باشگاه خبرنگاران جوان گزارش می‌دهد؛

نکاتی که شاید در مورد هیئت رئیسه مجلس یازدهم ندانید

اعضای هیئت رئیسه مجلس یازدهم در جلسه علنی ۸ خرداد ماه از سوی وکلای ملت انتخاب شدند.

نکاتی که شاید در مورد هیئت رئیسه مجلس یازدهم ندانیدبه گزارش خبرنگار مجلس گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، در دومین روز از شروع به کار رسمی مجلس یازدهم (پنجشنبه، ۸ خرداد) ترتیب هیئت رئیسه این دوره با رای نمایندگان برای سال نخست مشخص شد.

آشنایی با هیئت رئیسه مجلس

هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی به وسیله رأی مستقیم نمایندگان مجلس شورای اسلامی برای یک دوره یک ساله انتخاب می‌شود و با توجه به آیین‌نامه داخلی مجلس شورای اسلامی تکرار اعضای هیئت رئیسه مجلس منع قانونی ندارد.

رئیس مجلس، رئیس هیئت رئیسه هم هست و وظیفه اداره پارلمان را به عهده دارد،  در صورت حضور نداشتن او در جلسه علنی، به ترتیب نواب اول و دوم رئیس عهده‌دار ریاست جلسه می‌شوند.

طبق آیین‌نامه‌ داخلی، هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی مرکب از رئیس، دو نایب رئیس، ۶ دبیر و سه ناظر است، انتخاب رئیس با اکثریت مطلق آرای نمایندگان و انتخاب سایر اعضای هیئت رئیسه جداگانه و با اکثریت نسبی است.

برای شروع بهتر است به این نکته اشاره کرد که در میان ۱۲ نفری که اعضای هیئت رئیسه مجلس یازدهم را تشکیل می‌دهند، ۷ نفرشان سابقه نمایندگی داشته و سایر آنها برای اولین است که نماینده مجلس می‌شوند.

سید امیرحسین قاضی‌زاده هاشمی، سید ناصر موسوی لارگانی، احمد امیرآبادی فراهانی، حسینعلی حاجی دلیگانی، علی کریمی فیروزجایی، محمدحسین فرهنگی و علیرضا سلیمی پیش‌تر سابقه نمایندگی در خانه ملت را برعهده داشتند.

امیرآبادی فراهانی، امیرحسین قاضی‌زاده هاشمی و محمدحسین فرهنگی از اعضای هیئت رئیسه مجلس یازدهم هستند که در دوره‌های قبل هم عضوی از هیئت رئیسه بودند.

حسینعلی حاجی دلیگانی، حجت الاسلام و المسلمین علیرضا سلیمی، حجت الاسلام و المسلمین موسوی لارگانی و علی کریمی فیروزجایی سابقه نمایندگی مجلس را دارند، اما این اولین باری است که آنها به عنوان اعضای هیئت رئیسه انتخاب شدند.

محمد باقر قالیباف، علی نیکزاد، روح الله متفکر آزاد، محسن پیرهادی و سید محسن دهنوی نمایندگانی هستند که برای نخستین بار علاوه بر نمایندگی مردم عضو هیئت رئیسه مجلس یازدهم هم شدند.

ماده ۱۹ آیین نامه داخلی مجلس می‌گوید: هیچ یک از اعضای هیئت رئیسه مجلس نمی‌تواند به عضویت کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس انتخاب شود و در صورتی که هریک از اعضای این کمیسیون به عضویت هیئت رئیسه انتخاب شوند، از کمیسیون مستعفی شناخته شده و مطابق مراتب منظور در این آیین نامه نسبت به تعیین کمیسیون جدید اقدام خواهند کرد و همچنین نمی‌توانند به عنوان رئیس یا سخنگوی کمیسیون‌های مجلس انتخاب شوند و در صورتی که رئیس یا سخنگوی کمیسیون‌ها به عضویت هیئت رئیسه انتخاب شوند از سمت خود در کمیسیون مستعفی شناخته می‌شوند.

طبق ماده ۱۸ آیین نامه داخلی هم اگر رئیس مجلس پیش از انقضای مدت از ریاست استعفا دهد یا فوت شود نواب رئیس به ترتیب تقدم، جلسه را منعقد می‌کنند و متن استعفا نامه را قرائت یا فوت را اعلام می‌کنند. در مورد فوت به احترام متوفی جلسه ختم می‌شود و در هر صورت در جلسه بعد نایب رئیس جلسه را تشکیل می‌دهد و رئیس جدید طبق آیین‌نامه داخلی مجلس انتخاب می‌شود.

