به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، آیا میدانستید که بیش از ۳,۰۰۰ نوع خرما در سراسر جهان وجود دارند؟ آنها از نظر اندازه، رنگ، بافت، فعالیت آنتی اکسیدانی، محتوای فنولیک و ... متفاوت هستند.
تمام انواع خرما لزوما برای مصرف انسان و تولید صنعتی مناسب نیستند و در حقیقت تنها حدود ۲۰۰ تا ۴۰۰ نوع از این میوه برای تجارت مورد استفاده قرار میگیرند.
قدمت کشت و پرورش نخل خرما (Phoenix dactylifera) به بیش از ۷,۰۰۰ هزار سال پیش باز میگردد و یکی از قدیمیترین گیاهان کشت شده توسط انسان است. خرما به طور سنتی برای اهداف پزشکی مختلف مورد استفاده قرار گرفته و مطالعات جدید نیز نشان داده اند که برخی انواع این میوه به واسطه خواص ضد التهابی، آنتی اکسیدانی و ضد باکتری خود میتوانند به پیشگیری از برخی بیماریها و بهبود برخی شرایط سلامت انسان کمک کنند. در ادامه با برخی از شناخته شدهترین انواع خرما در جهان و ایران بیشتر آشنا میشویم.
خرمای عجوه
خرمای عجوه (Ajwa) از انواع نرم و خشک خرما و مزهای بسیار شیرین دارد. این یکی از انواع شناخته شده خرما است که در مدینه در عربستان کشت میشود.
خرمای امبرا
خرمای امبرا (Ambera) یکی از با کیفیتترین و گرانترین انواع خرما است که در مدینه در کشور عربستان کشت میشود. این نوع خرما اندازه بزرگی دارد. خواص شفابخش و درمانی طبیعی این خرما آن را به یکی از خوراکیهای پر مصرف در عربستان تبدیل کرده است.
خرمای برهی
خرمای برهی (Barhi) دارای عطر و طعمی قوی و رنگی زرد است. این از کوچکترین انواع خرما است و بافتی ترد دارد. این خرما از ماندگاری بالایی برخوردار است و اصالتا ریشه در کشور عراق دارد.
خرمای دیری
خرمای دیری (Dayri) عطر و طعمی قوی و شیرین و بافتی نرم دارد. این نوع خرما اندازهای متوسط تا بزرگ دارد و از گوشتی نرم با پوستی به رنگ قهوهای تیره یا سیاه برخوردار است.
خرمای دگلت نور
دگلت نور (Deglet Noor) نوعی نیمه خشک با عطر و طعمی شیرین و ملایم است و از مزه آن به عنوان مزه واقعی خرما نام میبرند. دگلت نور از اندازهای متوسط تا بزرگ برخوردار است و رنگ پوست آن زمانی که میرسد از کهربایی به قهوهای تیره تغییر میکند. خرمای دگلت نور یکی از مهمترین خرماهای تجاری دنیا است و از محبوبیت بالایی در جوامع عربی برخوردار است. بافت این نوع خرما اندکی ترد است.
خرمای حلاوی
خرمای حلاوی (Halawy) بافتی نرم و لطیف و عطر و طعمی شیرین همانند عسل دارد. این نوع خرما پوستی به رنگ قهوهای طلایی و اندازهای کوچک تا متوسط دارد.
خرمای حیانی
خرمای حیانی (Hayani) بیشتر در مصر کشت میشود و دارای رنگ قرمز تیره یا سیاه است. این نوع خرما مزهای ملایم و شیرین دارد.
خرمای ایتیما
خرمای ایتیما (Iteema) بومی الجزایر و از انواع بسیار شیرین این میوه است. این نوع خرما کهربایی کم رنگ است و از اندازهای نسبتا بزرگ و شکلی مستطیلی برخوردار است.
خرمای خضراوی
خرمای خضراوی (Khadrawy) از انواع شیرین و نرم خرما است. این نوع خرما اندازهای متوسط تا بزرگ دارد و در ابتدا نارنجیقهوهای رنگ است و سپس به رنگ قهوهای روشن در میآید. اصالت این نوع به کشور عراق باز میگردد.
خرمای خولا
خرمای خولا (Khola) دارای عطر طعم کاراملی و شیرین است. همچنین، این نوع زمانی که تازه است حالتی چسبنده داشته و در بسیاری از مناطق جهان همراه با قهوه عربی مصرف میشود. خرمای خولا پوستی شل و رنگی طلاییقهوهای داشته دارد و بومی کشور عربستان است.
خرمای خضری
خرمای خضری (Khudri) نسبتا شیرین و دارای رنگ قهوهای تیره است و پوست آن نسبتا چروک خورده است. این نوع خرما بافتی قابل جویدن دارد، اما خشک نیست.
خرمای مبروم
خرمای مبروم (Mabroom) نوعی خرما با کیفیت بالا است و مزهای شیرین و دلچسب دارد. خرمای مبروم از انواع نرم و خشک است که عمدتا در عربستان کشت میشود. خرمای مبروم دارای پوستی تقریبا شفاف است و رنگ قهوهای تیره دارد. این نوع دارای ظاهری چروک خورده است.
خرمای مکتوم
خرمای مکتوم (Maktoom) از اندازهای نسبتا بزرگ برخوردار است و پوستی ضخیم به رنگ قهوهای مایل به قرمز دارد. این نوع خرما مزهای نسبتا شیرین و ملایم دارد. خرمای مکتوم از انواع نرم خرما است.
