زاگرس با وجود هزاران هکتار درخت هم اکنون در حال انقراض است که به امداد مدیران و مسئولان کشور و مردم نیاز دارد هر کدام از ما در قبال زوال این جنگل ها مسئول هستیم.

به گزارش خبرنگار حوزه محیط زیست گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان،در روز‌های اخیر شاهد آتش سوزی‌های متعدد در برخی از مناطق کشور بودیم که یکی از مهم‌ترین منابع اکوسیستمی و اکسیژنی کشور محسوب می‌شوند.

جنگل‌های زاگرس

از شمال غرب تا جنوب غرب کشور را تشکیل می‌شوند، جنگل‌هایی که از ۵۰۰ سال گذشته به عنوان منبع تغذیه، حیات وحش و گیاهان متعدد هستند که یکی از مهم‌ترین آن‌ها درختان بلوط است.

درختان بلوط از جمله گنج‌های کهن سال ایران زمین به شمار می‌آیند. عمر این گونه به بیش از ۲۰۰ سال می‌رسد حتی بر اساس برخی از گزارش ها، درختان بلوط یکی از مناطق ایران بین ۶۰۰ تا ۸۰۰ سال عمر دارند.

در دنیا بیش از ۶۰۰ گونه درخت بلوط وجود دارد. بیشتر این درختان برگ ریز هستند و تنها چند گونه از آن‌ها در دنیا همیشه به صورت سبز دیده می‌شوند.

بیشتر درختان بلوط در دنیا در نیم کره شمالی زمین رشد می‌کنند. این درختان در جنگل‌های معتدل، مدیترانه‌ای و گرمسیری و حتی در دامنه‌های کوه‌ها دیده شده اند.

بر اساس برخی از گزارش‌ها حدود ۷۸ گونه از این درختان هم اکنون در معرض خطر انقراض قرار دارند.

درختان بلوط ایران

درختان بلوط ایران نیز مانند سایر مناطق جهان در نقاط مختلف پراکنده اند، به صورتی که می‌توان این درختان را در تمام نقاط ایران یافت.

عزای عمومی برای بلوط ایرانی/ سوختم خاکسترم را باد برد

از جمله گونه‌های موجود در ایران، برودار یا بلوط ایرانی، یول یا بلوط لبنانی، بلند مازو، اوری، سفید مازو، مازوج، دار مازو، بلوط حلبی، بلوط کوهی، بلوط آذری که بیشتر در نقاط بلند دیده می‌شوند، بلوط جنگلی در نقاط نیمه مرطوب رشد می‌کنند و مازوی گزانگبین که در مناطق خشک ایران می‌روید.

آمار نهایی از درختان بلوط در ایران

طبق مشاهدات و آمار‌ها مساحت کل جنگل‌های ایران ۱۲ میلیون هکتار است که بیش از ۵۵ درصد این جنگل‌ها را گونه‌های مختلف بلوط تشکیل داده اند. گونه بلوط بخش اساسی از نواحی روستایی غرب کشور را پوشش می‌دهد که به صورت درخت یا درختچه هستند.

برگ‌های این گونه به شکل بیضی شکل یا کشیده و باریکند و برگ‌هایی برای تصفیه هوا یا سایه افکنی دارد که مناسب رشد در خاک کم عمق نیستند.

جنگل‌های زاگرس پر از درختان بلوط است که گاهی ارتفاع آن‌ها به ۵۰ متر و قطر تنه شان به ۳ متر می‌رسد.

عزای عمومی برای بلوط ایرانی/ سوختم خاکسترم را باد برد

هر درخت بلوط از سن ۲۰ تا ۵۰ سالگی تولید میوه کند و پس از آن هر سال حدود ۲ هزار میوه می‌دهد، با این حال از هر ۱۰ هزار میوه، تنها یک دانه بلوط می‌تواند تبدیل به درخت شود.

علی بالی معاون دفتر مدیریت اکوسیستم زیستگاه و امور مناطق سازمان حفاظت محیط زیست در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه محیط زیست گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان،در خصوص زوال جنگل‌های زاگرس، اظهار کرد: رویشگاه زاگرسی کشور در سالیان گذشته تحت تاثیر فعالیت‌های انسانی و اثرات سوء آن قرار گرفته است.

