اکبر غفوری استاد دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه یزد در گفت و گو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از یزد، با اشاره به ویژگی ها و پيامدهای سیاسی و اجتماعی قیام ١۵ خرداد، گفت : از ویژگی های این قیام می توان به اسلامی بودن آن اشاره نمود به این معنا که مهمترین انگیزه مردم برای حضور در صحنه در واقع دین و مذهب و در اعتراض به دستگیری یک عالم دینی بود.
او افزود: از دیگر ویژگی های این قیام، مردمی بودن این حرکت است که همه اقشار مردم در این حماسه حضور داشتند بر خلاف حرکت هایی که پیش از آن برخی از جریان های سیاسی داشتند و متأثر از تفکر قشر خاصی بود.
غفوری سومین ویژگی این قیام را مخالفت با اصل سلطنت ادامه داد: زیرا حرکت های پیش از آن بیشتر اعتراض علیه دولت ها بود نه خود سلطنت پهلوی و چهارمين ویژگی بیگانه ستیزی است یعنی علاوه بر آن که این قیام حمله به استبداد و استعمار بود و امام اعلام کرد :انگلیس از آمریکا بدتر و آمریکا از انگلیس بدتر و شوروی از هر دوی آنها بدتر است.
او درباره پیامدهای سیاسی این قیام اشاره کرد به پایان دادن به دوران مبارزات مسالمت آمیز، به این معنا که تا قبل از قیام ١۵ خرداد اکثر نیروهای مخالف شاه سعی می کردند اعتراضات خود را از طریق مجلس اعلام کنند و حتی آیت الله کاشانی از طریق تریبون مجلس اعتراضات خود را اعلام کرد.
اما این قیام سبب شد تا مبارزات وارد فاز عملیات مسلحانه و نظامی شود و پس از آن بود که هيأت های موتلفه اسلامی، حزب ملل اسلامی و سازمان مجاهدین خلق و گروه های دیگری تشکیل شدند و نحوه برخورد با رژیم از حالت مسالمت آمیز به خشونت آمیز تبدیل شد و نیز سازش ناپذیری و دوری گزیدن از گفت و گو های پنهان و پشت پرده که تا قبل از قیام ١۵ خرداد برخی از احزاب و گروه های سیاسی سعی می کردند تا با شاه مذاکره کنند اما این نحوه برخورد با رژیم نشان داد که شاه دیگر قابل مذاکره و قابل سازش نیست.
غفوری افزود: همچنین نیروهای مخالف حکومت تلاش کردند تا رژیم شاه را براندازند در حالیکه تا قبل از آن مبارزات در چهارچوب قانون اساسی و حفظ سلطنت بود.
استاد دانشگاه حقوق و علوم سیاسی دانشگاه یزد گفت: استقلال سیاسی مبارزان، فروپاشی دیوار سیاه رضاخانی میان حوزه و دانشگاه، پایان دادن به افسانه جدایی دین از سیاست، بر ملاشدن ماهیت ضد دینی و ضد اسلامی و ضد انسانی رژیم شاه و رشد بینش سیاسی مردم از دیگر پیامدهای سیاسی قیام ١۵ خرداد بود.
غفوری با اشاره به بیانات امام خمینی(ره) درباره قیام ١۵ خرداد، گفت :امام خمینی درباره قیام ١۵ خرداد فرمودند: ١۵ خرداد نقطه عطفی است در تاریخ کشور است و همین قیام ١۵ خرداد اسطوره حکومت ستم شاهی را در هم شکست و افسون ها را باطل کرد.
اوگفت: ملت ایران روز ١۵ خرداد را که یوم الله است زنده نگه دارند چراکه این روز مبدأ نهضت اسلامی است و درود بر کسانی که این حرکت را آغاز کردند.
انتهای پیام/ی