به گزارش خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران، در حال حاضر از مهمترین معضلات حوزه بهداشت افزایش استفاده از دخانیات در جامعه است که به عنوان یکی از شایعترین عوامل مرگ و میر در جهان شناخته شده است. متخصصان مدعی هستند که استعمال دخانیات باعث بروز ۲۵ بیماری کشنده از قبیل انواع سرطانها و بیماریهای قلبی و عروقی و ... میشود. براساس پیش بینی محققان اگر روند استعمال دخانیات در جامعه بر همین روال کنونی پیش برود بدون شک آمار مرگ و میر در جامعه افزایش خواهد داشت.
بر اساس آمارهای اعلام شده، طی سالهای اخیر مصرف انواع مختلف دخانیات از قبیل سیگار، قلیان یا تنباکو به صورت گسترده در بین افراد جامعه شایع شده که لازم است مصرف کنندگان مواد دخانی را با عوارض زیان بار مصرف دخانیات آشنا کرده و راه ورود آنان را به اعتیاد ناهموار کنیم.
آمار منتشر شده نشان میدهد سالانه تقریبا ۶۰ میلیارد نخ سیگار در کشور استفاده میشود که بین ۱۵ تا ۲۵ میلیارد آن قاچاق است. در طول روز معادل ۳۰ میلیارد تومان در ایران خرج مصرف دخانیات میشود که از این مبلغ ۸ تا ۱۰ میلیارد تومان هزینه مصرف سیگار است.
متخصصان روانشناسی معتقد هستند، افرادی که به مواد مخدر اعتیاد پیدا میکنند در آینده به عنوان فرد سالم در جامعه شناخته نمیشوند و همین عامل باعث میشود تا آنان کمکم از محیط کار و خانواده طرد شده و برای ارضای خواستههای خود، مصرف مواد مخدر را افزایش دهند. این افراد برای تامین نیاز مالی خود در صورت نبود پول کافی اقدام به دزدی، زورگیری و... کنند؛ بنابراین توصیه میشود در صورت استعمال سیگار و دخانیات توسط جوانان و نوجوانان، خانوادهها با مراجعه به روانشناس و انجام روان درمانی آنها را پیش از ابتلا به اعتیاد نجات دهند.
براساس مطالعات پزشکان اروپایی میزان مصرف دخانیات در کودکان حتی اگر به کمترین میزان هم باشد تا رسیدن به سن ۱۷ سالگی باعث سخت شدن سرخرگها خواهد شد که یکی از عوامل ابتلا به حمله قلبی و سکته است.
یکی از مواد تشکیل دهنده دخانیات نیکوتین است که میتواند روی عملکرد مغز تاثیر گذاشته و باعث اختلال در سیستم عصبی انسان شود. بروز آب مروارید، دژنراسیون ماکولا، سرطان ریه، عفونتهای تنفسی، سرماخوردگی، آنفلوانزا، برونشیت مزمن، آمفزیم، خسخس سینه، تنگی نفس، آسم، ضعف بینایی، افزایش قندخون، کاهش سطح کلسترول خوب، کاهش جریان سیستم گردش خون، افزایش تجمع کلسترول بد، بسته شدن رگهای قلبی- عروقی، لخته شدن خون، افزایش ابتلا به سکته مغزی، تغییر رنگ پوست، ایجاد چین و چروک در صورت، بروز لکههای زرد و قهوهای روی دندان، التهاب لثه، بیماریهای پریودنتال، بوی بد دهان، ابتلا به دیابت نوع دو، سرطان گردن، سرطان رحم، عفونت گوش، سقط جنین در مادران باردار، ضعف چشایی و بویایی از دیگر عوارض مصرف دخانیات هستند.
بیشتر بخوانید:
۲۰ درصد مصرف کنندگان دخانیات زیر ۱۴ سال سن دارند
مصرف دخانیات چه تاثیری بر افزایش خطر ابتلا به کرونا دارد؟
نقش شبکههای اجتماعی در هدایت نوجوانان به استعمال دخانیات/ دلایل کاهش سن شیوع مصرف قلیان و سیگار
چند درصد جمعیت ایران سیگار و قلیان میکشند؟
آموزش به دانشآموزان دبیرستانی برای کاهش استعمال دخانیات
انتهای پیام/