وی با بیان اینکه برخی فعالیت‌ها منجر به نابودی زاگرس شده است، گفت: فعالیت‌های زیرساختی مانند توسعه راه‌ها، معادن، بهره برداری از جنگل، کشت‌های پایین اشکوب، چرای دام، تغیرات اقلیم از جمله تاثیرات رو به زوال رویشگاه زاگرس هستند.

بالی با اشاره به اینکه ضعف و آشفتگی در اکوسیستم موجب آسیب پذیر شدن جنگل‌ها شده است، افزود: ۴۰ درصد رویشگاه‌های ایران را جنگل‌های زاگرس تشکیل می‌دهند همچنین عمده آب کشور توسط این رویشگاه‌ها تامین می‌شود.

وی ادامه داد: همچنین جنگل‌های زاگرس نقش مهمی در ایجاد پدیده گرد و غبار در کشور دارند، اما هم اکنون این رویشگاه مهم کشور رو به زوال رفته است.

معاون دفتر مدیریت اکوسیستم زیستگاه و امور مناطق تصریح کرد: زاد آوری در زاگرس تحت تاثیر عوامل محتلف قرار گرفته است و با وجود این که تلاش‌های زیادی توسط دستگاه‌های مختلفی برای نجات آن صورت گرفته، اما به دلیل پراکندگی زیستگاه‌ها مدیریت و اداره آن بسیار سخت است.

وی با اشاره به احیای جنگل‌های زاگرس و درختان بلوط آن، اظهار کرد: موضوع آتش سوزی جنگل‌ها موضوع جدیدی نیست به طور کلی در کشور و جهان این اتفاق رخ می‌دهد بخش بسیار کمی از این آتش سوزی‌ها طبیعی است، اما برخی از این حوادث ریشه انسانی دارد.

بالی با بیان این که اکوسیستم‌ها با چندین روش مختلف احیا می‌شوند، گفت: ممکن است این رویشگاه‌ها قرق شوند و یا این که فعالیت‌های مکانیکی و بذر پاشی و نهال کاری درآن انجام شود به همین دلیل می‌توان با مدیریت درست آن را احیا کرد.

وی با تاکید براین که اقدامات فراوانی برای جلوگیری از قاجاق چوب بلوط از جنگل‌های زاگرس صورت گرفته است، افزود: سازمان جنگل‌ها و محیط زیست وهمچنین نیرو‌های انتظامی برای مبارزه با قاچاق چوب و جلوگیری از تغییر کاربری اقداماتی انجام داده اند، اما میزان تجهیزات آن‌ها از نظر پرسنلی و حفاظتی باید تقویت شوند.

بالی اشاره‌ای به بودجه حفاظت از جنگل‌ها کرد و گفت: متاسفانه اعتبارات تخصیص یافته برای حفاظت از این مناطق کافی نیست.

سنجاب‌ها

سنجاب‌ها عاشق بلوط هستند، آن‌ها تمام بلوط‌هایی را که در طول سال پیدا می‌کنند در زیر خاک مخفی می‌کنند تا کسی آن‌ها را پیدا نکند، اما در طول زمستان هر سنجابی از هر ۱۰۰ بلوطی که مخفی کرده تنها ۲۰ عدد از آن را پیدا می‌کند و جای ۸۰ بلوط مخفی شده را فراموش می‌کند که همین باعث می‌شود این دانه‌ها در سال‌های بعد به درخت بلوط تبدیل شوند.

عزای عمومی برای بلوط ایرانی/ سوختم خاکسترم را باد برد

خواص درخت بلوط

میوه درخت بلوط خواص متعددی دارد که هم اکنون این میوه در برخی از مناطق شمالی کشور به شکل آجیل مصرف می‌شود. این میوه پر از مواد مغذی تانن است که جزء میوه‌های کمیباب در جهان محسوب می‌شود.

در گذشته میوه آن را خشک می‌کردند و مانند چای می‌نوشیدند. پوست درخت و برگ بلوط نیز خواص درمانی دارد که در طب سنتی از آن استفاده می‌شود، اما چوب درخت بلوط که یکی از مقاوم‌ترین و محکم‌ترین درختان محسوب می‌شود.

