استان ایلام همواره یکی از استان های پیشرو در تولید محصولات کشاورزی متنوع است که در سال های اخیر با پیشرفت های چشمگیری در این زمینه همراه بوده است.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ایلام، یک جامعه برای بقای عمر خود، نیازمند توسعه و خودکفایی در بخش‌های مهم و زیر بنایی است در صورتی که مردمان یک کشور بتوانند از منابع خدادادی سرزمین‌های خود به خوبی و در جهت رشد و توسعه استفاده کنند می‌توان آن کشور را در مسیر پیشرفت و خودکفایی دانست.

در ایران به دلیل وجود تنوع آب و هوایی، پراکندگی و بزرگی و کوچکی مزارع، در بیشتر نقاط کشور قابلیت کشت محصول با روش‌های مختلف  وجود دارد از طرفی دیگر ایران از نخستین کشور‌های جهان است که در آن کشاورزی و زراعت آغاز گردیده‌ و به همین دلیل از دیرباز به عنوان یکی از قطب‌های بزرگ کشاورزی در جهان به شمار رفته که در طول تاریخ با فراز و نشیب‌هایی همراه بوده است.

ارزش مهم این صنعت در کشور‌ها باعث شده که این بخش در میان کشور‌های جهان از جنبه‌ نیازی فراتر رفته و به بازار رقابت و سود آوری نزدیک‌تر شود، به همین دلیل کشور‌ها برای همسو شدن با این حرکت نوین جهانی تمام امکانات و ابزار الات خود را به کار می گیرند تا بازار فروش و صادرات کشور‌های همسو و رقیب را به دست بگیرند.

کشاورزی در استان ایلام

آن طور که گفته شد در کشور ما به دلیل تنوع آب و هوایی، میزان کشت محصولات در تمامی استان‌ها به یک اندازه نیست، در این میان استان ایلام در غرب کشور به دلیل دارا بودن مناطق کوهستانی، دشت‌های وسیع و منابع آبی مناسب همواره یکی از استان‌های پیشرو در تولید محصولات کشاورزی است.

این استان با دارا بودن ۳۳۶۳۳۵ هکتار اراضی آبی و دیم، سالانه در حدود ۸۱۸۴۴۸ تن محصول زراعی تولید و روانه بازار مصرف می‌کند.

سید تراب میری مدیرکل جهاد کشاورزی استان ایلام در گفتگو با خبرنگار ما به تشریح وضعیت کشاورزی در این استان پرداخت و گفت: در چند سال اخیر و با حمایت‌های دولت، کشاورزی در ایلام پا در مسیر رشد و پیشرفت گذاشته، به طوری که با اجرای طرح‌های نوین آبیاری، مکانیزاسیون، ایجاد صنایع تبدیلی کشاورزی، ایجاد طرح‌های کلانی چون احیای اراضی دشت‌های دهلران و مهران از حوزه آبریز سد کرخه و سامانه گرمسیری رونق چشمگیری یافته است.

کشاورزی در ایلام درآمد ۶ هزار میلیاردی را رقم زد

میری، مدیرکل جهاد کشاورزی استان با اشاره به اهمیت کشاورزی در اقتصاد و معیشت مردم استان بیان داشت: کشاورزان استان سالانه در حدود ۱ میلیون تن محصول در بخش‌های مختلف کشاورزی تولید می‌کنند که درآمدی در حدود ۶ هزار میلیارد تومان را به دنبال دارد.

او اظهار داشت: گندم، جو، ذرت، لیمو شیرین، انگور و کلزا بیشترین تولید محصولات کشاورزی در استان ایلام را به خود اختصاص داده است که با توجه به مساحت کم استان در مقایسه با دیگر استان‌ها، در تولید بسیاری از محصولات نظیر گندم و دانه‌های روغنی، بذر و تولیدات دامی جایگاه مناسبی در سطح کشور را دارا هستیم.

