به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ایلام ؛ عبدالمالک شنبهزاده مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی ایلام گفت : در سال ۹۸ تعداد ۳۹ اثر تاریخی و شش اثر منقول این استان در فهرست آثار ملی ثبت که از این تعداد ۱۵ پرونده برای ثبت تهیهشده است.
او افزود: در سال گذشته تعداد ۱۰۰ قلم اشیای تاریخی در سامانه جام ساماندهی و مستندسازی و ۹۳ قلم اشیای تاریخی نیز مرمت شدهاند.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان ایلام همچنین از شناسایی ۲۰۳ اثر تاریخی برای ثبت در فهرست آثار ملی خبر داد و اضافه کرد: تعداد چهار فصل کاوش، بررسی و گمانهزنی باستانشناسی آثار تاریخی شامل کاوش غار مرگرگلان توسط هیئت باستانشناسی مشترک ایران و خارجی، کاوش بنای گنبد جهانگیر آباد شهرستان ایوان، بررسی و شناسایی فاز دوم دشت دهلران و محوطه شهر تاریخی سیروان در سال ۹۸ توسط معاونت میراث فرهنگی انجام شده است.
او اظهار کرد: سال گذشته سه بنای تاریخی قلعه والی کهره، کنجانچم مهران و پور اشرف دره شهر، باهدف تکمیل برای واگذاری به بخش خصوصی، مرمت و بازسازی شدند.
شنبه زاده همچنین از مرمت و ساماندهی ۱۲ محوطه و بنای تاریخی استان شامل قلعه والی، عمارت والی کهره هلیلان، عمارت فلاحتی (کاخموزه تاریخ کشاورزی)، شهر تاریخی سیمره، قلعه کنجانچم، قلعه میرغلام هاشمی، قلعه پوراشرف، بنای تاریخی امامزاده مهدی صالح ماژین، گنبد جهانگیر آباد، شهر تاریخی سرابکلان، سنگنوشته تخت خانو قناتهای امیرآباد در سال ۹۸ خبر داد.
او با بیان اینکه یکی از وظایف اصلی میراث فرهنگی ثبت آثار طبیعی، تاریخی و معنوی در فهرست آثار ملی کشور است، افزود: برای رونق صنعت گردشگری در استان و در راستای مرمت بناهای تاریخی در سال ۹۸ عملیات مرمت و بازسازی دو بنای تاریخی دیگر شامل طاق شیرین و فرهاد در ایوان و بنای موسوم به شهر تاریخی سیمره در دره شهر خاتمه یافت و این بناها آماده بازید گردشگران داخلی و خارجی هستند.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی ایلام گفت: برای نخستین بار موزه سنگ و سنگواره در ایلام با حضور مدیرکل موزهها در نیمه دوم اسفندماه، آماده افتتاح بود، اما به دلیل شیوع بیماری کرونا افتتاح آن به سال ۹۹ موکول شد.
او گفت : ایلام تنها استانی است که از داشتن موزه باستانشناسی محروم است، اما با مساعدت اداره راه و شهرسازی استان و اهدای دو هزار ۵۰۰ متر زمین کار، طراحی و مطالعه این موزه پایان یافت که خوشبختانه با اختصاص ۱/۵ میلیارد ریال از محل اعتبارات ملی در اولین فرصت نخستین موزه باستانشناسی در مرکز استان کلنگ زنی میشود.
شنبه زاده در ادامه به جایگاه موزهها در استان جهت جذب گردشگر و رونق این صنعت اشارهکرده و بیان کرد: سال گذشته ۲۷ هزار نفر از سه موزه مردمشناسی قلعه والی، موزه کاخ فلاحتی و موزه باستانشناسی دره شهر بازدید کردند.
او ادامه داد: در سال ۹۸ تعیین عرصه و حریم تعداد سه اثر تاریخی شامل تپه علی کش، امامزاده سید صلاحالدین و قلعه هزاردر با تصویب وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی به ثبت رسید.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی ایلام یادآوری کرد: همچنین سال گذشته عملیات گچبری و نورپردازی مسجد شهر تاریخی سیمره بهعنوان یک سایت موزه به پایان رسید که این سایت موزه قابل بازدید برای تمام عموم است.
او بابیان اینکه حفاظت از آثار تاریخی در استان نیازمند سرکشیهای مستمر و مداوم است، گفت: سال گذشته در بیش از پنجهزارم سرکشی یگان حفاظت، ۴۴ حفار غیرمجاز دستگیر و ۱۸ دستگاه فلزیاب کشف شد.
انتهای پیام/غ