طی سال‌های متوالی شاهد کاهش جمعیت این درخت در جنگل‌های زاگرس هستیم به این صورت که یا این درختان قطع می‌شوند یا آتش می‌گیرند.

در چند روز اخیر به دلیل افزایش بارش‌ها و رویش مراتع شاهد آتش سوزی‌های متوالی در مناطق زاگرس نشین بودیم که متاسفانه باعث آسیب دیدگی و نابودی درختان بلوط در این منطقه بودیم.

بر همین اساس منصور رئیس سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه محیط زیست گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان،، در رابطه آمار و ارقام نابودی درختان بلوط در آتش سوزی اخیر جنگل‌های زاگرس، اظهار کرد: در آتش سوزی‌های اخیر حدود ۹۰ درصد جنگل‌های زاگرس به صورت مقطعی نابود شده اند.

وی با بیان اینکه از ابتدای آتش سوزی ها، تیم‌های کارشناسی برای برآورد آسیب‌های وارده به مناطق اعزام شدند، افزود: تیم‌های اعزام شده به مناطق آسیب دیده از آتش، با شمارش تک تک درختان سوخته شده به دنبال میزان خسارات وارده به جنگل‌های بلوط هستند.

منصور با اشاره به اینکه هنوز هیچ گونه آماری از نابودی درختان بلوط نداریم، گفت: درختان بلوط یکی از پر ارزش‌ترین گونه‌های مناطق غربی کشور محسوب می‌شوند که با سهل انگاری برخی از افراد این درختان در خطر انقراض قرار دارند.

عزای عمومی برای بلوط ایرانی/ سوختم خاکسترم را باد برد

ارزش ریالی درختان بلوط

ارزش مادی اکولوژیکی هر درخت بلوط ۵۰ تا ۱۰۰ ساله بیش از ۲۰۰ هزار دلار یعنی مبلغی بیش از ۲ میلیارد تومان برآورد شده است، این به معنای این است که هر درخت بلوط به عنوان یک سرمایه ملی و میلیاردی در کشور محسوب می‌شود که با از دست دادن هر یک از آن‌ها ارزش اکولوژیکی ایران نیز نابود می‌شود.

