نماینده سابق پارلمان عراق به چالش‌های فراروی دولت جدید این کشور اشاره کرد و گفت: روابط تهران- بغداد بی‌نظیر است.

نماینده سابق پارلمان عراق: چالش‌های فراروی دولت جدید عراق/ روابط تهران - بغداد بی‌نظیر استبه گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، پس از گذشت ۵ ماه از استعفای دولت عادل عبدالمهدی نخست وزیر عراق و طرح اسامی مختلف برای تصدی پست نخست وزیری، نمایندگان پارلمان عراق سرانجام به کابینه «مصطفی الکاظمی» رأی اعتماد دادند. وی اعلام کرده است «دولت وی، دولت راه حل است نه دولت بحران‌ها ‎». به همین مناسبت گفتگویی را با «علی العلاق» نماینده سابق پارلمان و یکی ار رهبران حزب «الدعوه» عراق انجام دادیم که از نظر می‌گذرد:

*دولت عراق بالاخره بعد از مدتها تشکیل شد، چه چالشهایی متوجه دولت کنونی است؟

در حقیقت، دولت کنونی عراق با چالش‌های بسیار بزرگی مواجه است که نیازمند تلاش زیاد برای مقابله با این چالش‌ها است، چالش‌هایی که یکی از مهمترین آنها اقتصادی است. از آنجایی که تنها منبع درآمد عراق فروش نفت است، طبیعتاً کاهش قیمت نفت تأثیر زیادی بر وضعیت اقتصادی کشور خواهد داشت و کمبود شدید ارز یکی از تبعات منفی این موضوع است. تا جایی که دولت برای پرداخت حقوق بازنشستگان و دیگر نیازهای اقتصادی ناگزیر به وام گرفتن است.

اوضاع اقتصادی عراق در حال حاضر نیازمند مطالعه و بررسی و راهکار است. چالش خطرناک دیگر دولت در حال حاضر بیماری کووید ۱۹ است که تمامی کشورهای جهان از جمله عراق با آن دست به گریبان هستند.

دولت عراق نیز در زمینه بهداشت و درمان اقدامات و تدابیر لازم برای مقابله با این ویروس و جلوگیری از گسترش آن اتخاذ کرده است که منع آمد و شد و فاصله گذاری اجتماعی از جمله این تدابیر است. چالش مهم دیگر دولت عراق، امنیتی است.

چالش امنیتی در عراق هنوز وجود دارد علیرغم اینکه گروه تروریستی داعش به طور رسمی نابود شده است اما بقایای آن و دیگر گروه‌های تروریستی همچنان وجود دارد. داعش همچنان توسط کشورهای استکباری و کشورهای منطقه حمایت می‌شود و از سوی این کشورها همچون ابزاری برای برهم زدن امنیت و ثبات عراق در راستای تحقق اهدافشان به شمار می‌رود.

اوضاع داخلی عراق از نظر جنبه امنیتی نیاز به بازسازی دارد به طوری که مثلاً الحشد الشعبی به عنوان یک نیروی اساسی در مبارزه با تروریسم در عراق باید ساماندهی شود. همچنین تجهیز تسلیحاتی ارتش عراق یک ضرورت است و باید در سامانه دفاعی کشور در راستای افزایش توان خود برای دفاع از عراق بازنگری شود.

چالش دیگر فراروی دولت عراق موضوع تظاهرات و خواسته‌های معترضین است. همانطور که می‌دانید متأسفانه خواسته‌های مشروع معترضین با درخواست‌های غیر قانونی و نامشروع ترکیب شد لذا دولت باید با دقت، خواسته‌های مشروع از نامشروع را تشخیص دهد و آنها را بررسی کند. از جمله درخواست‌ها فراهم کردن مقدمات انتخابات حساس و شفاف است، انتخاباتی که نیاز عراق به انتخاب شایسته‌ترین فرد برای اداره کشور را پاسخ می‌دهد.

*فعالیت‌های داعش در عراق تشدید شده است، دلایل این موضوع چیست؟

در مورد دلایل تشدید تحرکات داعش در عراق باید گفت همانطور که می‌دانید گروه تروریستی داعش به طور کامل در عراق از بین نرفته است و در برخی شهرها و روستاها بقایای آن به چشم می‌خورد لذا این امر نیاز به تحت تعقیب قرار دادن دارد و نیروهای امنیتی عراق بقایای تروریست‌ها را تحت پیگرد قرار می‌دهند.