در مورد استعفا بعد از اعلام و قرائت متن استعفانامه در مجلس و استماع توضیحات رئیس مستعفی و مذاکراتی که نمایندگان لازم بدانند، چنانچه استعفا پس گرفته نشود، انتخاب رئیس جدید در جلسه بعد به عمل می‌آید، حداکثر توضیحات رئیس، ۳۰ دقیقه و سه نفر نمایده هر کدام ۱۰ دقیقه است.

در تبصره یک ماده ۱۸ آیین نامه داخلی مجلس آمده است که در مورد فوت یا استعفا سایر اعضای هیئت رئیسه نیز باید بدون تشریفات در جلسه بعد انتخاب فرد یا افراد جدید به عمل آید.

تبصره۲ اضافه می‌کند: انتخاب رئیس و هریک از اعضای هیئت رئیسه جدید برای مدت باقیمانده از یکسال خواهد بود.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۸
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۳۸ ۱۱ خرداد ۱۳۹۹
بدونیم که چی بشه!؟!؟ مشکلات مردمو حل می کنند سریعا!؟!؟
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۰۸:۰۲ ۱۱ خرداد ۱۳۹۹
آقای قالیباف به داد مسکن برسید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۲۶ ۱۱ خرداد ۱۳۹۹
به فکر مردم باشید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۱۱ ۱۱ خرداد ۱۳۹۹
مرگ بر امریکا
Iran (Islamic Republic of)
یزدی
۲۲:۵۸ ۱۰ خرداد ۱۳۹۹
عجب
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۵۲ ۱۰ خرداد ۱۳۹۹
منتظر تصویب سریع طرح عایدی بر مسکن هستیم بلکه دلالان از باز مسکن خارج شوند و اقشار بی خانمان بتوانند صاحب مسکن شوند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۴۳ ۱۰ خرداد ۱۳۹۹
آهای ملت از اینا آبی گرم نمیشه تا الان ده دوره مجلس رأی دادیم این همه بدبختی نصیبمان شده مجلس یازدهم هم مثل مجلس قبل میشه اینو مطمئن باشید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۳۸ ۱۰ خرداد ۱۳۹۹
انشاالله که پایبندووفادار به سوگندی که می خورند باشند.واین صندلی ها فقط براشون قدرت نباشه بلکه مسیولیت باشه و تعهدوخدمت برای مردم عزیز ورفع مشکلات شان.همواره پیرو راه امام عزیز وشهدا باشند.
Iran (Islamic Republic of)
علی
۲۰:۱۵ ۱۰ خرداد ۱۳۹۹
مجلسی کارآمده که مستقل باشه واز خودش چیزی داشته باشی، مجلسی که همیشه وابستگی داره مجلس نیست...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۲۲ ۱۰ خرداد ۱۳۹۹
همچین مستقل هم نیستا
210درصد نمایندگان این دوره به حزب اصولگرا وابستگی مطلق دارن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۰۲ ۱۰ خرداد ۱۳۹۹
ببینم برا اون 96درصد چیکار میکنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۰۱ ۱۰ خرداد ۱۳۹۹
به خدا دیگه خسته شدم بتونم از این مملکت میرم.هیچکس به فکر جوانان پاک نیست.مجلسم همش شده رو کم کنی جناح ها.ماها هم داریم له میشیم هیچکسم مارو نه میبینه نه درک میکنه.خسته شدم دیگه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۳۳ ۱۰ خرداد ۱۳۹۹
همچین مراسم تحلیف نمایندگان راچندبار چندبار نشون میدن، که انگار نمایندگان دوره های قبلی، این مراسم رانداشتند!؟!؟ واینها دیگه میخوان راستی راستی، کار ی برای مردم بکنند!؟! ؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۱۶ ۱۰ خرداد ۱۳۹۹
چرا مراسم تحلیف داشتند ولی اکثرشان همانروز یادشان رفت که به چی و برای چی قسم خوردند .
بهتر هست صدا و سیمامراسم تحلیف نمایندگان را جزو تیتراژ آغازین اخبار سراسری قراردهد تا همه هر روز قسم نامه نمایندگان را بشنوند .
United States of America
ناشناس
۲۱:۳۶ ۱۰ خرداد ۱۳۹۹
بابا کجا هی نشون میده؟مثل سابقه دیگه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۵۲ ۱۰ خرداد ۱۳۹۹
بله به یاری خدا انشاالله قراره این نمایندگان مشکلات مردمو حل کنن. انشاالله خدا هم کمکشون میکنه . هر کی میاد دیگه فاسد نیست.
United States of America
ناشناس
۲۳:۵۴ ۱۰ خرداد ۱۳۹۹
شما هم فقط نگاه می کنی؟ پس قبول کردی صداسیما بیننده داره؟
Iran (Islamic Republic of)
مونا
۱۸:۳۲ ۱۰ خرداد ۱۳۹۹
خدا پشت و پناه مجلس یازدهم باشد انشالله،
آخرین اخبار