برای حفظ محیط زیست دولت و مردم باید پای کار بیاید و اقدامات حفاظتی بیشتری برای این اکوسیستم و اکولوژیک کشور انجام دهد. حفاظت از محیط زیست و اکوسیستم طبیعت یک معادله چندجانبه است که باید برای تامین نیاز‌های این اکوسیستم مدیریت درستی صورت گیرد.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۴
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۲۵ ۲۲ خرداد ۱۳۹۹
درختان بلوط پوشش زیادمی کردن فردا بجای هوا گردوخاک تنفس می کنن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۱۴ ۲۱ خرداد ۱۳۹۹
جنگل و درخت و پوشش گیاهی دارند اکسیژن ما رو تامین می کنند
وقتی درختی قطع می شود باید عزاداری کرد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۱۵ ۲۱ خرداد ۱۳۹۹
اصلا انگارمسئولین محیط زیست خواب هستندماهم دردزفول زندگی میکنیم اکثرباغهای بزرگ اینجاروبه قطعات کوچک تقسیم کردن وبه ویلاواستخرتبدیل شده وازآب کشاورزی هم این استخرهاراپرمیکنندواجاره میدهندحتی دراین دوران کرونایی هیچ مسئولی هم دراین زمینه مانندبقیه مسائل پاسخگونیست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۰۰ ۲۱ خرداد ۱۳۹۹
فرهنگ مردم هم تاثیر داره دیگه ؛ اینهمه میگن آقا انقدر آشغال نریزید تو این جنگل ها ؛ انقدر آتیش روشن نکنین تو این جنگل ها و دار و درخت ها ؛ حفظ محیط زیست شده دغدغه چند ساله...
Germany
ناشناس
۱۲:۰۹ ۲۱ خرداد ۱۳۹۹
باید روشن کردن آتش دد جنگل ممنوع بشه و تا صد میلیون جریمه داشته باشه دقیقا مثل اروپا
بعد باید جنگل دست سپاه و ارتش باشه و سی هزار سرباز به جنگ خدمت کنند ! هر سرباز باید صد هزار درخت بکاره
خدمت به کشور یعنی این !
به نظرم خدمت به کشور باید دد زمینه شهری و جنگلی و جاده ای باشه و دانشجو باید یک سال طرحش واسه این کار سالانه یک میلیون دانشجو به کشور خدمت می کنند و جای درس کار های عملی انجام میدهند !
Netherlands
ناشناس
۱۱:۴۶ ۲۱ خرداد ۱۳۹۹
تازمانی که مجری طرح طوبی ویک لیبرال غرب گراآتشسوزی وحریق این کوههارافاقدارزش وذره ای اهمیت میدونه واتفاقا رئیس محیط زیسته بانام جنایتکار"عیسی کلانتری" منتظرنابودی کل جنگهای ایران باشید!
ایهاالناس یک کفتارخائن شده نگهبان باغ!کسی که فروشنده پروانه شکاربه جاسوسان غربی بوده و شناسایی پایگاهها،تحت نام فعال زیست محیطی! همراه بایدهمراه باخائن جاسوس سازمان سیاکه باعث شهادت سردار سلیمانی شداین نفوذی و جاسوس وجنایتکارزیست محیطی هم طناب اعدام برگردنش خفت بشه
Iran (Islamic Republic of)
ارمان
۱۱:۴۶ ۲۱ خرداد ۱۳۹۹
آتش سوزی رو نمیشه پیش‌بینی کرد
ولی مرتع خواری رو میشه
تشریف بیارید لرستان مخصوصا کوهدشت و ببینید چطور جنگل‌ها رو شخم میزنن. با گاو آهن درخت های بلوط رو زخمی میکنن عمدا. بعد که خشک شد قطع میکنن و زغال ازش میگیرن و زمین هم کشت میکنن. جنگل های لرستان رو دریابید. اینجا مسئول دلسوزی نداریم و اگر داریم توان مقابله ندارد.
Netherlands
ناشناس
۱۱:۴۲ ۲۱ خرداد ۱۳۹۹
تامجری طرح طوبی ویک لیبرال غربگراکه آتش این کوههارافاقدارزش وذره ای اهمیت میدونه واتفاقا رئیس محیط زیسته بانام جنایتکار"عیسی کلانتری" منتظرنابودی کل جنگهای ایران باشید!
ایهاالناس یک خائن شده نگهبان باغ!کسی که فروشنده پروانه شکاربه جاسوسان غربی بوده و شناسایی پایگاهها،تحت نام فعال زیست محیطی! همراه باجاسوس سیاکه باعث شهادت سردارسلیمانی شداین جاسوس وجنایتکارزیست محیطی هم بایدطناب اعدام برگردنش خفت بشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۲۳ ۲۱ خرداد ۱۳۹۹
خدارا هزار مرتبه شکر
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۱۲ ۲۱ خرداد ۱۳۹۹
چون این جنگلها نزدیک تهران نیستند انگار سر سوزنی واسه مسئولین ارزش ندارند هیچ کس به داد نمیرسه انگار واسه دولت هیچ ارزشی نداره یه ادم دلسوز نداریم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۴۹ ۲۱ خرداد ۱۳۹۹