گروه‌های تروریستی همچون داعش از سوی کشورهای استکباری و منطقه برای ضربه به ثبات عراق مورد استفاده قرار می‌گیرند. در واقع هدف کشورهای استکباری و منطقه این است که از طریق داعش عراق را به کشوری ضعیف و سرسپرده در برابر سیاست‌هایشان تبدیل کنند.

با وجود تلاش‌های این کشورها برای احیای مجدد داعش در عراق، نیروهای امنیتی و الحشد الشعبی در کمین تروریست‌ها نشسته‌اند و داعشی ها تاکنون نتوانسته‌اند ضربه جدی به عراق وارد کنند و در حقیقت خطری برای امنیت این کشور محسوب نمی‌شوند.

*رویکرد سیاست خارجی دولت کنونی عراق در خصوص ایران را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

ایران یک کشور راهبردی برای عراق است و روابط دو کشور شاهد عمق تاریخی، اعتقادی و فرهنگی است. در نتیجه روابط بغداد و تهران ویژه است به طوری که نظیر آن در سطح کشورهای جهان دیده نمی‌شود. ایران و عراق برای وحدت مواضع برنامه‌ریزی می‌کنند.

در عین حال حفظ سلامت واقعیت شیعه در جهان و موضع جهانی در مبارزه با توطئه‌های جهانی علیه تشیع یک هدف مشترک برای دو کشور است. متأسفانه امروزه شیعه همچون حزب‌الله لبنان، اهل تشیع در یمن، ایران، عراق، بحرین و دیگر مناطق مختلف از سوی استکبار آمریکا مورد هجوم قرار گرفته است و دولت عراق در حال حاضر به صورت جدی به دنبال ترسیم طرحی مشترک با دولت ایران برای دفع چنین خطرهایی است.

روابط ایران و عراق فقط به جنبه اعتقادی و امنیتی محدود نمی‌شود. جنبه اقتصادی نیز بسیار مهم است، همچنین روابط اجتماعی و سیاسی که نیازمند گسترش روابط است. دو کشور به برگزاری جلسات گفتگوهای مداوم برای پشت سر گذاشتن موانع و دستیابی به تفاهم نیاز دارند.

متأسفانه برخی طرف‌ها وجود دارند که خواستار مانع تراشی بر سر راه گسترش روابط عراق و ایران هستند و در این میان ایادی استکبار در داخل عراق وجود دارند که سعی می‌کنند چهره جمهوری اسلامی ایران را تخریب کنند اما الحشد الشعبی به طور کامل این توطئه را رد می‌کنند و بر نقش فعال و تأثیرگذار ایران در حمایت از عراق به ویژه در زمینه امنیتی تاکید دارد و همواره اذعان می‌کند که ایران نخستین کشوری است که به عراق در مبارزه با داعش و تروریسم یاری رساند.

*اخیراً یک فایل صوتی منسوب به گفتگوی یوسف بن علوی وزیر خارجه عمان و معمر قذافی که گفته می‌شود مربوط به سال ۲۰۰۴ میلادی است منتشر شده است. در این فایل، یوسف بن علوی به قذافی می‌گوید که مقامات سعودی به اطلاع او رسانده‌اند که ۴ هزار تروریست سعودی در عراق فعالیت دارند، ارزیابی شما از نقش عربستان در عراق چیست؟

همانطور که می‌دانید کشورهای حاشیه خلیج فارس متأسفانه از زمان‌های دور برای تضعیف عراق و عدم گشایش روابط با بغداد تلاش کرده‌اند. عراق در حال حاضر خواهان روابط حسنه است و فضای متشنج با کشورهای حاشیه خلیج فارس به نفع عراق نیست. عراق به دنبال اتحاد در کشورهای عربی و اسلامی است و برای جلوگیری از هرج و مرج و ناامنی که آمریکا یا کشورهای استکباری خواهان آن هستند، تلاش می‌کند.

منبع: مهر 

انتهای پیام/

برچسب ها: عراق ، بغداد
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.