافت کند، سال گذشته در بخش مصرف خانگی صد میلیارد و در بخش مصرف صنعتی ۵۰ میلیارد تومان پاداش پرداخت کردهایم.
اردکانیان با بیان اینکه شرایط در تابستان امسال با توجه به آغاز زود هنگام گرما دشوار است، گفت: از ۵۷ هزار مگاوات اوج بار تابستان حدود ۲۱ هزار مگاوات آن مربوط به دستگاههای سرمایشی است و هر میزان در این زمینه به صنعت برق کمک شود میتوانیم بدون هرگونه اختلال در عرضه انرژی تابستان را با آرامش سپری کنیم. روز ۱۲ خرداد منحنی نشان میدهد که در مقایسه با سال گذشته بیش از ۱۲ درصد افزایش اوج بار را شاهد بودهایم.
وزیر نیرو تصریح کرد: دستاوردهای صنعت برق منحصر به ظرفیت نصب شده نیست و امروز در بخش نیروگاهی بیش از ۷۵ درصد، در بخش انتقال و توزیع تا ۹۵ درصد خودکفا هستیم، ۱۷ سال است که کشور بدون خاموشی گسترده یا فروپاشی شبکه عرضه خدمات داشته، این نسبت در دنیا به صورت متوسط ۱۰ سال است حتی در کشورهای توسعه یافته و پیشرفته این میزان حدودا ۱۵ سال میباشد و گرفتار فروپاشی شبکه و خاموشی میشود.
اردکانیان با اشاره به اینکه سختیها و عقبماندگیهایی وجود دارد که باید با کمک یکدیگر به سمت برطرف کردن آنها گام برداریم، گفت: یکی از این عقبماندگیها ناترازی انرژی در زمینه منابع مالی است، بدون احتساب قیمت سوخت هر کیلووات ساعت ۱۴۰ تومان هزینه دارد. متوسط نرخ فروش برق ما ۵۰ درصد است که موجب شده سال گذشته با کمک قانون بودجه حدود ۱۵ هزار میلیارد تومان از بدهی وزارت نیرو تسویه شود، اما ۴۵ هزار میلیارد تومان دیگر بدهکار هستیم که به همین میزان بابت مابهالتفاوت قیمت تکلیفی و قیمت تمام شده از دولت طلبکار هستیم.
او ادامه داد: نیاز ارزی ما در سال ۱۲۰۰ میلیون دلار است که نیمی از آن از طریق صادرات برق به کشورهای همسایه تأمین میشود.
اردکانیان با اشاره به اینکه سال گذشته پویش الف – ب ایران راهاندازی شد، گفت: در نیمه دوم سال گذشته ۲۲۷ پروژه آب، برق، فاضلاب با سرمایهگذاری ۳۳ هزار میلیارد تومان به بهرهبرداری رسید، تلاش میکنیم این پویش را با ۲۵۰ طرح و سرمایهگذاری حدود ۵۰ هزار میلیارد تومان در همه استانهای کشور پیش ببریم.
انتهای پیام/