ما که نه دیدیم تاحالا نه خوردیم اگه ایرانیه باید با قیمت پایین مثلا کیلو ۴ تومان تو بازار باشه پس کو؟ پس انقراضشم به ما ربطی نداره ،
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۲۹ ۲۱ خرداد ۱۳۹۹
عزاداری بعد ازمرگ سهراب!؟!؟ همیشه درایران این بوده وخواهد بود؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۲۲ ۲۱ خرداد ۱۳۹۹
باید مخزنی برای نهال بلوط و سپس کاشت با برنامه آن درست شود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۴۵ ۲۱ خرداد ۱۳۹۹
موقعی سربازی دو بار واسه خاموش کردن آتیش این درختا رفتیم، سر آخر 10 نفر مسئولین شهر با هم عکس انداختن رفتن بدون اینکه کاری بکنن
Iran (Islamic Republic of)
جواد
۰۹:۳۵ ۲۱ خرداد ۱۳۹۹
ما دیروز میرفتیم خرم آباد درختهای کوه گرمابه داشتن میسوختن زنگ هم زدیم آتش نشانی گفتن به ما ربط نداره منابع طبیعی هم میدونن زنگ نزنید انگار نه انگار برگشتیم هم آتش سوزی همینجوری ادامه داشت کسی هم برا خاموش کردنش نبود.
Iran (Islamic Republic of)
باهر
۰۹:۰۱ ۲۱ خرداد ۱۳۹۹
از قدیم گفته اند با یک دست دو هندوانه نمی توان برداشت.
حال مسئولین ما هم نمی توانند با یک دست دو کار انجام دهند درصورتی که بعضی از انها ده ها شغل و سمت دارند و از همه بدتر مشغول غارتگری و رانتخواری و مفت خوری و حرامخواری هستند و دیگر فرصتی برای خدمت کردن به مردم وکشور را ندارندگرچه مدام شعار خدمت کردن را میدهند و با حرافی گوش فلک فردوس هم کر کرده اند!!!
!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۲۹ ۲۱ خرداد ۱۳۹۹
« کدام از ما در قبال زوال این جنگل ها مسئول هستیم»
ما مسئولیت خودمون رو با دادن مالیات،عوارض، انتخاب نماینده مجلس،رئیس جمهور و شورای شهر انجام دادیم. نهایت کاری که بتونیم انجام بدیم نریختن زباله و کاشت یک نهال هست...
اما کی نهال زندگی مارو مراقبت میکنه؟! زیر اقسام فشارها و گرانی های ملزومات اساسی زندگی له شدیم. تا دیروز میگفتیم خونه گرونه، الان باید بگیم اجاره خونه گرونه !!
تا دیروز میگفتیم ماشین گرونه ، الان میگیم کرایه ماشین!
اگر معادی هست، که هست! من جوون از باعث و بانی این وضعیت نمی گذرم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۲۵ ۲۱ خرداد ۱۳۹۹
عجب
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۲۴ ۲۱ خرداد ۱۳۹۹
اعدام
Iran (Islamic Republic of)
ali
۰۸:۱۷ ۲۱ خرداد ۱۳۹۹
انسان با چرای بیرویه دام سنگین و سبک و مخصوصا بز تمام پوشش گیاهی کشور را نابود کرده است با کشیدن جاده در دل جنگلها و ییلاقات مناطق بکر و دیدنی ایران را کاملا نابود و موجب تخریب خاک شده اند. نمونه آن را میتوان به ییلاق دیزاب مابین آببر و فومن اشاره کرد. yjc چرا مستندی در این زمینه صداو سیما تولید نمی کنه چرا مسئولین محلی جلوی اجرای چنین طرح هایی( جاده کشیدر ییلاقها با بلدزر) رو نمیگیرن / چرا حیات وحش منطقه رو در یک محدوده ی محدود قرار میدن چرا اینها رو میبینن و اقدامی نمی کنن. برا چی از بیت المال حقوق میگیرن. ووووو؟؟؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۱۷ ۲۱ خرداد ۱۳۹۹
چطور بسیج کردید آتیش خاموش کردید هر ساله هزاران بلوط بکارید فکر نمی کنم عیب داشته باشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۱۳ ۲۱ خرداد ۱۳۹۹
خدا بهترین سرزمین رو به ایرانیان بخشیده ولی قدرش رو نمیدونیم فلان کشور فسقلی که یک زمان مال ایران بود داره محیط زیست مصنوعی میسازه و نگهداری ازش میکنه ولی ما مردم و مسئولین فقط حرف الکی میزنیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۴۸ ۲۱ خرداد ۱۳۹۹
200 هزار دلار چی بابا ؟
بیاین لردگان خودم صد تا بلوط هزار ساله بهتون بدم دو میلیون تومن
Iran (Islamic Republic of)
پیرمرد
۱۴:۱۹ ۲۱ خرداد ۱۳۹۹
من ازت می خرم!
آخرین اخبار