میری ادامه داد: با وجود محدودیت‌های جغرافیایی و مساحتی کشاورزان ایلامی رتبه چهارم تولید کلزا، چهاردهم در تولید گندم و رتبه اول تولید بذر کشاورزی در کشور را به خود اختصاص داده اند.

او یادآور شد: بیش از ۵۵ هزار بهره‌بردار مستقیم در حوزه کشاورزی استان ایلام فعالیت دارند که ۵۰ درصد خانوار‌های استان ایلام به صورت مستقیم یا غیرمستقیم بهره‌بردار و فعال در حوزه زیربخش‌های کشاورزی هستند.

پتانسیل صادرات در بخش فرآورده‌های دامی استان ایلام 

مدیرکل جهاد کشاوزی استان ایلام با بیان اینکه تولیدات دامی استان افزون بر نیاز بازار مصرف استان است، اظهار داشت: در استان انواع محصولات گوشتی و پروتینی همچون گوشت قرمز، مرغ، شیر خام، تخم مرغ وعسل تولید می شود.

او تصریح کرد: در حال حاضر سه برابرمصرف استان تولید محصولات دامی داریم و پتانسیل صادرات در بخش محصولات دامی ایلام وجود دارد.

کشاورزی ایلام در مسیر پیشرفت

میری با اشاره به طرح‌های بزرگ کشاورزی در استان ایلام بیان داشت: در چند سال اخیر طرح‌های مهمی همچون احیاء مجتمع پرورش گاو شیری، توسعه مزارع پرورش ماهی در قفس، احداث گلخانه‌های نوین، نصب سیستم‌های نوین آبیاری، کاشت و یا افزایش سطح زیر کشت محصولاتی جدیدی همچون پسته، کلزا و زیتون و همچنین احیاء طرح اراضی ایلام و خوزستان و رودخانه مرزی در استان انجام و در دستور کار قرار گرفته است.

او اجرای این پروژ‌ها در ایلام را نقش مهمی در استقرار بهره برداران و کشاورزان در مناطق مرزی و جلوگیری از مهاجرت و صیانت از مرز‌ها دانست و تصریح کرد: علاوه بر ایجاد مستقیم طرح‌های کلان، به دلیل اهمیت کشاورزی در بخش اشتغال و تولید، دولت برای ایجاد کارگاه‌های سنتی فرآوری محصولات کشاورزی و تجهیز و خرید ادوات کشاورزی نیز به کشاورزان تسهیلات یارانه دار اعطا می‌کند.

مدیرکل جهاد کشاورزی استان با بیان اینکه در چند سال اخیر گام‌های مثبتی در جهت ارتقاء کشاورزی سنتی به مکانیزاسیون انجام گرفت ، ادامه داد: تبدیل دستگاه و ادوات کشاورزی قدیمی و بکارگیری انواع دستگاه‌های مکانیزه در بخش‌های مختلف کشاورزی از اقدامات انجام شده تا به امروز است.

جوشش آب در رگ‌های خشک زمین‌های ایلام

ماه گذشته ایلام میزبان وزیر جهاد کشاورزی برای افتتاح و بهره برداری از چند طرح مهم این حوزه بود که از طریق ویدئو کنفرانس به بهره برداری رسید.

افتتاح شبکه و آبیاری در ۲۷ هزار هکتار از اراضی کشاورزی دهلران، مهران و ایوان و ١٢۳ طرح دیگر در حوزه‌های آب و خاک، گلخانه، دام و طیور با اعتبار ۴۸۲ میلیارد تومان از جمله پروژه‌های وزارت جهاد کشاورزی بود که در این مراسم مورد بهره‌برداری قرار گرفت.

همچنین در این آیین ۱۱ واحد دام و طیور، شهرک گلخانه‌ای با ۱۰ هزار هکتار در بخش صالح آباد و ۴۷ هکتار شبکه انتقال آب به عشایر افتتاح شد.

