به گزارش خبرنگار حوزه قرآن و عترت گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، در روزهای نخست رسالت رسول اکرم (ص)، تعداد حامیان خاتم الانبیاء (ص) به تعداد انگشتان یک دست نمیرسید. اوج مظلومیت را میتوان در تاریخ صدر اسلام برای موسس اسلام مشاهده کرد؛ اما در همین روزهای تاریک و سخت، عده اندکی بودند که شبهای تیره بلاد عرب را به صبح پر نور حجاز تبدیل کرده بودند و نقش موثری در شکوفایی دین مبین اسلام داشتند.
یکی از این افراد، حمزه (ع) عموی پیامبر اکرم (ص) بودند. کسی که ابتدا مسلمان نشده بود، اما حامی همیشگی رسول خدا (ص) بود؛ در نهایت نیز این مرد بزرگ، جان خود را فدای برادرزاده اش کرد و به شکل فجیعی به شهادت رسید.
بیشتر بخوانید: شرح مختصری از زندگی عموی پیامبر(ص)/ حضرت حمزه سیدالشهدا (ع) چگونه مسلمان شد؟
حجت الاسلام و المسلمین سید جلال موسویان کارشناس مذهبی و پژوهشگر درباره شخصیت عموی پیامبر (ص) در گفت وگو با خبرنگار گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: عموی پیامبر (ص) از شهدای جنگ احد هستند. ایشان از مهمترین حامیان دعوت حضرت محمد (ص) بودند. در تاریخ آورده اند، زمانی که تبلیغ اسلام آغاز شده بود، حضرت حمزه (ع) مسلمان نشده بود، اما در مقابل آزار مشرکان نسبت به مسلمانان میایستاد. گفته میشود، حضرت حمزه (ع) از بزرگان قریش بودند و وقتی کسی میخواست خاتم الانبیا (ص) را اذیت کنند، ایشان جلوگیری میکردند.
وی افزود: ایشان در شعب ابی طالب، غزوه بدر، غزوه احد و دیگر میدانهای سخت و خطرناک حضور داشتند. کنیه ایشان ابوعماره است. مادرشان هاله بنت اُهَیب بودند؛ حمزه به معنای شیر است. به همین دلیل لقبشان شیر رسول الله (ص) بود. بعد از شهادتشان در غزوه احد، رسول خدا (ص) لقب سید الشهدا (ع) را نخستین بار بر ایشان نامیدند. برای تولدشان روایت دقیقی وجود ندارد، اما نوشتند، همان کنیزی که به پیامبر (ص) شیر داده به حمزه (ع) هم شیر داده است. خود حضرت محمد (ص) فرمودند که حمزه برادر رضایی من است.
حجت الاسلام موسویان درباره دیگر ویژگیهای بارز حمزه سید الشهدا (ع) اظهار کرد: حضرت حمزه (ع) در مراسم خواستگاری پیامبر اکرم (ص) از حضرت خدیجه (س) حضور داشتند؛ نکته قابل توجه این است که در خطبه عقد رسول اکرم (ص) که حضرت ابوطالب آن را قرائت کردند، تنها شخص حاضر در جلسه و شاهد قرائت این پیوند آسمانی،حضرت حمزه (ع) بودند. در تاریخ نوشته اند قبل از اسلام، عموی پیامبر (ص) شکارچی و مدتی ریاست قریش را عهده دار بودند. بعد از اسلام وقتی پیامبر (ص) همه را آشکارا به اسلام دعوت میکردند،در اتفاقات مهمی مانند یوم الانذار، با این که حضرت حمزه (ع) هنوز مسلمان نشده بودند، از پیامبر (ص) دفاع میکردند و هر کسی که پیامبر (ص) را مسخره میکرد، با برخورد سخت حمزه (ع) مواجه میشد.
این پژوهشگر دینی در ادامه به تمجید از حضرت حمزه (ع) پرداخت و گفت: ایشان نخستین مدافع حریم اهل بیت (ع) بودند. ظاهرا نخستین باری که حضرت حمزه (ع) اعلام کردند مسلمان شده اند، زمانی بوده که ابوجهل، خاتم الانبیاء (ص) را مسخره کرده بود. در این لحظه حضرت حمزه (ع) کمان خود را بر سر ابوجهل کوبید و گفت من به دین محمد روی آوردم، خیلیها آمدند از ابوجهل دفاع کنند، اما نتوانستند. امام سجاد (ع) فرمودند عامل اسلام آوردن حمزه (ع) غیرت ایشان بود؛ حضرت حمزه (ع) در زمانی حامی پیامبر (ص) بودند که بعضی بچهها برخی از اعضای بدن گوسفند را روی ایشان میریختند. میگویند حضرت حمزه (ع) پیش از اسلام، یکتا پرست بوده است.
متاسفانه اطلاعات کمی در تاریخ از زندگی حضرت حمزه (ع) در دست است؛ اما در منابع معتبر گفته شده که ایشان به دست هند جگر خوار به شهادت رسیده اند. پیامبر (ص) فرمودند، برای حمزه گریه کنید که عمویم گریه کن ندارد؛ کسی که برای او گریه کند، اسباب خوشنودی من و خدا را فراهم کرده است. خود رسول خدا (ص) بر پیکر ایشان نماز خواندند. حضرت حمزه (ع) به معنای حقیقی مدافع رسول اکرم (ص) و حریم ایشان بودند.
انتهای پیام/