به گزارش گروه بینالملل باشگاه خبرنگاران جوان، نشریه وال استریت ژورنال در مطلبی نوشت: مذاکره کننده جدید دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در امور کنترل تسلیحات، در آینده نزدیک با طرف روسی دیدار خواهد کرد. طی این مذاکرات، مسکو و واشنگتن در مورد پیشنهاد آمریکا برای توافق جامع درباره محدود کردن تعداد کلاهکهای هستهای روسیه، چین و آمریکا بحث خواهند کرد.
بنابراین، برای نخستین بار، دولت ترامپ اعلام کرده است که آماده گفتگو برای جایگزینی پیمان استارت ۳ است که زرادخانههای هستهای روسیه و آمریکا را محدود میکند. استارت ۳ در فوریه ۲۰۲۱ منقضی میشود.
این اقدام دولت ترامپ بر خلاف تصمیم واشنگتن مبنی بر عقب نشینی از پیمان آسمانهای باز که برای کاهش احتمال جنگ بین روسیه و غرب طراحی شده بود، است.
مارشال بیلینگزلی که ماه گذشته به عنوان نماینده ارشد ترامپ در امور کنترل تسلیحات انتخاب شد، مذاکرات با سرگئی ریابکوف، معاون وزیر امور خارجه روسیه را آغاز خواهد کرد. هر دو دیپلمات در حال حاضر، مشغول برنامه ریزی این جلسه هستند.
پیشنهاد جدید آمریکا به نظر میرسد بسیار جاه طلبانهتر از استارت ۳ است به این دلیل که واشنگتن قصد دارد چین را در مذاکرات درگیر کند. به گفته مقامات آمریکایی، چنین توافق جامعی لازم است، زیرا زرادخانههای هستهای چین و روسیه در آینده رشد خواهند کرد.
با این حال، منتقدین این توافق نامه میگویند که چنین توافقی میتواند یک کار غیرممکن برای واشنگتن باشد. شکست این توافق میتواند به بن بست در مذاکرات منجر شود، که به نوبه خود معماری فعلی معاهدات کنترل سلاحهای هستهای را تضعیف میکند؛ معاهداتی که دارای شکافهای بسیاری هستند.
چین که دارای زرادخانه هستهای بسیار کوچکتر از آمریکا و روسیه است، بارها گفته است که به توافق هستهای سه جانبه تن نخواهد داد.
با این وجود، بیلینگزلی به طرف روسی گفت که آنها باید به واشنگتن کمک کنند تا پکن را به پای مذاکرات اتمی در خصوص محدود کردن کلاهکهای هستهای بکشاند. مقامات آمریکایی میگویند آمریکا قصد دارد به انگیزههای اقتصادی و دیپلماتیک متوسل شود تا چین را در جدول این مذاکرات قرار دهد.
این مقام ارشد دولت ترامپ همچنین گفته است این توافق آسان نخواهد بود.
طرف آمریکایی پیشنهاد میکند که توافق نامه جدید، برخلاف استارت ۳، برای کلاهکهای هستهای، از جمله آنهایی که در زرادخانهها ذخیره میشوند یا روی موشکهای برد کوتاه نصب شده اند، اعمال میشود؛ بنابراین، آمریکا میتواند زرادخانه تسلیحات هستهای تاکتیکی روسیه را محدود نگه دارد که به گفته مقامات آمریکایی همچنان در حال رشد است. به گفته برخی کارشناسان، همین توافق درخصوص کلاهکهای اتمی چین نیز که عمدتا در زرادخانهها هستند اعمال میشود. در عین حال، آمریکا میخواهد روسیه به قولی که میخائیل گورباچف، رهبر اتحاد جماهیر شوروی سابق در خصوص موشکهای حامل کلاهک هستهای داده بود، عمل کند.
با این حال، کارشناسان میگویند کنترل تعداد کلاهکهای غیرفعال کار بسیار سختتر از شمارش موشکهای بزرگ، بمب افکنها و زیردریاییهایی است که حامل سلاحهای هستهای هستند. واشنگتن در تلاش است تا تبادل گستردهای از دادهها در آزمایشهای موشکی انجام دهد و بازرسی از تأسیسات هستهای را سرعت بخشد.
طبق برنامه آمریکا، زرادخانههای انگلیس و فرانسه مشمول این توافق نمیشوند، به همین دلیل مخالفت مقامات روسی را به دنبال داشته است.
همانطور که وال استریت ژورنال خاطرنشان میکند، مذاکرات برای چنین توافق بزرگی، یک روند طولانی مدت است. اصلیترین مانع برای انعقاد توافق جدید این است که مشارکت چین در روند مذاکره بسیار دشوار خواهد بود. طبق دادههای موجود، چین تقریباً ۳۲۰ کلاهک هستهای در زرادخانههای خود دارد در حالی که ۱۷۵۰ سلاح هستهای آمریکا در آمادگی جنگی به سر میبرند. همچنین، واشنگتن ۳۸۰۰ کلاهک را در زرادخانههای خود دارد.
انتهای پیام/