با افتتاح این طرح‌ها انقلابی بزرگ در زمینه تبدیل اراضی دیم به آبی و توسعه آبیاری‌های نوین و اشتغالزایی در استان ایلام در حال شکل گیری است، به گونه‌ای که پیش بینی می شود بیش از ۵۹۰۰ نفر به صورت مستقیم و غیر مستقیم در این مناطق مشغول بکار ‌شوند.

صدای پای آب، موسیقی آبادانی در دشت‌های ایلام

 نصیریان از کشاورزان شهرستان دهلران با بیان اینکه چندین سال به دلیل کم آبی زمین هایمان خشک شده بود، می‌گوید: اجرای این طرح امید را در دل مردم بومی تازه کرده است، بسیاری مثل من به کشاورزی مشغول می شوند.

روش های نوین کشاورزی

علی از کشاورزان ایلامی هم در این خصوص گفت: در چند سال اخیر بخش عمده‌ای از زمین دیم و خشکمان به سیستم آبیاری نوین متصل شده اند و حالا در این مناطق عمران و آبادانی و سرسبزی را می توان دید.

آقای پرهیز از کشاورزان نمونه استان نیز در این باره می‌گوید: در چند سال اخیر با برگزاری کلاس‌های آموزش کشاورزی در روستایمان توانسته ایم به خوبی با اصول بروز کشاورزی آشنا و هماهنگ شویم.

حضور مستمر کارشناسان پا به پای کشاورزان

جواهری کارشناس کشاورزی در گفت و گو با خبرنگار ما با بیان اینکه در چند سال اخیر کارشناسان کشاورزی با تاکید بر آموزش و برگزاری سایت‌های آموزش تحقیقی ترویجی، سعی در آشنایی بیشتر کشاورزان با جدیدترین اطلاعات علمی دارند، گفت: امروزه نتیجه این موضوع در استان را می توان در افزایش آگاهی علمی وعملی، تشکیل سامانه اطلاعات جامع بهره برداران و انتقال تجارب عملی در بین کشاورزان ایلامی دید.

او اظهار داشت: با تلاش کارشناسان و استقبال بهره برداران و حمایت‌های جهاد کشاورزی، کشاورزی سنتی به سوی مکانیزاسیون حرکت می کند به طوری که کشاورزان در فعالیت‌های خود از داشته‌های بروز علمی، تجهیزات و ادوات مدرن استفاده می‌کنند.

این کارشناس کشاورزی اقلیم استان را چهار فصل دانست و تصریح کرد: این تنوع اقلیمی باعث تنوع تولید و کشت محصولات مختلف از جمله گندم و جو در کلیه اقلیم‌ها و کشت محصولات دیگری همچون صیفی‌جات، حبوبات و محصولات جالیزی در اکثر مناطق استان شده است.

جواهری آینده کشاورزی در استان را درخشان توصیف کرد و افزود: به دلیل نبود مشاغل صنعتی بزرگ در ایلام و از طرفی با توجه به حمایت‌های دولت از بخش کشاورزی، تعداد فارغ التحصیلان رشته‌های کشاورزی افزایش یافته و مشاغل این حوزه نیز در چند سال اخیر بیش از پیش با اقبال عمومی روبه رو شده است.

حالا کشاورزی سنتی ایلام در حال خوگیری با شیوه مدرن است، بدون شک در مسیر توسعه کشاورزی، موانع و محدودیت‌های فراوانی وجود دارد، اما نگاهی به گذشته این مردمان، نشان از اراده‌ای آهنین در مقابل سختی‌ها و مشکلات دارد، تجربه نشان داده مردمان این دیار به جای نا امید شدن، همواره مشکلات را به فرصت‌هایی برای خودکفایی و توسعه در کشور تبدیل خواهند کرد.

گزارش از آغالی

انتهای پیام/ب

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.