خرمای مجول
خرمای مجول (Medjool) یا مجهول دارای پوستی نرم و از مزهای شیرین و غنی برخوردار است. بافت این نوع خرما اندکی فیبری است. خرمای مجول اندازهای بزرگ تا بسیار بزرگ دارد و رنگ آن از کهربایی به قهوهای مایل به قرمز در زمان رسیدن تغییر میکند. اصالت این خرما به مراکش باز میگردد.
خرمای مجراف
خرمای مجراف (Mejraf) در مناطقی مانند جنوب یمن بسیار محبوب است. این خرمای بزرگ دارای رنگ طلاییکهربایی و بسیار خوشمزه است. اصالت این نوع به الجزایر باز میگردد.
خرمای صفوی
خرمای صفوی (Safawi) به رنگ سیاه و از انواع نرم و نیمه خشک است. این نوع خرما بسیار شیرین و سرشار از ویتامینها است. خرمای صفوی که در مدینه در عربستان کشت میشود به واسطه خواص شفابخش خود شناخته شده است. خرمای صفوی اندازهای متوسط و شکلی مستطیلی دارد.
خرمای صقعی
خرمای صقعی (Saghai) در عربستان کشت میشود و از انواع نیمه خشک با بافتی ترد است. این نوع معمولا رنگ قهوهای براق دارد، اما نوک آنها به رنگ زرد روشن است. این نوع خرما شکلی چروک خورده دارد و اندازه آن متوسط تا بزرگ است.
خرمای سیدی
خرمای سیدی (Saidy) در کشورهایی مانند لیبی بسیار محبوب است و رنگ طلایی قهوهای دارد. این نوع خرما در مناطق بسیار گرم رشد بهتری دارد. بافت این خرما در قسمت نوک نرمتر از انتهای آن است.
خرمای سکری
خرمای سکری (Sukkari) بافتی ترد دارد و بسیار شیرین است. این خرما به واسطه محتوای مواد مغذی خود شناخته شده و بومی عربستان است.
خرمای توری
خرمای توری (Thoory) مزهای نسبتا شیرین و آجیلی دارد. این نوع خرما از بافتی خشک، مستحکم برخوردار است. این نوع اندازهای متوسط تا بزرگ دارد و رنگ آن طلاییقهوهای است. خرمای توری از انواع دیررس محسوب میشود.
خرمای عنبره
خرمای عنبره (Anbara) از انواع بسیار بزرگ خرما محسوب میشود که هستهای کوچک و ظاهری گوشتی دارد. خرمای عنبره از انواع گران قیمت خرما، دارای مزهای شیرین و به رنگ قهوهای است. این نوع خرما بیشتر در مدینه در عربستان تولید میشود.
خرمای زاهدی
خرمای زاهدی (Zahidi) از انواع نیمه خشک و دارای عطر و طعمی شیرین است. این نوع خرما اندازهای متوسط و پوستی نرم و براق دارد. پوست خرمای زاهدی قهوهای روشن است و گوشت میوه آن زرد طلایی است. خرمای زاهدی بیضی شکل است.
خرمای پیارم
از جمله گرانترین انواع خرمای ایران است. خرمای پیارم از انواع نیمه خشک و دیررس است. عمده قند موجود در این نوع خرما فروکتوز است. خرمای پیارم بیشتر در استان هرمزگان کشت میشود.
خرمای گنتار
خرمای گنتار که به نامهای قنطار یا قندی نیز شناخته میشود از انواعتر خرما با هستهای کوچک است. این نوع از قابلیت نگهداری بالا برخوردار است و از ارقام مهم و صادارتی استان خوزستان محسوب میشود. خرمای گنتار بافتی نیمه خشک، ظاهری بیضی شکل و رنگی متمایل به قهوهای دارد.
خرمای مضافتی
خرمای مضافتی یکی از خوشمزهترین انواع خرما در جهان است و نوع مرغوب آن رنگی سیاه دارد.
خرمای استعمران
خرمای استعمران از نمونههای تولید شده در ایران و از انواع نیمه خشک خرما است. این محصول از محتوای قند بالایی برخوردار است و گزینهای خوب برای ورزشکاران است.
خرمای شاهانی
خرمای شاهانی از انواع خرمایتر است و محصولی با کیفیت بالا محسوب میشود. این نوع بافتی نرم دارد و از آن برای تهیه انواع مختلف شیره خرما استفاده میشود. از دیگر نامهای این خرما میتوان به شاوانی، شونی و خورک اشاره کرد.
خرمای کبکاب
خرمای کبکاب در گروه خرماهای نیمه خشک قرار دارد. پوست این نوع نسبت به انواع دیگر ضخیمتر است. این خرما بیشتر در بهبهان کشت میشود و شیره فراوانی دارد.
خرمای ربی
خرمای ربی از معروفترین انواع خرمای تولیدی در استان سیستان و بلوچستان است. این نوع دارای میوهای بزرگ و به رنگهای قرمز و متمایل به سیاه است. خرمای ربی پوستی براق، شفاف و نازک دارد. به واسطه رطوبت کم، خرمای ربی ماندگاری بالایی دارد. این خرما ظاهری چروک خورده و کشیده دارد.
خرمای آل مهتری
از انواع زودرس وتر خرما است. میوه آن نسبتا کوچک و کشیده است و بومی استان هرمزگان است. این نوع رنگی زرد مایل به قهوهای روشن دارد.
خرمای خاصویی
از انواع مرغوب خرما با قابلیت نگهداری بالا است. این خرما اندازهای کوچک و ظاهری شبیه به بامیه دارد و بیشتر در استان خوزستان کشت میشود. این نوع خرما رنگ قهوهای روشن دارد.
منبع: عصر ایران
انتهای پیام/